Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(vi_ @ 2014 06 06, 12:50)
Čia yra mano būsimosios pievos pradžia. Nepanašu? smile.gif

nu įdomu bus tą jūsų pievą pamatyt, nes dabar sunku įsivaizduot, kad plotai pas jus dideli, tas jau aišku, kad atskiri gėlynai turi savo vardus irgi, bet kaip jie vieni nuo kitų nutolę ar susiję labai sunku pamatyt, o įdomu smile.gif.

drėbūnai kiek radau info, jei iš sėklų tai tik ketvirtuose metuose žiedus parodo, jie ilgaamžiai, tas tai pliusas, bet ir labai lėtai augantys. kelintus metus juos turit?

QUOTE(Vobla @ 2014 06 06, 13:14)

2. opapa, ji pas mane visai ne letapede g.gif  pirkau viena perpus mazesni kupsteli nei nuotraukoj ir ta pati supesiojau i penkias dalis. o dabar tos dalys visai kulturingi kupstukai. per kelis metus, tiesa...kad tobulybe jau ivertinau biggrin.gif  tik, kad melvene, net neitariau...

na va ir atsirado viltis, kad ne tokia ji jau lėta smile.gif, na tai žiūrėsim, kaip manosios reaguos į naują vietą, gal patiks ir subujos greičiau nei įsivaizduoju smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 06, 16:31)
nu įdomu bus tą jūsų pievą pamatyt, nes dabar sunku įsivaizduot, kad plotai pas jus dideli, tas jau aišku, kad atskiri gėlynai turi savo vardus irgi, bet kaip jie vieni nuo kitų nutolę ar susiję labai sunku pamatyt, o įdomu smile.gif.

drėbūnai kiek radau info, jei iš sėklų tai tik ketvirtuose metuose žiedus parodo, jie ilgaamžiai, tas tai pliusas, bet ir labai lėtai augantys. kelintus metus juos turit?
na va ir atsirado viltis, kad ne tokia ji jau lėta smile.gif, na tai žiūrėsim, kaip manosios reaguos į naują vietą, gal patiks ir subujos greičiau nei įsivaizduoju smile.gif

Augalynai tarpusavyje nesusimato ir į 1 kadrą jų nepaimsi. Su būsima pieva bus susiliejęs tik ausytasis augalynas. Šioje foto jo dar gal nerodytoji dalis (statybinis vaizdelis), kurioje matosi plotas, į kurį keliaus žolynai. Prieš tai rodytojo žolynėlio galiorka įžiūrima dešinėje aukštėliau, kur vejoje atviros žemės plotelyje boluoja mažytis akmenukas. Tai pieva nuo tos vietos raitysi tarp krūmų/medžių. Atkreipkite dėmesį, kaip smarkiai užderėjo pernai pasodintas korėjinis lendrūnas (už azalijų yra dar 1 pasislėpęs) – rimtas kupstas ir ne kitaip! Čia jums ne melvenė – kiti mąstai. O vaizdelio priekyje tai galiorka ne sykį jūsų matytos augalyno auselės, kurioje gyvena rūgtis Taurus. Dešinėje, kur šviesaus akmens šmotas boluoja, tai dar vienos auselės galiorka, tos su čia n kartų rodytu miskantu a la Morning Light. Planuoju pratęsti akmenų takelį būsimos pievos link. Daug dar čia kas nesugalvota iki galo, yra jau ir taisytinų dalykų, tačiau kūrybinis procesas vyksta nesustodamas bei nerodydamas jokios pabaigos. smile.gif Jei turite kokių minčių/klausimų – you are wellcome!

user posted image

Drėbūnus tik pernai pasodinau. Spartumu nepasižymi...

