Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 26 tema

QUOTE(BangaS @ 2014 04 29, 10:28)
Čia PHPP skaičiuotas poreikis?

Geriausia pilnai apsirūpinti elektra ir įtilpti 10 kWp. 

Už kiek siūlė 10kWp jėgaines? Kiek gaunasi atmetus subsidiją?

Ką reiškia "šildymas saulės sistema pigiau nei šildymas el. radiatoriais"?

Reikia laukti kol priims naująjį įstatymą. Tada reikia žiūrėti kiek metų Lesto įsipareigoja pasaugoti pavasario-vasaros metu pagamintą elektros perteklių.
Kitaip nieko nebus. Praeis 5 metai ir sakys superkame elektra po 20 cnt. kaip ir iš kitų tiekėjų, o atgal nusipirkti galėsi už 60 cnt. Lesto pasiima savo kasnelį.

Neseniai bankrutavo smulki namo draugo firma prekiavusi elektra biržoje, nes 3 mėnesiams buvo pakeisti įstatymai, kurie įpareigojo tiekti elektrą už nustatytą kainą, kuri taip išėjo kad buvo mažesnė nei rinkos. Daugelis smulkiųjų pardavėjų negalėjo pakelti tokios naštos ir primokėti už parduodamą elektrą ir bankrutavo nežinodami kiek laiko bus šis įstatymas.
Po tai kai bankrutavo smulkieji prekiautojai vėl buvo grąžinta sena tvarka, įstatymų pakeitimai atšaukti ir gerokai sumažėjo konkurencija "laisvoje" elektros rinkoje. Va taip gražiai susitvarkė Didieji savo reikalus Lietuvoje. 

Bijau kad tokios nesąmonės nesikartotų su saulės elektrinėmis savo reikmėms. 
Sukiši 35000Lt tikėdamasis 10 metų atsipirkimo, o realiai padarys, kad nieko nebus.  Šiaip Lesto neleidžia stambiosioms įmonės gamintis elektros pas save savo reikmėms.

na nemanau kad komunistai laimetu ateinancius rinkimus, taigi reik laukt vel griztanciu koncervu/liberalu ir teisingu pokyciu energetikoj. kaip visur taip ir politikoj - vyksta harmoniniai svyravimai, tik nuolatine dedamoji visgi is leto bet kyla aukstyn. tikiuosi. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 29 balandžio 2014 - 12:14
QUOTE(madwifi @ 2014 04 29, 13:14)
na nemanau kad komunistai laimetu ateinancius rinkimus, taigi reik laukt vel griztanciu koncervu/liberalu ir teisingu pokyciu energetikoj. kaip visur taip ir politikoj - vyksta harmoniniai svyravimai, tik nuolatine dedamoji visgi is leto bet kyla aukstyn. tikiuosi. smile.gif

optimistas mirksiukas.gif
verciau nei tu nei tu, nei kitu partiniu uab'u neliktu, o ateitu zmones kurie "serga" uz savo valstybe ir jos piliecius 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2014 04 29, 13:14)

Optimistas smile.gif kad iš ponulio lūpų dievuliui į ausį 4u.gif Su prietaisu ir dar šobla pašonėj nieko gero tikrai ne bus, gaila, kad visi tai sužinos tik po laiko.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2014 04 29, 19:09)
Optimistas smile.gif  kad iš ponulio lūpų dievuliui į ausį 4u.gif  Su prietaisu ir dar šobla pašonėj nieko gero tikrai ne bus, gaila, kad visi tai sužinos tik po laiko.

sovietiniai prietaisai ilgai nelaiko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2014 04 29, 20:18)
sovietiniai prietaisai ilgai nelaiko smile.gif

Deja - šitą dar ilgai turėsime kęsti doh.gif
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2014 04 29, 11:28)
Čia PHPP skaičiuotas poreikis?

Geriausia pilnai apsirūpinti elektra ir įtilpti 10 kWp. 

Už kiek siūlė 10kWp jėgaines? Kiek gaunasi atmetus subsidiją?

Ką reiškia "šildymas saulės sistema pigiau nei šildymas el. radiatoriais"?

skaiciavimai su Narvid skaiciuokle, pritekejimai pagal STR, pariebinant seselius. EVsprendimai, su kuriais kalbejausi, siulo Solar Frontier CIG modulius, kurie nebijo seseliavimo ir turi kitokiu navarotu, kas padidina sugeneruotos energijos kieki iki 10%, tai visko kaina 60k lt (aisku derybu klausimas iki kiek pavyktu nusimust). Bet pagooglinus, radau, kad tu modeliu kaina apie 500lt/vnt, o bsp.lt turi po maziau nei 230lt/vnt (jie veza is vokieciu sandeliu, tai kas grazinta pirkeju, bent jau taip minejo vadybininkas pries puse metu), tai gal irgi koki deal'a gavo.

Taigi skaiciai:
60k lt - moduliai, inverteris, montavimas, projektas
LAIF 30% = 18k lt (su klausimu ar tikrai gausi)

Sildymas saules sistema - tai 10kWp saules jegaine su 4m2 saules kolektoriu, 200l akumuliacine, grindininiu sildymu per vamzdelius, skaiciuojant, kad kolektoriai padengs 60% DHW ir 5% sildymo per 198 sild. sezono dienas prie vid. temp. 0.2C (Kaunas, pagal STR).

