Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(jot.ka @ 2014 08 20, 17:03)
bet esu girdėjusi, kad jos užsisėja, jei tinkama dirva joms, tai gal ir pas jus kitąmet atsiras aplink vaikiukų? jei taip būtų, tai man toks dauginimosi būdas irgi patiktų, kasmet vis kitoj vietoj, netikėti deriniai būtų wub.gif , užsisvajojau smile.gif

Sveikos,

patagoninė verbena pas mane pati antrus metus užsisėja. Šią šiltą žiemą vienas keras peržiemojo. Bent jau mano kieme tai augaliukas, kuris ramiai gyvena savo gyvenimą pats savimi pasirūpindamas. Tik šį pavasarį kiek persistengiau su mulčiavimu ir sutrukdžiau sėjinukams normaliai augti, todėl jos suvėlavo. Nežinau, ar šiais metais spės sėklas subrandinti. Labai tikiuosi smile.gif
Atsakyti
Merginos, gal kuri gali paaiškinti kaip pentinus padauginti. user posted image
Ar krūmas dalinasi, ar sėklas reikia rinkti.
Jei krūmą dalinti, tai gal dar ne vėlu?
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2014 08 20, 21:47)
Sveikos,

patagoninė verbena pas mane pati antrus metus užsisėja. Šią šiltą žiemą vienas keras peržiemojo. Bent jau mano kieme tai augaliukas, kuris ramiai gyvena savo gyvenimą pats savimi pasirūpindamas. Tik šį pavasarį kiek persistengiau su mulčiavimu ir sutrukdžiau sėjinukams normaliai augti, todėl jos suvėlavo. Nežinau, ar šiais metais spės sėklas subrandinti. Labai tikiuosi smile.gif

kaip tik vakar jūsų bloge radau pasigrožėt ir pasiskaityt apie patagoninę verbeną, reiks nusipirkt sėklų. kiek pamenu iš ankstesnių diskusijų, mūsų dirvos panašios, iš sunkesnių, tai labai viliuosi, kad tam augalui pas mane patiks smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Anrita @ 2014 08 21, 08:15)
Merginos, gal kuri gali paaiškinti kaip pentinus padauginti. user posted image
Ar krūmas dalinasi, ar sėklas reikia rinkti.
Jei krūmą dalinti, tai gal dar ne vėlu?

J.Vaidelio knygoje rašoma, kad pentinius dauginti dalijant kerą galima IV-V ir VIII-IX mėnesiais. dabar tam tinkamas metas, o sėklų aš nerenku, pas mane sėjinukų pilna visur, žolyne, tarp gėlių, kur tik jų nėra, tik aišku, kol nepražysta tol nežinai kokia spalva. bet to dalijant kerą būsite tikra, kad augalas bus toks pat kaip motininis, nes sėjinukai ne visad paveldi motininio augalo savybes.
Atsakyti
Paprastai ant sėklų pokučio rašo, hibridinis pentinius tai ar nea. Antru atveju drąsiai galima rinkti sėklas ir sėti iškart surinkus arba stratifikuoti ir pavasarį 4u.gif
Atsakyti
Makedoninės buožainės man patinka vienos sau. Aišku, jos ir tarp žolių gražiai žiūrėtųsi, bet pas mane, augalyne, skirtame žiūrėjimui iš toli, nesimatytų – per drabni, per reti ir per tamsūs žiedeliai. Mano manymu, jos tokios labiau skirtos žiūrėjimui iš arti. Arba reikėtų specialaus fono.

Šiemet įsigijau baltukę buožainę ‘Moon Dance‘ (lot. Scabiosa ochroleuca), tai ši nors ir mažiukė (40 cm), matyti iš toli. Labai miela. Pritiko.

