Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(jediara @ 2014 05 20, 14:47)
smile.gif
Tai gulsčioji veronika ir pilnavidurė aubretė.

Sita veronika zydes dar ar jau viskas? ankstyva kokia unsure.gif
---------------
pas mane irgi bus raselo gumbeniu. katik sudygo siltnamyje. ezuoles irgi jau sudygo. labai smarkiai ir greitai startavo zydrieji bandreniai- panasu, kad situs neuzilgo reiks ir i nuolatine vieta sodint g.gif ech, patinka, man siltnamyje, o ne ant palangiu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 05 20, 15:11)
pas mane taip pat viena gumbenė atsirado, phlomis tuberosa 'Amazone'. kol kas nerandu jai vietos, tai kankinu vazone, o vis užeinantys vėjai vis po vieną po du lapus nusuka, nežinau kaip ji čia pas mane atrodys, jau įsitikinau, kad visi plačiais stambiais lapais augalai po vėjo antpuolių atrodo apgailėtinai. ir dar kaži kaip jai patiks pas mane, žemė visgi iš sunkesnių bet aš dar neišaugau iš eksperimentų laiko, ir noro susipažint su vienu ar kitu augalu.

terasos gėlyne soros didžiausią plotą užims, ir vis neapsisprendžiu, šluotsmilgės ar drėbūnai bus kita nemaža dalis žolės. šluotsmilgės man patiko savo ankstyvumu, kaip ir lendrūnai, dar viskas pilka, nyku, o jų kupstai jau želia, ir ankstyvas žydėjimas ir sudžiūvę žiedynai man tobulo grožio, bet tas jų vadinamas neilgaamžiškumas šiokį tokį minusą priduoda, drėbūnai, atvirkščiai, ilgaamžiai, ir gražūs, bet vėlyvi, ir labiau skurdžias vietas mėgstantys. na tai va ir nežinau kas gausis, kita vertus, šluotsmilges, soras ir drėbūnus šiemet daiginausi pati, tai soros ir šluotsmilgės puikiai klesti, o drėbūnas dar nei vienas nosies neparodė, o rašo, kad po savaitės turėtų pradėt dygt, praėjo jau veik 3...

Jo, su tais dideliais gumbenės lapais ir mūsiškėse užuovėjose visaip gali gautis... Jei škvalas ar kruša, vaizdelis paliks ne koks...

O drėbūnai ne per žemi užuovėjai gaminti? Jie dar ir lėti augti. Pernai vasarą pasodinau, tai vaizdelis šiemet tik šiek tiek gerelesnis. Čia tau ne spartuolės šluotsmilgės. Gal pas mane dirvožemis per geras (lengvas) + pavasarinė sausra, todėl anie neskuba plėstis? Panašaus negreitumo ir Stipa calamagrostis. Be to, iš 5-6 turėtų tik 3 išliko. Grožybės iš jų šiemet nėra ko laukti – skystoki bei labai panašūs į ravėtiną žolę... O kuomi pasireiškia lendrūnų neilgaamžiškumas? Eraičinų tai suprantu – išplinka iš vidaus, nejau ir su lendrūnais panašiai gaunasi?

Pasigirsiu, kad pavyko suvaldyti monardas. Sunkiame/prastame dirvožemyje padariau plotelius su lengvesniu/geresniu gruntu, tai jos tuose ploteliuose ir sukinėjasi, niekur toliau neina. Brandinu mintį jas kada nors į būsimą dirbtiną pievą suleisti. Tik tas pievos kūrimas vis stumiasi į ateitį, kuri dar tikrai ne čia pat. Auginuosi/mėginuosi jai žolynus ir matau, kad šis procesas užtruks dar bent porą metų... sad.gif

Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 05 20, 18:21)
Sita veronika zydes dar ar jau viskas? ankstyva kokia unsure.gif
---------------

Taip, ji žydi pavasarį, o vėliau būna žalias "kilimėlis" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 05 20, 22:59)

O drėbūnai ne per žemi užuovėjai gaminti? Jie dar ir lėti augti. Pernai vasarą pasodinau, tai vaizdelis šiemet tik šiek tiek gerelesnis. Čia tau ne spartuolės šluotsmilgės. Gal pas mane dirvožemis per geras (lengvas) + pavasarinė sausra, todėl anie neskuba plėstis?

O kuomi pasireiškia lendrūnų neilgaamžiškumas? Eraičinų tai suprantu – išplinka iš vidaus, nejau ir su lendrūnais panašiai gaunasi?