Sildymas el radiatoriais - el. radiatorius i rozete ir el. boileris i rozete.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo skyroja: 29 balandžio 2014 - 20:37
QUOTE(BangaS @ 2014 04 28, 09:22)
Ką galvojate apie dvigubai pigesnius nevarstomus langus derinyje su mechanine vėdinimo sistema? Kiek jų planuojate ir kur būtinai dėsite varstomus?
Čia galimi ženklūs litų ir šilumos sutaupymai.

Pritariu. Norint išpešti nepriekaištingą sandarumą, reikia visomis įmanomomis galimybėmis vengti varstomų langų.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 04 28, 12:20)
Nežinau ar gražiai iš lauko atrodytų? Galbūt net keistokai žiūrėtųsi.

Pas mane taip. Visai gražiai žiūrisi.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 04 29, 21:25)
Pritariu. Norint išpešti nepriekaištingą sandarumą, reikia visomis įmanomomis galimybėmis vengti varstomų langų.
Papildyta:
Pas mane taip. Visai gražiai žiūrisi.

Bet gi pats sakei, kad Pasyvių namų institutas rekomenduoja, jei patalpoje yra tik langas, jis turi būti varstomas. Čia vasarai dėl natūralaus oro, jei sugestų rekuperacija, langų valymui ir pan. Jei patalpoje yra daugiau nei du langai, tai kiti jau gali būti nevarstomi. Aš bent jau tokiu principu vadovavausi.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 04 29, 08:55)
Bet gal labiau langus išnešus į lauką pavyktų daugiau į namo vidų gauti saulės?

Nors užmušk, nepagaunu, ko ten saulės pritrūko?

Žiemą, kada šilumos reikia, saulė žemai, ir absoliučiai iki lemputės, kurioje vietoje stiklai.

Vasarą, kada saulė aukštai, ir į angas krenta dideliu kampu, tada jo, kuo stiklai arčiau fasado, tuo labiau šilumos prieis į namą, bet ar jos tada reikia?
Atsakyti
QUOTE(skyroja @ 2014 04 29, 20:37)

Taigi skaiciai:
60k lt - moduliai, inverteris, montavimas, projektas
LAIF 30% = 18k lt (su klausimu ar tikrai gausi)

Man Precizikos 250W modulius siūlė po 650Lt (26000 už 10kWp) ir Kaco inverterį už 7000. Su įrengimu siūlė 1kWp už 5000Lt. Man kaip ir užtektų 8kWp.

Kaip ir nesigauna 60kLt, nebent papildomai kolektorius pridėti.

Dėl varstomų langų aš nebūčiau toks kategoriškas. Dažnai kambaryje yra po vieną langą. Taip išeina, kad beveik visi turėtų būti varstomi. Pas mane pirmame aukšte varstomos bus tik vienerios durys, o antrame aukšte bus tik 2 varstomi langai. Manau to pilnai pakaks derinyje su RVS ekonomiškai efektyvaus namo kontekste.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 04 29, 21:28)
Bet gi pats sakei, kad Pasyvių namų institutas rekomenduoja, jei patalpoje yra tik langas, jis turi būti varstomas. Čia vasarai dėl natūralaus oro, jei sugestų rekuperacija, langų valymui ir pan. Jei patalpoje yra daugiau nei du langai, tai kiti jau gali būti nevarstomi. Aš bent jau tokiu principu vadovavausi.

Aš citavau PN instituto rekomendacijas. Kai dabar susidūriau, tai ten kur nevarstomas langas, net minties apie sandarumo nebuvimą, o ten kur varstomi, tai kaip minėjau savo bloge, net per rankenas leidžia. Na bet ne rankenose esmė. Sureguliavo langus per šalčius, atšilo orai ir žiūriu vėl reguiuoti reikia.

Daryčiau ir dabar, bent jau kelis varstomus langus, bet jų kiekį sumažinčiau iki minimumo, savo name atsisakyčiau dviejų varstomų langų, nusižengdamas PN instituto rekomendacijoms.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2014 04 29, 22:10)
Dėl varstomų langų aš nebūčiau toks kategoriškas. Dažnai kambaryje yra po vieną langą. Taip išeina, kad beveik visi turėtų būti varstomi. Pas mane pirmame aukšte varstomos bus tik vienerios durys, o antrame aukšte bus tik 2 varstomi langai. Manau to pilnai pakaks derinyje su RVS ekonomiškai efektyvaus namo kontekste.

Vat, vat. Kaip suprantu, tai jau mažiau nei PN institutas rekomenduoja, bet siekiant didesnio sandarumo ir mažiau problemų su reguliavimais, tai teisingas sprendimas.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 04 30, 00:14)
Sureguliavo langus per šalčius, atšilo orai ir žiūriu vėl reguiuoti reikia.

O ką aš tau buvau minėjęs smoke.gif
Atsakyti