Buvo, ir dar šiek tiek yra, mintis įsileisti į pievas panašaus stiliaus gėliuką, apie kurį čia gausiai prašnekote, patagoninę verbeną. Bet kažkada čia aispra rašė, kad jis daug vietos ima, tad mano kompaktiškų išmierų pievoje gali žolės pritrūkti... smile.gif

Matronos (vokiečių kalboje „matrona“ reiškia apvalių formų moteriškę smile.gif ) reikalauja šiokių tokių žinių. Čia taip nesigauna, kad pasodinai belenkaip ir grožiesi 100 metų. Internete išskaičiau, kad jos mėgsta „saldų“ gruntą, t.y. turi būti pH 6.6-7.8. Gal žinote, kaip papigiai pasimatuoti grunto ph? Kiek dairiausi ph matuoklių, tai kainos numušė norą juos turėti... Kad gruntas pas mane rūgštokas žinau ir aš, ir Matronos – apvalių formų moteriškės niekaip neįgauna... Matyt, ir korėjiniai lendrūnai salotinį atspalvį įgijo nuo rūgštelės (Daugvilė drinks_cheers.gif !). Grunto pasaldinimui patariama naudoti kalkes. Be to, šitai daryti geriausia rudenį. O kaip tai daroma? Paberi ant grunto ir viskas?
Dėl Matronų ilgaamžiškumo tai radau info, kad kas 3-4 metus reikėtų jas persodinti padalinant. O aš perku jau kokių 2-3 metų babces. Negudru...

jot.ka, kad jau pradėjote, gal geriau palikite tuos masyvus? Kad pažiūrėti, ar buvote teisi/neteisi? Nežinau, ar tai bus geriau nei miksas, bet netruksite pati pamatyti. Teisingą kryptį tikrai pajausite. Kelių augalų miksas, einantis per visą gėlyną, netelpa mano galvoje, nors ir jaučiuosi šios temos miksų lydere – mažiau 10 pas mane nežaidžia... smile.gif Manųjų miksų bėda, kad jų vaizdelis jau netelpa akyse. smile.gif Bet aš bandau, tikrinu. Nežinau, kaip turėtų būti gerai. Bet tikrai žinau, kai gaunasi blogai. smile.gif Dabar esu taisymų etape. Vakare gal parodysiu savo taisytinus miksus...

Atsakyti
user posted image

skaidau kraujalakes, klausimas ar reikia trumpint tas storas šaknis, o gal čia šakniagumbiai? jei sodinčiau tiesiai į gruntą turbūt neliesčiau, bet dalis turės pagyventi vazonuose, tai neina sutalpint.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 08 21, 13:57)
skaidau kraujalakes, klausimas ar reikia trumpint tas storas šaknis, o gal čia šakniagumbiai? jei sodinčiau tiesiai į gruntą turbūt neliesčiau, bet dalis turės pagyventi vazonuose, tai neina sutalpint.

Kažin, kas dar be mudviejų turi šį gėrį? Nebent iki šiol neprisipažino... smile.gif Aš tai daryčiau, kaip man reikia... Nors jos ir aikštingos. Pernai persodinau cielas su visomis žemėmis, tiesa, jau apsilapavusias, tai atsisakė žydėti, bandė geltoninti lapelius, bet nepamirė. Šiemet jau viskas ok.
1. Patariama gegužę jas iškarpyti, pašalinat kožną trečią stiebelį. Tokiu būdu išvengiama išstypimo ir išgriuvimo. Logiška. Tas aplamai turėtų prisidėti prie augaliuko formų pasolidėjimo. jot.ka, gal tai būtų vaistai jūsiškėm išvirtėlėm?
2. Subrendusiomis laikomos, kai sulaukia 2-5 metų. Tai, matyt, reiškia, kad nuo 2 metų jau gali daugintis, o sulaukus 5 metų geriau jau nebus, o tik blogiau ir blogiau...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 21 rugpjūčio 2014 - 14:31
Turi turi, tik jūs vis Pink Tana minit, o maniškė - Pink Elephant 4u.gif

Ar tik ne per riebi dirva minimoms Matronoms? Maniškės skirtingose sklypo vietose auga, dar ir pas kaimynus pasodinus ( dar kitokios sąlygos), tačiau centriukai neišplikę ir stovi stačios.

pH matuoklius iš kitų temų perkasi eBay. Pati pirkau senokai Senukuose, berods ~20Lt mokėjau. Negenda, tai kaip ir tinkamas vartoti iki šiol. Gal dabar brangesni jie g.gif

RS forume seniai seniai mokslo žmonės minėjo, jog nukalkinimas suveikia tik po kelių metų. Iš rudens arba žiemą ant sniego barsto. Jei nieko nemašau, tai lendrūnai šalia eglės auga. Spygliai ne taip, kaip pušų rūgština dirvą, tačiau vistiek link žemesnio pH krenta. G. Navasaičio knygoj storoj storoj yra lentelė, kurių medžių pakitę lapai ( spygliai) ir jau mums įprasti lapai, kaip įtakoja aplink esantį dirvožemį. Tai sakyčiau, kalkinimas šalia eglės bus kaip ir kova su vėjo malūnais.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 21, 14:30)
Nors jos ir aikštingos.

