QUOTE(gitulia @ 2014 05 10, 15:40)
Zodziu klausimu daug ir didele pamoka busimiems suniuku pirkejams, kaip reikia atsakingai rinktis busima drauga ir parodu lankytoja
Aš čia norėčiau pacituoti savo žinutę iš retriverių temos:
QUOTE(megeja @ 2014 05 11, 12:15)
Susidūriau. Iš to galima pasidaryti kelias išvadas:
- nereikia šuniuko įsigyti "aklai", ale "pamačiau-patiko-paėmiau", reikia domėtis pačiam, kas stovi už to šuniuko, kokie protėviai, koks įdirbis, kokie tikslai ir pan.;
- visada visada reikia būti atmerkus akis, ir kartais pažiūrėti iš toli - taip matosi dar daugiau. Ir čia tinka ne tik įsigyjant šunis;
- ir trečia, genetika - mokslas su savo vingiais, jaunas šuniukas yra loterija. Taip, atsakingo pasirinkimo dėka galima daugmaž susidėlioti rėmus, kurlink šuniukas gali augti, bet jie yra platūs ir ganėtinai neapibrėžti. Jei norisi labiau užtvirtintų prognozių, garantijų ir panašiai - įsigyti reiktų jau suaugusį šunį, plius minus metų amžiaus, kai jau galima pasidaryti sveikatos tyrimus, jau susiformavęs eksterjeras, matosi kiti anatominiai dalykai, jau aiškus ir charakteris. Va tada prognozių svyravimo tikimybė sumažinama iki minimumo.
Veisimas visada turės stiprią žmogiškosios pusės įtaką, nes sprendimus priima žmonės. Gyvūno įsigijimas irgi.
Retorinis klausimas pirkėjų pusei - ar dažnas kuris atsakingai renkasi gyvūną? Neskubėdamas, apsvarstydamas, nagrinėdamas, klausinėdamas, tardamasis, na, ir momentui atėjus, ir su meile širdyje? Dažniausiai išpildomas būna tik paskutinis veiksnys, o į visa kita užmerkiamos akys.
Tai ir veisėjai - ar dažnas kuris savo veisimo programoje daro žymiai daugiau, nei numato minimalūs LKD veisimo reikalavimai? Kurie investuoja ne tik į savo auginamo šuns, bet ir į jo palikuonių tyrimus ir testus (sveikatos ir ne tik)? Vėlgi...
Aš matau ne tik pliusus, bet ir minusus. Abiejose pusėse. Tad ir Jūsų paminėtų atvejų "liūdnumas" man yra liūdnas iš abiejų pusių...
Mąstymas panašus į pirkimą iš daugintojų - kol patys pirkėjai nesidomės, nemąstys ir savo pasirinkimo pozicija nereikalaus kokybiško rezultato (kiek tai leidžia selekcija ir genetinė atranka, čia irgi labai slidus ir platus klausimas), tol veisėjai savo veisimo programas galės laikyti "ant minimumo". Kol nerašytos sąlygos ir taisyklės bus priimtinos abiems pusėms, tol jų niekas ir nekeis.
Veisėjo ir pirkėjo sutikimas su abipusėmis sąlygomis patvirtinamas šuniuko pardavimu-pirkimu. Jei šuniukas įsigyjamas, vadinasi prikėjui priimtini šuniuko pardavimo kaina, vadinasi, jam tinka ir jį tenkina informacija, kurią jis turi iki įsigijimo momento.
Toks gyvenimas, niekas mums nepoliruoja ir neblizgina kelio, kuriuo einame, tą turime darytis patys. Jei man užtenka tos informacijos, kurią turiu įsigydama šuniuką, jei tą užtektinumą aš patvirtinu šuniuko įsigijimo, prie ko čia bangos, kaltinimai veisėjui ir TV? Neginu veisėjos, tikrai yra nemažai veisėjų, "slystančių" per veisimą išpildant tik minimalius reikalavimus. Bet pirkėjai turėtų būti labiau sąmoningi.
Čia kaip ir įsigyjant bedokumentinius šunis, pačia didžiausią atsakomybę neša vis tik... pirkėjai, kurie savo pirkimu sąmoningai ar ne skatina ir palaiko tokius kergimmus, tokį verslo būdą, ir sutinka su visomis iš to išplaukiančiomis priežastimis, vėlesnes pretenzijas galėdami reikšti nebent patys sau.
Gaila, liūda, žiauru, bet taip yra.