Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

Dėl tokio ,,bambuko" nesijausčiau apkvailinta, mano šabakštynuose laisvai augančių nepastebėjau.
Tas mano turginis ,,bambukas" K.K.Vilkonio atlase panašiausias į nariuotąjį pašiaušėlį (Alopecurus geniculatus). Sode po spygliuočiais vietomis jį palieku nenuravėtą, nes specialiai kažkokios žolės nesėjome, tegu driekiasi. Bet nebūčiau pagalvojus, kad mokėsiu už jį pinigus.
Labai paslaptingas tas ,,bambuko" pavadinimas. Daugiau nei prieš 20 metų po juo slėpėsi sachalininė reinutrė, tai užsiveisėm tokią daugiametę amžiams, niekaip neišnaikinam. Mačiau, kad dar dabar ją šiame forume parduoda kaip ,,bambuką" už 15 Lt. Gal ir Sosnovsio barštį kas pasiūlys pirkti.
Kad būtų smagiau, kasmetinis daugiamečių ,,restoranas" po mano langu:
https://plus.google....925487643554471
Tokių ,,mėnulių" daug ir visi apgulti net naktį ir per lietų, tik tada apatinėje pusėje. Nuo ,,apsėstųjų" svorio išsiklaipė į šonus, tai netelpa į visi į objektyvą.
https://picasaweb.go...273680009014114
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 07 31, 20:48)
Dėl tokio ,,bambuko" nesijausčiau apkvailinta, mano šabakštynuose laisvai augančių nepastebėjau.
Tas mano turginis ,,bambukas" K.K.Vilkonio atlase panašiausias į nariuotąjį pašiaušėlį (Alopecurus geniculatus). Sode po spygliuočiais vietomis jį palieku nenuravėtą, nes specialiai kažkokios žolės nesėjome, tegu driekiasi. Bet nebūčiau pagalvojus, kad mokėsiu už jį pinigus.
Labai paslaptingas tas ,,bambuko" pavadinimas. Daugiau nei prieš 20 metų po juo slėpėsi sachalininė reinutrė, tai užsiveisėm tokią daugiametę amžiams, niekaip neišnaikinam. Mačiau, kad dar dabar ją šiame forume parduoda kaip ,,bambuką" už 15 Lt. Gal ir Sosnovsio barštį kas pasiūlys pirkti.
Kad būtų smagiau, kasmetinis daugiamečių ,,restoranas" po mano langu:
<...>
Tokių ,,mėnulių" daug ir visi apgulti net naktį ir per lietų, tik tada apatinėje pusėje. Nuo ,,apsėstųjų" svorio išsiklaipė į šonus, tai netelpa į visi į objektyvą.
<...>

Pasirodo Lietuvoje, kuri mato tik bambukinius meškerikočius, bambukais vadinami visokiausi augaliukai. Utenos kraštuose bambukais vadinami dar ir tokie krūmai, gan dailūs, lapus ir baltus žiedus dėliojantys į šonus tartum ant narelių. Žydi rudeniop ar rudenį. Baisūs uzurpatoriai – mikliai plisdami šaknimis kuria savo imperijas. To paties plauko yra acto medžiai (žagreniai). Šiuos turim 2. Šiemet jie mus galutinai užkniso, tad rudenį eis į malkas. Žiauru, bet teisinga. Per keliolika metų šaknis-kabelius nutiesė 10 m spinduliu... Chamas‘ai... sad.gif

Čia pas jumis bandrenis bene? Šiemet apžvelgus savo augalyną pagalvojau, kad jei turėčiau bites, jos būtų labai lieknos... Taip, ištisai kažkas žydi, bet to ir 1 aviliui būtų per mažai. Pirmametis bandrenis išvis tupi išbujojusios rykštenės pažasty, tad ji randu tik viena aš, nes žinau kur įkišau. Gi bitulės tai vargu bau... sad.gif

Atsakyti
Ar toks?
https://picasaweb.go...701467047244546
Turim ir mes savo ,,kaime". Kai buvo naujiena, vadino bambukmedžiu. Dabar nežinau galutinio pavadinimo, lyg ir rūgtis. Pernai nupirkom jam raundapo, bet nebuvo laiko nupurkšti. Sako, vien jo neužteks, net per kelis kartus.
Šiaip, gražiai atrodo. Žiedų kvapas man nepatinka, labiau musėms ir žiedmusėms. Čia visai ne liekna bitė:
https://picasaweb.go...701466464226018
Iš rudeninių kamblių floristai padaro ką nors gražaus.

