Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(Gaudvilė @ 2014 08 21, 18:25)
Panašiai su ta pačia verbena supošlinta ir Bauskėj mačiau  doh.gif

Auginu buožainę Mars Midget - ji kaip ir šioje foto gana kūdais žaliais lapeliais, žydi be proto daug ir ilgai. Tačiau pasėtos iš pokučių jau visai kitaip atrodo: ir lapija kaip gerų salotų, žiedynai kiek aukščiau. Tokia stangresnė atrodo.

va kazko panasus ir as tikejausi. ale ir pas mane salotiniai lapai, ir ziedynai tokie riebus, aukstai...
musiau tas pacias seklas sejom g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 21, 19:44)
va kazko panasus ir as tikejausi. ale ir pas mane salotiniai lapai, ir ziedynai tokie riebus, aukstai...
musiau tas pacias seklas sejom g.gif

Šias sėjau mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 08 21, 18:48)

tas pacias smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 08 21, 18:25)

Auginu buožainę Mars Midget - ji kaip ir šioje foto gana kūdais žaliais lapeliais, žydi be proto daug ir ilgai. Tačiau pasėtos iš pokučių jau visai kitaip atrodo: ir lapija kaip gerų salotų, žiedynai kiek aukščiau. Tokia stangresnė atrodo.
Ai gi ką norėjau parašyt, kad kibioji ašuotė visai gražiai fonu dirba. Pavasarį pas Eglę pirkau kiek kitokią, stipa capillata. Pažadėjo, kad lietuviškam molyne turėtų peržiemoti.

tai tos iš pokučių blogai ar gerai kad vešlios ir stambesnės? smile.gifo tą ašuotę pirmus metus turite? pas mane yra stipa pennata, nu tie plaukai kažkas nuostabaus, bet pas mane jie išskraido kartu su sėklom, ir lieka tokia beplaukė apipešiota gražuolė biggrin.gif . kaži kaip kitos ašuotės elgiasi?
Atsakyti
Gaudvilė, na ir pažėrėt čia informacijos apie dirvos nurūgštinimą... Pasimečiau. Sidabrinė eglė nepastebėjau, kad spyglius mėtytų. Nemanau, kad tai, ką dabar turi pH atžvilgiu jos kaimynai, yra jos darbas. Gal šiek tiek. Tačiau pas mus visur klesti asiūkliai, rūgštynės ir samanos, o tai ženklas, kad dirvožemis nėra saldus. Nejau jo negalima vietomis mikliai nurūgštinti? Čia laikais, kai ropojam po Marsus/Mėnulius? Šiemet užsamanėjusioje pievoje pabarsčiau spectrąšų, ir samanėkai prapuolė. Čia veiksmas, man regis, iš tos pačios operos?

Ta foto iš Bauskės ar jūsų augalyno? Anyway, visų antra (visų pirma – labai gražu), kas rėžėsi į akį, fotovaizdeliai neparodo realių išmierų. Vaizdelis man matosi eraičinų mastelio. Mastelis šiuo atveju labai aktualu, nes lendrūnus, kaip jie ten yra, būtent tokios išmieros ir norėčiau turėti. Buožainės ašuočių fone – šedevru. Tačiau ašuotės Utenos regione... praeinu palei jas turguje ramiai ramiai... Gana man jau bordavų soruolių ir bronzinių viksvų – dengi na veter...
Pradžiai, kuriamoji ežiuolynė, kurioje įsitaisė: 5 ežiuolės, 2 miskantai, 2 didžiagabaritiniai astrai, 10 drėbūnų, 5 melvenės (1 nendrinė), 3 lendrūnai, 2 katžolės (dešinioji prie gludo dar tik mezgasi), 2 gludai, 1 dičkė kraujalakė, 1 dičkė cefalarija, 1 karpažolė. Berods viską suminėjau... smile.gif

user posted image

Ką iš šios kompanijos išmestumėte? Karpažolę jau pati išmečiau...

Atsakyti
vi_, peržiūrėjau jūsų veik visas nuotraukas, kad aiškiau surasčiau vietas išvardytos kompanijos smile.gif. dabar žiūriu ir nežinau ką pasakyt, nes dar daug ko nesimato, ir lendrūnai dar vos įžiūrimi, ir vertikalumo dar nepriduoda. nuotraukoje matau tris juodus plėmus, bet astrai kaip rašėte du. ar tas vidurinis plėmas, už ežiuolių dešiniau yra šeivamedis ? ar visgi čia yra antrasis astras? molinijos kaip suprantu šiuo kampu žiūrint irgi yra dešinėje ir visos juodos šluotos užšštrichuoja astrą? aš jūsų foto peržiūrėjus, ir savo biggrin.gif , atrandu sau vieną dalyką, bordo lapais augalai yra gražūs patys sau, bet rasti jiems vietą bendrame gėlyne man sudėtinga, aš nemėgstu sunkumo, o tamsūs augalai tą nori nenori duoda. gal jie vėliau suaugus pilnai liks tik kaip atsikartojantys akcentai, bet kol kas jie pagal spalvinį svorį dominuoja, ir nepalieka pievai lengvumo.

