Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(jot.ka @ 2014 06 29, 18:08)
terasinio gėlyno foto tokios nefotogeniškos labai, tai temos neteršiu, įdedu nuorodą . http://public.fotki....is-glynas-2014/

Bus labai įdomu sulaukti sekančių sezonų ir pamatyti, į ką išaugs nedideli terasinio gėlyno sodinukai smile.gif Pas mane dabar panašiai atrodo šiemet sodintas šiaurinėje namo pusėje naujasis augalynas.

Šiose nuotruakose labai gerai pasimatė visa kiemo struktūra smile.gif Man labai patinka kvadratai ties įvažiavimu, o terasoje ateityje turėtų būti labai gera, aplink vešant gėlynams thumbup.gif Ketvirtojoje nuotraukoje gėlyne palei gyvatvorę matyti labai įdomus varpinis augalas nusvarinęs savo kasas ant kaimynų. Kas jis?
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 06 29, 22:34)
Bus labai įdomu sulaukti sekančių sezonų ir pamatyti, į ką išaugs nedideli terasinio gėlyno sodinukai smile.gif Pas mane dabar panašiai atrodo šiemet sodintas šiaurinėje namo pusėje naujasis augalynas.

Šiose nuotruakose labai gerai pasimatė visa kiemo struktūra smile.gif Man labai patinka kvadratai ties įvažiavimu, o terasoje ateityje turėtų būti labai gera, aplink vešant gėlynams thumbup.gif Ketvirtojoje nuotraukoje gėlyne palei gyvatvorę matyti labai įdomus varpinis augalas nusvarinęs savo kasas ant kaimynų. Kas jis?

aš irgi laukiu kitų metų smile.gif apie šiaurinį gėlyną prašom plačiau smile.gif

na o tas įdomus augalas tai smailiažiedis lendrūnas 'Karl Foerster' smile.gif, taip jis atrodė po šiandien lietaus

user posted image
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 29, 18:08)
vi_, aš manau, kad krūmai ir žolynai tarpusavyje sugyvena, gal ne visi, bet jei žiūrėt į natūrą, taigi viskas žolėse auga, bet gali būti, kad šalia krūmo augantys augalai bus tiesiog smulkesni už augančius su mažesniais konkurentais, o to galima net ir nepastebėti jei neaugini tokių pat augalų skirtingomis sąlygomis. aš pernai džiaugiausi, kad žvaigždūnė kuo puikiausiai iškiša galvas iš aukštų kaimynų ir džiugina savo dydžiu, šiemet vargu ar jau tas galvas beiškels, visgi lanksva ir gretimi vešlūs augalai ją apvalgo, tiek medžiagų, tiek šviesos požiūriu. lelijos, kurios taip pat augo po krūmais, buvo smulkios, bet man tai netrukdė, nors lyginant su mamos, tai maniškės perpus mažesnės, ir mamos požiūriu tai dieve dieve kaip tas augaliuks užskuręs smile.gif. pas mane augalų konkurencija labai gerai matosi netgi...gyvatvorėje. ji yra didžiojo gėlyno fonas, tos gyvatvorės atkarpos, ties kuriomis auga lanksvos, hortenzijos, pūslenis- atrodo daug silpnesnės, blyškesnės, skystesnės. kai tuo tarpu šalia kemerų, miskantų, lendrūnų gyvatvorė vešli ir graži, manau, kad čia konkurenciniai dalykai.

ar jūsų įdėtoje foto su katžole yra sporobolusai? nes kaip supratau priešais katžolę yra lendrūnai? ar lendrūnai toliau, o priekyje sporobolusai?

o kuo astrancijos neatitiko paveiksliuko? aš taip pat turiu 'Claret' bet ji po rože atsidūrė, tai manau dėl to ji visai be ūgio ir smulki, gelbėsiu ir bandysiu kurdint kažkur geresnėje  vietoje, nors gali būt, kad ji bus mažesnė nei 'Florence'.

skudutis gražuolis, ir kaip gražiai su usnim? žiūrisi, o kokie šalavijai ten?

terasinio gėlyno foto tokios nefotogeniškos labai, tai temos neteršiu, įdedu nuorodą . http://public.fotki....is-glynas-2014/