Dar pora vertingų faktelių apie Matronas:
1. Patariama gegužę jas iškarpyti, pašalinat kožną trečią stiebelį. Tokiu būdu išvengiama išstypimo ir išgriuvimo. Logiška. Tas aplamai turėtų prisidėti prie augaliuko formų pasolidėjimo. jot.ka, gal tai būtų vaistai jūsiškėm išvirtėlėm?
2. Subrendusiomis laikomos, kai sulaukia 2-5 metų. Tai, matyt, reiškia, kad nuo 2 metų jau gali daugintis, o sulaukus 5 metų geriau jau nebus, o tik blogiau ir blogiau...

na aš kai pirkau rudenį ir sodinau tiesiai į žemę, man rodos jos buvo gerokai apkarpytom šaknimis, deja nebepamenu, bet kad tiesiai iš grunto kasta buvo tai faktas, tai pavasarį atžėlė kuo puikiausiai be jokių kaprizų ir iškart žydėjo. pavasarį kraujalakės nesu sodinusi, tos kur iš vazono nesiskaito smile.gif

apie šilokų tokį retinimą esu šioje temoje rašiusi, bet pati nebandžiau smile.gif.

o ph juosteles aš pirkau iš čia http://www.sodinu.lt...s-ir-sodui.html
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 08 21, 12:57)

vajetau blink.gif pamacius tokius gumbus pirmiausia sukvirbetu mintis- o gal jie kartais valgomi biggrin.gif
ganiau siandien vaikus po Bernardinu soda. hortenzijos ir ten baisai kudos, suvarge, nors laistytos. arba ten visa ta laistymo sistema tik del akiu g.gif kazkaip nustebino melsves aklinoj saulekaitoj ir ezuoles visiskam seselyje susodintos unsure.gif . pasigedau kazkaip zoliniu augalu, miskantu g.gif dar pamaciau kaip galima suposlinti cia taip numyleta patagonine verbena- tesiog reikia ja pasodinti su ...''ledinukais'' lotuliukas.gif
bet visumoj viskas auga, puksi- po metu kitu kazkoks vaizdelis jau bus wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 21 rugpjūčio 2014 - 17:25
QUOTE(jot.ka @ 2014 08 21, 12:27)

J.Vaidelio knygoje rašoma, kad pentinius dauginti dalijant kerą galima IV-V ir VIII-IX  mėnesiais. dabar tam tinkamas metas, o sėklų aš nerenku, pas mane sėjinukų pilna visur, žolyne, tarp gėlių, kur tik jų nėra, tik aišku, kol nepražysta tol nežinai kokia spalva. bet to dalijant kerą būsite tikra, kad augalas bus toks pat kaip motininis, nes sėjinukai ne visad paveldi motininio augalo savybes.

Ačiū. user posted image
Pradėsiu dalinti.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 21, 18:19)
dar pamaciau kaip galima suposlinti  cia taip numyleta patagonine verbena- tesiog reikia ja pasodinti su ...''ledinukais'' lotuliukas.gif

Panašiai su ta pačia verbena supošlinta ir Bauskėj mačiau doh.gif
______

user posted image

Auginu buožainę Mars Midget - ji kaip ir šioje foto gana kūdais žaliais lapeliais, žydi be proto daug ir ilgai. Tačiau pasėtos iš pokučių jau visai kitaip atrodo: ir lapija kaip gerų salotų, žiedynai kiek aukščiau. Tokia stangresnė atrodo.
Ai gi ką norėjau parašyt, kad kibioji ašuotė visai gražiai fonu dirba. Pavasarį pas Eglę pirkau kiek kitokią, stipa capillata. Pažadėjo, kad lietuviškam molyne turėtų peržiemoti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 21 rugpjūčio 2014 - 18:45