Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

oi vi_, užsiknisau beieškodama buožainės biggrin.gif , gerai kad pataisėt biggrin.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 16 liepos 2014 - 10:54
kraujalakes turiu keturias, rūšinę, kur pievose auga, didelė, graži, daug tamsių bumbuliukų. obtusa, labai dekoratyvūs lapai, bet žiedai tokios žiūūūūžavos spalvos, kad man akis skauda, vienok, kažkuo ji įdomi net ir savo nusvirusiais pūkuotais žiedynais. 'Pink Tana' didelė, labai graži lapija, ypač pavasarį, bumbuliukai pailgi, rausvi ir baltais kuokeliais, irgi graži, bet kažkaip man labiau dūšia linksta prie burbuliukų, ir ryškesnių, nes prie mano gėlyno apšvietimo, ji kaip ir pradingsta, nors debesis nemažas. šiemet įsigijau dar vieną naujokę 'Red Thunder', labai vargo pasodintos, viena taip ir nudžiūvo, bet viliuosi, kad kitąmet rasiu lendančią, taip kaip atsitiko su veronikūnu, o kitos želia, bet žiedynų dar nė nesimato, bet tos įsikabino, rezultato tikiuosi kitąmet. apie sėjimąsi, taip, kur tik jų nėra. skaičiau Vyšniauskų straipsnį, kad jos tarpusavy labai lengvai kryžminasi, tai ravėdama ne viską aklai raunu, aišku iš pirmamečių sunku susigaudyt, bet pora gražių kerelių išsikėliau atskirai, gal bus kaip 'Pink Tana' nes iš jos pašalių išsikasiau, o gal ir ne, bet kokiu atveju, neradau nieko panašaus į obtusa sėjinukus, bet tikiuosi surasti smile.gif.

taip pat pilna sėjinukų, tik nesuprantu ko, iš pradžių maniau, kad veronikūnai, bet dabar labiau panašėja į kemeriukus, bet ir veronikūnų sibirinių atrodo keletas vigi yra. kitąmet bus aiškiau, kas ten tokie, kol kas jų nejudinu.

manoji gumbenė vis dar lapų stadijoje. vėjas palengva nudraskė visus, kurie buvo užauginti vazonėlyje, dabar ataugo gražus ir labiau prisitaikęs prie vietos kupstas lapų, pirmieji atrodė ilgais kotais, dabar beveik bekočiai, bet tokių, anot jūsų iešmukų, dar nė nesimato.

šalavijas jūsiškis man nuotraukose labai primena katžolę smile.gif , beje savo šalavijuose vieną kerą turiu tokį įdomų, visas žalias, o va iš vidurio auga stiebas salotinis, iš pradžių maniau kad jis tiesiog nudžius, maža ką, gal vandens trūksta, bet nepaisant nieko, jis pražydo, ryškiai mėlynai, kaip ir priklauso 'Adora blau', bet va lapija man mįslė. įdomu, ar tiesiog į patį augalo centrą įskrito tokia sėklytė, ar čia įvyko kažkokia mutacija.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 07 16, 11:52)
oi vi_, užsiknisau beieškodama buožainės  biggrin.gif , gerai kad pataisėt  biggrin.gif
<...>
manoji gumbenė vis dar lapų stadijoje. vėjas palengva nudraskė visus, kurie buvo užauginti vazonėlyje, dabar ataugo gražus ir labiau prisitaikęs prie vietos kupstas lapų, pirmieji atrodė ilgais kotais, dabar beveik bekočiai, bet tokių, anot jūsų iešmukų, dar nė nesimato.
<...>
kraujalakes turiu keturias, rūšinę, kur pievose auga, didelė, graži, daug tamsių bumbuliukų. obtusa, labai dekoratyvūs lapai, bet žiedai tokios žiūūūūžavos spalvos, kad man akis skauda, vienok, kažkuo ji įdomi net ir savo nusvirusiais pūkuotais žiedynais. 'Pink Tana' didelė, labai graži lapija, ypač pavasarį, bumbuliukai pailgi, rausvi ir baltais kuokeliais, irgi graži, bet kažkaip man labiau dūšia linksta prie burbuliukų, ir ryškesnių, nes prie mano gėlyno apšvietimo, ji kaip ir pradingsta, nors debesis nemažas. šiemet įsigijau dar vieną naujokę 'Red Thunder', labai vargo pasodintos, viena taip ir nudžiūvo, bet viliuosi, kad kitąmet rasiu lendančią, taip kaip atsitiko su veronikūnu, o kitos želia, bet žiedynų dar nė nesimato, bet tos įsikabino, rezultato tikiuosi kitąmet. apie sėjimąsi, taip, kur tik jų nėra. skaičiau Vyšniauskų straipsnį, kad jos tarpusavy labai lengvai kryžminasi, tai ravėdama ne viską aklai raunu, aišku iš pirmamečių sunku susigaudyt, bet pora gražių kerelių išsikėliau atskirai, gal bus kaip 'Pink Tana' nes iš jos pašalių išsikasiau, o gal ir ne, bet kokiu atveju, neradau nieko panašaus į obtusa sėjinukus, bet tikiuosi surasti
<...>

