Įkraunama...
Įkraunama...

Depresija


Depresija – tai ne tik bloga nuotaika ar nusiminimas, tai kūno ir sielos liga,kuri diena iš dienos veikia mintis,jausmus, fizinę sveikatą ir elgseną.Depresiją gali sukelti staigus stresas,nelaimės, o kartais ji ištinka tada, kai gyvenimas klostosi gerai. Depresijos apimti žmonės netenka susidomėjimo tais dalykais, kurie anksčiau buvo malonūs. Jie nebegali bet prisiversti eiti į darbą, jaučiasi kalti ir nepilnaverčiai. Kartais kenčiantieji nuo depresijos ima galvoti apie mirtį ir savižudybę.
Priežastys
Genetiniai veiksniai - paveldėjimas.
Kai kurios tam tikro organizmo ypatybės (pavyzdžiui, neuromediatorių - noradrenalino, serotonino kiekis, išsiskyrimas).
Gyvenamosios aplinkos veiksniai.
Įvairios ligos, apsinuodijimas kai kuriomis medžiagomis
Psichologinės ir socialinės problemos.
Paprastai susideda daugelis iš išvardintų priežasčių. Pavyzdžiui, vien psichologinis stresas retai sukelia depresiją. Kartu dažnai būna ir paveldėjimas, ir organizmo ypatumai, ir dar kelios priežastys.
Depresijos pagrindas - tai serotonino ir noradrenalino apykaitos sutrikimas, tiksliau, jų sumažėjimas.

Požymiai

Beveik visais atvejais pasireiškia tokie depresijos požymiai: sumažėjusi dėmesio koncentracija, kaltės jausmas, sumažėjęs pasitikėjimas savimi, pesimistinės mintys apie ateitį, savižudiškos mintys ar veiksmai, miego ir apetito sutrikimai.

Pagrindinės depresijos formos (depresijos tipai)
1. Didžioji depresija. Ji pasireiškia tokiais požymiais:
Prislėgta, liūdna nuotaika. Kartais, ypač vaikams - irzli nuotaika. Tokia nuotaika būna didžiąją dienos dalį, beveik kasdien.
Sumažėję interesai ir pasitenkinimas bet kokia veikla.
Svorio pokyčiai - sumažėjimas ar padidėjimas.
miego sutrikimai - mieguistumas arba nemiga.
Kasdieninis nuovargis.
Nepaaiškinamas arba kliedesinis kaltės jausmas, savęs nuvertinimas.
Sumažėjusi dėmesio koncentracija, kūrybiškumas.
Savižudiškos mintys ir ketinimai, kartais - mėginimas žudytis.

2. Somatinio tipo depresija. Šiai depresijos formai būdingesni organizmo pokyčiai, kurie kartais painiojami su organine patologija:
Sumažėję interesai ir pasitenkinimas.
Ankstesnis nubudimas rytais (dviem valandom ir daugiau).
Susilpnėjusi reakcija į įvairius išgyvenimus.
Požymiai sunkesni rytais.
Apetito sumažėjimas ir svorio kritimas.
Lytinio aktyvumo sutrikimas.
Širdies ritmo sutrikimai, skausmas širdies plote, nerimas, mirties baimė (vadinamoji kardialinė depresijos forma).
Galvos skausmas, baimė išprotėti, nerimas - cefalginė depresija.
Virškinamojo trakto sutrikimai, vidurių užkietėjimai, pilvo skausmai, liežuvio skausmas - abdominalinė depresijos forma.

3. Melancholinio tipo depresija. Jai būdingi šie simptomai:
Interesų ir pasitenkinimo įvairia veikla sumažėjimas (būtinas požymis).
Silpna ir nepakankama reakcija į malonius dirgiklius (būtinas požymis).
Kiti, nebūtini simptomai: liūdna nuotaika, ryškesnė rytais, ankstesnis nubudimas rytais, apetito sumažėjimas ir svorio kritimas, nepagrįstas kaltės jausmas.

Depresija skirstoma į lengvą, vidutinio sunkumo ir sunkią. Kartais sunki depresija gali turėti psichozės simptomų - kliedesių, haliucinacijų.


Gydymas

Depresijos gydymas priklauso nuo depresijos formos, paciento amžiaus ir pageidavimų. Atsižvelgiama ir į gretutines ligas. Depresijos - tai sunkiai pagydoma liga, dažnai galimi jos atkryčiai (tai liga visam gyvenimui). Dažnai siekiama ne išgydyti depresiją (tai retai įmanoma), bet pasiekti ligos remisiją (požymių išnykimas).

