Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(jot.ka @ 2014 06 19, 11:47)
kieno čia žiedynai?
<...>
galvojau kad tellima, bet lyg jų kūdesni žiedynai?

Čia toji mano jau ne kartą meiliai apkalbėta Oudolfinė heuchera 'Autumn Bride'. Pernai nepavyko jos gauti, bet šiemet, matyt, pavyks.

Dėl žoliukų identifikavimo, tai labai ačiū. Aišku, gaila, kad mėlitas išvirto į soruolę... smile.gif Soruolės pas mane kažkaip sunkiai beištveria ar neištveria išvis. O lendrūnai tai šioje foto matosi. Nekurios foto tokios panašios, kad jau sumaišiau, katrą iš jų pakabinau. smile.gif Dėl melvenės išvirtimo į šluotsmilgę sutinku - teisinga pastaba.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 06 19, 12:34)
Čia toji mano jau ne kartą meiliai apkalbėta Oudolfinė heuchera 'Autumn Bride'. Pernai nepavyko jos gauti, bet šiemet, matyt, pavyks.

Dėl žoliukų identifikavimo, tai labai ačiū. Aišku, gaila, kad mėlitas išvirto į soruolę... smile.gif Soruolės pas mane kažkaip sunkiai beištveria ar neištveria išvis. O lendrūnai tai šioje foto matosi. Nekurios foto tokios panašios, kad jau sumaišiau, katrą iš jų pakabinau. smile.gif Dėl melvenės išvirtimo į šluotsmilgę sutinku - teisinga pastaba.

aha, jau pasinagrinėjau apie tą heucherą, gražūs žiedynai labai, ir balti, kas man šiemet labai patinka smile.gif. na jei jau įsigysit, tai labai lauksiu žinių, kaip auga, ir fotoreportažų smile.gif.

o kaip jūsų šluotsmilgės? aš dabar pro jas praeit negaliu nepaglosčius, tokios šilkinės tamsios wub.gif iš mano turimų žolynų jos ankstyviausios, dabar jau ir lendrūnai ruošiasi skleistis, bet kol kas dar glaustoje stadijoje.

šiemet didžiajam dėlynui jau trečias sezonas, tikėjausi visų augalų dar neturėto gražumo, juk jau įsikabino, susiėmė, ir...sibiriniai veronikūnai labai stambiais žiedynais, bet ūgis niekaip nesiekia pernykščio, tas pats su vingiriu, šiemet nors stiebai ir du, bet ūgis nedidelis. kemerai atrodo irgi šiek tiek smulkesni. kodėl? ar gali būti, kad tai pavasarinių šalnų darbas, augalui reikėjo daugiau energijos atsigauti, ir nebeužteko ūgiui? pas ką nors panašiai yra? net lendrūnai mano didžiam nustebimui labai smarkiai skiriasi, buvo trys vienodi kerai, bet vienas toks nupiepęs ir net metro nesiekia(su žiedais kylančiais), kitas jau begaliniai didelis ir stambus, trečias irgi gana smulkus lyginant su pernai. visi auga tame pačiame gėlyne.
Atsakyti
Dar klausimas "pradinukei" iškilo tongue.gif
Gal kuri susidūrusi ir žinote kokiame gylyje reikia sodinti Eremūrus? Pasodinau šį pavasarį, bet kotais nelaimingas baisiai. Atkapsčiau, tai paaugęs pumpuras max pora cm ir stovi vietoje. Tai sakau gal per giliai pasodinau, nors augintojo psl. buvo nurodyta sodinti 20 cm gylyje g.gif , bet gal ten klaida. Tai gal jis vargšas prarado viltį saulę išvysti ir užmigo tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Ciocė @ 2014 06 19, 15:00)
Dar klausimas "pradinukei" iškilo  tongue.gif
Gal kuri susidūrusi ir žinote kokiame gylyje reikia sodinti Eremūrus? Pasodinau šį pavasarį, bet kotais nelaimingas baisiai. Atkapsčiau, tai paaugęs pumpuras max pora cm ir stovi vietoje. Tai sakau gal per giliai pasodinau, nors augintojo psl. buvo nurodyta sodinti 20 cm gylyje  g.gif , bet gal ten klaida. Tai gal jis vargšas prarado viltį saulę išvysti ir užmigo  tongue.gif