Kažkaip beplaunant kavos puodelį pasąmonė ūmai stuktelėjo kupron, kad būsiu kažką pripainiojus su augaliukų pavadinimais. Tai metus plovimus nuskuodžiau taisyti, deja, ne visus atidūnus aplenkiau... smile.gif

Šiemet sodinta Raselo gumbenė ir pas mane be „šašlykėlio“... Tik krūvą lapų prisikrovė ir psio. Rasa rašo, kad tai negreitas augalėlis. O dar kažkada rašė, kad prireikė kelių metų, kol iš sėjinukų auginti augalėliai pražydo. Įtariu, kad ir iš sodinukų auginamų pražydimo teks palaukti bent metelius. O katra gumbenė pas jus? Lyg ir ‘Amazone‘? Sprendžiant iš lapų trapumo, tai tuom labiau pasižymi Phlomis tuberosa. Sėjot ar sodinot?

Matyt, kažkas panašaus su tuo pražydėjimu gaunasi zundoms. Jau ketvirti metai laukiu savo alpinės zundos pražydimo, bet tik lapų krūva didėja ir tiek. Šiemet lapų tiek, kad karvei jei ne pietums, tai pusryčiams tikrai užtektų. Pirkau turguje sodinuką su žiedu, kurį po metų persodinau į kitą vietą. Nesiruošia žydėti ir šiemet pasodinta 'Blue Glitter' (Eryngium planum). Tiesa, šiai vietelę parinkau kiek per daug užpavėsintą, visiškai neprapučiamą, tad drėgmė nespėja išgaruoti. Kiek žinau, nemėgsta ji šlapybių. Net dalis lapelių nugelto. Jei liks gyva, kitais metais reiks gelbėti. Nors persodinimų ana nemėgsta. Kažkas čia rašė apie jos turimą centrinę šaknį, kurios nevalia liesti, gi nepalietus - nepersodinsi... sad.gif

Su ir 'Red Thunder' kraujalakėmis jokių problemų neturėjau, o persodinta (kiek vėlokai...) 'Tanna' atsikeršijo labai jau kukliu žydėjimu.

Ir galiausiai, pasidžiaugsiu dėl tikrų tikriausios buožainės. smile.gif Prieš kelias savaites rašiau, kad po žiemos neišlindo makedoninė buožainė. Ateinu prie jos kapelio su lendrūnu (kad vietoj jos pasodinti... žiaurūs tie žmonės ir paprasti... sad.gif ), o ji pasirodo gyva! Tiesa, nežada nei žydėti, nei didelių lapų krauti, tik vos iš žemės išlindusiomis drabnų lapelių vėliavėlėmis signalizuoja, kad ana dar gyva ir kitais metais bus formoje. Nusinešiau lendrūną atgal...

Atsakyti
Auginama knautia macedonica Mars Midget nuo birželio vidurio žydi mirksiukas.gif

Vi_, jei domina, galėčiau labai panašios sėjinukų paieškot. Jie lengviau perneša persodinimus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 07 16, 15:09)

O katra gumbenė pas jus? Lyg ir ‘Amazone‘? Sprendžiant iš lapų trapumo, tai tuom labiau  pasižymi Phlomis tuberosa. Sėjot ar sodinot?

pas mane 'Amazone', lapai trapūs pasirodė tik pirmieji, pasodinta ji gana atviroje vėjo perpučiamoje vietoje, bet nauji lapai atrodo gražiai, neapdaužyti, turiu vilties kad čia jai patiks. gumbenės sodinuką iš Rasos pirkau.
Atsakyti
Dovile, ačiū už pasiūlymą, bet naujų augalų, išskyrus žoles, kol kas nėra kur dėti. Buožainės man labai patinka, ypač makedoninės, tačiau ir turima viena auga netinkamoje vietoje. Jai vieta ten, kur dabar netinkamai tupi zunda 'Blue Glitter', o zundai vieta ten, kur dabar netinkamai puikuojasi žemaūgiai arunkai, o kur arunkų vieta, - nesimato, kad ir kiek besidairytum... sad.gif Gėlininkavimo pradžioje prisidariau standartinių/neišvengiamų klaidų, kurių ištaisymui reikėtų bent mėnesio atostogų ir... raumenų kalno. Nei vieno, nei kito neturiu... sad.gif

