Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(leliumai @ 2014 08 22, 12:47)

kaip jau ir minėjo aispra, patagoninės verbenos užsisėja pačios. Pernai augusias buvau palikus peržiem. Pašalinau tik pavasarį antžeminę pernykštę dalį. Sėjinukai žėlė kilimais... Išravėjau.
----------------

o jei palikti pvz. tik bijūnus (ir galbūt česnakus arba lelijas), o tarpus mulčiuot ir taip maitint dirvą? Aš savo kuklų pusės aro daržiuką irgi atskyriau bijūnų juosta, šachmatų tvarka už jų lelijos, priekyje narcizai. Mulčiuoju. Kadangi bijūno keras aukštai platesnis, nei žemai, yra kur deda mulčą.

o tie savaiminiai sejinukai iki antros vasaros puses speja pasiekt zydejima ir savo ugi, ar visgi tokias ''ismieras'' igauna nuo kokio balandzio popinti ant palanges vazoneliuose?
----------------
pamirsau paminet, kad ten dar prisodinta tulpiu ir narcizu, kurie zydi, kol kitos geles po biski lenda. pavasari neiseina uzmulciuot, nebent is rudens g.gif . ir tik kompostu g.gif, nes pro vejos zoles mulca paskui svogunines nenoriai lenda... o gal meslo kiek iskratyt? g.gif kaip tik nemenka arklio meslo vezimaiti priglaudziau, bet jis bus sviezias g.gif
Atsakyti
Jūsų pasiskaičius, teks pirktis ph matuoklį teisybei rasti. smile.gif
Ežiuolyne vidurinis tamsus plėmas yra šeivamedis, o melvenių čia pridėliota ir priekyje, ir dešinėje, ir dešiniojo astro kairėje. Cefalarija yra dešiniojo astro kairėje pačioj galiorkoj, taigi pakraštyje.
jot.ka ir Gaudvilė, turiu pasakyti, kad judvi labai gailestingos, nes pati aš šį miksą žadu gerokai praravėti. Eis von: 3 juodvarpės melvenės, visi drėbūnai, cefalarija. Lendrūnai persikraustys į galiorką tarp ežiuolių ir dešiniojo astro. Dirbs fonu. Be to, 1 juodu plėmu bus mažiau. Katžolės su gludais ko gero irgi čiuoš iš čia. Taigi visas vidurys bus išskaptuotas ir užpildytas kitu turiniu: baltų ir persikinių ežiuolių, pseudolendrūnų (Stipa calamagrostis) ir melvenių Variegata. Gal. Veiksmas vyks pavasarį, tad dar yra laiko persigalvojimams.

user posted image

user posted image

Pernai čia buvo daug rūgties ir juodulio astro, kurie po šios žiemos beveik numiro, o iš išlikusių menkų atžalėlių vaizdelio nesigavo. Jau ėmiau svarstyti, ar reikia man čia to juodulio astro išvis... Kas man nepatinka šiame, o iš turimų dar ir Little Carlow, kad jie ilgą laiką stovį kolona demonstruodami nemenkus plikos žemės plotus, kuriuos apkloja tik vasaros pabaigoje. Kitais metais šiame fragmente gerokai sumažės kraujalakių (iš 3 liks 1). 3 smailiažiedžiai lendrūnai persikraustys galiorkon, o 2 iš jų (vos įžiūrimi fragmento dešinėje priekyje) kraustysis jau kitą savaitgalį, nes į jų vietą (dar kiek ir velėnos teks pralupti) atvyksta 3 įsiganiusių Matronų kolektyvas. Vaizdingai palaikys Matronų porelę palei akmenį fragmento kairėje.

Atsakyti
vi_, klausimas : kodėl dėliojate augalus po 2 ? 2 lendrūnai, 2 juoduliai? 2 gludai 2 katžolės?

mano manymu skaičius du labiau siejasi su simetrija, laisvumą suteikia nelyginis skaičius, ir netolygiomis grupelėmis pamėtyti augalai. iš dabar sudėtų jūsų foto, suprantu, kad tiek viename lopinuky, tiek kitame bus po du lendrūnus fonui? aš suprantu, kad tie ploteliai ne itin dideli, kad juos apkamšyt lendrūnais, bet kadangi tai išties labai į akis krentantis augalas, nori nenori duodantis ritmą gėlynui, ar nebus taip labai jau kaip du x du tie lendrūnų štrichai? dabar kol jie labai kūdi ir teturi vos kelias šluoteles, atrodo tiesiog pievinė smilgelė, bet jau aš saviškius atradau, kaip stambius, dėmesį traukiančius stiprius akcentus. tie lendrūnai mano galva apjungs tuos du plotelius, o kaip tie kur nepapuola į kadrą, ar jame bus atsikartojantis lendrūnas?
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 22, 12:59)
o tie  savaiminiai sejinukai iki antros vasaros puses speja pasiekt zydejima ir savo ugi, ar visgi tokias ''ismieras'' igauna nuo kokio balandzio popinti ant palanges vazoneliuose?
----------------
pamirsau paminet, kad ten dar prisodinta tulpiu ir narcizu, kurie zydi, kol kitos geles po biski lenda. pavasari neiseina uzmulciuot, nebent is rudens g.gif . ir tik kompostu g.gif, nes pro vejos zoles mulca paskui svogunines nenoriai lenda...  o gal meslo kiek iskratyt? g.gif kaip tik nemenka arklio meslo vezimaiti priglaudziau, bet jis bus sviezias g.gif

