Įkraunama...
Įkraunama...

PALEO

QUOTE(rytorasa @ 2014 04 23, 16:27)
jau temoj ne kartą apie tai buvo kalbėta. Nuorodos neturiu, gal mergaitės turi ką išisaugojusios...  rolleyes.gif

sėmenų kaip ir visų sėklų nepatariama kaitinti dėl to, kad jos turi daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios nepatvarios ir greitai oksiduojasi, ypač pakaitintos. O oksidavusios rūgštys įtakoja LDL oksidavimąsi.
Atsakyti
QUOTE(Shurum burum @ 2014 04 23, 10:43)
Pavasariškai atgijęs forumas - smagu.
Vis paskaitau ir vis klausimų kyla - ir vis nėra kada ir kaip paklausinėti, tai dabar kratinį surašysiu smile.gif
Kaip jau rašiau anksčiau, valgau ryžius baltus - dėl energijos trūkumo (ir ne po 5 šaukštus), bet vis pergyvenu dėl žarnyno, nes tikrai su juo negerai - arba pralaidus (tikėtina), arba dirlgiosios žarnos sindromas (arba abu  smile.gif ). Ar valgant ryžius galima pasigydyt? O jei dar avižas, kaip kai kurios sakotės valgančios, tai nėr šansų ar, vis tik,  įmanoma? "Abstinencija" jau praėjo - galėčiau išgyvent ir be jų, bet man tai labai aktualu, nes "nepasikrovus" kojų nepavelku ir greit į skeletą būsiu panaši  ax.gif
O iškrovas jūs darot dėl svorio ar dėl detoksikacijų? Nes aš jau priaugt norėčiau.
Vaisių irgi nelabai galiu -iškart pučia pilvą, raugėju ir kitokius oro srautus leidžiu  blush2.gif  Ir oda sureaguoja. Atrodo, kad tiek angliavandenių, tiek krakmolo (kas irgi angliavandenis) netoleruoju. Tai nei prinokusio (fruktozė), nei neprinokusio (krakmolas) banano negaliu?
Nebeišgalvoju, kaip pasikraut nenusižengiant dietai. Daržovių labai stengiuos vartoti, bet, vėlgi, ne visas galiu, pvz., kopūstai, agurkai pučia vidurius, avokadas, bulvės-  nelabai dar perpratau, bet lyg netinka... O jei dar žiūrėt tų nigtshadow, nes baltmę turiu (ji kaip ir prie autoimuninių ligų, nors ir prieštaringai vertinama) - tai nelabai beišgalvoju, kuom pasistiprinti. Todėl ir susidomėjau Fodmap dieta, nors... ji man per švelni, toli gražu, ne viską galiu. Priimtinesnė Paleo/Fodmap.
Jei kas pakomentuotumėt, patartumėt, būčiau dėkinga  4u.gif

Papildyta:
QUOTE(Shurum burum @ 2014 04 23, 15:03)
Ane?  g.gif niekur neteko apie tai skaityti. Gal zinote kodel ir gal koki saltini paskaitymui pasidalintumete?