Apskritagalvius bandrenius reiktų sodinti arčiau kokių medžių ar didesnių krūmų, atvirai pievai netiks, nes labai aukšti užauga. Pievai turbūt geriau mėlynieji, bet juos pas mane kažkas negražiai apgriaužia, dar nesusekiau. O apskritagalvių apačios po žydėjimo vis prasčiau ir prasčiau atrodo, kartais dar miltligė lapus apninka rudeniop. Aš juos tada nupjaunu. Ir peržydėjusius bumbulus nukerpu, nes mėgsta užsisėti.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 08 01, 00:17)
Ar toks?
<...>
Turim ir mes savo ,,kaime". Kai buvo naujiena, vadino bambukmedžiu. Dabar nežinau galutinio pavadinimo, lyg ir rūgtis. Pernai nupirkom jam raundapo, bet nebuvo laiko nupurkšti. Sako, vien jo neužteks, net per kelis kartus.
Šiaip, gražiai atrodo. Žiedų kvapas man nepatinka, labiau musėms ir žiedmusėms. Čia visai ne liekna bitė:
<...>
Iš rudeninių kamblių floristai padaro ką nors gražaus.

Apskritagalvius bandrenius reiktų sodinti arčiau kokių medžių ar didesnių krūmų, atvirai pievai netiks, nes labai aukšti užauga. Pievai turbūt geriau mėlynieji, bet juos pas mane kažkas negražiai apgriaužia, dar nesusekiau. O apskritagalvių apačios po žydėjimo vis prasčiau ir prasčiau atrodo, kartais dar miltligė lapus apninka rudeniop. Aš juos tada nupjaunu. Ir peržydėjusius bumbulus nukerpu, nes mėgsta užsisėti.

Taip, čia jis. Tik jūsų foto jis jau tartum medis atrodo ir bais jau aukštas. Jūsiškis gal net sumedėja suvisam? Mūsų kaimuose jie atrodo it bais platūs ir iki žemės lapuoti krūmai-džiunglės, kurie kiekvienais metais atželia per naują. Rudenį savo sodrumu ir žydėjimu jie išties kažkiek pratęsia vasarą.

Pas mane mėlynasis bandrenis 'Platinum Blue'. Tačiau gyvena ir gyvens jis ne pievoje, o augalyno fragmente, kuris yra šalia parterio (verandos, kurioje visi ištisai sėdi prie stato ir žiūri pro langus). Šioje vietoje vyraus gėlės, saikingai papuoštos žolynais. Nebijau jo nurudavimo, nes tai oudolfinas, t.y. P.Oudolfo augaliuks, o šis ponas nesirenka augalų, kurie blogai atrodo poviskam. Iki šių metų nuo bandrenių įsigijimo mane vis suturėdavo jo pieskinimas dėl nurudavimų...

Čia šiaip radau grožybių su bandreniais, kurių negalėjau neparodyti, nes su savų augalynų rodymais čia pas mus jau išsivystė akivaizdus deficitas, tad tenka rodyti svetimus sad.gif: Viena grožybė ir kita grožybė. Prieš porą metų būčiau puolusi ogulnai jas kopijuoti. Dabar gi tik dedu ant omens informaciją apie nekurių augaliukų susikalbėjimus. Gal kada pravers...

Kada buvo sodinta jūsiškė iššalusi ežiuolė 'Summer Sky'?

Atsakyti
Reinutrės pas mus irgi atžėlinėja kasmet iš naujo. Tik nusibodo senus kamblius kasmet kapoti ir rinkti (kompostuoti negalima, kad nesugalvotų atželti, o deginti miestelyje negalima). Tai su kelių metų senais atrodo lyg bambukų giraitė. Reiks paieškoti nuotraukų, visai gražu būtų, jei ne savam kieme. Mūsiškės aukštos gal todėl, kad šaltiniuota vieta net per sausras neišdžiūva.

Bandrenių grožis - birželį, liepą. Pradžioj lapai labai gražūs. Panašūs į artišokų, tik skaisčiai žali. ,,Užgesinau" spalvas, nes nieks nebūtų patikėję, kad tikros:
https://picasaweb.go...375581862683570
Gal ir reiktų derinti su pavasarinėm ir rudeninėm, kad vienos kitas dengtų. Kai rugpjūtyje sužels kokie astrai, galima bus nupjauti bandrenius, jei varganai atrodys.

Ežiuolė buvo ne jauniklė, pasodinta 2012 rudenį, prieš tai pasinešiota su vazonu. Gal pakenkė monstrė rožė, pernai užgulusi. Galiu lyginti 'Summer Sky' su 'White Swan', kad pastaroji ištvermingesnė, nes pasodintos buvo greta tuo pačiu metu.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 08 01, 19:41)
<...>
Ežiuolė buvo ne jauniklė, pasodinta 2012 rudenį, prieš tai pasinešiota su vazonu. Gal pakenkė monstrė rožė, pernai užgulusi. Galiu lyginti 'Summer Sky' su 'White Swan', kad pastaroji ištvermingesnė, nes pasodintos buvo greta tuo pačiu metu.