user posted image

Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 06 06, 10:40)
dar parodysiu kaip siu metu atrodo mano eragrostis spectabilis.
tiesa, biski seniau fotografuota, dabar dar kiek paaugo. gyvi, bet grozio kol kas neypatingo:
user posted image

ir mano toks doh.gif , as norejau jau israuti...gal palaukti...
Atsakyti
Prieš metus ar du buvau šionai atėjusi su geltonai-mėlyno gėlyno augalų pasirinkimais pertvarkant šį plotą. Pokyčiais (žr. čia) patenkinta. Bet... dabar rezgu mintis, kad reiktų baltai žydinčius sidabrakrūmius pakeisti kažkuo kitu (vis tik gražūs buvo iš ~keturių vos vieną sezoną, šiemet galutinai įsitikinau, kad ne vieta jiems ten, "šiukšliakrūmiai" ir tiek - nei gražios krūmo formos, nei žiedų gausos). Galvoju apie daugiamečius žolinius augalus. Ieškau kandidato, pirminiai pamąstymai:
1) papildyti bobramunių "E.C. Buxton" gretas, bet ar ne per didelė jų armija gautųsi? (žr. schemą po tekstu paveiksliuke/nuotraukoje)
2) čiaudulinės kraujažolės "Perry's White" (dabar yra nedideliais taškais po kelmelį pasodinta);
3) manau, gražiai žiūrėtųsi kas nors iš gojinių šalavijų (šalavijai auga pas mane ir kitose kiemo erdvėse), tačiau gal būtų per žemi ir pasislėptų už katžolių "Walker's Low", kurios auga priekinėje gėlyno linijoje;
4) kas nors iš varpinių augalų, bet reiktų ankstyvo sezono žolės, mat norisi kad nebūtų skylių tuo metu, kai šis gėlynas yra top-laike (birželis-rugpjūtis);
5) trilapė draika (Gillenia).

Schema iš "paukščio skrydžio":
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 08 birželio 2014 - 17:47
leliumai, balsuociau uz bobramuni. apskritai, visai nieko isipaisytu ir kokios aukstesnes ezuoles. tarsi truksta kitokios, ne tokios smulkios fakturos ziedu.
nezinau kokia pas mane ciauduline kraujazole, bet siemet ji tapo tokia agresyvia- raunu kaip piktzoles ir sazalynams galo nesimato. du metus tupejo gana lokaliai, o siemet tarsi sprogo. iauga i kitu augalu kerus ir juos uzgozia... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 06 08, 18:32)
Prieš metus ar du buvau šionai atėjusi su geltonai-mėlyno gėlyno augalų pasirinkimais pertvarkant šį plotą. Pokyčiais (žr. čia) patenkinta. Bet... dabar rezgu mintis, kad reiktų baltai žydinčius sidabrakrūmius pakeisti kažkuo kitu (vis tik gražūs buvo iš ~keturių vos vieną sezoną, šiemet galutinai įsitikinau, kad ne vieta jiems ten, "šiukšliakrūmiai" ir tiek - nei gražios krūmo formos, nei žiedų gausos). Galvoju apie daugiamečius žolinius augalus. Ieškau kandidato, pirminiai pamąstymai:
1) papildyti bobramunių "E.C. Buxton" gretas, bet ar ne per didelė jų armija gautųsi? (žr. schemą po tekstu paveiksliuke/nuotraukoje)
2) čiaudulinės kraujažolės "Perry's White" (dabar yra nedideliais taškais po kelmelį pasodinta);
3) manau, gražiai žiūrėtųsi kas nors iš gojinių šalavijų (šalavijai auga pas mane ir kitose kiemo erdvėse), tačiau gal būtų per žemi ir pasislėptų už katžolių "Walker's Low", kurios auga priekinėje gėlyno linijoje;
4) kas nors iš varpinių augalų, bet reiktų ankstyvo sezono žolės, mat norisi kad nebūtų skylių tuo metu, kai šis gėlynas yra top-laike (birželis-rugpjūtis);
5) trilapė draika (Gillenia).

Schema iš "paukščio skrydžio":
user posted image

1. Zoliniai. Lendrunas smailiaziedis. Tiktu nauja veisle `England`. Susisietu su repzr. zona, anksti zelia ir t.t.
2.Trilape draika galetu tikti. Ligita tik is Mazuju sodu pasakojo, kad ji geriau pavesy atrodo. Bet pati neisbandzius.
3.Phlomis ruselliana, tik nevisai patikimas. Per pavasario salnas apsalo.
4.Baptisia;)
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 06 08, 18:32)
Bet... dabar rezgu mintis, kad reiktų baltai žydinčius sidabrakrūmius pakeisti kažkuo kitu (vis tik gražūs buvo iš ~keturių vos vieną sezoną, šiemet galutinai įsitikinau, kad ne vieta jiems ten, "šiukšliakrūmiai" ir tiek - nei gražios krūmo formos, nei žiedų gausos).

