Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(mumrikas @ 2014 05 28, 10:55)
šiloką palieku žiemot su žiedynais,  neišlūžta ir spalva gražiai tamsiai ruda, nuostabiai atrodo balto sniego fone, ypač su sniego "kepuraitėm" ant žiedynų  biggrin.gif Tuos senus žiedus pavasarį, tik ėmus lįsti naujiems ūgliams, nukerpu, o vat konkrečiai šį visad palieku - kerpu senus žiedus tik kai nauji ima skleistis  ax.gif

Pritariu 100proc. nenukirpti šilokai - žiemą tikra sodo puošmena, ir aš juos palieku žiemai nenukirptus, bet kad iki naujų žiedų galima nekirpt - taip nebūčiau sugalvojus smile.gif būtinai kitąmet pabandysiu kelis palikt.
Dar norėjau paklaust dėl vilkdalgių (žiūriu daug auginate) ar jiems drėgmės daug reikia? Kažin kaip jie sausrą toleruotų?
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2014 05 28, 13:38)
Dar norėjau paklaust dėl vilkdalgių (žiūriu daug auginate) ar jiems drėgmės daug reikia? Kažin kaip jie sausrą toleruotų?

Pas mane 90 % barzdotųjų vilkdalgių auga dykumos sąlygomis, t.y. pietinėje pusėje ir gan prastame dirvožemyje. Drėgmės gauna tiek, kiek natūraliai lyja:) Tai vienos nelepiausių gėlių mano gėlynuose.

Aišku tie, kurie drėgmės gauna daugiau, yra pasodinti trąšesnėje žemėje ( yra laistymo sistemos pasiekiamoje laistymo zonoje) arba pasodinti prie akmenų (o drėmė po akmenimis puikia laikosi) užaugina aukštesnius ir kiek stambesnius žiedynus.

Sibiriniams vilkdalgiams drėgmės reikėtų daugiau.

Pvz. tas gausus žiedais keras, kuris pre šiloko, tai auga tikrai ypač sausai - pietinė pusė, labai sausa dirva, drėkinimas tik natūralus lietaus.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 28, 13:45)

Dėkoju už išsamų atsakymą, sodinsiu ir aš tada juos. Kažkaip visada galvodavau, kad vilkdalgiai šlapiamėgiai. Pasigedau žiedų šiuo laikotarpiu blush2.gif , o žiūriu kaip tik vilkdalgių žydėjimo pikas dabar thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rim: 28 gegužės 2014 - 12:56
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 05 28, 10:44)
Auginu senokai, tačiau vienoje vietoje. Sveikos gyvos ir po šios žiemos  mirksiukas.gif

Pasisekė... smile.gif Gal šiemet Utenos kraštuose susiklostė 4 zonos sąlygos, su kuriomis susidūrė 5 zonos augaliukai, kokiais šios viksvos ir yra? Dar yra vilties, kad šaknys visgi liko gyvos ir neužilgo išvysiu vaizdelį, kaip kad parodyta paskutiniame paveiksliuke . Matosi, kad pas žmogelį po žiemos visžalė žolė irgi pavirto šienu, po to buvo čystai nukirpta, ir štai prašom kas galiausiai gavosi – atželdinėja gi! Klausimas, kada visžaliai pradeda lįsti iš žemės, būtų beprasmiškas, tad gal geriau orientuotis į besivėlinančius lįst lauk, t.y. kabintis į viltį, kad išlis su paskutiniais. Pvz., miskantas Kleine Silberspinne bent jau pas mane dar nesirodo. Jei kas turit tokį miskantą, brūkštelkite prašau, ką jis šiuo metu pas jus daro?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 05 28, 13:17)
miskantas Kleine Silberspinne bent jau pas mane dar nesirodo. Jei kas turit tokį miskantą, brūkštelkite prašau, ką jis šiuo metu pas jus daro?

rausiu lauk, neželia pas mane, vieną ragą nulaužiau- supuvęs
Papildyta:
Mumrikai, o kaip vilkdalgių lapai vasarą atrodo, nenudžiūna, nenusidėmiuoja? pas mane irgi auga sausomis sąlygomis, ir kai žydi, atrodo mielai kelčiau į pagrindinį gėlyną, na bet kai po žydėjimo lapai pradeda darytis dėmėti, džiūti, praeina noras juos kelt į matomesnę vietą.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 05 28, 14:17)
Jei kas turit tokį miskantą, brūkštelkite prašau, ką jis šiuo metu pas jus daro?