Tikiuosi, kad tai buvo atsitiktinė mirtis. Kadangi pasirinkau ežiuoles vienai iš pagrindinių rolių mano augalynuose, nesinorėtų, kad savo silpnybėmis gadintų spektaklius...
Prieš kelias dienas čia minėjau, kad turguje buvo pažadėta atnešti žalią ežiuolę. Tikėjausi, kad tai bus Green Jewel, bet gavosi Green Envy. Gryna egzotika, kurios man nei reikia, nei ką. Bet paėmiau... Gyvenime ji atrodo kitaip nei paveiksliukyje – žymiai žalesni žiedlapiai. Tikiuosi, kad ras tinkamą rolę augalyne. Užtat susiturėjau nuo beveik oranžinės Supreme Cataloupe. Per mandra ana pievoj būti.
Prieš savaitę palikau savo didžiuosius skudučius pritvinkusius sprogimui. Sprogo jau sekančią dieną po mano išvykimo. Didžiausia šio sezono premjera vyksta be manęs... sad.gif Kitą savaitgalį vyksiu pas juos, bet vaizdelis bus jau ne tas. Kiaulystė...

Skudutis prieš sprogimą...

user posted image

Atsakyti
Skėtiniai...

user posted image

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 03, 11:12)
Tikiuosi, kad tai buvo atsitiktinė mirtis. Kadangi pasirinkau ežiuoles vienai iš pagrindinių rolių mano augalynuose, nesinorėtų, kad savo silpnybėmis gadintų spektaklius...
Prieš kelias dienas čia minėjau, kad turguje buvo pažadėta atnešti žalią ežiuolę. Tikėjausi, kad tai bus Green Jewel, bet gavosi  Green Envy. Gryna egzotika, kurios man nei reikia, nei ką. Bet paėmiau... Gyvenime ji atrodo kitaip nei paveiksliukyje – žymiai žalesni žiedlapiai. Tikiuosi, kad ras tinkamą rolę augalyne. Užtat susiturėjau nuo beveik oranžinės Supreme Cataloupe. Per mandra ana pievoj būti.

sakykit kur pirkot sias eziuoles? kaip supratau kazkuriam turguje? buciau dekinga jei konkreciau nurodytumete kur ieskot. noreciau ir as kazka tokio mandresnio isigyt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vasare02: 04 rugpjūčio 2014 - 09:55
QUOTE(vasare02 @ 2014 08 04, 10:55)
sakykit kur pirkot sias eziuoles? kaip supratau kazkuriam turguje? buciau dekinga jei konkreciau nurodytumete kur ieskot. noreciau ir as kazka tokio mandresnio isigyt.

Kalvarijų turguje. Nedaug ten dabar augalų pardavėjų, tad nebus sunku rasti moteriškę, kuri smarkiausiai užsiima viendienėmis, bet turi ir kitokių augalų, tarp jų ir ežiuolių. Penktadienį pas ją buvo 5-6 rūšių ežiuolės. Ji kioską nuomojasi tose eilėse, kurios Kalvarijų gatvei yra nusiteikusios statmenai.
Iš labai kompetentingo šaltinio sužinojau, kad nekurios ežiuolės yra labai jau trumpaamžės. Tą reikia turėti omenyje, kad po to nelaukti veltui pavasarį jų išlendant iš žemės... Bėda ta, kad „gamintojai“ tokios info dažniausiai neteikia.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 08 04, 13:27)
Kalvarijų turguje. Nedaug ten dabar augalų pardavėjų, tad nebus sunku rasti moteriškę, kuri smarkiausiai užsiima viendienėmis, bet turi ir kitokių augalų, tarp jų ir ežiuolių. Penktadienį pas ją buvo 5-6 rūšių ežiuolės. Ji kioską nuomojasi tose eilėse, kurios Kalvarijų gatvei yra nusiteikusios statmenai.
Iš labai kompetentingo šaltinio sužinojau, kad nekurios ežiuolės yra labai jau trumpaamžės. Tą reikia turėti omenyje, kad po to nelaukti veltui pavasarį jų išlendant iš žemės... Bėda ta, kad „gamintojai“ tokios info dažniausiai neteikia.

