Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(amba41 @ 2014 10 27, 16:11)
Išprovokavo *Monami* mintis ir pasižvalgiau po jūsų albumą.
Kieme . 121-oji nuotrauka ir  takelis. Kaip man tai patinka. Ar taip padaryta sąmoningai ar laikas pakoregavo link to gražumo? Galų gale ir ne tiek svarbu. 1-a nuotrauka. Ir gėlyno fragmentas ir  šalia esanti neskutama neeraičininė pievelė labai labai...

ačiū,kad paprotinot,aš dažnai užeinu į tą albumą,bet man labai sunku ten vaikščioti,bet paskaičius,kad yra kiemas įjungiau navigaciją wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *MONAMI*: 27 spalio 2014 - 16:50
O kas ten sunku? Turiu labai daug nuotraukų, tai bandžiau kažkaip suskirstyti, nes vienoje temoje kelis šimtus sunku peržiūrėti. Be to, mano didelės, tai gal ne visiems greitai atidaro. Galima eiti į galeriją (viršuj dešinėj), tada atidarys visus albumus.
Palengvinimui.
Daugiamečių žiedai:
https://plus.google....322816013544625
Daugiametės ir ne tik be žiedų:
https://plus.google....643360890299057
Daugiametės ir ne visaip:
https://plus.google....674593276009601
Vaistiniai augalai, tik kai kurie lauke žiemojantys:
https://plus.google....803267094079409
Mėtos gal irgi tiks prie daugiamečių:
https://plus.google....809815551998577
Ai, dar yra atskirai melsvės, astilbės, heucheros...bet aš jau pati sau atsibodau, tai užjaučiu kitus.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 10 24, 08:45)
na tai mes ko gero šienu vadinam ir skirtingus dalykus, man šienas tai, kas sudžiūvo. kaip suprantu jūsų foto likę griaučiai jums nelabai patinka? o mane būtent šita stadija žavi, kai tų griaučių yra daug, mano ''schottland'' atrodo taip pat, ar bent jau aš neįžiūriu skirtumo, nes neturiu su kuo palygint.

o dėl rūgties tai manau, kad jūsiškė nuotraukoje ne bistorta, bent jau man ji visai nepanaši į stambiais riožiniais žiedynais žydinčią 'Superba' <...>

Parodyti griaučiai man dar nieko, nors kiek per skystoki – visgi čia į kadrą yra kokie 5 augalai susispietę. Schottlandės ir dabar panašiai atrodo (jei negeriau...), o štai blondinkos jau beveik neturi ką rodyti:

user posted image

Dėl bistortos tai jo, kiek atmintis pavedė– affinis čia.

Už pievų komponavimo gidą – ačiū. Pravers žiemą besvajojant apie pavasarines augaliukų dėliones.
Savaitgalį atradau nušaldytą augalyną. Porą naktų šaltis siekė -11, kitas dvi „pašvelnėjo“ iki -9 ir -6. Iki to žaliavę lapuoti augalą sudribo it negyvos varlės, bet spalvos nepametė. Neturėjau net ką nukirpus išnešti. Astrai dar bando žydėti įšalusiais žiedais, bet tai iki pirmo atšilimo, matyt, - po to užsimerks jų grožis. Užtat žolynų architektūrai ir spalvoms šaltis nė motais. Jie ir palaiko augalyne linksmybę. Dar yra į ką žiūrėti. Gaila, kad kai paskutinę dieną fotografavau, suvisam pradingo saulė, tad gavosi kiek niūrokai. Bet spalvos vis vien šiltos ir subtilios. Bent man.

user posted image

user posted image

Barzdūnas pražydo... Nebuvau dar to regėjusi pas save. Man patiko.

