Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

Daisoja, labai grazios ir kokybiskos Jusu nuotraukos. O ir augalu nemenka kolekcija bigsmile.gif
Negaliu susilaikyt neparodzius etetinio gelynu kenkejo. veisle- paprastoji nuogarure . Labiausiai nukencia roziu ziedlapiai, bei kiti spalvoti ziedynai:
user posted image
Papildyta:
neuspranu kodel neiseina nuotraukos sumazint g.gif originala jau sumazinau daugiau nei per pus ir is naujo ikeliau g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 09 liepos 2014 - 20:18
Daisoja, ačiū už info apie snapučius 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 07 09, 21:20)

Negaliu susilaikyt neparodzius  etetinio gelynu kenkejo.

super lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 07 09, 22:20)
Daisoja, labai grazios ir kokybiskos Jusu nuotraukos. O ir augalu  nemenka kolekcija bigsmile.gif
Negaliu susilaikyt neparodzius  etetinio gelynu kenkejo. veisle- paprastoji nuogarure . Labiausiai nukencia roziu ziedlapiai, bei kiti spalvoti ziedynai:

bigsmile.gif thumbup.gif
Verda sriubas, maišo patiekalus, plaka kAUkteilius? friends.gif
Aš anądien kaip tik savo beveik trimečiui gamtos tyrinėtojui išrašiau velnių už tik tik pražydusių rožių skabimą doh.gif
Taip vėlai šiemet jos pražydo, aišku, gausiai, nu bet vis vien gaila, kai dvikojis kenkėjas akimirksniu jas nuraško wub.gif

Gražūs gėlynai labai 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo tyli upė: 13 liepos 2014 - 11:07
Sveikos, merginos 4u.gif įsibraunu į Jūsų temą blush2.gif labai gražios Jūsų nuotraukos, gražūs gėlynai 4u.gif
Aš susivėlinau su piliarožėm, gal kuri turite parduoti, kad ir maža atšakėlę smile.gif Būčiau labai dėkinga, rašykite až ax.gif
Buvau prie senukų, žalioje stotelėje, bet jau nebėra jų, sakė šiemet nebeturės doh.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 07 09, 17:22)
<...>
na pievos efektui, tai visgi 5 šluotsmilgės gal mažoka, pas mane tame kvadrate tupi 6, kvadratai keturi, tai gražiausiai žiūrisi, kai visi kvadratai yra vienoje linijoje, žiūrint matai vieną, visi kiti rikiuojasi už jo. va tada gal ir pieva šiek tiek  biggrin.gif beje kiek kvadratų tai pievai žadate išrašyti?

Iš 5 šluotsmilgių pievos, aišku, nepadarysi... smile.gif Tačiau prie esamo pievinio darinio bent pridūriau apie 1 m2. Tiesa, šis darinys dar tik bandymų poligonas, kuriame veikėjai bus stumdomi, kol pasieks optimalų derinį. Pievelės dydis gali siekti 20-40 m2 (sunku gaudytis plote, kai jis ne stačiakampis, o išraitytas...), o kol kas sukinėjuosi 10-12 m2. Norėtųsi, aišku, pasidaryti visą pievą 1 ypu, kaip kokis Oudolf‘as, bet nėra tam nei laiko, nei jėgų, nei, be kita ko, garantuotos idėjos, t.y. tokios, kad jau tikrai žinotum, jog rezultatas ne tik atitiks skonį, bet ir bus gyvybingas. Todėl lipdau pievutę fragmentais, remdamasi turimų augaliukų elgesio bei tarpusavio susikalbėjimo stebėjimais. O gerai būtų, aišku, turėti dar ir planą, paremtą teorinėmis žiniomis. Gi mano planas – gėliukai žoliukų migloje ir psio... Rūgtis Alba šluotsmilgių Schottland migloje gražiai atrodytų, bet tai įmanoma tik galvoje, nes kai rūgtis puls žydėti, iš šluotsmilgių miglos bus palikęs tik šnipštas... Be to, ant Schottland‘ų nepasiramstysi, kaip kad rūgtis mėgsta daryti. O koks kitas variantas? Sporobolusai? Žydėjimą su rūgtimi jie kaip ir suderintų, tačiau mane neramina ūgių santykis 60:90 cm (90 – rūgties) bei šių žoliukų (ne)gebėjimas atlaikyti ramstymąsi. Kas dar belieka? Melvenės, tarkim, Heidebraut? (nendrinės pievai man per griozdiškos...) Esu miške mačiusi melsvųjų melvenių sąžalyną – gan pieviškai atrodo. Tačiau rūgtis melvenių pievoje man matosi (nors galiu tik įsivaizduoti...) kažkaip dirbtinai. Čia pas žmogelį skurtos šviesiųjų ir tamsiųjų melsvųjų melvenių grynos pievelės, tad galima mintyse jose pasodinti kokią rūgtelę? Ir kas gavosi? Šiaip jau rūgtis gražiai žiūrisi ir su nendrine melvene, bet tai jau ne pieva... Čia P.Oudolf‘o projektas ir Kjeld Slot blogeris.