Ice Dance pas mane apšalė lapų galus, bet absoliučiai visos gyvos (turiu virš 10 vnt.) ir greit atželdinėja. Pagrindinė bėda, kad nesusiprotėjau pavasarį nurėžt su lig žeme, tai dabar atrodo pusiau žalios, pusiau parudę doh.gif

Minėto miskanto vienas keras visiškai negyvas, o kito pusė atželdinėja.

QUOTE(jot.ka @ 2014 05 28, 14:48)
Mumrikai, o kaip vilkdalgių lapai vasarą atrodo, nenudžiūna, nenusidėmiuoja? pas mane irgi auga sausomis sąlygomis, ir kai žydi, atrodo mielai kelčiau į pagrindinį gėlyną, na bet kai po žydėjimo lapai pradeda darytis dėmėti, džiūti, praeina noras juos kelt į matomesnę vietą.

Kažkiek nudžiuvusių ar pasidėmėjusių atsiranda, bet ne tiek, kad mane nervintų, o mano mergeliškai natūrai užkliūna tikrai daug kas rolleyes.gif Sudžiuvėlius lapus tiesiog nurenku, o pasidėmėjusius uždengia kiti augalai. Reik praeitų metų foto pastudijuot kaip ten jie atrodo vasarai įsibėgėjus ar besibaigiant, bet nepamenu, vadinasi labai nekliuvo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 28, 15:21)
Ice Dance pas mane apšalė lapų galus, bet absoliučiai visos gyvos (turiu virš 10 vnt.) ir greit atželdinėja. Pagrindinė bėda, kad nesusiprotėjau pavasarį nurėžt su lig žeme, tai dabar atrodo pusiau žalios, pusiau parudę  doh.gif
Minėto miskanto vienas keras visiškai negyvas, o kito pusė atželdinėja.

Vilnius, išskyrus Salininkus smile.gif, - ne Utena. Čia apie išgyvenimo sąlygas. Manosios viksvos pernykštę žiemą irgi normaliai atlaikė. Parudavę buvo tik dalies lapų galiukai, kas mane kiek erzino, tačiau meilės neataušino. Šiemet žadėjau ruduosius galiukus apkarpyti, bet... sad.gif
Dėl miskanto Kleine Silberspinne. Kelinti metai jis pas jus? Kiek pamenu, dar turite ir Adagio, o be jo gal dar ir Yaku Yima. Kaip šie atsilaikė?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 05 27, 15:14)
Šitaip gausiai diskutuodamos pavasarinėje temoje sulauksite rudens... smile.gif

Šiandien turguje akimis permečiau augaliukus, tai – koks XVI a., o aš jau XXI, taigis... smile.gif Visgi akį jau ne pirmas sykis užkabina vienas antikvarinis augaliuks – Arrhenatherum e. bulbosum ‘Variegatum’. Viena iš avižuolių, kitais žodžiais tariant. Reikia man kiek žemėlesnio margalapio žoliuko, tai šis kaip ir tiktų. Gal kas žinote apie jo ilgaamžiškumą ir elgesio manieras, t.y. kaip greitai ir kokia trajektorija (belenkaip ar išlaikydamas a la kero fomą) plinta į šonus ir ar neišplinka vyrelesnių augaliuklų vietos?

Buvo laikai, kai įsivaizdavau, jog mūsų kiemas Kauno viduryje priklauso 6 zonai, tada avižuolė gražiai augo ir saikingai plėtėsi. Po vienos labai šaltos žiemos, supratau, kad net 4 zonos augalai gali mano gėlyne neišgyventi. Vėliau dar bandžiau ją auginti, bet vėl nesėkmingai. Spėju, kad permainingos žiemos molynėje pražudo beveik visas gražias žoles. Dabar viksvas skeliu pusiau ir vieną sodinu lauke su vazonėliu, kurį žiemai įnešu į vėsią patalpą. Miskantams irgi netinka mūsų vieta - M.zebrinus Strictus užmirko ir sušalo, taip pat 'Kleine Fontane' (nuotrauka temos pagyvinimui, kur miskanto nelabai matosi)
https://plus.google....925487643554471
Tik dabar pasirodė aukštasis miskantas, kuris šiaip užauga toks, kad netelpa į objektyvą:
https://plus.google....925487643554471
bet visada labai vėlai bunda. O šiemet net ir daigų forma gerokai smulkesnė.

