Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(Vobla @ 2014 06 06, 08:14)
o kita  neteisinga. itariu nesenai apie ja buvo kalbeta cia, bet negarantuoju kad ta. po ziemos buna sienas, sunkiai atsigauna, ir kas bjauriausia- plinta soninem atzalom. iskeliavo ji pas mane po kitus plotus pasizvalgyti. mastau, kad verta ja mest velniop:

QUOTE(Vobla @ 2014 06 06, 08:38)
panasu, kad tai Carex muskingumensis ‚Little Midge‘ . kazin kaip ji elgiasi?

pirmoji kaip ir panaši į carex morrovii, o antroji kaip ir panaši į palminę viksvą, tai abejas turiu ir jau ne pirmus metus kartojasi tas pats scenarijus - anksti pavasarį anksčiau prabunda palminė ir būna net labai graži, tačiau nuo vasaros vidurio virsta šienu. Kai tuo tarpu pirmoji tik birželio pabaigoj tampa graži ir tokia išsilaiko iki vėlyvo rudens. Nei vienos jų neatsisakyčiau.

Tiesa, iš palminių gražiausia ( subjektyviai) - 'Ice Fountains', 'Little Midge' iš gėlyno permečiau į daržą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 06 05, 10:17)
vieną iš dviejų šį pavasarį apgenėjau ir pastaroji dabar tikrai kuplesnė ir tuo pačiu gražesnė wink.gif

thumbup.gif tada aš ir savo apgenėsiu sekantį pavasarį, o tai dabar nei šis nei tas..
Atsakyti

ačiū vi_ už gyvas iliustracijas, šluotsmilges kol kas turiu tik 'Schottland', ir pasisėjau rūšinių, dabar pasižiūrėjau internete, tai rūšinės turėtų būti šiek tiek mažesnės, ir dar sėsis. žiūrėsim kas iš to išeis, bet sėjinukai gana sparčiai auga, manau, kad jau sodinsiu tiesiai į numatytas vietas. o tas jūsų vadinamas vaikų darželis, tai laikina vieta augaliukams paaugt, ar iš to irgi vėliau gausis koks gėlynas?

dar kart pasiskaitinėjau apie schizachyrium, gražus man jis, bet visgi sąlygos jam nelabai pas mane. labai norėjau ir sporobolus heterolepsis, bet iš 80 nesudygo anei viena sėkla, kaip ir zundos, matyt nelemta smile.gif, o va soros su šluotsmilgėm želia puikiai smile.gif

labai lauksiu tolimesnių įspūdžių apie sanguisorba canadensis, vakar skaitinėjausi apie ją, pamačiusi kad balta iškart pagalvojau kaip atrodys peržydėję žiedynai, bet radau atsakymą, kad jie netampa rudi, o pažaliuoja, sudomino, kraujalakes, labai mėgstu, o baltos ir neturiu.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 06 06, 08:11)
pirmoji kaip ir panaši į carex morrovii, o antroji kaip ir panaši į palminę viksvą, tai abejas turiu ir jau ne pirmus metus kartojasi tas pats scenarijus - anksti pavasarį anksčiau prabunda palminė ir būna net labai graži, tačiau nuo vasaros vidurio virsta šienu. Kai tuo tarpu pirmoji tik birželio pabaigoj tampa graži ir tokia išsilaiko iki vėlyvo rudens. Nei vienos jų neatsisakyčiau.

Tiesa, iš palminių gražiausia ( subjektyviai) - 'Ice Fountains', 'Little Midge' iš gėlyno permečiau į daržą  4u.gif

o vat taip ir itariau, kad per anksti apsidziaugiau...
Atsakyti
gal kam pravers informacija kada kokias žoles skaidyti, kad neprarast augalo http://www.bluestem....ing-grasses.htm
Atsakyti
dar parodysiu kaip siu metu atrodo mano eragrostis spectabilis.
tiesa, biski seniau fotografuota, dabar dar kiek paaugo. gyvi, bet grozio kol kas neypatingo:
user posted image
Atsakyti
nu jo, kol kas tikrai neypatingai atrodo, bet įdomu bus žiedus pamatyt bent jau, pas mane tik pirmamečiai gražiai atrodė, po žiemos ir neatžėlė
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 06 06, 08:14)
<...>
o cia tikrai Schizachyrium scoparium 'Wildwest'? nu  kazkiap nepanasu unsure.gif  lapai tokie lyg platoki g.gif bet gal taip tik nuotraukoj atrdodo.
<...>
dar labai patenkinta vienu zoliniu augaleliu, bet pavadinimo nezinau. ne viskva. mazutis, iki 20 cm. zydi smilgom. neplinta, auga kompaktisku kupseliu :
user posted image
jei kas atpazinot ir zinot pavadinimus, butu faina ir man suzinot blush2.gif