user posted image

Atsakyti
vi, man irgi patinka rudeniškų spalvų subtili paletė, kai kurios žolės dabar tokios minkštos, švelnios kai jas išdžiovina saulė

user posted image

na kad jau psidalinot savosiomis šluotsmligių foto, parodysiu ir saviškes, čia du kerai suaugę į vieną, nuotraukoje visai nematyti jų tikrojo grožio, bet bent jau debesėlio apimtys manau matosi

user posted image

viso sezono metu stebėjau jūsų rodomą barzdūną, na įdomi žolė, ir dabar paskutė jo foto tikrai deda jai pliusą. o ji tikrai pražydo? ar čia jūsų metafora? nes man atrodo, kad ji gal greičiau kaip ir miskantas išsidžiovino savo garbanas ir sausu oru pasidaro pūkuota.

dabar kieme spalvų neliko, o visai neseniai dar buvo taip

astras 'Lovely' ir sora 'Shenandoah'
user posted image

astras 'Ocober skies' ir chrizantema 'Mary Stoker'
user posted image

deja nepasiteisino ši chrizantema, o ir astras kol kas laikosi tik dėl savo kero formos, bet ne dėl žiedų gausos. chrizantemos tobula spalva, ir kai dauguma augalų nuvyto, ji kartu su astrais tiesiog švytėjo gėlyne, bet tik pavieniais žiedais. keras išauga didelis, platus, kasmet vis užpuola kažkokia zaraza, ir iki žydėjimo palieka tik stagarai su pavieniais lapais ir nuostabiais žiedais. nežinau, gal chrizantemų auginime būtina žinot kažkokių gudrybių, kažkokios specifikos gal esama? nekyla ranka išmest, bet ir gėlyne vietos jai tikrai nelieka, galvoju, gal verta pabandyt pažaist su ja auginant vazone? jei pavyktų tai rudenį galima įtupdyt į aprimusį gėlyną ir pasidžiaugt ta nuostabia spalva?

čia dar vienas astras, kuris ko gero keliaus kažkur, bet tikrai iš gėlyno. nuostabi spalva, kuri foto vėlgi visai nepanaši į tikrąją, bet jūsų nuomone čia normalus žydėjimo gausumas? man kažkaip atrodo skystokas..
user posted image
Atsakyti
Ziuriu man sitas ruduo kazkaip gelynuose nenusisekes- nei nauju plotu isplesiau, nei kazka doro pasodinau g.gif plius rugsejo vidury prajojo tokios stiprios salnos, kad dauguma augalu savo vegetacija tuom ir uzbaige. net astrai nespejo prazyst. kai jus cia kalbat apie rudenisku spalvu palete- pas mane jau daugiau nei menuo bespalvis ruduo. o gaila, nes dabar tokios sviesios ir sauletos dienos, o nei fotografuot, nei ziuret nebera i ka...labai anksti stojo ta pilkojo rudens stadija...
miskantai dar ziurisi( nors irgi jau nebe geltoni, o paplekusio siaudo spalvos), bet kuria cia diena dieds pradejo bambet, kad ta siena nukirpciau: sake labai nemaloniai patamsy vejuje snara ir ji gasdina lotuliukas.gif doh.gif nu va, paskutinis likes grozis ir tas kazkam neitinka...
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 10 28, 11:18)
Ziuriu man sitas ruduo kazkaip gelynuose nenusisekes- nei nauju plotu isplesiau, nei kazka doro pasodinau g.gif plius rugsejo vidury prajojo tokios stiprios salnos, kad dauguma augalu savo vegetacija tuom ir uzbaige. net astrai nespejo prazyst. kai jus cia kalbat apie rudenisku spalvu palete- pas mane jau daugiau nei menuo bespalvis ruduo. o gaila, nes dabar tokios sviesios ir sauletos dienos, o nei fotografuot, nei ziuret nebera i ka...labai anksti stojo ta pilkojo rudens stadija...
miskantai dar ziurisi( nors irgi jau nebe geltoni, o paplekusio siaudo spalvos), bet kuria cia diena dieds pradejo bambet, kad ta siena nukirpciau: sake labai nemaloniai patamsy vejuje snara ir ji gasdina lotuliukas.gif  doh.gif  nu va, paskutinis likes grozis ir tas kazkam neitinka...

