Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(Vobla @ 2014 11 07, 11:03)
Ahoy, gelininkeles, kaip pas jus ant Lietuvos su lietum? pas mane si rudeni visiska katastrofa. lyg siol gelynus vis dar laistau... per spali lijo gal pusantros dienos ir tai skystokai. lapkriti dar nei lasas nenukrito. Kudroj, kuri kadais budavo man iki pazastu- sprindis vandens teliko. o vandens leliju krumai jau apskritai sausumoj guli unsure.gif
pernai sausas ruduo, paskui besniege ziema, vasara irgi lietaus pagailejo, dabar vel sausas ruduo g.gif  beliks man ant kaktusu persiorentuot savo zvyro karjere verysad.gif

nu va, kaip tik lyja. šiaip tai nepamenu, kada lijo, bet žemę teko kasinėt prieš kelias dienas, drėgmės normaliai, pas mus visi rytai rūkuose paskendę, rytais nuo medžių varva, tai ir to tikro lietaus nelabai pasigedau. šiaip šiltas ilgas gražus ruduo, jei nebūtų tų trijų naktų su minusine temperatūra, gėlynai dar žydėtų, nes astrai, kur šakų šalna nenuėdė dar žydi. bet visumoj tai dabar jau viskas ruda, tamsiai ruda, niūroka. laukiau kol snapučių lapai paraus, tai juos vėjas nutaršė, ir lapų veik ir nelikę, rausvumo jau nebus. molinijos gal ir gelsta, bet ta spalva kažkokia. ai, tiek to, aš jau mąstau apie ateinančių metų gėlynus.

Atsakyti
na ir pas mus jau po pietu apniuko. gal sulauksim... bet tai, kad kompensuot viska kiek buvo nelyta- reiktu, kad bent pora savaiciu istisai lytu doh.gif
Atsakyti
Ne ne ne uzteks ir sios dienos, man dar reikia keliu dienu be lietaus bigsmile.gif
Atsakyti
Ir aš manau, kad kritulių mažoka. Švelniai tariant. Tokio nusekusio ežero dar nebuvome matę. Bjauriausia, kad tai gali atsiliepti augaliukų žiemojimui. Ir dar man nepatinka itin šiltas lapkritis – pavasario parodija... sad.gif Aubrietės puolė atželti ir net atmerkė vieną kitą žiedelį. Saulainės išleido ataugas, kurios aišku nušals. Pernai su jomis irgi taip buvo. Ir kuom baigėsi? Ogi pavasarį išstenėjo merginos vos po 3-5 atžalėles, tad vietoj komplimentų vasarą klausėsi vien užuojautų... O vienas iš rudens bais sužėlęs bijūnas pavasarį išvis neturėjo ką pasakyti...

Prisiminus juodulio astro pernykštį numirimą, šį savaitgalį nurėžiau leisgyvius astrus iki žemės. Sumąsčiau, kad vėlyvieji astrai, jei juos palieki žiemoti nenurėžtus, šiltą rudenį gali save ir suvalgyti, ta prasme, leisgyviais lapais išsiurbti iš šaknų drėgmę ir nudžiūti kartu su šaknimis.

Pirmą sykį neklojau augaliukų žiemai durpėmis. Pernai tas klojimas ne tik kad nepadėjo, o dar ir pakenkė, nes 2 mėnesius durpes merkė lietus, o po to išsyk atėjo besniegis šaltis, tad durpės pavirto lediniais kompresais.

Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2014 11 07, 15:54)
Ne ne ne uzteks ir sios dienos, man dar reikia keliu dienu be lietaus bigsmile.gif

tadien laukiau laukiau, o palijo tik pusvalandi doh.gif
neuzskaitau schmoll.gif
Atsakyti
jo, maža Lietuvėlė, o bėdos visiems skirtingos. pas mus palijo, ir dabar tokia šlapia migla jau antra diena laikosi, anądien po lietaus apsiravėjau dalį gėlyno, tai buvo gana nemalonu, per šlapia, peršlapo ir apsivėlė pirštinės. pas mane dar vis nesusodintos svogūninės gėlės, dabar matyt teks po gana šlapią dirvą knistis, ir dar drenažu papildomai pasirūpint.