Aciu uz info. o kokia kaina pas ja eziuoles jei nepaslaptis- ji kasdien buna, ar reik taikyt ant savaitgalio? kazkaip labai senai buvau kalvariju turguj- tai is atminties iskyla kad augalais prekiaudavo lauke ne kioskuose g.gif nu bet ieskosiu 4u.gif o tai kaip suzinot kurios cia tos trumpaamzes? tai jos kaip vienmetes ar kaip? nesinoretu tokiu prisipirkt
Atsakyti
Apie visas ežiuoles rašo, kad jos trumpaamžės, gyvenimas pailginamas po žydėjimo nukerpant žiedynus. Gal dar dažnesnis persodinimas padėtų. Dauguma daugiamečių persodinamos kas 5-7 metus, tai šitas greičiau.
Dar amžius ne tik veislės ypatumas, bet ir atsparumas. Ar atsparumas, kaip veislės ypatumas. Jau pati susimaišiau, bet išsirinkus geidžiamą veislę, reikia peržiūrėti internete ne vieną puslapį su atsparumo zonomis. Pvz.:
http://davesgarden.c.../pf/go/60229/#b
Ir tam pačiam gėlyne sąlygos ne vienodos. Šitoji 'Razzmatazz' gerai šiemet peržiemojo tarp kitų visžalių augalų, kita tokia pati už 3 m vos išdygo, nes žemė buvo plika ir ten praeina šalčio tunelis.
Bet jei užklups bloga žiema blogoje vietoje, tai bet kokia iššals.
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2014 08 04, 17:07)
Aciu uz info. o kokia kaina pas ja eziuoles jei nepaslaptis- ji kasdien buna, ar reik taikyt ant savaitgalio? kazkaip labai senai buvau kalvariju turguj- tai is atminties iskyla kad augalais prekiaudavo lauke ne kioskuose g.gif  nu bet ieskosiu 4u.gif  o tai kaip suzinot kurios cia tos trumpaamzes? tai jos kaip vienmetes ar kaip? nesinoretu tokiu prisipirkt

Moteriškė būna kasdien, dalį augaliukų išdėliojusi lauke, o dalį kioske. Už ežiuoles prašo po 20 Lt. Jos gan nemenkuose vazonikuose (2-3 litrų), natūralaus aukščio ir su žiedais. Tas man labiausiai patinka – gauni gatavą augalą. Dėl trumpaamžiškumo toji moteriškė nieko nepapasakos, be to, ir pavadinimų iš jos nesužinosite. Perki vaizdą, o po to pats identifikuoji. Augalų kokybe dar neteko nusivilti.

Dėl trumpaamžiskumo, tai kiek pasiskaitinėjusi atradau, kad tai dažniausiai E. purpurea kryžminimo su E. paradoxa problema. Kiek suprantu, po šių vedybų atsiradę vaikai yra itin neatsparūs drėgmei. Gi mūsų kraštuose drėgmės pakanka...

Liepos pradžioje tarp manęs ir jot.ka vyko toks vat dialogas:

Aš: Gal žinote, kiek ilgaamžės (iki patartino persodinimo) yra ežiuolės?

jot.ka: Oudolfo ir Kingsbury knygos lentelėje ežiuolių ilgaamžiškumas pateikiamas <5 - <10 metų, nuo rūšies, veislės priklauso. galimas daiktas, kad manoji paradoxa prastai atrodo, nes jau laikas skirstyt, vienoje vietoje auga apie 5 metus.

Labai rimtame puslapyje Fine Gardening patariama, kas 3-4 metus augalus dalinti ir persodinti. Taigi tie 5-10 aukščiau paminėti metai, matyt, ne itin tankiai gaunasi...

Puslapyje Midwest Gardening yra įdomios info apie skirtingų rūšių ežiuoles. Mane labiausiai sudomino gimusios po E. purpurea ir E. paradoxa vedybų (kad išgauti įdomias spalvas, primaišius geltonumo), nes mano trokštamosios oranžinės būtent tokios ir yra. Daisoja, čia galbūt ras atsakymą, kodėl neišgyveno josios ‘Summer Sky‘ (Big Sky serijos ežiuolių problemėlės, susijusios su šlapybėmis...).

Dar aiškiau ir įtikinamiau apie bais spalvingų ežiuolių problemas ir, dėmesio, jų sprendimo būdus galima paskaityti Portlando mėnraštyje.

Įtariu, kad toji a la oranžinė iš turgaus, apie kurią čia nemažai rašiau ir net parodžiau jau pasodintą, tiesa, jau patapusią persikine, yra ‘Sun Down‘. Nors irgi Big Sky serialo personažas, tačiau nei šiame puslapyje, nei mūsų krašte jos niekas nepieskina, o atvirkščiai - tik giria giria...

Jei kas žinote daugiau apie ežiuolių ypatybes, - būtinai papasakokite.

Atsakyti