Vakare įkelsiu nuotraukyčių, nes gi atostogavau pas savo augaliukus. Tiesa, nusivežiau daugiau nei 50 vazonikų su naujokėliais, tai nelabai buvo laiko į viską žvelgti fotografo akimis... Tačiau kurpiamą pievą jose bus galima įžiūrėti. smile.gif

Atsakyti
Ryte žadėtos foto. Tiesa, dar ne apie pievas, o apie žolėtus sąžalynus. smile.gif

Kalvarijų turgaus ežiuolės, kraujalakė 'Pink Tanna', o fone skūpi šluotsmilgių 'Godschleier' miglelė.

user posted image

Tas pats sąžalynas, tik jau matosi dar 3 jo gyventojai: tolumoje juodulis astras, per vidurį cefalarija, o priekiniame plane astras 'Vasterival' (šiemet sodintas, bet išmieromis pralenkė 3 metų juodulį astrioką). Po savaitės šiame fragmente pražys ir taps matoma balta ežiuolė. Ji kiek žemėlesnė už savo kaimynkas-giminaites. Jau treti metai gailiuosi, kad kartu su tomdviem rausvom gražuolėm nenusipirkau ir trečiosios – oranžinės (ryžos). Dieviška spalva...

user posted image

Pirmuose 2 fragmentuose žolikės dar mažos, tai ir neįžiūrimos. O štai kitame sąžalyno krašte žolynai jau dominuoja. Gaila, kad nespėjo kiek smarkėliau prasprogti gludas 'Moonbeam'. Nors, gal tada nesimatytų lendrūno 'England' dailaus gelsvumo.

user posted image

Atsakyti
Nuotraukose visi labai draugiškai gražiai susiramstę. O ežiuolės turbūt visada dera su siauralapiais, kad tik išgyventų žiemą. Nors kas tuos augalus supaisys, mes sugalvojam jiems taisykles, o jie nesilaiko. Mes juos priskiriam zonoms, o jiems nerūpi. Mano svarbiausias gėlynas Kauno viduryje, kur gerokai šilčiau, nei miesto pakraščiuose, o tokie patys augalai botanikos sode neiššalo. Darmera Kauno botanikos sode klesti saulėkaitoje dailiu kupstu. Astilbės irgi ten ,,kepa", tiesa, gerokai žemesnės, nei priklauso ir nelabai laimingos.
Pasikuičiau tarp nuotraukų, tai tas ryžas šilokas jau nebeatrodo toks ryžas. Per metus atmintis nusifantazuoja. Gal ir tolo susilieję išsiskleidę žiedai su pumpurais kitaip matosi:
https://plus.google....925487643554471
Bet sora 'Dallas Blues' tikrai tikrai buvo mėlyna, tik fotografuojant matyt nepagavau apšvietimo kampo. Čia prieš konstrukcijos išskleidimą:
https://plus.google....925487643554471
Pirkta pernai, tai bijojau palikinėti žiemai lauke. Šiemet jau buvo ką padalinti.
Su lendrūnu šiemet stipriai ,,pasišiukšlinau". Reikėjo kompozicijai siauro akcento, pagal formą tiko, bet visai negauna saulės spindulių. Jo augimui nekenkia, bet žiūrėti trukdo - jokio svajonių debesėlio, eilinė žolė, jei ateitų mano mama, tai iškart nuravėtų. Įkastas su vazonu, tai kitais metais pasitaisysiu.
Atsakyti
vi_, ta ryža ežiuolė nuostabi, dabar kartu gražiai žiūrisi ir su kraujalake, ir su šluotsmilgėm, tiesa nelabai įsivaizduoju kokių gabaritų jūsiškės ežiuolės. mano fantazija neneša, kokio jos turėtų būti grožio, jei jos prilygtų kraujalakės 'pink tana' dydžiui. be abejo, sprendžiu pagal saviškę, kažkur skaičiau, kad ji galėtų būti gėlyno priekyje auginama, bet smarkiai abejoju, pas mane ji labai didelė, stambi, užima nemažai vietos.