Vilkdalgių lapai pas mus nebūna dėmėti ar geltoni. Visą vasarą sveikai žaliuoja, gal todėl, kad drėgmės pakanka. Barzdotieji anksčiau pradeda gelsti, o sibiriniai tik stipriau pašalę. Sibiriniai auga puspelkėje, o japoniniai vasarą visai apsemti vandens talpose.
Atsakyti
mumrikai, wub.gif
Atsakyti
Maniškiai sibiriniai vilkdalgiai tik šiemet pasodinti, žiedus tik krauna, o kiti peržydi net nespėju nupaveiksluoti.

O gal kas auginate krūmą tokį ,sakė, kad zuikiaūpis biggrin.gif . Kaip ir kur jį sodinti?

Nors ir šalta, bet ežiui dzin

Atsiparšau už foto kokybę
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Juračiuks: 28 gegužės 2014 - 22:53
Gal zuikiakrūmis? Taip dar vadina šluotinį sausakrūmį. Jautrus šalčiui, priskiriamas 6 zonai. Gerai būtų žinoti veislę. Gal laidžioj dirvoj sausai pridengtas šaltas žiemas iškentėtų. Girdėjau, kad šiemet net paprasti geltonžiedžiai iššalo.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 28, 10:55)
čia apie nenukirptą šiloką ? Turių jų gyvą galą, daugumoje vietų žiemai nukepu, o keliose matomose vietose palieku žiemot su žiedynais, kurie yra "gan dėkingi". Net po didžiulių vėtrų ir sniego pustymų išlieka stati, neišlūžta ir spalva gražiai tamsiai ruda, nuostabiai atrodo balto sniego fone, ypač su sniego "kepuraitėm" ant žiedynų  biggrin.gif Tuos senus žiedus pavasarį, tik ėmus lįsti naujiems ūgliams, nukerpu, o vat konkrečiai šį visad palieku - kerpu senus žiedus tik kai nauji ima skleistis  ax.gif

tai žiemai visada pati palieku, bet vos tik pavasarį ima želt ir nukarpydavau. Štai nuotraukoje patiko būtent džiuvesėlio spalva. Labai ji tinka toje kompanijoje wub.gif

QUOTE(vi_ @ 2014 05 28, 14:17)
Dar yra vilties, kad šaknys visgi liko gyvos ir neužilgo išvysiu vaizdelį, kaip kad parodyta paskutiniame paveiksliuke . Matosi, kad pas žmogelį po žiemos visžalė žolė irgi pavirto šienu, po to buvo čystai nukirpta, ir štai prašom kas galiausiai gavosi – atželdinėja gi!

kad gyva gal dar ir yra vilties, bet ir to žmogaus foto ne ką geresnė situacija - iš normalaus kuokšto tik vienas stimburys. Pažiūrėsiu savaitgalį ar jau lenda nauji lapukai.

QUOTE(mumrikas @ 2014 05 28, 15:21)
Ice Dance pas mane apšalė lapų galus, bet absoliučiai visos gyvos (turiu virš 10 vnt.) ir greit atželdinėja. Pagrindinė bėda, kad nesusiprotėjau pavasarį nurėžt su lig žeme, tai dabar atrodo pusiau žalios, pusiau parudę  doh.gif

šioji viksva pavasarį visada prasčiau atrodo, bet nuo kokios birželio pabaigos ima ir pagerėja vaizdas. Pirmą pavasarį bandžiau nurėžti iki žemės ir labai negražu ilgą laiką buvo. Tiesiog gana ilgai atželdinėjo, kelis metus priauginėjo buvusią masę wink.gif
Atsakyti