Apie linų sėmenų aliejų tikrai google pateiks daug variantų, na, kad ir tokį
Bet yra ir kitokių nuomonių, kad ne toks jau jis nekaltas - Prancūzijoje, pvz., jis uždraustas Apie Chia sėklas ir linų sėmenis
Atsakyti
Niekaip nesuprantu, aš tokio posto Shurum burum nemačiau, kur Rasa pacitavo. Ar čia kažką praleidau? Ar čia Rasa apie save parašei?
Aš avižas įsivedžiau, nes trūksta energijos. Kai cholesterolis 11,5, vadinasi kažkas blogai. Tai dabar koreguojuosi mitybą. Šiandien pusryčiam valgiau kiaušinius, po dviejų valandų sportavau, tai nežinau ar užskaityt šiandien kaip normalų sportą doh.gif Vos ištempiau 25 min. Po vakar košės ėjosi labai lengvai, padariau dvi treniruotes.
Atsakyti
QUOTE(Rasa:) @ 2014 04 23, 17:43)
Pavasariškai atgijęs forumas - smagu.
Vis paskaitau ir vis klausimų kyla - ir vis nėra kada ir kaip paklausinėti, tai dabar kratinį surašysiu smile.gif
Kaip jau rašiau anksčiau, valgau ryžius baltus - dėl energijos trūkumo (ir ne po 5 šaukštus), bet vis pergyvenu dėl žarnyno, nes tikrai su juo negerai - arba pralaidus (tikėtina), arba dirlgiosios žarnos sindromas (arba abu  smile.gif ). Ar valgant ryžius galima pasigydyt? O jei dar avižas, kaip kai kurios sakotės valgančios, tai nėr šansų ar, vis tik,  įmanoma? "Abstinencija" jau praėjo - galėčiau išgyvent ir be jų, bet man tai labai aktualu, nes "nepasikrovus" kojų nepavelku ir greit į skeletą būsiu panaši  ax.gif
O iškrovas jūs darot dėl svorio ar dėl detoksikacijų? Nes aš jau priaugt norėčiau.
Vaisių irgi nelabai galiu -iškart pučia pilvą, raugėju ir kitokius oro srautus leidžiu  blush2.gif  Ir oda sureaguoja. Atrodo, kad tiek angliavandenių, tiek krakmolo (kas irgi angliavandenis) netoleruoju. Tai nei prinokusio (fruktozė), nei neprinokusio (krakmolas) banano negaliu?
Nebeišgalvoju, kaip pasikraut nenusižengiant dietai. Daržovių labai stengiuos vartoti, bet, vėlgi, ne visas galiu, pvz., kopūstai, agurkai pučia vidurius, avokadas, bulvės-  nelabai dar perpratau, bet lyg netinka... O jei dar žiūrėt tų nigtshadow, nes baltmę turiu (ji kaip ir prie autoimuninių ligų, nors ir prieštaringai vertinama) - tai nelabai beišgalvoju, kuom pasistiprinti. Todėl ir susidomėjau Fodmap dieta, nors... ji man per švelni, toli gražu, ne viską galiu. Priimtinesnė Paleo/Fodmap.
Jei kas pakomentuotumėt, patartumėt, būčiau dėkinga  4u.gif

Rasa, ką jūs ten su tais quote pridirbot? biggrin.gif
Šiaip ryžiai mažiausiai alergizuojantys, tai nuo jų tikrai neturėtų nieko darytis. Kokoso aliejų naudojate?

Na, tik jūs viena galit nustatyti, kas gi čia su tuo organizmu vyksta.
Visko gali būti, kad pas jus SIBO, t. y. plonosios žarnos bakterijų perauglis, nes tuomet tos bakterijos visus produktus ima apdirbinėti ir fermentuoti, net kartais atrodo, jog nieko nebegali valgyti ir viskam esi alergiškas. Su SIBO reiktų GAPS ar SCD dietas išbandyti. Su SIBO kovoti padeda kaulų sultiniai, kokoso aliejus ir žole maitintų gyvuliukų taukai. Kai kurie prieš valgį išgeria nefermentuoto obuolių acto. Geriausia būtų Autoimmune Protocol Paleo ir Gaps/SCD kartu taikyti.

Jei galvojat, kad čia kažkas kitka, galit pabandyti savaitę valgyti tik ryžius, kokoso aliejų ir mėsos gabalėlį, dar kokią salotą pridėti, kam nėra neigiamos reakcijos ir pastebėti, kaip jaučiatės. Tada po truputį įtraukti produktus ir pamatysit, kas tinka, kas verčia prastai jaustis.
Papildyta:
QUOTE(cushy @ 2014 04 23, 18:00)
Aš avižas įsivedžiau, nes trūksta energijos. Kai cholesterolis 11,5, vadinasi kažkas blogai. Tai dabar koreguojuosi mitybą. Šiandien pusryčiam valgiau kiaušinius, po dviejų valandų sportavau, tai nežinau ar užskaityt šiandien kaip normalų sportą  doh.gif  Vos ištempiau 25 min. Po vakar košės ėjosi labai lengvai, padariau dvi treniruotes.