Vaistai nuo depresijos

Antidepresantai (gydymas jais ilgas; juos reikia vartoti net kai depresijos požymiai praeina. Visiška ligos remisija pasireiškia nei anksčiau nei po 6 mėnesių antidepresantų vartojimo).
Psichoterapija. Dažnai tai - pagalbinis metodas. Jis reikalauja daug laiko ir paciento pasiryžimo, tačiau įdėjus pastangų - labai efektyvus.
Kiti metodai (labiau pagalbiniai): magnetiniai, elektriniai gydymo metodai, miego ribojimas, šviesos terapija.

Kodėl depresiją būtina gydyti?

Anksti pradėjus gydymą, pacientas pasveiksta, liga neprogresuoja ir nepereina į lėtinė formą.
Depresinį ligonį dažnai kamuoja mintys apie savižudybę. Negydant, ligai paūmėjus, didėja nusižudymo rizika. Būklei gerėjant, šios mintys išnyksta. Tačiau neretai pagerėjus būklei nuo antidepresantų ligoniai žudosi( sustiprėja fiziška, kai tuo tarpu mintys apie savižudybę neišnyksta).
Negydant depresijos padidėja ligos pasikartojimo tikimybė. Kas antram pacientui po pirmo depresijos epizodo būna antras. Ketvirto epizodo rizika( po trijų) – apie 90%.
Negydant depresijos sumažėja gyvenimo kokybė, krenta darbingumas, kenčia šeima.

                              Ar Jums pažįstami šie simptomai?
-pastoviai prislėgta nuotaika, negatyvios mintys
-nėra jėgų ir motyvacijos atlikti net paprasčiausius buities darbus
-nieks negali priversti Jus nuoširdžiai nusišypsoti
-ateityje nebus nieko gero
-pastovus dirglumas, nervingumas
-nuolat jaučiamas silpnumas, greitas nuovargis
-nemiga arba miegas nesuteikia poilsio
-sunku priimti sprendimus, nėra pasitikėjimo savimi
-visiška apatija

Artimieji ir draugai nesupranta, jiems atrodo kad mes mažai stengiamės arba tiesiog nenorime kovoti. Bet jie nesuvokia kad:
-mes skaitom knygas, straipsnius -bet tai nepadeda
-vartojam įvairius vaistus, jų kombinacijas-bet tai būna neefektyvu ir kartais net pavojinga
Viso šito pasekoje galima sulaukti trumpalaikio pagerėjimo, bet dažniausiai gyvenimas vėl sugrįžta į įprastas depresijos vagas.

Atsakyti
QUOTE(Lining @ 2014 04 02, 15:09)
Greičiausiai nepatikėsi, bet ir tą, ir tą.

kodel nepatikesiu? cia labai common reiskinys. dauguma isivaizduoja privala tureti nuomone (ta prasme - turi) apie visus be isimties dalykus. nesvarbu, kad nieko apie tai neismano. bet kaip gi nevertinsi, dar pagalvos, kad durnas.
paradoksas.

FIRST CLOWN
Faith, e‘en with losing his wits.
HAMLET
Upon what ground?
FIRST CLOWN
Why, here in Denmark.
(hamlet)
Atsakyti
Lining- nekreipk dėmesio
Jei senokai skaitai, tai gal pastebėjai, kad karts nuo karto čia būna matavimaisi protu ir erudicija dry.gif
Bet, kai ne naujokas, tai ir taip aišku, kas nedurnas, kas nori atrodyt nedurnas.. Kas galvoja, kad yr nedurnas, ar tokie, kurie galvoja, kad jie protingiausi už visus kartu paėmus irnesakyk.gif

Tai, mano tarkiškas patarimas- neimt į galvą. Tegu irnesakyk.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo NotMiau: 02 balandžio 2014 - 21:52
QUOTE(Lil·ith @ 2014 04 02, 19:12)
kodel nepatikesiu? cia labai common reiskinys. dauguma isivaizduoja privala tureti nuomone (ta prasme - turi) apie visus be isimties dalykus. nesvarbu, kad nieko apie tai neismano. bet kaip gi nevertinsi, dar pagalvos, kad durnas.
paradoksas.