Negalima svogūninėms ir bijūnams šviežio mėšlo. Net gerai perpuvusio tik nedaug į kompostą įmaišyti.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 22, 14:46)

Čia kitas miksuotas pusiasalis (šalia ilsisi ne kartą minėtas augalynų asflatuotojas)

oj, asfaltuotojas wub.gif tai jau labai garbingo amziaus...
--------------
man rodos ner tiek blogai, kiek blogai su paciom nuotraukom blush2.gif
fotografuojant automatiniu rezimu visas vaizdas isplokstinamas ir nesijaucia perspektyvos. kai pirmas planas tokio pat ryskumo kaip horizontas- dingsta erdves pojutis.
man ta antra tolimesne geliu salele pirmoj nuotraukoj- kazkaip visai skani...
QUOTE(Daisoja @ 2014 08 22, 16:43)
Negalima svogūninėms ir bijūnams šviežio mėšlo. Net gerai perpuvusio tik nedaug į kompostą įmaišyti.

na va... dekui 4u.gif reiks kazka is naujo mastyt. visgi geriausia ka galiu sugalvoti, tai visgi kasti viska lauk, sita ruoza atiduoti darzui ir labai labai gerai pagerinus zeme suformuoti nauja toki pat ruoza. tada dar sviezioj naujakurystej neivertinau kiek pas mane ir kaip reikia idirbti ir pagerinti zeme, kad joje kazkas augtu...
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 21, 18:19)
dar pamaciau kaip galima suposlinti  cia taip numyleta patagonine verbena- tesiog reikia ja pasodinti su ...''ledinukais'' lotuliukas.gif

Kaune Studentų skvere patagoninės verbenos su serenčiais susodintos smile.gif Man labai klaiku, bet vis tiek džiaugiuosi, kad bent augalų įvairovė atsiranda smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Vobla @ 2014 08 22, 13:59)
o tie  savaiminiai sejinukai iki antros vasaros puses speja pasiekt zydejima ir savo ugi, ar visgi tokias ''ismieras'' igauna nuo kokio balandzio popinti ant palanges vazoneliuose?

Užauga patys, niekaip popinti nereikia. Tik truputėlį vėliau, nei būtų sėti ir auginti ant palangės nuo vasario smile.gif Šiaip tai augaliukas, kuris tupi, tupi, o tada greitai šauna į viršų, tad svarbiausia nepanikuoti, kad neauga smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 22 rugpjūčio 2014 - 18:31
QUOTE(vi_ @ 2014 08 21, 22:25)
Pradžiai, kuriamoji ežiuolynė, kurioje įsitaisė: 5 ežiuolės, 2 miskantai, 2 didžiagabaritiniai astrai, 10 drėbūnų, 5 melvenės (1 nendrinė), 3 lendrūnai, 2 katžolės (dešinioji prie gludo dar tik mezgasi), 2 gludai, 1 dičkė kraujalakė, 1 dičkė cefalarija, 1 karpažolė. Berods viską suminėjau... smile.gif

Ką iš šios kompanijos išmestumėte? Karpažolę jau pati išmečiau...

Vi, nelabai atrenku, kur lendrūnai, jei jie prieš ežiuoles ir tai yra pagrindinis žiūrėjimo taškas, tai bus negerai, nes jie visiškai nepermatomi - masyvios kolonos. Bendrai man visai gražu, tik nežinau, kaip toks kiekis smilgūnų tokioje erdvėje įsiteks? Juk drėbūnai irgi ne nykštukai? Mažinčiau turbūt kažkurių smilgų, pasilikdama labiausiai kontrastingas formas (pvz, žydintys drėbūnai ir mažesnės melvenės greičiausiai negerai konkuruos, nes bus per daug panašus).