vi_, dėl saulainių, tai greičiausiai daug kas priklauso nuo veislės, manosios 'Ruby Tuesday' ir pernai rudenį buvo gausiai sužėlusios, ir pliko šalčio gavo, bet žiedų žiedelių buvo labai gausu. tuo tarpu 'Rubinszwergas ' pamiro suvisam. pas jus gal prasčiau žiemoja dėl visgi per sausos dirvos, kaip ir astrai. nes mano pakankamai drėgmės turinčioje ir sunkesnėje dirvoje šie augalai nesikankina. dar vienas dalykas. jei augalas prastai peržiemojo, jį reikia persodint, atskirt nesveikas ar sunykusias dalis, o likusią dalį perklelt, tada tas naujas daigelis visai neblogai subujoja. įsitikinau tuo pati, kai gelbėjau pavasarį merdėjantį aromatinį astrą, iš to ką pasodinau pavasarį tikrai nesitikėjau tooookio suvešėjimo. tas pats atsitiko ir su rūgtimis.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 11 10, 16:38)
jo, maža Lietuvėlė, o bėdos visiems skirtingos.  pas mus palijo, ir dabar tokia šlapia migla jau antra diena laikosi, anądien po lietaus apsiravėjau dalį gėlyno, tai buvo gana nemalonu, per šlapia, peršlapo ir apsivėlė pirštinės. pas mane dar vis nesusodintos svogūninės gėlės, dabar matyt teks po gana šlapią dirvą knistis, ir dar drenažu papildomai pasirūpint.

vi_, dėl saulainių, tai greičiausiai daug kas priklauso nuo veislės, manosios 'Ruby Tuesday' ir pernai rudenį buvo gausiai sužėlusios, ir pliko šalčio gavo, bet žiedų žiedelių buvo labai gausu. tuo tarpu 'Rubinszwergas ' pamiro suvisam. pas jus gal prasčiau žiemoja dėl visgi per sausos dirvos, kaip ir astrai. nes mano pakankamai drėgmės turinčioje ir sunkesnėje dirvoje šie augalai nesikankina. dar vienas dalykas. jei augalas prastai peržiemojo, jį reikia persodint, atskirt nesveikas ar sunykusias dalis, o likusią dalį perklelt, tada tas naujas daigelis visai neblogai subujoja. įsitikinau tuo pati, kai gelbėjau pavasarį merdėjantį aromatinį astrą, iš to ką pasodinau pavasarį tikrai nesitikėjau tooookio suvešėjimo. tas pats atsitiko ir su rūgtimis.

Pas mus penktadienį ir šeštadienio naktį neblogai nulijo ir paviršinis dirvos sluoksnis gerai įmirko, bet kiek giliau reikalai paliko per sausi. O kitą savaitę jau šaltukas ims lankytis, tai gali ir nelikti laiko laistymams...
Dėl tų sulapojusių saulainių, tai kalba eina apie čia jau ne kartą minėtas 'Sahin's Early Flowerer' ir 'Rubinzwerg'. Pernai jos abi iš rudens sulapojo, tačiau, kaip nekeista, 'Rubinzwerg' pavasarį atžėlė geriau. Pavasarį abi šiaip ar taip bus atšviežintos skaidymais. Šiemet saulainių kompaniją papildžiau 'Little Orange' ir 'Moerheim Beauty', tai šios sėdi tyliai ir nesilapuoja. Gal čia su amžiumi tie lapavimaisi iš rudens joms pagal kažkokį racionalų sumanymą gaunasi, o ne dėl oro?

Vėlyvas ruduo yra žolynų metas. Su jais augalyne nenuobodu... smile.gif
Dingus astrams, rūgtims ir kitiems lapuočiams, išryškėjo, kad tarp žolynų vyrauja jaunimas, styrantis dar nesusiformavusiais krūmeliais. Be to, nekuriems žoliukams trūksta pasibūriavimo.

user posted image

Nužydėjusios ežiuolės yra nepamainomos nugeltusių žolynų draugės. Saulė irgi jų gera draugelė, ir 2 foto tai nesunku įžiūrėti. Deja, nei vienoje foto aparatui nepavyko įžiūrėti drėbūnų (jie pirmame plane), nors plika akimi jų debesėlis gerai žiūrisi ir vėlyvą rudenį. Tiesa, tik iš arti.

user posted image

user posted image

Atsakyti
Apie ka svajojam? Juk nesakysit, kad gelininkes drauge su gelemis uzmigo ziemos miegu?
as va galiuosi, kad sitas padaras pas mus neauga: https://www.google.l...c...440&bih=751
ehc, vis nuotraukose man jis aki traukia. bet ...nuo 7 zonos tik verysad.gif
-----------
gal jau apie seja mastot? ka nors kitamet daiginsit is seklyciu?
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 12 03, 17:25)
Apie ka svajojam? Juk nesakysit, kad gelininkes drauge su gelemis uzmigo ziemos miegu?
as va galiuosi, kad sitas padaras pas mus neauga: https://www.google.l...c...440&bih=751
ehc, vis nuotraukose man jis aki traukia. bet ...nuo 7 zonos tik verysad.gif
-----------
gal jau apie seja mastot? ka nors kitamet daiginsit is seklyciu?