gludukai pas mane pirmamečiai, dar irgi tik pradeda žydėt. ir cefalarijos noriu smile.gif

beje, šluotsmilgės, manosios buvo kvadratuose liejamos, ir tai po kaitros atsirado padžiūvusių lapų kupstuose, o darže auganti, papildomos drėgmės negauna, tai atrodo gerokai apipešiota. o jūsiškės jau pilnai sudžiūvusių žiedynų debesėlį demonstruoja? kotai irgi jau sausi? maniškės tik išbluko ir išretėjo pats žiedynas, bet stiebai vis dar žali, bet čia apie 'Schottland' kalbu.

Daisoja, kokį lendrūną auginate? jis debesėlio funkcijos tikrai neatlieka, juo greičiau galima užtvarą nuo kažko sukurti, bet jis man vistiek labai įdomus augalas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 07 15, 08:39)
Nuotraukose visi labai draugiškai gražiai susiramstę. O ežiuolės turbūt visada dera su siauralapiais, kad tik išgyventų žiemą. Nors kas tuos augalus supaisys, mes sugalvojam jiems taisykles, o jie nesilaiko. Mes juos priskiriam zonoms, o jiems nerūpi. Mano svarbiausias gėlynas Kauno viduryje, kur gerokai šilčiau, nei miesto pakraščiuose, o tokie patys augalai botanikos sode neiššalo. Darmera Kauno botanikos sode klesti saulėkaitoje dailiu kupstu. Astilbės irgi ten ,,kepa", tiesa, gerokai žemesnės, nei priklauso ir nelabai laimingos.
Pasikuičiau tarp nuotraukų, tai tas ryžas šilokas jau nebeatrodo toks ryžas. Per metus atmintis nusifantazuoja. Gal ir tolo susilieję išsiskleidę žiedai su pumpurais kitaip matosi:
<...>

Mėgstu draugiškai susiramsčiusius, todėl visada sodinu per tankiai... O dažniausiai pernelyg tankiai... tad vėliau kiek retinu... smile.gif
Kas dėl zonų, tai pradedant nuo 7 tikrai neprasidėčiau, o dėl 6 gal kada, įsimylėjus kokį itin gražų grožį bei pametus protą, ir nesusiturėčiau. O šiaip, 5-zoniai Utenos kraštuose vėliau ar anksčiau... sad.gif Tuom jau įsitikinau.
Šiloko spalvos iš taip arti tai niekaip neįžiūriu. smile.gif Matyt, jau pasiekiau tą amžių, kai rankos per trumpos patampa, t.y. daiktus imi įžiūrėti tik atitolinus juos nuo akių bent per metrą... sad.gif

QUOTE(jot.ka @ 2014 07 15, 10:54)
vi_, ta ryža ežiuolė nuostabi, dabar kartu gražiai žiūrisi ir su kraujalake, ir su šluotsmilgėm, tiesa nelabai įsivaizduoju kokių gabaritų jūsiškės ežiuolės. mano fantazija neneša, kokio jos turėtų būti grožio, jei jos prilygtų kraujalakės 'pink tana' dydžiui. be abejo, sprendžiu pagal saviškę, kažkur skaičiau, kad ji galėtų būti gėlyno priekyje auginama, bet smarkiai abejoju, pas mane ji labai didelė, stambi, užima nemažai vietos.
<...>
beje, šluotsmilgės, manosios buvo kvadratuose liejamos, ir tai po kaitros atsirado padžiūvusių lapų kupstuose, o darže auganti, papildomos drėgmės negauna, tai atrodo gerokai apipešiota. o jūsiškės jau pilnai sudžiūvusių žiedynų debesėlį demonstruoja? kotai irgi jau sausi? maniškės tik išbluko ir išretėjo pats žiedynas, bet stiebai vis dar žali, bet čia apie 'Schottland' kalbu.