Galvoju apie tai, ką jot.ka rašė, apie dvejetukų pasikartojimą. Tikrai neįprasta dvejetai, bet šiuo metu man visai gražiai matosi 2+1 derinukai (nors skaičiai lyg ir kitokie smile.gif): du gludai plius katžolė, du astrai plius miskantas ar kažkas kitas, tokios lyg ir įstrižainės gaunasi. Jos lyg ir rėmina centre tą didesnį ežiuolių ir drėbūnų sąžalyną.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 22 rugpjūčio 2014 - 18:32
jot.ka, mano stilius yra 2+1, tačiau abejuose fragmentuose iki šito dar net nepriėjau. Abejuose fragmentuose yra po 3 lendrūnus, bet jie dar ne savo vietose – savo vietų jie dar laukia, kol jos atsilaisvins. Antrame fragmente du šalia sutupdyti lendrūniukai dar tik ganosi. Pamoką, kad čia ne jų atstumai, esu jau išmokusi. Vaikštinėdama tarp augalynų pusiasalių pamačiau štai ką:

user posted image

Nekreipiam dėmesio į išsigimusias kompozicijas, jos bus sutvarkytos, bet į akis peršasi idėja, kad lendrūnai čia reikalingi. Bent jau man tai - juodai. Prisiminus melvenes, kurias žadėjau daryti bene pagrindiniu augalynų akcentu, tai, nors jų visur yra sočiai, vasarą jos, pasirodo, yra nematomos. Jų metas yra ruduo. Gal, kai nendrinės įsibujos (po metų kitų), jų metas užgriebs ir rugpjūtį. Gyveni ir mokaisi. Bet nematau tame bėdos. Iki melvenių pirmu smuiku gros lendrūnai. Savo partijos dar nebaigė šluotsmilgės. Gi korėjiniai dar nė nepradėjo... Viskas puiku.
Gludo/katžolių dupletas yra atsitiktinis. Mieravau gludą prie miskanto. O katžolė... Manau, kad ji nusipelnė būti antra gėliuke po ežiuolių. Tik svarbu nenusibarbinti.

aispra, visi šie vaizdeliai yra tik pasibandymų poligonai. Jūsų pastebėjimai sutampa su manaisiais šio sezono atradimais. Praeitoje žinutėje ir parašiau, kad visi jūsų suminėti „prasikaltėliai“ keliaus kitur. Šiuosyk dar pridursiu, kad juodvarpės melvenės keliaus prie smėliavos namo sienos – galės maivytis ten nuo ryto iki vakaro. Geresnės scenos joms nesugalvosi... Su 10 mylimų drėbūnų dislokacija yra sudėtingiau. Kol kas nesugalvojau jiems vietos, kurios jie būtų verti. O verti jie didžios scenos... Ką manote apie ežiuoles + Stipa calamagrostis? Ir labai rūpi paklausiti - kaip jūsų pievos?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 22, 22:24)
aispra, visi šie vaizdeliai yra tik pasibandymų poligonai. Jūsų pastebėjimai sutampa su manaisiais šio sezono atradimais. Praeitoje žinutėje ir parašiau, kad visi jūsų suminėti „prasikaltėliai“ keliaus kitur. Šiuosyk dar pridursiu, kad juodvarpės melvenės keliaus prie smėliavos namo sienos – galės maivytis ten nuo ryto iki vakaro. Geresnės scenos joms nesugalvosi... Su 10 mylimų drėbūnų dislokacija yra sudėtingiau. Kol kas nesugalvojau jiems vietos, kurios jie būtų verti. O verti jie didžios scenos... Ką manote apie ežiuoles + Stipa calamagrostis? Ir labai rūpi paklausiti - kaip jūsų pievos?

Ežiuolės + Stipa calamagrostis labai gražus derinys. Dėl melvenių, tai mano kieme pats jų grožis atsiskleidė po trijų metų. Bet net ir dabar grožis daugiau ore, o ant žemės nedaug. Neatlieka jos žemę dengiančio vaidmens. Susodinau didžiąsias į antrąją juostą gėlynuose, kad kyšotų, kaip fontanėliai, bet žemai būtų dangstomos iš visų šonų.