Pasigirsiu, kad pavyko suvaldyti monardas.

drėbūnus planuoju toliau nuo terasos, kitaip sakant arčiau takelio, ir užuovėjos tokios jau šimtaprocentinės su žolėmis vistiek nepasidarysi, tai tiesiog kaip fonas kitiems augalams jis suplanuotas. kad lėtai auga skaičiau, be to kaip minėjau dar net ir nesudygęs, tai be abejo pirmiausia visus tuščius tarpus užpildys šluotsmilgės, aš turėjau galvoje jų neilgaamžiškumą, ne lendrūnų smile.gif lendrūnai dabar jau nemaži, ir jų plėtimasis daug saikingas, po pirmų metų buvo labai didelis prieaugis, tai net buvo nedrąsu kaip juos suvaldyt reiks, bet dabar jie tik tankėja ir palengva plečiasi, man jie vis dar vieni geriausių ir mylimiausių žolių.

o Monardos pas mane niekur nebėga, visos vienoje vietoje, netoli kero, žemė pas mane sunkoka, tai tikrai negalėčiau skųstis, kad smarkiai plečiasi, norėjau į tersainį gėlyną įkelt, na bet visgi baisiai kažkas mėgsta lapus, visi smulkiom skylutėm suvarpyti, nepatinka man taip.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 05 21, 10:04)
drėbūnus planuoju toliau nuo terasos, kitaip sakant arčiau takelio, ir užuovėjos tokios jau šimtaprocentinės su žolėmis vistiek nepasidarysi, tai tiesiog kaip fonas kitiems augalams jis suplanuotas. kad lėtai auga skaičiau, be to kaip minėjau dar net ir nesudygęs, tai be abejo pirmiausia visus tuščius tarpus užpildys šluotsmilgės, aš turėjau galvoje jų neilgaamžiškumą, ne lendrūnų smile.gif lendrūnai dabar jau nemaži, ir jų plėtimasis daug saikingas, po pirmų metų buvo labai didelis prieaugis, tai net buvo nedrąsu kaip juos suvaldyt reiks, bet dabar jie tik tankėja ir palengva plečiasi, man jie vis dar vieni geriausių ir mylimiausių žolių.

Dėl šluotsmilgių ilgaamžiškumo. Pamenu kažkada čia klausėte, ar turi įtakos jų dydžiui sodinimo tankis. Berods, anuomet niekas neatsakė. Kadangi turiu jas jau treti metai, be to, visaipo prisodintas, tai galiu patvirtinti, kad tankiau susodintųjų išmiera žymiai mažesnė. Per trejus metus bent pas mane jos prekinės išvaizdos dar neprarado, atvirkščiai – jos dar nė nepasiekė. Kerai dar neįgavo deramo prašmatnumo, o ir smilgų skystai išspaudžiama – toli gražu iki rūko. Kada bus pasiektas optimumas, – laikas parodys, tačiau manau, kad dar mažiausiai 2-3 metai iki pensijos yra likę. Bet čia mano sąlygomis taip viskas vyksta. Pas Rasą gi per 3-4 metus išsivysto monstras...

O kokių lendrūnų turite? Kiek pamenu, lyg tais korėjinį bei smailiažiedį 'Overdam'? Kokie pastebėjimai (žinau tik, kad jie greiti plėstis ir kad korėjiečio žiedynai nuo vėjo išlūžinėja)? Mano korėjiečių antrų metų kerai susižavėjimo tai nekelia. Pievoje šunžolių gražesnių rastum, vos tik pradėjęs ieškoti... Matyt, reikėjo jų lapus kituose augaluose paslėpti ir laukti gražiųjų smilgų. Gi aš pasodinau augalynų priekiuose... Gal bent jų šviesiai žalia spalva augaliukų kolektyvams prisigadys... Pasimėginimui į augalynus įsileidau 'England' ir 'Avalanche'. Dėl skirtingų atspalvių (bent jau taip foto žada) bei vertikalių akcentų, aišku. Dabar belieka laukti...
Skambino iš sodybos ir pranešė, kad juodulio astro želmenis kažkoks parazitas užpuolė – lapai sukami į tūtas, matyti baltos tartum putos. Gal žinote, kas tai galėtų būti ir kuom nuo to galima būtų vaduotis? Ypač turint omeny, kad pesticidų kaime šiuo metu neturime.

Atsakyti
http://www.pajuriona...ct=exp&sid=6781
Bet Kauno botanikos sode sakė, kad labai didelės žalos augalams nepridaro, tik nemaloniai atrodo.
Pabandykite nuplauti stipresne vandens srove.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 05 21, 15:31)
Kadangi turiu jas jau treti metai, be to, visaipo prisodintas, tai galiu patvirtinti, kad tankiau susodintųjų išmiera žymiai mažesnė.Kada bus pasiektas optimumas, – laikas parodys, tačiau manau, kad dar mažiausiai 2-3 metai iki pensijos yra likę. Bet čia mano sąlygomis taip viskas vyksta.

