Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

na man irgi ispudingas ifigenijos rezultatas kaip per metus thumbup.gif ir aplamai labai grazu, patinka ir augalu proporcijos ir zoliu geliu santykis smile.gif as kaip pirmamete gelininke labai dziaugiaus savo siemetinio gelyno vaizdu, bet matau kad galima kur kas geriau lotuliukas.gif man idomu kokio ploto cia tie gelynai- na mazdaug kokio plocio tos geliu juostos . ir tikrai ispudingas kiekis augalu. bus kur pasitempt kitais metais ir man bigsmile.gif

beja, mano astras little carlow irgi iki siol nezydi unsure.gif atrodo ir silumos nei vasara nei ruduo nepagailejo...
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 09 12, 10:27)

Užtat astrai ‘Little Carlow‘ gerokai užsivėlino su žydėjimu – palikau išspaudžiusius po vieną kitą žiedelį... Tai dar ne žydėjimas. O pas jus, matyt, anas jau gerokai įsivarė?

O pas jus kas naujo?

pas mane šiemet visi astrai boikotą sklebia, 'Little Carlow' irgi. pas mamą jis irgi nežydi, nors pavienius žiedelius pradėjo rodyti dar rugpjūčio pradžioje, bet kotais neįsibėgėja ir tiek. pas mane gal jau visgi hortenzijos ir aukštesni kaimynai jį stelbia, o gal tiesiog tokie metai, nes ir 'october skies' ir coombe fishacre' ir 'purple dome' ir 'lovely' - visi vienodai po kelis žiedelius spalvos parodymui teturi. na šiaip jie gal ir yra prie vėlyvesnių, tai dar gal suspės, nes kiek pamenu iš anksčiau, tai jau beveik nieks nežydėdavo, o rykštenė 'fireworks' su 'carlu' ir 'lovely' tada pačiam gražume būdavo. lauksiu.

o naujo pas mane turbūt nieko, vis dar ruošiuosi raut krūmus lauk, tada pertvarkinėsiu didįjį gėlyną. ir atsirado dar viena mintis, sodely nuo kaimynų gyvatvorei nelabai vietos yra, kad ir atitraukt nuo tvoros, ir nuo vaismedžių kad nenutraukinėtų maisto medžiagų, tai ten įkurdinsiu gėlyno juostą, su lendrūnais ir kitais augalais, bus sezoninė uždanga ir atsikartos vidinio kiemelio tema kitose sklypo zonose.

QUOTE(vasare02 @ 2014 09 12, 12:32)
as kaip pirmamete gelininke labai dziaugiaus savo siemetinio gelyno vaizdu, bet matau kad galima kur kas geriau lotuliukas.gif

rodykit savo grožius smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 09 12, 13:45)
rodykit savo grožius smile.gif

gal kolkas pasikulkinsiu blush2.gif nes apimtys tikrai dar ne tokios kaip cia visu kitu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2014 09 12, 14:31)
gal kolkas pasikulkinsiu  blush2.gif  nes apimtys tikrai dar ne tokios kaip cia visu kitu biggrin.gif

nu ko čia kuklintis, mano terasinį matėt? nuo nulio susidėjau ir viso sezono metu matau kad reikia pokyčių,iki tobulumo oi kaip toli toli, bet rodau, nes minčių kas turi pažeria, apmąstymai užklumpa smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ifigenija @ 2014 09 12, 10:20)
Sveiki, ruduo, daugiamečių klestėjimo metas -- šimtą metų nebuvus supermamose lendu pasirodyti ir aš smile.gif

Vau bigsmile.gif Fantastika!!! Akivaizdu, kad augalus pažįstat ne vienerius metus ir čia ne "pirmas blynas" mirksiukas.gif Aš sužavėta gėlynų apimtimis, puikiu derinių parinkimu, ritmu juose. Žiūriu - ir be galo gražu wub.gif Čia vienas iš tų atvejų, kai ar esi pasirinkto stiliaus (natūralistinis želdinimas, olandiškoji banga ar dar kaip bepavadinsi) gerbėjas ar ne, negali likti abejingas - G R A Ž U 4u.gif