Dvi ežiuolės iš foto gerokai perlipa 1 m aukštį (postipriai virš astro Lady in Black kyšo). O mano apkalbėtosios ryžosios tarp jų nėra, be to, ji iš kiek žemesnių. Foto matomos neavietinės ežiuolės spalvos niekada negalėjau ir dabar negaliu įvardyti, bet tikrai ne ryža. Monitorius, aišku, spalvas irgi kiek pakraipo, tad kartais sunku susišnekėti. Šiandien buvau turguje, ir pas tą pačią moteriškę, kur seniau buvau regėjusi ryžąją, lyg ir vėl atradau ją beesančią. Deja, negaliu būti tuom tikra, nes jos prekybinis žiedas yra kiek užsibuvęs, tad įgavo rausvų atspalvių, t.y. beveik prarado kerintį ryžumą. Beje, kiek pamenu, prieš porą metų apie ryžąją ežiuolę jos pardavėja pasakė, kad tai labiausiai oranžinė ežiuolė pasaulyje. Va kaip!
Pasidairius po internetą, labiausiai į matytąją ryžą ežiuolę man panaši 'Orange Passion', kuri mieliausiai atrodo šiame ir šiame resursuose. Pakankamai ryža yra ir 'Tiki Torch'. Mažiau oranžinės, bet irgi labai mielos man pasirodė 'Orange Meadowbrite' ir'Art's Pride'. Jamčiau visas... smile.gif Tik nežinau, kur dėčiau... Jau ir turimos pievų idėjos požiūriu kiek išpuola iš konteksto. Aišku, ežiuolės yra pievų augaliukas, bet šioms pagražintoms gražuolėms reikėtų ieškoti ypatingos idėjos.

Foto matyti šluotsmilgės 'Godschleier', tai jos iki kotų galiukų jau nudžiuvėsėjo. 'Schottland' žydėjimo optimumą jau peržengė, bet dar visai nieko sau atrodo. Kas dėl lapų išrodymo, tai kol kas viskas gražu. Tiesa, 3 'Schottland' krūmeliai įsprausti tarp akmenų, be to, per tankiai susodinti, ėmė pastebimai mažinti žalių lapelių skaičių... Matyt, drėgmės trūkumas ir konkurencija užkniso... Planuoju bent 1 iš trijulės perkelti kitur. Rudeniop gal.

Kiek pamenu, turite visokiausių astrų. Gal ir 'Vasterival' turite? Mane jo užmojai jau gąsdina. Negana, kad ir šiaip griozdu (išvaizdžiu, tiesa) pavirto, tai dar iš šaknų atžalas leidžia. Argi astriukams dera taip elgtis (čia apie atžalas, gerokai nutolusias nuo krūmo)?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 07 15, 16:55)

Kiek pamenu, turite visokiausių astrų. Gal ir 'Vasterival' turite? Mane jo užmojai jau gąsdina. Negana, kad ir šiaip griozdu (išvaizdžiu, tiesa) pavirto, tai dar iš šaknų atžalas leidžia. Argi astriukams dera taip elgtis (čia apie atžalas, gerokai nutolusias nuo krūmo)? 

turiu keletą, 'Vasterival' lyg ir buvau įtraukusi į sąrašą, bet po to pasirinkau kitus, smulkesnius smile.gif. šiaip kai kurie astrai gana agresyviai plečiasi, tai gal ir šis toks?
pas mane iš naujokų aster divaricatus http://www.zaubersta...ricatus-Wa.html ir 'Coombe fishacre' http://www.autumnast...garden_tour.htm