Nepradekite nuo tokiu sudetingu augal... jam reikia ultra drenazo. Ar sugebesite toki suorganizuoti?
Retai kur Lt jie auga ir zydi. Nesakau, kad neimanoma, bet..
Atsakyti
QUOTE(Ciocė @ 2014 06 19, 14:00)
Dar klausimas "pradinukei" iškilo  tongue.gif
Gal kuri susidūrusi ir žinote kokiame gylyje reikia sodinti Eremūrus? Pasodinau šį pavasarį, bet kotais nelaimingas baisiai. Atkapsčiau, tai paaugęs pumpuras max pora cm ir stovi vietoje. Tai sakau gal per giliai pasodinau, nors augintojo psl. buvo nurodyta sodinti 20 cm gylyje  g.gif , bet gal ten klaida. Tai gal jis vargšas prarado viltį saulę išvysti ir užmigo  tongue.gif

cia yra visa tema apie Eremurus:
http://forumas.rojau...h...75&start=60
as siemet sejau is seklu- isdygo 1 biggrin.gif supratau, kad siam gyvenimo etape neturiu as laiko zaisti su vazoniukais- kai startuoja darzai, siltnamiai, o dar mazi vaikai ant galvos lipa- uzdziuna man nuo neprieziuros tie daigai. gal prie geresnes prieziuros butu ir gausiau sudyge. o dabar nesugebejau palaikyti pastovios dregmes net dideliam vazone.
uztat visokiu sejinuku sejimas siltnamyje 100proc. pasiteisino.
user posted image
dar tik vasaros vidurys, o jie jau ugteleje issikrauste is siltnamio i nuolatine vieta. mastau ka i ta vieta seti vietoj ju, kad zemele tuscia nestovetu...
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2014 06 19, 15:35)
Nepradekite nuo tokiu sudetingu augal... jam reikia ultra drenazo. Ar sugebesite toki suorganizuoti?
Retai kur Lt jie auga ir zydi. Nesakau, kad neimanoma, bet..

Nesu tokia jau žalia augalų/gėlių auginime blush2.gif Gėlynuose kapstausi jau gal 15 metų tongue.gif Tik vat savo nuo 0 pirmą kartą planuoju plynam lauke. Nesipuolu kaip sakoma "plika subine į dilgėles" - prieš tai pasidomiu kokių salygų reikia augalui ir pan. Pasodinau Eremūra ant buvusios žvyriuko krūvos, kur žemės gal kokia 30 cm užvežta. Tai ten drenažas superinis. Ir šiaip nemažai pas ką žydi jie Lietuvoj, tik reikia sulaukti, nes žydėt paprastai pradeda 4-5 m. amžiaus.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 19, 11:26)
pavasarį lapai būna bordiniai, po to pradeda žaliuoti, bet vistiek išlieka tamsūs, žydi dabar, pas mane kokių 50 cm, vėliau lapus nukerpu, nes keras tvarkingas nelieka, žiedynai statūs, iškelti virš lapų. kai pirkau sakė geranium purpurascens, bet aš apie tokį nieko nerandu.

šis bordo lapais atrodo simpatiškai smile.gif

Aš pati iki šiol auginau dvejus:
1) aukštaūgį (apie 80cm) Geranium himalayense "Johnson's Blue"
user posted image
žydi dabar, stiebai statūs, po žydėjimo nukerpu prie žemės stiebus su žiedais, lieka "pavargę" lapai. Sodinu galinėje gėlyno linijoje, kad neišvaizdžias kero apačias pridengtų kiti augalai (šiam reikalui kone idealiai tinka "bobutiniai" aukšti šilokai).

2) žemaūgį (apie 20cm) Geranium cinereum "Ballerina"
user posted image
pradeda žydėti jau gegužę, paskui ne taip gausiai skleidžia žiedus dar ilgai. Nekarpau.

Abu auga saulėje, pirmieji tik gauna labai nedaug šešėlio per dieną. Dirva priesmėlis. Kas nelabai patinka, kad abejų snapučių lapai įpusėjus sezonui nebebūna gražūs ir vešlūs - kiek parunda, pagelsta, sodri žaluma kažkur dingsta. Vis galvoju, kad taip yra galbūt dėl to, kad žemė pas mane ganėtinai lengva ir snapučiams pritrūksta drėgmės.