Dėl Schizachyrium scoparium 'Wildwest', tai jie pas Rasą pirkti. Reiškia tai jie ir niekas kitas. smile.gif

O nežinomas augalėlis – tai čia toji aktrisa, kartą mano jau rodyta - Melsvoji melvenė (Molinia caerulea) ‘Variegata'‘. Vardelis skambesiu primena meksikietiškus serialus. Luis Fernando Morales Acevedo... smile.gif Toks ilgas ir iškilmingas. Jau ketvirti metai ją turiu. Baisulinga flėgma. Neįsivaizduoju, kiek dar metų reikės, kad ana pasiektų aktrisos išmierą. Labai noriu daugiau tokių, bet pirksiu jau pabuvusias. Kantrybė mano ne begalinė vis tiktais... Pernai turguje mačiau už maniškę kokius 3-4 sykius didesnę. Taigi sutaupyčiau 10 metų kaip nieko! smile.gif O šiame paveiksliuky tai išvis meno kūrinys su melvenių trio, irgi kartą rodytas. Tobulybė! Žodžiu, turite auksą, dabokite jį ir kaimynų vištoms neleiskite į jį nemokamai net žiūrėti. smile.gif

Dėl viksvų... Neteisingoji viksva čia taip po šios žiemos atrodo? Jei taip, tai Salininkai – Krymas. smile.gif Nes pas mus visos tarė - Atia! Pastebėjau, kad visžaliai žoliniai augaliukai Utenos kraštuose dažnai primiršta šią savo savybę ir, geriausiu atveju, pavasarį karjerą pradeda iš naujo. Pvz., visokeriausių rūšių Heucheros šiemet nė 1 gyvo lapelio po žiemos nepasiliko ir dabar vyniojasi iš naujo. Bando mano kantrybę... sad.gif

Atsakyti
o aš savo turėtą molinia variegata dar ir išskirsčiau, į 5 ar 6 vienetus. tai dabar teks laukt, kol suvešės, nes pas mane irgi augo, bet nelabai plėtėsi, galvojau gal vieta netinka. nors šiaip ji man itin didelio žavesio nekelia, bet gal augs ir gražės, ir su laiku teks atsiprašyt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 06 06, 10:56)
<...> o tas jūsų vadinamas vaikų darželis, tai laikina vieta augaliukams paaugt, ar iš to irgi vėliau gausis koks gėlynas?
<...>
o aš savo turėtą molinia variegata dar ir išskirsčiau, į 5 ar 6 vienetus. tai dabar teks laukt, kol suvešės, nes pas mane irgi augo, bet nelabai plėtėsi, galvojau gal vieta netinka. nors šiaip ji man itin didelio žavesio nekelia, bet gal augs ir gražės, ir su laiku teks atsiprašyt smile.gif

Čia yra mano būsimosios pievos pradžia. Nepanašu? smile.gif Šiais metais dar ne, o kitais plotelis bus ilginamas/platinamas, žoliukai, jei laimės pievinį konkursą, bus dalinami ir perstumdomi. Su laiku į pievą bus įleidžiamos gėlės. Procesas kol kas vangus, bet kai išsirinksiu tinkamus žoliukus, įsibėgės kaip reikiant, nes jų bus galima prisipirkti išsyk, tarkim, 10 m2 ar daugiau. Kituose ploteliuose dar bandau sporobolusus, Stipa calamagrostis ir korėjinį lendrūną. Pastarieji 2 pievai gal ir per mandri, bet įmanomi gi .

O dėl melvenių, tai jauna dar esate, tad tikrai sulauksite Molinia Caerulea de la Variegata trupės spektaklio. smile.gif Paauglystėje jos sunkiai kur bepritampa, žavumu nepasižymi. Bjaurieji ančiukai. Aš savąją iš gėlyno ta proga pernešiau į melvelyną (ten dar 3 caerulea 'Edith Dudszus'), kur jos viena prieš kitą ant plikos žemės maivosi. Kol žemė matysis, žiūrėti nebus į ką... sad.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 06 06, 11:03)
1. Dėl Schizachyrium scoparium 'Wildwest', tai jie pas Rasą pirkti. Reiškia tai jie ir niekas kitas. smile.gif

2. O nežinomas augalėlis – tai čia toji aktrisa, kartą mano jau rodyta - Melsvoji melvenė (Molinia caerulea) ‘Variegata'‘. Vardelis skambesiu primena meksikietiškus serialus. Luis Fernando Morales Acevedo... smile.gif Toks ilgas ir iškilmingas. Jau ketvirti metai ją turiu. Baisulinga flėgma. Neįsivaizduoju, kiek dar metų reikės, kad ana pasiektų aktrisos išmierą. Labai noriu daugiau tokių, bet pirksiu jau pabuvusias. Kantrybė mano ne begalinė vis tiktais... Pernai turguje mačiau už maniškę kokius 3-4 sykius didesnę. Taigi sutaupyčiau 10 metų kaip nieko! smile.gif O šiame paveiksliuky tai išvis meno kūrinys su melvenių trio, irgi kartą rodytas. Tobulybė! Žodžiu, turite auksą, dabokite jį ir kaimynų vištoms neleiskite į jį nemokamai net žiūrėti. smile.gif