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 07 15, 18:16)
turiu keletą, 'Vasterival' lyg ir buvau įtraukusi į sąrašą, bet po to pasirinkau kitus, smulkesnius smile.gif. šiaip kai kurie astrai gana agresyviai plečiasi, tai gal ir šis toks?
pas mane iš naujokų aster divaricatus http://www.zaubersta...ricatus-Wa.html ir 'Coombe fishacre' http://www.autumnast...garden_tour.htm

Antrame linke žmogelis užsiastrinęs kaip reikia. smile.gif Gražu... Rudeniop ir pas mane situacija pataps žymiai astringesnė nei iki šiol – prie komandos prisidėjo 3 'Little Carlow' ir 1 'Vasterival'. Be to, trečiuosna metuosna galų gale normaliai suvešėjo 'Lutetia' ir 'Brilliant', ant kurių čia ne sykį skundžiausi. Tiesa, vienas iš 'Lady in Black' beveik numirė – išleido tik 3 nevisai pilnavertes skroteles. Nors šalia jo prieš savaitę pasodinau naujokėlį giminaitį, bet tai tik dar 2 skrotelės, ilgokai pavargusios vargelį vazoniuke... Kadangi tame plote, kurį uždengdavo pamiręs astras, nieko nesodinau, vaizdelis dabar atrodo nei šiaip, nei taip – 1 m2 plikos žemės, kurioje stypso 5 nabagiški strypeliai...

Pastebėjau, kad labai gerai mūsų kraštuose jaučiasi kraujalakės. Belenkokios iš iki šiol turėtų 3 rūšių. Gal čia visur taip? Gi man jų darosi jau net per daug... Prieš 3 metus sodintos tiek išsiplėtė, kad jau gadina kompozicijų proporcijas. O dar beravėdama pastebėjau, kad jos patapo gan dažnu ravėjimo objektu (kaip ir ežiuolės, beje). Aktyvus, nereiklus ir gajus augaliukas, vienžo. Šiemet prie kraujalakių kolektyvo prisidėjo 2 baltuoklės: 'White Tanna' ir candensis.
Pademonstruosiu sąžalyną, dėl kurio dalyvių konsultavausi čia praeitą rudenį. Į nekuriuos patarimus atsižvelgiau (nesodinau astro, bet atsirado buožainė ir augaliukų pasikartojimai). Tiesa, sąžalynas nėra pilnai užbaigtas, o tiksliau, dar tik pradėtas dėlioti. Be to, ir laikas fotografavimui nebuvo dėkingas – kažkas jau nužydėjo (žemaūgis arunkas, berods, 'Horatio'), o kai kas dar nepradėjo (gumbenė 'Amazone'). Šiaip jau, spalvine prasme planuoju čia dėlioti tik melsvai ir baltai žydinčius augalus.
Priekyje, nors ji ir visa žalia, visgi galima įžiūrėti gumbenę 'Amazone', o už jos tolėliau kraujalakę 'White Tanna'. Ilgiau čia neverta žiūrėti, nes dar įžiūrėsite ir piktžoles... smile.gif

user posted image

Gumbenė 'Amazone' graži visada. Dar nežydinti irgi.

user posted image

O čia dar 1 melsvasis sąžalyno dalyvis – šalavijas 'Purple Rain' (mano mylimukas tarp šalavijų). Irgi, kaip buožainė, turi šašlyko (ant iešmo) stiliuką. smile.gif Nužydėjęs arunkas nespėjo šiais metais iškeliauti kitur. Bet šiaip jau, labai gražiai šiemet pasirodė – smarkiai ir labai įdomiai žydėjo bei buvo sveikai vešlus. Per jį veik neįmanoma įžiūrėti nendrinės melvenės 'Cordoba'. Tačiau ji čia ir kitaip negalėjo būti, nes meilė melvenėms yra labai stiprus dalykas... smile.gif Pasikartojimų pateiktuose fragmentuose neverta ieškoti, nes jie nepapuolė į kadrą. Kartojasi kietis ‘Valerie Finnis‘. Kol kas.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 16 liepos 2014 - 10:50