Vargšė. Tai gal pas tave tikrai daug cardio ir kitokios veiklos, o angliavandenių nulis? Nes beangliavandenė dieta nėra sveika, ypač jei sportuoji kasdien. Primink, tu dabar skydliaukę pastaruoju metu tikrinaisi, ar ne? Teko girdėti teorijų, kad very low carb mityba, ypač moterims, sutrikdo skydliaukės veiklą ir žmogus nuolat jaučiasi išsekęs.
Nu ir keista, kad organizmas nerado energijos kiaušiniuose smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Elata @ 2014 04 23, 16:21)
sėmenų kaip ir visų sėklų nepatariama kaitinti dėl to, kad jos turi daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios nepatvarios ir greitai oksiduojasi, ypač pakaitintos. O oksidavusios rūgštys įtakoja LDL oksidavimąsi.

Na kazkas cia negerai. Juk nelogiska, polinesociuju saltinis ir riesutai, bet jie vienas is pagrindiniu kepiniams naudojamu ingridientu. Ar tikrai taip yra del okaidacijos ir kaitinimo? Nedrasiai, bet abejoju, nes knyga apie visus riebalus dar tik laukia, taciau sprendizant is visuotinai paplitusiu polinesociuju riebalu kaip pvz., rapsu, juk ir smoke point yra aukstas. O va mononesotieji kaip tyras alyvu aliejus juk tikrai negali buti kaitinamas butent del oksidacijos.
Bet kuriuo atveju, lieku prie nuomones, kad linu semenu seklos kepiniams kaip surisejas vietoj kiausinio zalos nepadaro, jei zmogus neturi indikaciju is savo raciono eliminuoti seklas.

QUOTE(Rasa:) @ 2014 04 23, 16:43)
Papildyta:

Apie linų sėmenų aliejų tikrai google pateiks daug variantų, na, kad ir tokį
Bet yra ir kitokių nuomonių, kad ne toks jau jis nekaltas - Prancūzijoje, pvz., jis uždraustas Apie Chia sėklas ir linų sėmenis

Aciu!Aliejaus nenaudoju. Tik seklas vietoj kiausinio.
Atsakyti
Kažkada, prieš pora metų kai tikrinausi viskas ok buvo. Dabar nesitikrinau.
Kada kažin man tą kraują kartot?
Atsakyti
QUOTE(cushy @ 2014 04 23, 17:00)
Niekaip nesuprantu, aš tokio posto Shurum burum nemačiau, kur Rasa pacitavo. Ar čia kažką praleidau? Ar čia Rasa apie save parašei?
Aš avižas įsivedžiau, nes trūksta energijos. Kai cholesterolis 11,5, vadinasi kažkas blogai. Tai dabar koreguojuosi mitybą. Šiandien pusryčiam valgiau kiaušinius, po dviejų valandų sportavau, tai nežinau ar užskaityt šiandien kaip normalų sportą  doh.gif  Vos ištempiau 25 min. Po vakar košės ėjosi labai lengvai, padariau dvi treniruotes.

Cushy, o jusu bendras cholesterolis toks aukstas? Ir pakilo butent pakeitus mityba? Nenorit issitirt del geno ApoE4? Nes jei turit, tai tiesiog reiketu maisto kiekius tinkamus atrasti.
O daugiau vaisiu neduoda energijos boost'o?
Atsakyti
QUOTE(Shurum burum @ 2014 04 23, 19:38)
Cushy, o jusu bendras cholesterolis toks aukstas? Ir pakilo butent pakeitus mityba? Nenorit issitirt del geno ApoE4? Nes jei turit, tai tiesiog reiketu maisto kiekius tinkamus atrasti.
O daugiau vaisiu neduoda energijos boost'o?

Taip, bendras 11,52
DTL 2,7
MTL 8,75
TG normoj (1,26)
Aš manau, kad pakilo pakeitus mitybą. Anksčiau buvo šiek tiek virš 5. Nevalgiau kurį laiką vaisių visai.
Atsakyti
QUOTE(cushy @ 2014 04 23, 17:43)
Taip, bendras 11,52
DTL 2,7
MTL 8,75
TG normoj (1,26)
Aš manau, kad pakilo pakeitus mitybą. Anksčiau buvo šiek tiek virš 5. Nevalgiau kurį laiką vaisių visai.