jot.ka, kas dėl Amazonės lapų, tai manoji, matyt, dar nepasimokė – mataruoja jais vėjuje, kol neišsinarina, o tada jau aš imuosi žirklių... Bet čia tik su apatiniais didžiausiais jai taip išeina.
Dėl zundos pasitikslinau anglojazyčnuose forumuose, tai geriausia ją nutrenkti čiut ne į smėlį, „keptuvėn“, nelaistyti ir nejudinti. Gi aš savąją alpinę nabagę vis dosniai palaistydavau, kad kokį žiedelį išstenėtų, o kai pradėjo gelsti ar bent salotintis lapai, laistymą dar paintensyvindavau, kad kaip nors numalšinti josios troškulį... Jau išties... sad.gif

Dar porą foto-sąžalynų.
Pirmasis sąžalynėlis tai tas, kur guodžiausi, kad juodulis astras pamiro, todėl jo zonoje dabar juoduoja plika žemė, kurią, tikiuosi, tos anksčiau minėtos 5 astriuko skrotelės visgi kiek pridengs... bent jau vasaros pabaigoje. Rūgties 'Taurus' liekanos kiek atkuto ir vynioja vis naujas sveikas atžalas. Kiek toliau matyti naujokės rūgties 'Orangefield' kukli pradžia. Vazonikiniai lapeliai varganai atrodo, bet jau iš šaknų leidžia naujus. Abi rūgtys yra išskleidę po porą žiedelių. Spalva skiriasi, bet ne itin. Gal skirtumas ir skirtumų derinio grožis išryškės gausiau abiem pražydus. Iš 3 į džiungles suaugusių kraujalakių kitais metais paliksiu tik 1 (šių 1.5, kur matyti foto, tikrai neliks), tad vietos pakaks ir rūgtims, ir dar kokiam lendrūnui.

user posted image

O čia dar vienas sąžalinėlis su įrodymu, kad žolės saulainėms tinka prie veido. Šiaip jau iki šiol labai gausiai žydėjusių saulainių 'Sahin's Early Flowerer' derlius šiemet itin menkas. Prie to prisidėjo ne tik gamtinės sąlygos ir, gal, amžius, bet įtariu ir rykštenė, kuri trečiuosna metuosną taip išbujojo, kad visiems aplinkui beliko tik pritūpti ir patylėti... sad.gif Bet prisižaidė mergička, ir kitais metais keliaus... puošti daržovių. Manote netiks prie sultingų moliūgo lapų? smile.gif Gi tolumoje prie pagalio mėlynuoja vingirio 'Splendide' debesėlis. Žydi, bene, nuo gegužės vidurio. Šaunuolis. Ant to pagalio neretai atsitupia čivylis (toks paukštukas), pačiulba pačiulba, tada pabando paragauti vingirio žiedelių ir tuom baigia savo pasirodymą.

user posted image

Atsakyti
vi_, bais smagu, kad gyvas nuotraukas dedat ir pasakojat, ale pažiūrėjus pradedu abejot savo akim dėl gabaritų, gal nuotraukos klaidina. bet pasakysiu kas man kelia nerimą, o jūs jau paskui argumentuokit biggrin.gif

pirma foto, man atrodo ten toks...nu nedidelis plotelis, ten kur ketinat iškraustyt kraujalakes manot įtalpint lendrūną? man rodos ten tik rūgtim vietos likę, jos pas mane plačiai kerojasi, o lendrūnas šiemet man atrodo monstras, jei įdomu, eisiu pamieruot kiek jis užima ploto. rūgtys jei pamenu pas jus trys štukos vienam tame plotelyje, 'Taurus'? o kraujalakė kokia čia 'Tana' ar 'Red Thunder'?

saulainės visgi manyčiau nuo metų praretėjo, manosios šiemet išskirstytos labai gražiai auga, lyginant su pernykščiu augimu. ir jūsiškis vingiris šiemet gerai duoda maniškiui į kaulus, jei šiemet sodinot? nes pas mane žydi, bet jo aukštis tai gal bus vos 40 cm smile.gif , toks labai jau miniatiūrinis, kai turiu pas save rochebruneanum, kuris kaip medis. ant kurio beje ir manieji čivyliai supasi smile.gif , mylimiausi mano kiemo čiulbukai smile.gif
Atsakyti
nu va grįžtu su patikslinimais smile.gif ir pavyzdžiais

user posted image

čia tas lendrūnas, apie kurį kalbėjau, na jūsiškis tikriausiai ne 'Karlas Foersteris' bet visgi jie gal nežymiai skiriasi gabaritais. šiojo ūgis 170cm, skersmuo prie žemės +/- 40 cm, kai jau maždaug šiloko aukštyje siekia apie 60-70 cm, žiūrint kaip vėjas taršo smile.gif.