Atsakyti
Ačiū už pagyrimus, trumpai: sklypas -- 14 arų, gėlynai užima apie 3,5 aro (visiškai nenufotografuotas liko pavėsinis gėlynas kuris priešingai nei saulėti būna gražiausias pavasarį, o tada dar neturėjau fotoaparato). Gėlynų plotis nuo 2 iki 5 metrų. Gėlynai vienu mostu per porą savaičių buvo susodinti preitų metų birželį. Tai buvo pirmi mano sodinti gėlynai, jei neskaityti gėlyno kurį dariau prie savo namų Pylimo gatvėje kurio išmatavimai buvo gal koks 70 cm x 4 m smile.gif ir susodinti su begaliniu džiaugsmu, kad pagaliau turiu savo žemės gabalėlį... Žemė pas mane begalo derlinga -- susiduriu su kitomis problemomis nei paprastai žmonės -- augalai užauga nerealiai dideli ir bjauriai išvirtinėja (šiais metais lietus galvas išlaužė net lendrūnui Karl Foester). Su mano gėlynais yra vienas nelabai sąžiningas dalykas -- aš esu nedidelė daugiamečių gėlių augintoja -- taigi augalų turiu dažnai gerokai per daug, nei reikia sukurti gražų gėlyną -- norisi išbandyti ir tą augalą ir kitą -- o tai kenkia gėlynui, gaunasi per marga. Bet visada smagu, kai gali naudoti augalus negailėdama, nepatikusius keisti kitais ir pan. Ir dabar planuoju, kad tuoj rausiu lauk netinkamus augalus, apkarpysiu pernelyg išgriuvusius ir vėl užsismsiu sodinimu.

Taip aš turiu rūdėtųjų rusmenių (digitalis ferruginea) -- tai visiškai dvimetis augalas, bet toks nuostabus, kad aš susitaikiau su mintimi, kad reikės juos augintis atskirai ir kasmet įsodinti į gėlyną (kaip ir patagonines verbenas, kurios yra vienmetės, bet kurių aš turėsiu visada smile.gif )

Sklypas per mažas baisiai, kad išbandyti viską ko noriu verysad.gif verysad.gif verysad.gif

Tiesa -- astras Little Carlow pas mane šiais metais irgi labai vėluoja, o dar nukentėjo nuo vasaros sausros -- atrodo visai prastai.
T
Atsakyti
Vis klausinėjausi, kaip pas kitas atrodo kupstinis barzdūnas "Wildwest". Štai manasis:

user posted image
Atsakyti
QUOTE(ifigenija @ 2014 09 12, 20:04)
Ačiū už pagyrimus, trumpai: sklypas -- 14 arų, gėlynai užima apie 3,5 aro (visiškai nenufotografuotas liko pavėsinis gėlynas kuris priešingai nei saulėti būna gražiausias pavasarį, o tada dar neturėjau fotoaparato). Gėlynų plotis nuo 2 iki 5 metrų.

vau! ifigenijos gelynai- afigieni thumbup.gif bigsmile.gif
dabar supratau, ko man truksta- gelynu apimties. akivaizdu, kad 3,5 aro gelynai, tai ne tas pats kas pora metru kepstelta vienur, 10 metru kitur. nieks netelpa, kompozicijos nesigauna... apie didesnius plotus vienos rusies augalams isvis ner ka sneket... blush2.gif
bet kai pamastau, kad pas mane darzas 2,5 aro ir as jame uzsiraviu negyvai g.gif unsure.gif dar pridet kokius 3 arus gelynams g.gif
dar klausimas, o kaip priziurite 5 metru plocio gelyna? kaip ten is vidurio isravet, ypac iki joniniu, kai viskas dygsta sejas kaip pablude? kaip pasiekat? lipat i gelyna? g.gif pernai susikuriau placiausia juosta apie 2,5metro. nu kaip nepatogu. reikt ibridus orangutangu stovet, nes nei priklaupt , nei pritupt negali, kad nieko neislauzytum subine g.gif o ir jau kojos nelabai randu kur pastatyt, o viskios balandos, kieciai- vis tiek dominuoti bando unsure.gif
Atsakyti
Leliumai-labai mielas akiai kampelis. O kas ten toks pirmam plane galvas iškišęs?