Oho! Tikrai suolis yra. Itariu, kad greiciausiai tikrai bus tas genas ApoE4 jusu paveldetas.
O kodel vaisiu nevalgot? Gal kaip tik vertetu itraukti i raciona? Ir ypac kai tiek daug sportuojate.
Atsakyti
QUOTE(cushy @ 2014 04 23, 18:43)
Taip, bendras 11,52
DTL 2,7
MTL 8,75
TG normoj (1,26)

Klausyk, o tu nenori dar skydliaukės tyrimų pasidaryt dabar? Gal tau tikrai very low carb per skydliaukę trenkė, todėl ir cholesterolis šoktelėjo, ir energijos trūksta. Na, dėl viso pikto.
Žinau, aš vis vorestai prieštaraudavau, kad very low carb yra nesveika ir pasilieku prie šitos nuomonės, tad geriau jau, sportininke, grąžink bent kažkokius carbsiukus į mitybą smile.gif
Atsakyti
Vaisių nevalgiau dėl kandidos.
Dėl skydliaukės reiks žiūrėt, jei chol. mažės pakoregavus mitybą, tai gal ir tyrimo nereiks?
O sportuoju aš nedaug, 25-40 min per dieną smile.gif
Jau grąžinau anglių smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cushy: 23 balandžio 2014 - 18:49
QUOTE(Shurum burum @ 2014 04 23, 18:32)
Na kazkas cia negerai. Juk nelogiska, polinesociuju saltinis ir riesutai, bet jie vienas is pagrindiniu kepiniams naudojamu ingridientu. Ar tikrai taip yra del okaidacijos ir kaitinimo? Nedrasiai, bet abejoju, nes knyga apie visus riebalus dar tik laukia, taciau sprendizant is visuotinai paplitusiu polinesociuju riebalu kaip pvz., rapsu, juk ir smoke point yra aukstas. O va mononesotieji kaip tyras alyvu aliejus juk tikrai negali buti kaitinamas butent del oksidacijos. 
Bet kuriuo atveju, lieku prie nuomones, kad linu semenu seklos kepiniams kaip surisejas vietoj kiausinio zalos nepadaro, jei zmogus  neturi indikaciju is savo raciono eliminuoti seklas.

Ne, tiesą pasakius, ir riešutai netinka kepimui smile.gif Tik prasidėjus paleo vajui (kai ne tik išrinktieji, bet ir likusi visuomenė sužinojo apie paleo), na, trys keturi metai atgal, riešutai buvo kepinių pagrindas. Jau gal kokie metai ar pusantrų matau pereinant visus nuo riešutų prie kokoso miltų, prie saldžiųjų bulvių kaip pagrindo, prie tapijokos ar arrowroot krakmolo, kadangi polinesočiųjų omega 6 sėklose ir riešutuose išties nemažai. Sumalus ir pakaitinus jie oksiduojasi. Jei valgome ar kaitiname juos čielus, tai dar dar, bet sumalti nabagėliai labai greit sugenda. Nežinau ar kada teko pirkti maltus linų sėmenis ir prakirpus pakutį palikti dienai ar dviems. Maniškiai visada turėdavo keistą kvapą po to, nes gana greitai sureaguodavo su deguonimi ir belikdavo tik išmesti.
Sakot rapsų aliejus turi aukštą smoke point? Na, lyginant su kuo... Skirtingi šaltiniai nurodo skirtingą temperatūrą - 100-265 C, bet rapsuose daug polinesočiųjų omega 6, kurių mes mieliau vengiame, tad jau geriau ant kokoso aliejaus ar net alyvuogių aliejaus gaminti, nei ant rapsų. Na, maždaug tokia rekomendacinė lentelė.
Aišku, kad jūs renkatės, kuo pasikliauti, o kuo ne smile.gif
Atsakyti