apie dirvos ph, asiūkliai, rūgštynės, sąmanos tik teorinis rodiklis, kad dirva rūgšti. pas mane visas šitas gėris taip pat labai noriai auga, bet tiek ph matuoklis įkišamas tiesiai į dirvą, tiek ph juostelės rodo tą patį 7, taigi iki rūgštaus jam dar oi oi kaip toli. savo atveju tai sąmanas nurašau tiesiog sunkiai, suplukusiai dirvai, kuri mažai kvėpuoja. na o augmenija, ji tiesiog auga, kaip ir labai daug kitų augalų, kurie mėgsta ir šarminę dirvą.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 21, 21:25)
Nejau jo negalima vietomis mikliai nurūgštinti? Čia laikais, kai ropojam po Marsus/Mėnulius?

ka as zinau g.gif mano darzas- kazkur 3 arai- kasmet rudeni ant jo isbarstom 3-5 maisus kalkiu. dar kiek turiu pelenu- pilu pilu pilu... o dirvozemis kaip rugstus taip rugstus. bulves, burokeliai, pomidorai- viskas kam nepatinka rugsti dirva auga susuktom grimasom.
---------
vat reik minciu, ideju. turiu juosta daugiameciu- bijunai, lelijos, dekoratyviniai cesnakai, flioksai- tuo pat musu cia isikurimo padariau ja kaip atskyrimo ruoza darzo nuo pievos. tuo metu dejau kiek turejau komposto, bet per gera penkmeti kudoj smeliuko drivoj sito pagerinimo neliko nei kvapo. nu tokia dirva- papludimys praktiskai doh.gif . matau, kad augalai skursta, o kompleksines trasos nieko nebegelbejo, tiesiog dirva be organikos , net dregme nesilaiko- jnois netirpsta. salia esantis darzas skiriasi nuo sitos juostos gerokai, bet jis nuolat maitinamas- mulciuojams pjauta veios zole, tresiamas meslu, uzsejami sideratai, zodziu nuolat gerinama dirva. ne tobula, bet visai kitaip atrodo nei ta geliu juosta. geliu ruozo, del tankaus daugiameciu suaugimo neiseidavo nei trest, nei mulciuot. matau, kad reik kazka daryti. toks ispudis, kad reiktu is ten visas daugiametes iskast, pagerint ta zeme bent per kelias lopetas ir vel atgal susodinti. bet tai kasineti flioksus, bijunus g.gif vat ruduo ant nosies ir sitas sklypo gabalas mane dusina...

Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 22, 07:59)

vat reik minciu, ideju.

Vobla, mano dirva aišku visiška priešingybė, bet taip pat gvildenu klausimą, kaip ją padaryt puresnę. nes kai sodinau, buvau pripylusi durpės, komposto, o po penkmečio, kaip ir pas jus dirva vėl sunki, suslėgta, nekvėpuojanti. nežinau, ar tai būtų teisnga, bet galvoju, gal reikia kasmet, pavasarį vis užmulčiuot kompostu, paskui purenant jis kažkiek maišysis, tai aišku ilgas procesas, bet kito varianto aš nelabai matau. jūsų atveju, bijūnai tai tikrai labai ilgamečiai augalai, viską dabar iškelt ir sodint iš naujo...? o jūs per tuos metus niekuo nemulčiavot? gal mulčiavimas savo duotų?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 08 21, 20:20)
tai tos iš pokučių blogai ar gerai kad vešlios ir stambesnės? smile.gifo tą ašuotę pirmus metus turite? pas mane yra stipa pennata, nu tie plaukai kažkas nuostabaus, bet pas mane jie išskraido kartu su sėklom, ir lieka tokia beplaukė apipešiota gražuolė biggrin.gif . kaži kaip kitos ašuotės elgiasi?

žinoma, kad gerai biggrin.gif Taip, ašuotė pirmus metus auga, dar nieko labai įdomaus ir nepastebėjau. Tačiau, jei jau nieko ir su ja nesigaus, teks kasmet sėtis kibiąją - taip pat labai labai lengvas plaukų šiūravimas patinka wub.gif

QUOTE(vi_ @ 2014 08 21, 22:25)
Gaudvilė, na ir pažėrėt čia informacijos apie dirvos nurūgštinimą... Pasimečiau. Sidabrinė eglė nepastebėjau, kad spyglius mėtytų. Nemanau, kad tai, ką dabar turi pH atžvilgiu jos kaimynai, yra jos darbas. Gal šiek tiek. Tačiau pas mus visur klesti asiūkliai, rūgštynės ir samanos, o tai ženklas, kad dirvožemis nėra saldus. Nejau jo negalima vietomis mikliai nurūgštinti? Čia laikais, kai ropojam po Marsus/Mėnulius? Šiemet užsamanėjusioje pievoje pabarsčiau spectrąšų, ir samanėkai prapuolė. Čia veiksmas, man regis, iš tos pačios operos?