Lendrūnai anoje foto, tai tie 2 šviesiai žalios spalvos prabangūs krūmai. Man labai patinka jų forma ir spalva. Kažkodėl buvau įsitikinusi, kad korėjiečiai yra netvarkingos ir slėptinos formos. Anaiptol. Nors gal toks geras įspūdis susidaro dėl jų vietos – juk pūpso tarp netvarkingų azalijų, tai patys patapo vos ne tvarkos įsikūnijimais. Yra dar 1 korėjietis, tupintis rykštenių/saulainių gėlyno priekyje, tai tvarkingumu tikrai nepasižymi... Jūs gi jau ne pirmus metus turite korėjietį, kaip jis su amžiumi atrodo? O sporobolusai tai katžolės papėdėje būriuojasi (5 štukelės, berods). Štai jie iš arčiau:

user posted image

Tiesą sakant, nėra į ką žiūrėti. Kol kas. Pernai sodinti iš nedidelių sodinukų, sudarytų iš 5-6 lapelių (mažesnių sodinukų dar nesu turėjusi...). Formos dar nelaiko, tačiau per metus patankėjo bent 10 kartų. Čia jų vaikų darželis, iš kurio įmitę augaliukai kitais metais keliaus į pastovią vietą. Kiek pastebėjau, persodinimų nesibaido.

Taip, šalia skudučių usnis. Labai smarki ir daili dičkė – jau pirmaisiais metais patapo gigante su ypač gražia lapija. Šiemet išmieros dar padidėjo, bet išryškėjo ir trūkumėlis – žiedynai neatlaiko vėjapūčio ir virsta ant kaimynų. Šalavijai čia 'Caradonna'. Turėjau pernešti į rožyną, bet nespėjau, tai dabar vargsta užspausti skudučių bei kitų griozdiškų kaimynų. Šiemet iš šios vietos, kurią vadinu skaistyklėle, kojas išnešti spėjo tik šalavijas 'Purple Rain' (gražuolis ir mylimukas...). O dar liko ir šonais trinasi Succisella inflexa 'Frosted Pearls' ir 'Fireworks'. Usnis čia pritapo, tad lai ir pasilieka.

Astrancija mane suviliojo savo žiedais, ypač, kai mačiau jų nuotraukoje tik 1 štuką. Tačiau bendras vaizdas, mano matymu, yra toks – gražus augalas augti vienas sau, o kompanijoje, ypač mano turimų augalų, nepritampa. Su kuom jos pas jus draugauja?

Ačiū už gėlynų foto. Jau bais maži sodinukai... Ne mano kantrybei... Bet kai yra laiko ir kantrybės, galima ir palūkėti bei iš arti pažiūrėti, kaip viskas auga ir plečiasi. Be to, pasitikrinti savo planavimo gebėjimus. Užtat labai gerai matosi gėlynų plotų išsidėstymas. Net nebandau įsivaizduoti, kuom čia pas jus viskas baigsis, nes žinau, kad pritrūks vaizduotės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 30 birželio 2014 - 09:17
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 29, 23:46)
apie šiaurinį gėlyną prašom plačiau smile.gif

Jis yra toje pačioje kiemo erdvėje kaip ir geltonai-mėlynas gėlynas, išsidėstęs aplink pasisėdėjimui skirtą aikštelę (dar neįrengta). Šioje aikštutėje viduryje dienos pavėsis, o vakare saulėta. Dar turėsime terasą rytinėje namo pusėje, kur bus atvirkščiai - dieną saulėta, o vakare pavėsis.

Pats gėlynas tarsi skyla į kelias dalis, paveiksliuke atskirtas raudonu punktyru. Šešėlingiausia dalis skirta miškinėms lelijoms ir visa į kadrą nepapuolė. Kita dalis ties veja skirta atkartoti geltonai-mėlyno gėlyno augalams, nes abu gėlynai toje pačioje erdvėje. Trečioji dalis, išsidėsčiusi palei aikštelę, apgyvendinta naujokais, kurių sąrašas užbliurintos aikštelės plote:
user posted image

Paveiksliuke matmenys atrodo disproporcingai, nes fotografuota iš mansardos ir šiaurinis gėlynas matyti "po kojomis", o geltonai-mėlynas yra toliau, todėl paveiksliuke atrodo žymiai siauresnis ir mažesnis, nei realybėje. Abiejų gėlynų "svoriai" realiai panašūs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 30 birželio 2014 - 09:43
vi_, tuomet jūsų korėjiniai lendrūnai geriau atrodo nei maniškis, šiemet jo nejudinau, bet nepasakyčiau, kad jis kažkoks gražus ar ypatingas būtų, ir per tuos metus, dar dorai nesupratau, kaip jis laiko formą, nes rudenį jis man nuvirto ant chrizantemos, matronos, kur vėjas lenkė, ten gulė. o sporobolusai tai puikiai atrodo, jei sakot, kad pernai vos kelis lapelius teturėjo, tai ne toks jau jis lėtapėdis gal?