lotuliukas.gif , nu čia tai smagiai, miskantai siaubūūūnai . ale gal rimtai kažkiek nejaukus tas šnarėjimas? nors mano vyras tai sako, kai guliu lovoj ir pro langą dangaus fone matau miskantus įsivaizduoju kad ežeras kieme smile.gif

o dėl atspalvių, tai negi viskas taip jau pilka? aš vakar važiavau per Lietuvą, tai man dabar taip gražu, pievos visos rusvos, bet kiek atspalvių jose wub.gif , jei kokioj lendrūnų ar šluotsmilgių pievoj dar sedulos raudonom šakom moja, ar šermukšnis raudonom uogom, man taip gražu. nors labai daug kas to nemato, šienas ir tiek. o va savas gėlynas man to subtilumo neteikia, per daug augalų, per daug faktūrų buvo, dabar sušliuko, ir gražu liko tik pavieniuose taškuose. va tokiais momentais ir galvoju, kad kažkaip ne taip gėlyno karkasą dėlioju, nes kai visi žali lapai ir margi žiedai dingsta, galėtų būti kažkoks karkasas, kuris palaikytų gėlyno formą.
o kaip jūsiškis barzdūnas? ar jūs neauginat, tik planavot?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 10 28, 11:27)
lotuliukas.gif , nu čia tai smagiai, miskantai siaubūūūnai . ale gal rimtai kažkiek nejaukus tas šnarėjimas? nors mano vyras tai sako, kai guliu lovoj ir pro langą dangaus fone matau miskantus įsivaizduoju kad ežeras kieme smile.gif

o dėl atspalvių, tai negi viskas taip jau pilka? aš vakar važiavau per Lietuvą, tai man dabar taip gražu, pievos visos rusvos, bet kiek atspalvių jose wub.gif , jei kokioj lendrūnų ar šluotsmilgių pievoj dar sedulos raudonom šakom moja, ar šermukšnis raudonom uogom, man taip gražu. nors labai daug kas to nemato, šienas ir tiek. o va savas gėlynas man to subtilumo neteikia, per daug augalų, per daug faktūrų buvo, dabar sušliuko, ir gražu liko tik pavieniuose taškuose. va tokiais momentais ir galvoju, kad kažkaip ne taip gėlyno karkasą dėlioju, nes kai visi žali lapai ir margi žiedai dingsta, galėtų būti kažkoks karkasas, kuris palaikytų gėlyno formą.
o kaip jūsiškis barzdūnas? ar jūs neauginat, tik planavot?

barzdunu nespejau isigyt. o ir ju vieta stichiskai uzeme knipofiju plantacija. tiesiog reikejo kazkur skubiai issodint sejinukus is siltnamio. bet barzdunai tikrai kazkada bus.
------------
pas mus tikrai siemet labai pilkas suduo. visai nefotogeniskas. pernai kaip tik labai ilgai truko spalvotasis metas. dabar jau tikrai senai viskas pilka.
net mano ryskusis maumedis pirmi metai kaip visai negroja g.gif unsure.gif
tokiu metu labai puikiai groja ivairus spygliuociai, kuriu pas mane negausu. kiekviena rudeni tokiu metu as ju uzsimanau. pavasari vel gelynai paima virsu. bet del nedekingos vietoves( velyvu pavasario ir ankstyvu rudens salnu), manau reikia man savo karkasa butent is ju ir formuoti- nors kazkas liktu po salnu. sedulos irgi turetu ateiti- kai viskas bus plika bent jau ryskios ju sakos su kokiais miskantais sugotu...
sermuksnis siemet busimas savo uogas prarado dar ziedu stadijoj. taigi ir tas beuogis bespalvis...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 28 spalio 2014 - 11:39
Taip drąsiai - knipofijų plantacija. Ar pas jus jos gerai auga? Kai pas mane iššalo, tai dabar nešioju su vazonais ir vasarą įkasinėju, bet vazonuose nenori žydėti, reiktų didesnių.
O kaip heucheros? Iš jų tokius spalvingus kilimus galima užsodinti. Gražiau rudenį atrodo nei kokie žiedai.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 10 28, 13:58)

