Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

pas mane kinines astilbes laikosi puikiai. smelyje, kepinancioj saulekaitoj. teisybes delei bent karta per savaite gausiai palaistydavau. labiau neramina ju pletimasis unsure.gif zingsniuoja jos man i visas puses. jau priartejo prie virziu. nors zemos, bet nezinau ar tokie isibroveliai virziams patiks g.gif ar leist, ar vistik raveti jas? g.gif
beja, kai visa Lietuva jau gausiai palaistyta- pas mus vis dar nei laso nelijo doh.gif vis tokia pat kepinanti ir alinanti kaitra. kaip kokia uzburta oaze. lietus baigiasi lygiai su musu kaimo riba. matem debesis sonais vaikstant, net griaustini girdejom...deja...
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 10, 08:58)

beja, kai visa Lietuva jau gausiai palaistyta- pas mus vis dar nei laso nelijo doh.gif  vis tokia pat kepinanti ir alinanti kaitra. kaip kokia uzburta oaze. lietus baigiasi lygiai su musu kaimo riba. matem debesis sonais vaikstant, net griaustini girdejom...deja...

pas mane kininės iškepė, žemė sunki, o laistyt nelaisčiau, tai tik džiūvėsiai, nors auga šešėly. ir taip jos pas mane keli metai, vasaros vis karštos ir sausos, taip po vieną žiedą parodo ir nudžiūna.

sausra ir mūsų kaime nuolatinė. išeini į kiemą žiūri į dangų ir prašai kad ta giedros salelė užsirauktų, nes į visas puses matosi kaip pila, dangus tamsus, o virš mūsų saulėta ir baigta. vakar kažkiek pakrapino, tai bandau daržą sukasinėt, sausa o sausa, žemės net paviršius dulka, visa drėgmė rytinės rasos.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 08 10, 08:58)
pas mane kinines astilbes laikosi puikiai. smelyje, kepinancioj saulekaitoj. teisybes delei bent karta  per savaite gausiai palaistydavau. labiau neramina ju pletimasis unsure.gif zingsniuoja jos man i visas puses. jau priartejo prie virziu. nors zemos, bet nezinau ar tokie isibroveliai virziams patiks g.gif  ar leist, ar vistik raveti jas? g.gif
beja, kai visa Lietuva jau gausiai palaistyta- pas mus vis dar nei laso nelijo doh.gif  vis tokia pat kepinanti ir alinanti kaitra. kaip kokia uzburta oaze. lietus baigiasi lygiai su musu kaimo riba. matem debesis sonais vaikstant, net griaustini girdejom...deja...

Kininės 'Pumila' šiek tiek agresyvios, jei labai priartėjo prie viržių, geriau apravėkit. Nors nežinau, kokie viržiai, gal aršesni už astilbes. Pas mane net stipriems viržiams sunku, tai saugočiau nuo šitų.
Kitos aukštesnės kininės taip sparčiai neplinta.
Atsakyti
0329, ačiū už informaciją apie skudučių sėjimą. Matyt, teks sodinti į vazonikus...

QUOTE(Perfect @ 2014 08 08, 22:11)
<...>
Mergaitės, kurios iš VLN - kur jūs perkate daugiametes - turguje? Internetu? Keičiatės tarpusavyje? Patarkit, atitrūkus aš kol kas nuo šito reikalo, o noriu gražiai susitvarkyti.  ax.gif

Gėles smarkiausiai perku iš Rasos. Kartais Kalvarijų turguje nustveriu kokį gerai įsiganiusį augalą. Kartą siunčiausi iš daugiametes.lt. Pas pastaruosius baisiai didelis pasirinkimas, bet yra 1 bėda – iš užsakymo atvyksta 40-50% augaliukų, nors prieš atvykimą telefonu pranešama, kad atvyks 100%... sad.gif
Buvau sodyboje. Didieji skudučiai žydi visais turimais žiedais, kurių daug, įvairių išmierų, įvairiuose aukščiuose, bet tie pirmieji/didžiausieji jau praradę prekinę išvaizdą... Bendras visų augalynų vaizdelis atrodo ne kažin kaip. Trūksta žydinčių, o dauguma žolynų pasodinti tik šiemet, tad dar neturi ką parodyti. Bet žolynų masė jau matosi visame kame, ir tai džiugina. Keli bandomieji žolynai išsikovojo pagrindines roles ateityje. Tai šluotsmilgės 'Schottland' – ilgai grojančios, nužydėjusios tikrai gyviau atrodo nei 'Goldschleier', nepražilo per tokius baisius karščius (tiesa, buvo kožną dieną laistomos). Labai nustebino, gerąja to žodžio prasme, Schizachyrium scoparium 'Wildwest' – pernai pasodinti ir nieko gražaus nežadėję sodinukai, šiemet pavirto apie 1 m aukščio ir gero pusmetrio pločio tirštais krūmeliais. Be to, jie nėra visiškai žali (turi rausvumo), o ateityje žada tapti bronziniais... O svarbiausia yra tai, kad jų tirštumas yra daugmaž permatomas (ne taip, kaip kad lendrūnų...), taigi iš jų galima daryti pievą. Puiku.