Šiemet pirmas pilnas sezonas pas mane bus snapučiams "Orion", nuo kurių ir pradėjome snapučių temą. Šį sezoną įsigijau teoriškai sausesnėmis sąlygomis turintį neblogai jaustis snaputį Geranium macrorrhizum "Alba" ir populiarumą pasaulyje pelniusį snaputį "Rozanne", kuris bent jau kol kas turi gražiausią kero formą (išvadas daryti anksti, bet vilčių teikia).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 19 birželio 2014 - 20:40
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 19, 13:49)
o kaip jūsų šluotsmilgės? aš dabar pro jas praeit negaliu nepaglosčius, tokios šilkinės tamsios  wub.gif iš mano turimų žolynų jos ankstyviausios, dabar jau ir lendrūnai ruošiasi skleistis, bet kol kas dar glaustoje stadijoje.

Tai kad aš savo augaliukus paskutinį sykį regėjau jau kone prieš 3 savaites. sad.gif Į tiek laiko mirusieji augaliukai galėjo prisikelti, o gyvi pamirti, tai ką jau kalbėti apie jų vaizdelį, kuris dabar kinta kožną dieną. Et... Gyvenu tik audio reportažais iš sodybos bei čia rašomais prisiminimais ir svajonėmis... Deja, išsiskyrimą teks pratęsti dar bent savaitei. Tokie dalykai. sad.gif

Atsakyti
QUOTE(Ciocė @ 2014 06 19, 17:04)
Nesu tokia jau žalia augalų/gėlių auginime  blush2.gif Gėlynuose kapstausi jau gal 15 metų  tongue.gif  Tik vat savo nuo 0 pirmą kartą planuoju plynam lauke. Nesipuolu kaip sakoma "plika subine į dilgėles"  - prieš tai pasidomiu kokių salygų reikia augalui ir pan. Pasodinau Eremūra ant buvusios žvyriuko krūvos, kur žemės gal kokia 30 cm užvežta. Tai ten drenažas superinis. Ir šiaip nemažai pas ką žydi jie Lietuvoj, tik reikia sulaukti, nes žydėt paprastai pradeda 4-5 m. amžiaus.

Turėtų vieta jam tikti, bet jeigu užkasėte 20 cm virš augimo kūgelio, kaip kitoj temoj rašėte, tada geriau ,,ekshumuokite". Tik pasistenkite nepažeisti šaknų. Rekomenduojama iškasti apie 15 cm duobutę ir joje paskleisti šaknis, bet augalo viršus turi būti maždaug su žemės paviršiumi. Čia matosi iš kur auga naujos šaknys:
https://picasaweb.go...743087431502946
O senosios turi būti suguldytos plačiai, šiek tiek palenkiant žemyn, ant supilto duobutėj kauburėlio. Taigi, duobė išeina nemaža, nes šaknys visada būna stambios.
Neaišku, ką rasite iškasus, bet gal viskas bus gerai, didelių liūčių lyg ir nebuvo. Kai kur pataria sodinti vasarą, kai kur rudenį. Svarbu, kad ramybės periodu būtų sausai.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 06 18, 20:15)
Ačiū už vaizdinę medžiagą ir aprašą  4u.gif  Manieji dabar atrodo taip:
user posted image
ir visai neprimena kuplaus žydinčio kero pirmoje Tavo foto. Lauksiu kitų metų, galgi nepirmamečiai įgavę didesnę apimtį bus tvarkingesni ax.gif

Šiaip man įdomu kokie kieno atsiliepimai/patirtis/vaizdinė medžiaga įvairių snapučių atžvilgiu. Domina augimo sąlygos (dirvožemis, drėgmės kiekis, apšvietimas), dekoratyvumas sezono bėgyje, komponavimas gėlynuose.

Man atrodo, kad viskas su tuo Orion'u bus gerai. Gal tik antroje nuotraukoje jis kiek per arti salaviju. O gal, jei pastarieji bus kantrus, susimaisys ju ziedai Orion'ui pasikerojus ir bus zudanciai grazu:)
Atsakyti
Tai jaučiu eisiu iš iškasiu aš jį šiandien. Bus inventorizacija kaip sakant. Žiūrėsiu kas ten kaip su juo. Vistiek jau blogiau nebus, reikia gi kažkaip gelbėti iš to kapo tongue.gif
Atsakyti
Kaip manote, koks čia šilokas? Nuostabi spalva, nors tai gali būti tik senatvės arba fotofiltro pasekmės.

Atsakyti