O kaip heucheros? Iš jų tokius spalvingus kilimus galima užsodinti. Gražiau rudenį atrodo nei kokie žiedai.

pas mane tik viena heuchera gerai jaučiasi bet kur, ar saulė ar pavėsis, ar trąši daržo žemė ar neįdirbta kiemo žemė . tokia tamsi, bordinė garbanota, o va 'marmeladas' tik dabar atsigauna, kai nunešiau į pusiau pavėsį, ir trąšesnę dirvą, dar pora šviesiais lapais, neišgyveno, bet man rods ten heuherelės buvo.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 10 28, 13:58)
Taip drąsiai - knipofijų plantacija. Ar pas jus jos gerai auga? Kai pas mane iššalo, tai dabar nešioju su vazonais ir vasarą įkasinėju, bet vazonuose nenori žydėti, reiktų didesnių.

nelygu ziema. siemet issalo. tiksliau- nukepe jau pavasari ant tiesiogines saulekaitos, kai zeme dar nebuvo atsilus. pernai/uzpernai- puikai ziemojo. pas mane zvyro karjeras- tai joms tokia sausra tinka. tik kita karta zinosiu, kad jei sniego nera- reikia bent agro plevele uzmest, nes pavasario saule- prazutinga.
o plantacija, nes sejau is pakiuko. kiek jau sudygo- tiek. o sudygo siltnamyje puikiai ir vasaros pabaigoj buvo jau gero cesnako augumo. reikejo kazkur skubiai vietos surast, nes norejau siltnami sutvarkyti.
kol kas turiu tik viena heuchera ir viena heucherele. heucherele tik vasaros pabaigoj po ziemos atsigavo, o paprasta tamsi raudonlape heuchera- lyg ir nesiskundzia g.gif
sita tai isdalinau ir tris, paskui tas tris dar i kokius 6 vienetus. tai dabar nemazas plotelis jomis apsodintas, tik patys augalai dar menki.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 28 spalio 2014 - 14:15
QUOTE(jot.ka @ 2014 10 28, 11:25)
<...>
na kad jau psidalinot savosiomis šluotsmligių foto, parodysiu ir saviškes, čia du kerai suaugę į vieną, nuotraukoje visai nematyti jų tikrojo grožio, bet bent jau debesėlio apimtys manau matosi
<...>
viso sezono metu stebėjau jūsų rodomą barzdūną, na įdomi žolė, ir dabar paskutė jo foto tikrai deda jai pliusą. o ji tikrai pražydo? ar čia jūsų metafora? nes man atrodo, kad ji gal greičiau kaip ir miskantas išsidžiovino savo garbanas ir sausu oru pasidaro pūkuota.
<...>
deja nepasiteisino ši chrizantema, o ir astras kol kas laikosi tik dėl savo kero formos, bet ne dėl žiedų gausos. chrizantemos tobula spalva, ir kai dauguma augalų nuvyto, ji kartu su astrais tiesiog švytėjo gėlyne, bet tik pavieniais žiedais. keras išauga didelis, platus, kasmet vis užpuola kažkokia zaraza, ir iki žydėjimo palieka tik stagarai su pavieniais lapais ir nuostabiais žiedais. nežinau, gal chrizantemų auginime būtina žinot kažkokių gudrybių, kažkokios specifikos gal esama? nekyla ranka išmest, bet ir gėlyne vietos jai tikrai nelieka, galvoju, gal verta pabandyt pažaist su ja auginant vazone? jei pavyktų tai rudenį galima įtupdyt į aprimusį gėlyną ir pasidžiaugt ta nuostabia spalva?