O pieva šiais metais nepajudėjo smile.gif Pernai sėtos šluotsmilgės ir barzdūnai taip ir liko laikinose vietose. Nusprendžiau, kad gal man reikia normalaus projekto, nes paskui pokyčių nesuvaldysiu, tad dabar laukiu. Beja, pačios sėtomis šluotsmilgėmis aš nusivyliau - labai smulki veislė ir trumpaamžės šluotelės (Deschampsia cespitosa 'Pixie Fountain'). Kai nežydi iš viso atrodo, kaip tiesiog neravėtas gėlyno pakrašytys, o antorje vasaros pusėje dar ir ruduoti lapai pradėjo. Nepalyginsi su 'Scotland'. O barzdūnai (Scyzachyrium scoparium 'Blaze') puikūs ir kuplūs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 23 rugpjūčio 2014 - 17:45
QUOTE(Vobla @ 2014 08 22, 13:59)

nežinau, nes kaip jau minėjau, išravėjau. Pernai buvo gegužės mėn. nuo palangių jau paaugę išnešti, pradėjo žydėti anksti. O dėl savaiminukų kaip mačiau jau aispra atsakė.
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2014 08 23, 18:43)
<...> Dėl melvenių, tai mano kieme pats jų grožis atsiskleidė po trijų metų. Bet net ir dabar grožis daugiau ore, o ant žemės nedaug. Neatlieka jos žemę dengiančio vaidmens. Susodinau didžiąsias į antrąją juostą gėlynuose, kad kyšotų, kaip fontanėliai, bet žemai būtų dangstomos iš visų šonų.

O pieva šiais metais nepajudėjo smile.gif <...>

Didžiosios, tai nendrinės? Jei taip, nejau 3 metų žoliukai nedaro lapais grožio? Jie gi tokio fontaninio stiliaus... Didžiąją dalį savųjų nendrinių susodinau kaip ir šalia augalynų, kad ateityje vaidintų svarankiškas roles. Savarankiškas roles yra gavusios 2 'Heidebraut' melvenės ir nors jų lapija nėra išvaizdi, jos be jokių abejonių augalyne vaidina pagrindinius ir įsimintinus vaidmenis.

Didesnei pievai išties reikia projekto. Manoji bus 20-40 m2, iš kurių dabar pradėta kurti 10-15 m2, ir man jau kiek baisoka dėl teisingo šio ploto sudėliojimo ir sužiūrėjimo...

Manieji pastebėjimai apie žoliukus.
1. Melsvosios melvenės, o jų turiu 3 rūšis (‘Edith Dudszus‘, 'Heidebraut' ir ‘Variegata‘), mūsuose jaučiasi vienodai gerai, o štai nendrinės, gal tai ir atsitiktinumas, bet iš 3 turimų ('Cordoba', 'Skyracer' ir 'Windspiel') 'Windspiel' laikosi prasčiausiai (1 iš 3 gal net pamirs...).
2. Melsvosios melvenės, išskyrus ‘Variegata‘, visiškai netinka augalyno priekiui. ‘Variegata‘ gi šiam reikalui subręsta tik po kokių 5 metų (jei ne vėliau). Tada ji pasiekia ne tik solidžią išmierą, bet ir jos lapija įgauna fontano formą. Šioje stadijoje ji mažai kuom skiriasi nuo hekonės ‘Aureola‘.
3. Tarp šluotsmilgių labiausiai man patinka 'Schottland'. Šią sausą vasarą neprigulė nė vienas jų stiebelis. 'Goldschleier' pravertė vasaros pradžioje, nes jos ankstyvesnės už 'Schottland'. Visgi jų šienas yra mažiau išvaizdus už 'Schottland'. Jis žymiai šviesesnis, tad gal tiktų fonu tamsesniems geliukams (pvz., makedoninei buožainei).
Štai taip šis šienas atrodo dabar. Kitais metais vidiniai kupsteliai bus keliami į kraštus, o viduje sodinamos gėlės. Gal ir makedoninė buožainė... Už šluotsmilgių barzdūno raizgalynas.

user posted image

Kitu rakursu ir šluotsmilges, ir barzdūnus sunku ir beįžiūrėti...

user posted image

Atsakyti
o zinot kuo as nusivyliau pirmais savo gelininkavimo metais... astrais. kazkaip prisipirkau as ju nemazai pagal aprasymus is Rasos turetu zydet 8-10men- bet zinokit jie pas mane dar toli grazu nezydii.... ar del to kad pirmi metai? bet siaip krumai milziniski suauge, ir ziedu matos kad bus daug- bet as neturiu kantrybes laukt- tuo labiau kiek jau ten bebuni lauke rugsejo antroj pusej- o pagal tai kokioj stadijoj siuo metu ziedai tai panasu kad tik tada ir prazys. tiesa lutetia ir august sky jau zydi, pastarasis jau ir nuzydet suspejo. o vat asran, little carlow ir nanus bando mano kantrybe... gal kas turit sias veisles ir galit pasakyt ar tikrai jie taip velai pradeda zydet? ar cia pas mane del to kad pirmi metai. nes vietoj tikrai sauletoj, tuo labiau kad karsciu si vasara nepagailejo. tikejaus pagal aprasymus jau rugpjuti ziedais megautis, dabar reik kogero kazkaip persitvarkyt gelyna
Atsakyti