3. Dėl viksvų... Neteisingoji viksva čia taip po šios žiemos atrodo? Jei taip, tai Salininkai – Krymas. smile.gif Nes pas mus visos tarė - Atia! Pastebėjau, kad visžaliai žoliniai augaliukai Utenos kraštuose dažnai primiršta šią savo savybę ir, geriausiu atveju, pavasarį karjerą pradeda iš naujo. Pvz., visokeriausių rūšių Heucheros šiemet nė 1 gyvo lapelio po žiemos nepasiliko ir dabar vyniojasi iš naujo. Bando mano kantrybę... sad.gif

1. tada taip, jei is ten smile.gif
2. opapa, ji pas mane visai ne letapede g.gif pirkau viena perpus mazesni kupsteli nei nuotraukoj ir ta pati supesiojau i penkias dalis. o dabar tos dalys visai kulturingi kupstukai. per kelis metus, tiesa...kad tobulybe jau ivertinau biggrin.gif tik, kad melvene, net neitariau...
3. taip, cia po ziemos. kitos netgi geriau atrodo, bet labai invaziskai pasislepusios /iaugusios i kitus augalus, tai nejo nufotkint. o auga sausam slaite, saulekaitoj, veju perpuciamoj pagairej. sia ziema net sniego kepures toj vietoj nebuvo.
o kur tie Salininkai, net i mapsa nubegau- nesu buvus blush2.gif as i kita puse nuo Rasos augalu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 06 03, 11:24)
Negyvus miskantus ir soruoles žadu lendrūnais Overdam ir nendrinėmis melvenėmis keisti. Gal taip net geriau bus, nes arčiau vietinės gamtos stiliaus gausis. Dėl česnakų ir šilokų, tai manau, kad rūgštoka čia pas mus, o šalia spygliuočių žemė dar pasirūgština, kad ir kiek tuos spyglius begraibyčiau. Teks šiuos augaliukus arba toliau nuo eglių/pušų kelti, arba kasmet dirvą kiek nurūgštinti.
Dėl česnakų tai turiu tokį klausimą – jei česnakas visgi išdygo, tačiau lapai silpnučiai (mažoki ir vos vos žali), o žiedelio išvis nesukrovė, gal reikėtų jau dabar juos rauti lauk, ir jei svogūnėlis dar pakenčiamos formos, palaikyti iki rudens ir sodinti tinkamesnėje vietoje bei tinkleliu apsaugotus nuo kurmių/pelių (įtariu, kad kurmių pasiknisimai po šaknimis turėjo didžiausią įtaką šiam prastam vaizdeliui)?
Akivaizdu, kad mandresni miskantai (soruolės, mano manymu, irgi...) netinka nei Utenai, nei Salininkams. smile.gif Užtat paprastesni, bet tikrai ne prasti, tokie kaip kad ‘Flamingo’, 'Ferner Osten', 'Vorläufer', 'Kleine Floridea' ir tas mano bevardis a la Morning Light, neišsigando nei oro išdaigų, nei ledinių durpių kompresų. Šiemet pasisodinau 'Graziella', 'Herman Mussel', 'Malepartus' ir 'Gotemba', tai nežinau dar jų mandrumo laipsnio. Žiūrėsim...

Schizachyrium scoparium 'Wildwest' turiu (vakare gal įdėsiu šiųmetinę foto), bet gi jis ne pilkas, už puošniųjų šilokų jo nė nesimatytų, be to jis žydi (tiesa, per daug nesireklamuodamas). O kuo žydėjimas blogai? Vietoj pilkųjų miskantų, norėdama išlaikyti pilką atspalvį, sodinsiu lendrūnus Overdam. Šiaip jie yra margalapiai, bet šalia žalių augalų atrodo it pilki. Rasos augaliukų kataloge tų lendrūnų visokių yra ir daugumą jų jau turiu, t.y. matau jų tikrąją spalvą. Pastebėjau, kad natūroje jų spalva dažnai neatitinka fotovaizdelio. Gal reikėtų nuvažiavus pas Rasą akimis augaliukus pačiupinėti ir įsitikinti, pilkas jis ar ne.

Overdam yra labiau baltas, nei pilkas. Tiesa tik iki zydejimo, paskiau jau nebetaip sviecia tas jo baltumas.
Atsakyti