QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 12:31)
1. O kaip reikia rinktis? Kokios galios siurblį?
Standartiniams namams šilumos šaltinio galingumui apskaičiuoti priimta žemiausią temperatūrą lauke imti ne žemiausią galimą, pav -35C, bet mažiausią penkiadienio temperatūrų vidurkį, kuris Vilniuje buvo -23C. Tai daroma todėl, kad per tą laiką dar dirba namo termoakumuliacija ir tik po penkių dienų pradeda rimčiau jaustis temperatūros kritimas name.
Čia skaičiuojama standartiniam namui, kurio sienų šilumionė varža buvo ~R 0,8-2. EE namų atveju, jei namas statytas iš sunkių blokelių, turi daug betono, vienu žodžiu daug termomasės ir namo sienos yra gerai apšiltintos, tikrai neteisingą šalčiausią temperatūrą vertinti pagal pasenusį mato vienetą penkiadienį. Pavyzdžiui Cibulio namo atveju, manau jau galima ir dešimtadienio žemiausią temperatūrą vertinti, kurio žemiausia temperatūra nebus didesnė nei -15C. Taip kad tas 3,6 kW šilumos poreikis apskaičiuotas manyčiau ženkliai per riebus. Nereikia tokio galingumo namo šildymui, taip kad su kaupu to galingumo užteks ir vandens ruošimui.
Jei kas manot kitaip, mielai išklausyčiau ir kitą nuomonę.
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2014 10 16, 12:49)
O gal sitas siurblys gali reversuoti ir taip vesinti ? Korida pasidalink informacija, nes internete nezkazka....
Nesamonė grindis vėsinti reversuoto kompresoriaus pagalba, vėsinimo COP`as bus tik apie 3-5, vienu žodžiu brangi eksploatacija.
Tuo gruntiniai ŠS ir patrauklųs, kad vėsinimą galima atlikti apliankiant kompresorių ir pasiekiant vėsinimo COP`ą apie 20.
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2014 10 16, 14:01)
kazkaip as labai abejoju ar verta tiek oriniu termostatu farsiruoti i labai silta nama su grindiniu sildymu. Nelabai ka prireguliuosi turbut.
Pilnai pritariu.
Cibuli, dėl termostatų matavimų paklaidos pas tave bus tik daugiau problemų iš tokio valdymo nei naudos.
Aš dabar nežiųrėjęs į termometrą galiu garantuoti, kad mano name 22C. Namo nešildau, bet tokia temperatūra dar nuo vasaros pabaigos laikosi ir nekinta. Ką žadi pareguliuoti su termostatais, kurių matavimo paklaida bus keli laipsniai, o reguliuoti reikėtų laipsnio šimtosiomis dalimis, kad ką nors pasiekti. Ir daviklių paklaida būtų ne didesnė, kaip tūkstantoji laipsnio dalis. Negausi tu tokių termostatų, nebent milijonus vien už daviklius pasiruošęs mokėti.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 14:12)
Jau laidai išvedžioti, niekur nedingsiu.
Na ir kas.
Kiek laidų išvedžiojimas kainavo? 200 Lt?
Tai gal paaukok juos, kad išsaugotum 2000Lt. Laidams nieko neatsitik, tegul sau ten ir būna. Gal kada, po kokių 10-20 metų atsiras valdiklių, realiai, o ne tik pardavėjų teigimu, tinkančių pasyviam namui. Tuomet jau modernius valdiklius ir įsidėsi. Šių dienų valdikliai tikrai tik išderins šildymo sistemą. Duos daugiau minuso nei naudos.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 10 16, 17:42)
Aš jau dabar į šildomas grindis, vidaus vandens ir nuotekų vamzdyną esu išleidęs 12 811 Lt. Su termostatais bus apie 14 000 Lt. Vien grindinis šildymas man kainavo apie 10 000 Lt. Niekaip neįmanoma tilpti į 20 000 Lt. Su elektra namas bus gal tik B klases. Kiek pačiam viskas kainuos?
Termostatų neskaičiuok, tai pinigai į balą.
Man kainuos? Grindys kainavo apie 5000-6000Lt, ŠS apie 6400Lt, Lauko kolektorius apie 3000Lt. Taigi jau apie 15000 Lt išleidau, plius dar reikės cirkuliacinių kurių lauko man primetė už ~1600Lt, boilerį siūlo su didesniu gyvatuku ~3m2 ploto, tai gausis virš 2000 Lt, vienu žodžiu dar kokius 5000 Lt išleisti reikės, tai su viskuo manau kaip tik ant +- 20000 Lt ir atsistosiu.
Beje, kodėl skaičiuoji kanalizaciją ir vandentiekio vamzdynus? Tai absoliučiai neįeina į šildymo sistemos kainą, beje, ir šildomų grindų gal neverta į tą kainą įtraukinėti
.