svajojam, o kaipgis smile.gif, tiksliau dabar užsiimu stebėjimu, kas gražu dabar, kas ne. ir negaliu atsigrožėti šviesiais žolynų plotais, ko nepasakysi apie daugiamečių griaučius, gal tik veronikūnai vis dar gražūs, bet astrai, kemerai, saulainės ir visa kita dabar tik juodai rudi raizgalai. kol žiema, svajoju apie daugiau žolynų, bet kai ateis pavasaris, ir vėl norėsis ir ten žiedų ir ten, ir ten. smile.gif

ta karpažolė mano akį jau seniai patraukė, bet ką padarysi, ne ta zona ir pas mane.
galvoju, kad norėčiau užsiaugint iš sėklų stambiašaknių snapučių, ežiuolių, dar kažką, bet dar dvejoju, vietos visgi neturiu.

kaži kaip čia bus, pajūry spirgina naktim iki -10, o sniego nei kruopelės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 03 gruodžio 2014 - 18:55
QUOTE(jot.ka @ 2014 12 03, 18:53)

kaži kaip čia bus, pajūry spirgina naktim iki -10, o sniego nei kruopelės.

bus prastai, jei ir toliau taip. pas mus naktimis iki-15. sniego taip pat neturim. kai pas mus geoterminis- tai zinom ir po zeme esancia temperatura. vyras sako, kad tokia zeme budavo jau pavasariop po ziemos, kai isnaudodavom visa joje susikaupusia siluma. zodz, siemet kurensimes nenasiai cool.gif bet tas pats gi liecia ir augalus- sausa zeme labai giliai persala. silpnai ziemosis verysad.gif gelynus tai net velyva rudeni labai gausiai laisciau, bet viso kito- neprilaistysi... be to vargu ar koks laistymas galin atstoti naturalu lietu... pirma karta gyvenime noriu siego doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 04 gruodžio 2014 - 08:34
QUOTE(Vobla @ 2014 12 04, 08:29)
bus prastai, jei ir toliau taip. pas mus naktimis iki-15. sniego taip pat neturim. kai pas mus geoterminis- tai zinom ir po zeme esancia temperatura. vyras sako, kad tokia zeme budavo jau pavasariop po ziemos, kai isnaudodavom visa joje susikaupusia siluma.  zodz, siemet kurensimes nenasiai cool.gif  bet tas pats gi liecia ir augalus- sausa zeme labai giliai persala. silpnai ziemosis verysad.gif  gelynus tai net velyva rudeni labai gausiai laisciau, bet viso kito- neprilaistysi... be to vargu ar koks laistymas galin atstoti naturalu lietu... pirma karta gyvenime noriu siego doh.gif

Išliks stipriausieji augalai. 4u.gif
Pas mus pavasarį sausra buvo, tai laisčiau, bet kaimynystėje po to mačiau visą vasarą sergančius krūmus ir medžius. O dabar atvirkščiai - plaukiam. Nors lietaus nedaug, bet vanduo šalia sklypo grioviuose stovi pastoviai. Aplink augalus žievės mulčas visas pabalęs nuo pelėsių, nors priberto to mulčo tik tiek, kad agroplėvelės nesimatytų. Mesčiau lauk, bet ką tada uždėti mastau.gif
Atsakyti
Tai ir pas jus ne pyragai. O aš vis pavydėdavau Vidurio Europai, kad gali auginti svajonių augalus.
Pasigirti galiu nebent šilokų (tiksliau vilkpupių) žiedais:
https://picasaweb.go...899996954422626
Čia truputį seniau, kai šiek tiek pakrapino sniego. Dabar iš jo liko tik keli plėmukai kažkur tarp šakų, vietomis tarsi miltligė, o daugiausia nulis.
Dar nenuvylė naujosios bergenijos - stovi tvirtai, tik iš piktumo dar labiau raudonuoja, kai tuo tarpu pas kaimynus senovinės, nors žalios, bet nuleipę.
O daugiau, tai plikuose gėlynuose ryži ,,kurmiarausiai". Nervai nebelaikė, tai apkroviau durpėmis. Dabar lyg ir atšilimą žada, tai reiks galvoti, kaip slėpti nuo drėgmės.
Atsakyti