rūgtis gi pirmametė(ta kur išskaidžiau), jei matuot nuo krašto iki krašto( ji laisvai gula ant žemės) gaunasi irgi geri 70 cm.
o kraujalakė 'Pink Tana' užima dar daugiau nei mano lendrūnas, tik ūgiu nusileidžia. tai va, ką aš norėjau pasakyt, kad man jūsų foto, vietos atrodo mažiau. o gal klystu?
Atsakyti
sakykit ar goijiniai salavijaio gali kryzmintis tarpusavy. teturejau tik du- zemuti markus ir rozini auksta seta is seklu( be pavadinimo). kuri laika vis rasdavau sejinuku- maniau cia tas rozinis sejasi. dabar , kad prazyyydo- auksti ir melyni unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 07 18, 16:24)
sakykit ar goijiniai salavijaio gali kryzmintis tarpusavy. teturejau tik du- zemuti markus ir rozini auksta  seta is seklu( be pavadinimo). kuri laika vis rasdavau sejinuku- maniau cia tas rozinis sejasi. dabar , kad prazyyydo- auksti ir melyni unsure.gif

manau kad gali, o be to, sėjinukai ne visad motininio augalo savybes paveldi, tai rožinis gal ir sėjasi, tik kiti genai ima viršų smile.gif.
Atsakyti
Sveikos, atsiprasau, kad trukdau. Gal kas galetu patarti kaip atsikratyti nuo sraigiu, baigia visus augalus suesti?
Atsakyti
jot.ka, ačiū už foto ir pamatavimus.
Dėl rūgties toks patikslinimas: prieš 2 metus buvo pasodintos 3, o kiek jų dabar - sunku pasakyti, nes pradžioj jos pasidaugino, o po to dalis nunyko. Žinau tik, kad visą gabalą negyvos šaknienos iškapojau tame plote, kur dabar pūpso lendrūnas ‘Overdam‘. Kaip ten bebūtų, o 3 ‘Taurus‘ rūgtys 2 metus pas mane gyveno maždaug 1-1.2 m2. Pirmais metais visoms vietos pakako, o antrais gal kiek ir pritrūko, tačiau ir pačių rūgčių atrodė per daug. Padariau išvadą, kad proporcijų (kompozicijos požiūriu) ir vietos prasme turimame plote jų pakaktų 2 (plėtinius mažinčiau).
Kraujalakės čia 'Red Thunder'. Aptūpusios (kartu su lapija) maždaug 40 cm skersmens apskritimus kiekviena ir dar tuščios vietos kairėje matosi. Taigi apie 1 m ilgio ir bent 40 cm pločio stačiakampis gaunasi. Ir dar apie 50 cm palikta astrui kristi į visas puses.
Su lendrūnais tai prigąsdinote. Neturiu dar su jais pakankamos patirties. Pernai pasodintas ‘Overdam‘ šiemet patapo rimta šluota, tačiau dar neatima dėmesio iš savo kaimynų. Gi turimos 3 metų melvenės 'Heidebraut' nors irgi nežemos (~1.5 m), bet niekam nieko blogo nedaro, matyt, todėl, kad yra perregimos. Na bet jau tas lendrūnas jūsų foto, tai cielas tirštas krūmas, už kurio galima pasislėpti net ir nepritūpus... smile.gif Matau hortenzija taip ir padarė... O ką jau kalbėti apie, kad ir nepėsčią, rūgtelę?... Tektų eiti už lendrūno, kad ją pamatyti. sad.gif 1-2 metų lendrūnas šioje vietoje, kur dabar yra, mane tenkintų, o ir pats sutilptų. Trečiuosna metuosna jį galima būtų sumažinti iki reikiamo dydžio. Dydį būtų galima reguliuoti ir kitokiais būdais (įrėminti šaknis, pvz.). Tačiau paprasčiau ir gražiau, matyt, būtų jį perkelti ten, kur dabar naujoji rūgtis tupi, o rūgtims tada liktų vieta, kurią seniau turėjo 3 jų ainės.
Bet kaip ten bebūtų, o tarp rūgties ir jos dešiniojo kaimyno astriuko ‘Lutetia‘ visada likdavo ir dabar liks nedickas 20-30 cm plikos žemės trikampėlis, į kurį prašyte prašosi kokia ne visai žalia smilgelė...
O kokio amžiaus jūsų lendrūnas iš foto?

Ir dar. Atėjau su laistytuvu pasisemti vandens ir... teko imti fotoaparatą. Šiap jau ten pas mus po kojomis reikia vis pasižiūrėti, kad kokio didelio "slieko" neužminti.

user posted image
Atsakyti