o usnis kaip ir laukinė giminaitė dygliuota? vis negaliu per save perlipt ir šitos savybės trūkumu nelaikyt smile.gif bet faktas, kad graži labai.

astrancijos, man jos tobulos gėlytės, pas mane kol kas auga hortenzijų draugijoje, kitas pasodinau prie pat įėjimo, šalia blakėžudės, mačiau internete vaizdelį blakėžudę baltų astrancijos žiedų jūroje, užbūrė. žydėjimas sutampa su sibiriniu vilkdalgiu, irgi gražiai kartu atrodo, taip pat su žolynais, ta pačia šluotsmilge, snapučiai manau irgi tiktų.

na o terasinis augalynas tai taip, dabar ten viskas labai smulku, bet kai skaidžiau augalus, tai ir stengiausi pasidaryt tegu mažesnių, bet daugiau sodinukų, kad visgi galėčiau užsodint didesniais ploteliais, mažiausi sodinukai, o tiksliau sėjinukai šluotsmilgės, bet ir auga jinai sparčiausiai. taip pat daug sodinukų saulainės 'rubby tuesday' jinai irgi spračiai plečiasi, jas dažnai skaidyt reikia, tai ir sodinau tankiau, bet mažesnes, kad jau kitąmet būtų gražu, manau, kad daug kas keisis eigoje, bet tikiuosi, kad tikrai jame išliks veronikūnai ir žolės. dabartiniame etape mane labiausiai džiugina kad vidinis kiemelis, dalis reprezentacijos zonos jau daugiau mažiau suformuotos, lieka suoleliai, galbūt varteliai ar pergolės. o gėlynų užpildymas matyt keisis nuolat smile.gif
Papildyta:
leliumai, labai gražu, man kažkuo primena mano kiemą, pasisėdėjimo vieta apsupta augalų, tarp jų vingis žolyno, nuo kurio į abi puses atsiveria erdvės. na bent šios foto fragmentas sukelia tokį savumo jausmą smile.gif. o minėjot, kad čia pavėsinga vieta, nuo namo krenta šešėlis? ta aikštutė prie namo ? ar visa apsupta augalais?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 30, 11:00)
minėjot, kad čia pavėsinga vieta, nuo namo krenta šešėlis? ta aikštutė prie namo ? ar visa apsupta augalais?

taip, aikštutė prie namo, foto apatinis kraštas sutampa su namo šiaurine siena. Ta gėlyno dalis, kuri toliau nuo namo (link geltonai-mėlyno gėlyno) šešėlio beveik negauna, arčiau namo šešėlio daugiau (aikštutė plius dalis gėlyno). Augalai, esantys aplink aikštutę, į foto sutalpinti visi. Naujokų įvairovė aišku per didelė, bet labai jau knietėjo pasižiūrėti kas gerai jausis esamomis sąlygomis ir vėliau atsirinkti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 30 birželio 2014 - 10:14
QUOTE(leliumai @ 2014 06 30, 10:11)
Naujokų įvairovė aišku per didelė, bet labai jau knietėjo pasižiūrėti kas gerai jausis esamomis sąlygomis ir vėliau atsirinkti.

matau auginate draiką, ji irgi naujokė? mane šitas augalas labai vilioja
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 30, 11:27)
matau auginate draiką, ji irgi naujokė? mane šitas augalas labai vilioja

taip, naujokė, pirmi metai pas mane, keras kol kas tik su keliais stiebeliais, žiedų buvo kažkiek.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 30, 11:00)
vi_, tuomet jūsų korėjiniai lendrūnai geriau atrodo nei maniškis, šiemet jo nejudinau, bet nepasakyčiau, kad jis kažkoks gražus ar ypatingas būtų, ir per tuos metus, dar dorai nesupratau, kaip jis laiko formą, nes rudenį jis man nuvirto ant chrizantemos, matronos, kur vėjas lenkė, ten gulė. o sporobolusai tai puikiai atrodo, jei sakot, kad pernai vos kelis lapelius teturėjo, tai ne toks jau jis lėtapėdis gal?

o usnis kaip ir laukinė giminaitė dygliuota? vis negaliu per save perlipt ir šitos savybės trūkumu nelaikyt smile.gif bet faktas, kad graži labai.