Ta foto iš Bauskės ar jūsų augalyno? Anyway, visų antra (visų pirma – labai gražu), kas rėžėsi į akį, fotovaizdeliai neparodo realių išmierų. Vaizdelis man matosi eraičinų mastelio. Mastelis šiuo atveju labai aktualu, nes lendrūnus, kaip jie ten yra, būtent tokios išmieros ir norėčiau turėti. Buožainės ašuočių fone – šedevru. Tačiau ašuotės Utenos regione... praeinu palei jas turguje ramiai ramiai... Gana man jau bordavų soruolių ir bronzinių viksvų – dengi na veter...
Pradžiai, kuriamoji ežiuolynė, kurioje įsitaisė: 5 ežiuolės, 2 miskantai, 2 didžiagabaritiniai astrai, 10 drėbūnų, 5 melvenės (1 nendrinė), 3 lendrūnai, 2 katžolės (dešinioji prie gludo dar tik mezgasi), 2 gludai, 1 dičkė kraujalakė, 1 dičkė cefalarija, 1 karpažolė. Berods viską suminėjau... smile.gif

<...>

Ką iš šios kompanijos išmestumėte? Karpažolę jau pati išmečiau...

asiūkliai, samanos tikrai rūgštumo nenurodo - tokioje kaimynystėje augantiems rododendrams ir pnš kasmet rūgštinu dirvožemį wink.gif

Deja, Bauskės verbenos su kažkuo nepamenu kuo ( iš vienmečių) - tikras siaubas ir tik pravažiuojant mašina mačiau. O rodyta foto yra google'inė, beieškant raktiniais žodžiais prairie landscaping +design patraukė akį.

A supermikse mesčiau lauk katžoles - vietoj jų šalavijai ( yra ir visai žemučių), veronikos. Ir dar toks mažytis pamąstymas ( išskyrus tamsias dėmes - jiems žalias ar dar šviesesnis užnugaris reikalingas) - tokius augaliukus kaip cefalarija reiktų sodinti priešakinėse linijose ar pačiuose kraštuose. Stiebelių ažūras leis lengvai įžiūrėti užnugaryje esančius augaliukus, o kai nužydėjus ar pavasarį pradės vegetaciją, nebus skylės wink.gif

Akims paganyt:

user posted image

Masteliai kokie
user posted image

user posted image
Atsakyti
va man šitie mąsteliai wub.gif , ir niekaip negaliu susitaikyt, kad pas save to negaliu turėt, ne tas mąstelis...
Atsakyti
Piet Oudolf - Ecology meets Design

user posted image

daugiau čia
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 22 rugpjūčio 2014 - 10:06
QUOTE(jot.ka @ 2014 08 21, 17:08)
apie šilokų tokį retinimą esu šioje temoje rašiusi, bet pati nebandžiau smile.gif.

paprastų rūšinių šilokų sutankėjusius kerus šį pavasarį atnaujinau, palikdama po ketvirtadalį buvusio kelmo. "Išklotinių" žydint nebenusimato. Kai pagalvoju, kad reiktų kiekvieną tokį sutankėjusį kelmą pavasarį išskabyti paliekant kas ketvirtą ūglelį, kažkaip nesaldu darosi. Greičiau iškasti, atkirsti nuo kero pakrasčio gabalą ir vėl pasodint.
QUOTE(Vobla @ 2014 08 20, 17:01)
kuria cia diena uzmaciau per telika uzsienietika sodu laida is daug siltesniu platumu- ir ten neperziemoja. uztat siule ziemai pasiruosti ju ugliu blink.gif atlauzti sonines sakeles ir isodint po kelias i vazoneli.
bet tai zaidimas...

kaip jau ir minėjo aispra, patagoninės verbenos užsisėja pačios. Pernai augusias buvau palikus peržiem. Pašalinau tik pavasarį antžeminę pernykštę dalį. Sėjinukai žėlė kilimais... Išravėjau.
QUOTE(vi_ @ 2014 08 19, 22:21)
Žadėjau Leliumai kupstinį barzdūną nufotografuoti.

dėkavoju, kurie stambesni kerai ir pas mane ponašiai atrodo, kiti gi kūdesni.
QUOTE(Vobla @ 2014 08 22, 08:59)
  vat reik minciu, ideju. turiu juosta daugiameciu- bijunai, lelijos, dekoratyviniai cesnakai, flioksai

o jei palikti pvz. tik bijūnus (ir galbūt česnakus arba lelijas), o tarpus mulčiuot ir taip maitint dirvą? Aš savo kuklų pusės aro daržiuką irgi atskyriau bijūnų juosta, šachmatų tvarka už jų lelijos, priekyje narcizai. Mulčiuoju. Kadangi bijūno keras aukštai platesnis, nei žemai, yra kur deda mulčą.
Atsakyti