Atsakyti
vi, labai labai ačiū už atsakymą. aciuks.gif
Atsakyti
Vakar pradėjau, o šiandien noriu dar kiek pridurti apie Schizachyrium scoparium, kurio lietuviškas pavadinimas yra kupstinis barzdūnas (ačiū Dievui, kad atradau lietuvišką pavadinimą, nes lotyniškas skamba nepakartojamai pilna to žodžio prasme... smile.gif ). Kad ir ne savų, tačiau labai norisi pademonstruoti kupstinių barzdūnų perregimumą. Nors čia ne Wildwest‘ai , kaip pas mane kad, o Jazz, tačiau atrodo 1:1 it maniškiai. O čia jau gryn Wildwest‘ai.

Vienu žodžiu, žoliukai yra pakankamai perregimi, o be to, yra masė puikių gėlių kurios kiek aukštesnės už juos, tad ne tik matysis it pro rūką, bet ir visu ryškumu. Tik reikėtų jiems gėles atitaikyti pagal vegetavimo greitį. Jie vėlyvuoliai, tad ežiuolės jiems būtų per ankstyvos – ilgokai styrotų it Guliveriai seklioje liliputų pievelėje. Gyvai šie žoliukai žiūrisi itin smagiai, prašosi paglostomi ir patinka net ir belenkokį skonį turintiems žmonėms. Sunku patikėti, kad vos prieš kelis mėnesius aš čia juos visaipo pieskinau... Tame pačiame puslapyje, kur atradau kupstinį barzdūną (Jazz), išvydau vaizdelį su ežiuolėmis drėbūnuose (lot. Sporobolus). Suprantama, kad negalėjau neparodyti... smile.gif Tik kažkokie bais jau aukšti čia drėbūnai (juk dar nė nežydintys...) g.gif Ir bais jau žali...

Atsakyti
Dar Vilniuje yra maziejisodai.lt ir Eglės gėlės 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 13 rugpjūčio 2014 - 09:56
QUOTE(vi_ @ 2014 08 12, 10:39)
Labai nustebino, gerąja to žodžio prasme, Schizachyrium scoparium 'Wildwest' – pernai pasodinti ir nieko gražaus nežadėję sodinukai, šiemet pavirto apie 1 m aukščio ir gero pusmetrio pločio tirštais krūmeliais.

gal turit nufotografavusi ir galit foto įkelti čia?
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 13, 10:11)

Aha, žadėjau ax.gif

Tačiau po mano posto ir klausimų kalba pakrypo apie astilbes, tai jau ir nebesikišau... blush2.gif

Ar verta?
Atsakyti
Klausimas buvo kokias daugiametes sodinti pavėsyje, tai ir nusikrypo.
Drėgnam pavėsiui daug yra daugiamečių, sausam - mažiau.
Atsakyti
Šiandien man ypatingai nuskilo – galų gale gavau puikųjį rūgtį (lot. Polygonum affine). Ir dar kur – turguje! Ikišioliniai bandymai jį apturėti užsisakant pas profus vis sužlugdavo. Labai ilgai norėtas gražuoliukas... Tas jo dvispalvis žydėjimas tiesiog gaudo žvilgsnį...

QUOTE(leliumai @ 2014 08 13, 12:27)
gal turit nufotografavusi ir galit foto įkelti čia?

Deja, išraiškingos kupstinio barzdočiaus foto neturiu, bet jei tokia gausis per šį savaitgalį, - būtinai čia parodysiu.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 14, 13:39)
Šiandien man ypatingai nuskilo – galų gale gavau puikųjį rūgtį (lot. Polygonum affine). Ir dar kur – turguje! Ikišioliniai bandymai jį apturėti užsisakant pas profus vis sužlugdavo. Labai ilgai norėtas gražuoliukas... Tas jo dvispalvis žydėjimas tiesiog gaudo žvilgsnį...
Deja, išraiškingos kupstinio barzdočiaus foto neturiu, bet jei tokia gausis per šį savaitgalį, - būtinai čia parodysiu.

vat tai... per plauka nesusitikom. labai retas reiskinys- irgi siandien buvau nusibaladojus iki kalvariju. Akis tik uz ezuoliu uzkliuvo. tos moterytes, kuri kaip suprantu buvo jau cionai apkalbeta. bet atsilaikiau nieko nepirkus. pradejau reformuoti, kasineti savo gelynus- ir taip niekas netelpa doh.gif
Atsakyti