O kokių lendrūnų turite?

mano turimos šluotsmilgės smarkiai plečiasi, na bent jau man taip atrodo, kai pernai rudenį išskaidžiau ir susodinau, šiemet jau kupsteliai neblogai atrodo, tai dabar belieka tikėtis, kad atstumai pakankami, sodinau kas 50cm. jei jos vienoje vietoje trauks 5-6 metus, tai man jau bus gana, užskaitysiu kaip ilgaamžę biggrin.gif

lendrūnai mano - smailiažiedis 'Karl Foerster' ir korėjinis. pastarojo vos neišroviau palaikius pievos žole, bet suabejojau ir palikau, dabar jau matau, kad čia jis, bet kupstas tai plečiasi visai lėtai, nieko panašaus į smailiažiedį. korėjinis pernai buvo už šilokų 'Matrona', tai neišlūžo, bet stiprus vėjas buvo nuvertęs, aš pirmame plane nesodinčiau, na nebent seni kerai pasidaro tvirtesni dėl savo apimties.
Atsakyti
Daisoja, ačiū už info. Jau daviau nurodymus sodybon. Gal padės.

jot.ka, šiek tiek sumaišiau jūsiškius lendrūnus su aispros. Čia pas ją 2 Overdam‘ai ir abu kažkiek skirtingi, nes vienas iš Rasos, o kitas iš Dariaus. Pačiai dar neužėjo noras ne visiškai žolės spalvos lendrūnams? Mane tai bais žavi žalių atspalvių deriniai...
Maniškiai korėjiečiai, kad ir priekyje stypso, bet turi užuovėją, tad neturėtų išlūžti. Bent jau pernai neišlūžo. Kitas dalykas, kad dėl žolinės dalies neišvaizdumo/netvarkingumo rizikuoja papulti po trimeriu. Ypač tiedu, kurie tartum vejoje tupi. Pasitaiko pas mus neinstruktuotų šienpjovių... Kai pernai pasodinau, išsyk ėmėsi pustytis naujais lapais. Šiemet lapų ženkliai pagausėjo. Kitais metais eis kažkur giliau - toliau nuo akių ir trimerio...
O su Matronom (ir panašiais šilokais) tai bėda vis ūmėja... sad.gif Spėju, kad jau išvalgė vazonėlių, kuriuose buvo parduoti, turinį, o vietinio šlamšto kimšti nenori, tai tokie nusibiedninę ir be jokios ukvatos laukan kyla. O 1 iš tik spėjusį išlįsti, parazitai užpuolė ir viršūnėles nugraužojo. Nespėjau sužiūrėti... Dabar purškiam amoniako/vandens tirpalu. Turėtų padėti ir dargi patręšti. Taip rašo. Taip gaila, kad šiemet nespėjau tą augalyno jųjų plotelį sužiūrėti. Juk dar iš rudens žadėjau pakeisti gruntą į riebesnį bei neutralų... sad.gif Maža to, Matronų fonui, šluotsmilgėms su turginiais česnakais, iš geros dūšios, bet saikingai pilstelėjau organinių/kompleksinių trąšų (tokios smulkios/smirdžios granulytės), po ko jau normaliai sudygę česnakai atsisakė šiemet ką nors daryti – 8-kojines rankeles padėjo ant žemės, nugelto ir ėmė džiūti. Nusvilo kiba? O gal atvirkščiai – erdvės ir maisto pritrūko? Šluotsmilgės, tarp kurių anie auga, tai vis plečiasi ir, matyt, moteriškės mėgėjos drūčiai pavalgyti... sad.gif

Tie augalynai tartum gyvenimas – tai džiaugsmai, tai ašaros... Užtat nenuobodu! smile.gif

Atsakyti
vi, o negalejo cesnakai tiesiog nusalti? pas mane net tie paprastieji bobutiniai( kazkas cia buvo krepsininkais pakrikstije) augo taip graziai nuo pavasario, ziedus krove, o po baisiuju geguzio salnu nuleido tuos pumpurus ant zemes taip ir neprasiskleide. sutizo, nugelto, o dabar jau ziuriu ir nupuvo... verysad.gif
Atsakyti
Sveikos, gal kuri galetu pasiulyti medejanti bijuna, laukiu pasiulymu i AZ.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 05 22, 10:42)
Pačiai dar neužėjo noras ne visiškai žolės spalvos lendrūnams? Mane tai bais žavi žalių atspalvių deriniai...

O su Matronom (ir panašiais šilokais) tai bėda vis ūmėja...

Tie augalynai tartum gyvenimas – tai džiaugsmai, tai ašaros... Užtat nenuobodu! smile.gif

nė nežinau ką pasakyt, turbūt noriu:), bet o kur sodint? per maži pas mane plotai, ir taip kaip prikišu bile ko, paskui einu ir mintyse raunu lauk, keliu kiton vieton, o šiaip lendrūnai pamarginti man gražu, kiek foto mačiau, reiktų realų vaizdą pamatyt, ir įvertint, ar matytųsi jie mano gėlynuose, nes visgi pas mane augalai visi stambūs, o lendrūnai visi galiniam plane, nors aišku, pavasarį jie ko gero būtų net labai gražu.

atrodo baigiau jau terasinį gėlyną, dar iš Rasos atkeliaus keli snapučiai ir katžolės užpildui, ir beliks laukti ir tikėtis, kad kas nors gavosi.
Atsakyti
merginos,gal kuri auginate Vėdrynus/Ranunculus gėlynuose g.gif
įdomu kas tai per augalas,žiedai tai gražiai atrodo wub.gif
Atsakyti