čia dar vienas astras, kuris ko gero keliaus kažkur, bet tikrai iš gėlyno. nuostabi spalva, kuri foto vėlgi visai nepanaši į tikrąją, bet jūsų nuomone čia normalus žydėjimo gausumas? man kažkaip atrodo skystokas..
<...>

Na štai, vizualiai ir susitarėm, kad Schottlandės šiuo metu gražesnės už šluotsmilges-blondines. smile.gif Jūsiškės Schottlandės tai išvis gražuolės. Manosios skystesnės... Bet blondinkos irgi gerai. Ypač pirmoje vasaros pusėje, kai tų dailių žoliukų būna mažokai. Jų pas mane 10, tad kartu su tarp jų sukaišiotais gėliukais už kurio laiko turėtų aptūpti kokius 4-6 m2. Patalpintos jos tolimiausiame nuo centrinės žiūrėjimo vietos pusiasalyje ir dar užstotos barzdūnais, taigi negražiausiu savo gyvenimo laikotarpiu nekris į akis. O štai pirmoje vasaros pusėje jos kiek pagražins barzdūnų pievelę, nes gi kai jos žydi, barzdūnai atrodo it žolė-o-žolė, nežinanti kas yra architektūra, struktūra, faktūra ir t.t., žodžiu visaipo besiprašanti trimerio...

Dėl barzdūnų, tai manąją dūšią šie augaliukai pasiekė tik po antro pasirodymo. Manau, kad po trečio, ketvirto ir t.t. jausmai tik stiprės... smile.gif Savo arsenale jų turiu tik 4 ir jie visi sutelpa į apie juos rodomose foto. Aišku, per tankiai susodinti, tad jų užimamas plotelis vos viršija 1 m2. Nedaug. Kitais metais reiks šiuos praretinti ir naujų pridurti visą pulką, kad bent iki 6 m2 išsiplėstų. Įsivaizduojate, kaip būtų buvę gražu tokį vėlyvą rudenį turėti baltai žydinčią pievą? O dar neužmirškime jų bronzos. Būtų daug daug bronzos... Dėl balto žydėjimo, matyt, tai ne žiedų darbas, o kaip ir miskantų atveju – po nužydėjimo sekančio pasipūkavimo (barzdūnai žydi taip, kad ir nesuprasi, kad jau žydi...). Tačiau rudenį, kai tikrų žiedų veik nebelieka, baltų/gelsvų pūkų bolavimas rudame fone yra labai vertingas. Gal atkreipėte dėmesį į antrą kartą „pražydusius“ ankstyvuosius astriukus (antroje iš prieš tai rodytų foto)? Mane labai nudžiugino šis neplanuotas vaizdelis.

Gražūs tie jūsų astrai... Dėl nekurių astrų žydėjimo, jūsų nuomone, nedidelio gausumo, tai gal dar per jauni jie gausius žydėjimus rodyti? Neturiu su astrais didelės patirties, bet visgi turiu 2 tokius, kurie tik trečiuosna metuosna teikėsi kiek gausiau pažydėti, it tai dar nepasiekė normos. Turiu omenyje Lutetia ir Brilliant. Nežinau, ar čia tokia jau jų savybė, ar netinkamas sąlygas jie pamažėle keičia į tinkamas (per „sausas“ gruntas, tad su metais tankindami kerą darosi sau ant šaknų didesnį šešėlį).
Su chrizantemų nešiojimais gerai sugalvojote. Tikiuosi, kad pavyks. O su zarazomis reikia kovoti. Beje, jūs tas zarazas esate mačiusi, ar tik jų veiklos pasekmes?

Atsakyti
Ahoy, gelininkeles, kaip pas jus ant Lietuvos su lietum? pas mane si rudeni visiska katastrofa. lyg siol gelynus vis dar laistau... per spali lijo gal pusantros dienos ir tai skystokai. lapkriti dar nei lasas nenukrito. Kudroj, kuri kadais budavo man iki pazastu- sprindis vandens teliko. o vandens leliju krumai jau apskritai sausumoj guli unsure.gif
pernai sausas ruduo, paskui besniege ziema, vasara irgi lietaus pagailejo, dabar vel sausas ruduo g.gif beliks man ant kaktusu persiorentuot savo zvyro karjere verysad.gif
Atsakyti