<...>

na o terasinis augalynas tai taip, dabar ten viskas labai smulku, bet kai skaidžiau augalus, tai ir stengiausi pasidaryt tegu mažesnių, bet daugiau sodinukų, kad visgi galėčiau užsodint didesniais ploteliais, mažiausi sodinukai, o tiksliau sėjinukai šluotsmilgės, bet ir auga jinai sparčiausiai. taip pat daug sodinukų saulainės 'rubby tuesday' jinai irgi spračiai plečiasi, jas dažnai skaidyt reikia, tai ir sodinau tankiau, bet mažesnes, kad jau kitąmet būtų gražu, manau, kad daug kas keisis eigoje, bet tikiuosi, kad tikrai jame išliks veronikūnai ir žolės. dabartiniame etape mane labiausiai džiugina kad vidinis kiemelis, dalis reprezentacijos zonos jau daugiau mažiau suformuotos, lieka suoleliai, galbūt varteliai ar pergolės. o gėlynų užpildymas matyt keisis nuolat smile.gif

Dėl sporobolusų greitumo. Žiūrint su kuom lyginti – jei su lendrūnais ar šluotsmilgėmis, tai kuo tikriausi lėtapėdžiai gaunasi. Aišku, jie smarkiai patankėjo, tačiau penkiems pirmamečiais kol kas nesigauna ir 0,5 m2 žemės užkloti. Bijau, kad dar ir kitais metais jiems šitai nesigaus.

Ūsnis švelniai dygliuota. Rankų tikrai nesusibraižai, kaip kad į laukinę.

Apie korėjinių lendrūnų žiedynų išvirtimus esu prisiklausiusi, tačiau maniškiai pernai šio sugebėjimo nepademonstravo. Tikiuosi, kad jiems tai ir nepataps aktualu bent jau dėl vėjapūčio – žoliukai gyvena užuovėjų užuovėjoje. Aišku, gali nulinkti nuo lietaus. Gal nulinks, gal ne, bet tai nutiks tik apie rudenį, o iki to reikia šiaip gražiai atrodyti. Šioje vietelėje jau tokie pabuvę augaliukai pademonstruoti, bet lapija jų neblogai išrodo – man patinka lapų išlinkimas (gal būtent dėl stačiokiškumo nemėgstu sorų). Visas keras gal ir ne idealiai sušukuotas, bet šukas tikrai yra matęs. smile.gif Gal turite neseniai darytą savo korėjiečio foto?

Apie daug daug rūgčių... Užtikau šiandien pas Rasą daug neregėtų rūgčių. Tinginčioms ieškotis, kaip jos atrodo (pas Rasą dar nėra foto), galima pasidairyti čia. Pas mane rūgčių iš naujojo sąrašėlio šį savaitgalį tai smarkiai pagausės... smile.gif

Su terasa ir gėlynais dar ilgai turėsite užsiėmimo dūšiai... Tas gerai. Tikiuosi nedingsite, iki viskas nepasidarys? smile.gif

Atsakyti
Kol prisiruošiu parašyti, labai daug čia pasikeičia.
Apie šeivamedį.
Margalapis, tai ne koks pakelės paprastasis. Man būtų gaila naikinti, kartą pasižadėjus jį globoti. Galima sumažinti iki 1,5 m, jei trukdo - genėjimo nebijo, tik žydėjimas nusikelia. Turiu svajonę - skaityti Anderseno pasakas po šeivamedžiu. Yra geltonlapis šeivamedis, daug pasakų knygų, tuoj turėsiu akinius. Nėra suoliuko, laiko ir klausytojų. Klausytojai nebūtini, galima pabūti dviese su Markesu. Svarbiausia laikas ir išlaukti, kada išsiperės strazdai šakų krūvoje po šeivamedžiu. O šiaip, nieko jis neapvalgo, gal tik šviesos mažėja, bet kaimynėms astilbėms tai netrukdo.
Apie šilokus.
Čia turbūt tas atvejis, kai naujausi, nebūtinai mano žemei geriausi. Ryžoki - 'Orange Xenox', bet ne tiek, kaip anksčiau įdėtose nuorodose. Be to, nelabai atsparūs. Tik nuo pernai auginu, tai vienas šios žiemos neatlaikė, kitas gavo labai ploną sniego sluoksnelį, tai išgyveno, bet nuo pavasarinių šalnų kažkoks nemalonus. Margalapiai irgi priemolyje neišlaikė. Vieta - Kauno vidurys.
Atsirado vienas debesylas, nors už miesto, kur būna šalčiau, bet ant kalniuko. Tai darau išvadą, kad jiems geriau sausiau, nei šilčiau. Nes Inula orientalis 'Grandiflora' mieste šios žiemos neatlaikė, nors priskirtas 4a zonai.
Monardos ne tik pas mane iššalo.
Mandros ežiuolės vos vos.
Atsakyti
Nu netrivoju iš smalsumo biggrin.gif Apie kokią čia Rasą ir jos lobynus vis rašote? Noriu ir aš nosį įkišt tongue.gif
Atsakyti
prašome, kiškite nosį biggrin.gif rasos augalai
Atsakyti