Man fainiau, kai žmogus turi nuomonę, nesvarbu kad "technologiškai" nesupranta. Bet bet kuris dalykas, esantis viešai, gali būti vertinamas, nes kaip sakiau, kam jie daugiau tada reikalingi. Man baisiau, su kuo dabar dažniau susiduriu, kai išvis nesidomi ir jokios nuomonės neturi, arba domisi labai jau siaurais keliais dalykais, dažniausiai tais kurie ant bangos.
Aišku, kai nuomonę pateikia kaip faktą, neva tikrai esantį, irgi nesmagu, jeigu tas faktas išgalvotas, arba neturi šaltinio.
Atsakyti
QUOTE(kliomba @ 2014 04 02, 21:51)

bet ko ta nuomone verta, jeigu vertintojas nieko neismano?
as pvz apie skudurus neturiu zalio supratimo. todel nors ir kaip muistausi, bandau nusileisti kai sako, kad dabar tinka tas ar anas. zinoma, nesirengsiu pati jeigu man vemt vercia. bet ir nediskutuosiu ar tai dabar ant bangos ar ne. nes neturiu jokio supratimo apie tai. kaip ir apie begale kitu dalyku. obettaciau, pasisakyti tai tikrai juk galeciau. isreiksti savo nuomone. tik ta nuomone bus sudo verta.

kaip ir dantistui neaiskinsiu (nors galiu), kad grezk man sesta danti ir idek man dabar brilikais padabinda raga vietoj jo, nes tokia mano nuomone. ir tik neliesk trecio, nors butent ten ir žiojėja puliuojanti skyle.

photo:
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Lil·ith @ 2014 04 03, 00:49)
nes neturiu jokio supratimo apie tai. kaip ir apie begale kitu dalyku. obettaciau, pasisakyti tai tikrai juk galeciau. isreiksti savo nuomone. tik ta nuomone bus sudo verta.


Nes tau tiesiog tai neįdomu, ir net nenori turėt tos nuomonės.
Ar apie viską, apie ką pasisakai, taip puikiai išmanai ir esi specialistė? Pvz apie pasaulio užpildymą idiotais ir neidiotais? Apie visus menus ir pan?
Net pas dantistą atėjęs, dažniausiai turi nuomonę, kokių dantų nori, su briliku ar ne, kokie tau gražiau, kurį nori taisyt kurio ne. Technologiškai ir sakau, kaip ką padaryt žino specialistai. Kalba prasidėjo nuo vertimo - žmogus ir pasakė nuomonę pagal tiek, kiek jam matosi ir kiek jam kaip vartotojui iš viso apie tai įdomu tą nuomonę turėt. Nekvestionavo gi hegzametrų struktūros ar ritmo rimo ilgio ar dar ten kokio velnio, ką praanalizuotų koks šekspyrologas. Bet tai sonetas skirtas skaitytojui, ir vertimas taip pat, ne vien specialistams į stalčių pasidėt ir nuomones sakyt tik kitiems specialistams.
Atsakyti
Kliomba,kodel nemiegi?:)maniau,kad as cia viena lunatikuoju
Atsakyti
Lining, dar kartą, jei nesunku, patenkink mano smalsumą: kadangi, Tavo nuomone, vertimas neblogas (pvz., kodėl jis nėra geras, o tik neblogas, kodėl neblogas, o ne blogas), gal gali pasvarstyti, kodėl?
Kadangi vertimų srityje išmanau lygiai nulį, tai labai norėčiau plaplėsti akiratį, į ką specialistai ar ne specialistai, o gal tiesiog įgudusi akis, kreipia dėmesį ir kaip taip greitai pamato, kad vertimas neblogas.

kliomba, mūsų šalyje egzistuoja prasta argumentavimo kultūra. visi pukiai žino, kad galima ir net reikėtų turėti nuomonę apie viską, bet pamiršta, kad ne mažiau svarbu suvokti, KODĖL ji tokia susiformavo ir ją pagrįsti argumentais.
Kartais lyginu komentavimo internete ypatumus su užsieniu, tai mūsuose labai nedaug vietų, kuriose dalinamasi ne tik plikomis nuomonėmis, bet ir argumentais. Man asmeniškai būna sunku priimti nuomonę, jeigu ji nepagrįsta ir jeigu ją pateikiant pretenduojama į žinojimą. Nes jei kažką teigi ir vadini tai nuomone - pagrįsk. Argumentas "aš turiu teisę turėti nuomonę" nepakankamas, mano galva.
Net teismai sako, kad nuomonė turi būti pagrįsta faktais biggrin.gif

Atsakyti
ir, beje, argumentavimas pageidautinas ne todėl, kad kokia nors psich BS užsigeidė, o tam, kad komunikuodami mes kuo tiksliau išsireikštume, taip leisdami geriau save suprasti.