Na va, o aš jau maniau, kad jūsų sodelis padės mano akyse sidabrakrūmius reabilituoti smile.gif

Ar teisingai atsimenu, kad šiame gėlyne dar akantai turėtų būti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 09 birželio 2014 - 10:38
Vobla, smth1, ačiū už mintis apie ežiuoles, lendrūnus ir baptisijas. Pastarosios man visai prisimiršo, gal dėl to, kad vidiniame kiemelyje dar visai nediduckais augaliukais auga - tikrai, ir aukštis tiktų, ir ankstyvas startas smile.gif Apie lendrūnus ir pačiai būta minčių. Ežiuolių šiemet sūnaus gėlyne išgyveno tik ~pusė (pirmametės veislinės), tad prisibijočiau, juolab kad šitame geltonai-mėlyname žemė tikrai lengva.

aispra, akantai yra 5vnt., centrinėje dalyje gale (maždau už baltos elipsės su prilipintomis rodyklėmis schemoje), kurie įsiauginėja ir šiemet tik kai kurie turės po 1 žiedyną.
Atsakyti
Man sidabrakrūmiai vieni iš geriausių krūmų, tie, kuriais visai nereikia rūpintis. Tik pasodinti iškart į reikiamą vietą, kad derėtų spalvos su aplinkiniais augalais, retkarčiais apkirpti, jei lenda prie žmonių. Gal tuo jie kažkiek neįdomūs, bet bent ramu toje vietoje. Auga Kaune tarp namų priemolyje, o gal molyje. Bet kažkada sodinau ir beveik gryname smėlyje, tik šiemet jų dar nemačiau, anksčiau gausiai žydėdavo.
O kad Lietuvoj gerai žiemotų akantai, tai dar vis nepriprantu.
Nors tie augalai dažnai laužo taisykles, matyt neskaito žinynų. Žinau vieną aršioj saulėkaitoj smėlyje puikiai augančią beveik nelaistomą kartuolę.
Vietoj siauralapių žolynų galima sodinti sibirinius vilkdalgius - visą sezoną graži lapija. O kai žydi, dar gražiau. Pvz. 'White Dream'. Jei nebūčiau mačius Sodelio nuotraukų, irgi netikėčiau, kad sibiriniai gali smėlyje gražiai augti.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 06 09, 16:22)
Jei nebūčiau mačius Sodelio nuotraukų, irgi netikėčiau, kad sibiriniai gali smėlyje gražiai augti.

Bet klesti tik neįnoringi rūšiniai ir baltažiedė jų forma 'Alba'. Kitame gėlyne su geresne žeme turiu veislinių, bet pupsi labai lėtai, žydi, bet negausiai, į normalius kerus niekaip nesuauga, kai tuo tarpu rūšinius jau kelis kart spėjau padauginti ir sulaukti normalių kerų.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 06 08, 17:32)
Prieš metus ar du buvau šionai atėjusi su geltonai-mėlyno gėlyno augalų pasirinkimais pertvarkant šį plotą. Pokyčiais (žr. čia) patenkinta.

Nuotraukose jūsų geltonai-mėlynas gėlynas atrodo tiesiog tobulas. good.gif Jei ne "paukščio skrydžio" vaizdas, sakyčiau, nieko nekeiskit.
Atsakyti
Gaila, kad niekas neatsakė į poros forumiečių užduotą klausimą dėl itin silpnai atžėlusių žolynų, t.y. ką su tokiais daryti – rauti lauk (nes vis vien nieko doro nebus), palikt gaivaliotis tokius, kokie yra (o gal per vasarą atsigaus ir kiek labiau atžels bei sustiprės, kad kitiems metams jau visai normaliai atrodyti), o gal išrovus visą kerą, atskirti tą gyvąją dalį ir ją atgal pasodinti (kaip ir daugiau šansų atsigauti, kai esi ne kape...)? Man būtų irgi įdomu sužinoti kas ir kaip, nes turiu tokių didžiai gerbiamų nugeibėlių bent porą štukų...
Apžvelgiau šiandien turgų, o moraviškųjų viksvų kaip nėr taip nėr. Keista. Gal ir pas kitus anos neatlaikė žiemos ir tragi-pavsario?...

Atsakyti