Atsakyti
Leliumai, kaip visad, atrodo nieko sudėtingo, paprasta kompozicija, bet kaip gražu wub.gif

QUOTE(Vobla @ 2014 09 15, 09:22)

bet kai pamastau, kad pas mane darzas 2,5 aro ir as jame uzsiraviu negyvai g.gif  unsure.gif  dar pridet kokius 3 arus gelynams g.gif
dar klausimas, o kaip priziurite 5 metru plocio gelyna? kaip ten is vidurio isravet, ypac iki joniniu, kai viskas dygsta sejas kaip pablude? kaip pasiekat? lipat i gelyna? g.gif  pernai susikuriau placiausia juosta apie 2,5metro. nu kaip nepatogu. reikt ibridus orangutangu stovet, nes nei priklaupt , nei pritupt negali, kad nieko neislauzytum subine g.gif  o ir jau kojos nelabai  randu kur pastatyt, o viskios balandos, kieciai- vis tiek dominuoti bando unsure.gif

Vobla, pas mane gėlyno plačiausia vieta irgi gal 4-5 metrai. tai taip ir lipu, jau yra maždaug žinomas ''maršrutas'' pro kur įvinguriuoju, ravėt gal ir nepatogu, bet nėr to ravėjimo kaip darže. nes augalai kai patys susiima, tai ir tom piktžolėm nėra tiek noro želt, kiek atviram darže. o ir man kai akių nebado, tai ir į gėlyno gilumą brendu palyginus retai blush2.gif , nes nesimato biggrin.gif . kitas privalumas, kai rečiau brendi, atrandi sėjinukų, kuriuos dažnai brisdama turbūt išravėtum nė nepamąsčius kas ten dygsta smile.gif va ir balandoms tokiose džiunglėse per tamsu, ir kiečiai nustypę, daug lengviau išrauni, nei įsibujojusį tarp išpopintų daržovių. tai va tokia mano patirtis, aš už masyvius plotus smile.gif
Atsakyti
jot.ka, Cioce, ačiū 4u.gif

QUOTE(Ciocė @ 2014 09 15, 10:42)
O kas ten toks pirmam plane galvas iškišęs?

Šilokas, elementarus "bobutinis".
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 09 12, 10:38)
<...>įdomu buvo pamatyt jūsų augalyną ir iš kito krašto, paskutinė foto parodė, kad visai kitaip įsivaizdavau jūsų erdves smile.gif
<...>

Neradau tokių foto, kurios aiškiai padėtų suvokti, kas, kur ir kaip. Reikalą komplikuoja dar ir tai, kad pas mane augalynas raitosi ne vangiais vingiais, o sudarytas iš pusiasalių, kurie vienas kitą kiek užstoja, jei žiūri iš šono, o jei iš priekio, - fotoaparatas „neįžiūri“ pusiasalių buvimo išvis. Užtat labai smagu „įplaukti“ į augalyno įlankas (padarytas iš vejos) ir pamatyti tai, ko iš kitų taškų nematai. Tokia ir yra šio augalyno idėja – tarp jo sudedamųjų dalių gali keliauti – arba „įplaukiant“ į įlankas, arba akmeniniu takeliu (tiesa, jis dar neužbaigtas...) einant per augalyno šerdį. Čia tokia bendresnė augalyno foto iš šono. Joje nesimato pirmojo pusiasalio su rykštenėmis, antrasis matosi geriausiai, o 3-4 susislieję. Nesimato ir plotų už eglės dešinėje – o ten iki kipariso montuojama a la pieva.

user posted image

Pas mane per 2 laisvas (nuo grybavimo) atostogų dienas įvyko 2 naujienos: atsirado 3 Matronų plėmas ir 2 naujos oranžinės ežiuolės. Kad pastarąsias pasodinti, reikėjo iškasti bobutinę karpažolę. Stiervoznas augaliukas, reik pasakyti... Čiut apgalėjau. Pernai pasodintas 10 stiebų sodinukas per metus padidėjo iki nesuskaičiuojamo stiebų skaičiaus. 1.5 m skersmens apskritimo plote buvo užgulti ir nuspausti visi kaimynai. Šaknys pas augaliuką nuožmios ir drūtos – eina giliai ir toli į šonus (kaimynai apvalgyti buvo paršiškai...).

Čia galima įžiūrėti naują matronynę pusiasalio dešinėje. Priekyje vėliau pasodinau 3 melvenes Variegata. O dabar galvoju, kokį žolynų foną matronoms uždėti šio pusiasalio galiorkoje. Renkuosi tarp šluotsmilgių ir drėbūnų.

user posted image

Atsakyti