Viva la resistance smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lil·ith @ 2014 04 02, 19:12)
kodel nepatikesiu? cia labai common reiskinys. dauguma isivaizduoja privala tureti nuomone (ta prasme - turi) apie visus be isimties dalykus. nesvarbu, kad nieko apie tai neismano. bet kaip gi nevertinsi, dar pagalvos, kad durnas.
paradoksas.



Oho, panašu, kad kai kas apdovanotas suvokimu, ką kiekvienas jaučiasi privaląs turėti, t.y. nuomonę apie visus dalykus. Ir tu netgi žinai, ko bijo tas išdrįsęs ką nors įvertinti.
Have a fantastic day. (Vertimo, manau, nereikia).



Papildyta:
QUOTE(kliomba @ 2014 04 03, 02:50)
Ar apie viską, apie ką pasisakai, taip puikiai išmanai ir esi specialistė? Pvz apie pasaulio užpildymą idiotais ir neidiotais? Apie visus menus ir pan?

Pritariu. Tik kituose durnumo apraiškas mato.

QUOTE(Bad Seeds @ 2014 04 03, 06:02)
Lining, dar kartą, jei nesunku, patenkink mano smalsumą: kadangi, Tavo nuomone, vertimas neblogas (pvz., kodėl jis nėra geras, o tik neblogas, kodėl neblogas, o ne blogas), gal gali pasvarstyti, kodėl?


Kadangi, kaip sakiau, dirbau su vertimais, tai man paprasčiausiai akis užkliūna už prastų vertimų. Kodėl pasakiau neblogas, o ne geras, užmuškit, neatsimenu. Negi prieš ką nors rašant reikia 100 kartų apgalvoti kiekvieną žodį, kad ginkdie(labai tikiuosi prie šito prisikabinta nebus) kas nors tavęs nepalaikytų nieko neišmanačiu ir apskritai idiotu.
Papildyta:
Šiaip aš manau, kad žmogus pajėgus puikiai nusimanyti tik keliose srityse. Ar tai reiškia, kad jis jau nebegali kuo nors domėtis, ir dar baisiau – vertinti, kad tik žinovai jo nesumaltų į miltus?
Atsakyti
QUOTE(Bad Seeds @ 2014 04 03, )

Kaip tu sitaip gali??! Fasiste tu.
Atsakyti
QUOTE(Lil·ith @ 2014 04 03, 07:03)
Kaip tu sitaip gali??! Fasiste tu.


sėsk, du, neišmanėle, greičiau kAmunYstė biggrin.gif

Lining, kaip sakiau, bent jau aš tai tikrai nesu žinovė, todėl man juo labiau smalsu, kodėl vertimas neblogas. Ar jis neblogas todėl, kad neužkliuvo kaip blogas, ir iš to seka išvada, kad neblogas? Man rimtai smalsu, ar kitos kalbos vertėjas ar žinovas gali staigiai metęs žvilgsnį įvertinti vertimą; kaip tas gebėjimas diagnozuoti išsivysto, per kiek laiko, ar to moko universitete, ar tai įgimta ar išvystoma praktikuojantis ir pan.? Ir kokie procesai vyksta galvoje, kai nustatinėji, kad jis geras, ką spėji pamąstyti. Juk jeigu esi filologas ir juo labiau - vertėjas, kažkokios žinios turėtų kaip eilutės Operos ir baleto teatre prasibėgti mintyse, kas leistų padaryti išvadą apie vertimo kokybę.

pas mumius temoje yra verčiančių moteriškių, prisijunkit, padėkit man suprasti smile.gif


po vakarykštės tam tikros patirties šįryt atsibudau linksma. po kelių dienų visiško šeškiškumo visai smagu paliko. stiklo gaubtas išsiplėtė, galvoje atsirado erdvės, nurimo kelias dienas kankinę įkyrios piktos mintys, tarsi vėjas barškuolėje pučia ir procesorių gaivina.

Disillusionment in living is finding that no one can really ever be agreeing with you completely in anything.
(Gertrude Stein)

user posted image
Atsakyti