QUOTE(Eslieu @ 2010 08 05, 19:40)
Labai ačiū, Aušriau, už atsakymą. Susipažinau per tą laiką su abiem forumais, kur tu dalyvauji, ir kita medžiaga, tai šiek tiek pradėjau gaudytis, ir nujaučiau, ką tu parašysi.Dabar tikrai nėra galimybių(nors vietos yra) plėsti kūdrą (įtartinai ilgai neišlošiu teleloto), antra vertus, man ji atrodo gana didelė, gražios formos. Už jos per atstumą bus ažuolų giraitė(padedant Jevrosojūzui), kad nereiktų šabakštyno šienaut.Tiesa, gylis jos ,pasirodo, 3 m,ji tik šiek tiek karštą vasarą nuslūgusi(vyro patikslinimai, jis jos organizatorius, o vyrai, kaip žinia,pirma daro, paskui galvoja).Bet man patinka, kad šlaitai statūs, aš guliu ant krašto, ant žolės, ir žiūriu žemyn, į kūdrą, arba aukštyn, į molio kalnus(palikome juos, kad nematytumėme kaimynų), bet jie jau apaugę augmenija, kurią šienaujame.Jaučiuosi kaip kalnuose-pritempus.Bet tikrai: man visai nepatinka kūdra lygumose-nyku. Be to, galima į ją nardyti(aukštis, bijau suklysti,kur kas aukščiau nei plaukikai startuoja.Tik šiemet nenardžiau, nes bridku dėl tų dumblių.
Bet tu nenuoseklus kai kada. Užtikau, kad kažkur rašei, jog nebūtinai turi vykti molio krantų erozija.Tai nudžiugino mane.Jaučiu, kad gal pas mane taip ir bus.Vadinasi, krantai negrius. Nemanau kad vanduo kils aukščiau negu buvo aukščiausiam taške, nes ir taip lėtai ir sunkiai susirinko.Drenažas užkimštas pas mane, sužinojau.Tikiuosi, jog atkaklus dumblių grėbimas padės nors palaikyti lygį, kol pavasarį gausim plačiakakčių(ar kaip).Ką blogai dariau, tai kad roviau iš kūdros kur pasiekiau su grėbliu žaliuosius stiebus(tipo švendrų, bet tik vėliau paaiškės, kas ten).Labai ten telkėsi dumbliai. Na, dabar neberausiu,pasiliko tik 2 šluotos, nes nepasiekiau.Bet gal pasodinti negaištant ką nors, bet nežinau kiek tokiai kūdrai augalų norma. Vėl reiks skaityt forumus, nes nė velnio nežinau apie vandens augalų sodinimą.Bet nert atsisakau, tik nuo kranto.
Jei rimtai, tai vietoj ačiū kompartijai, kaip čia kažkas karštai dėkojo, aš prisidedu: ačiū supermamai, nes visomis mane dominančiomis temomis aš radau čia atsakymus dėka tokių puikių išmanančių gera linkinčių žmonių kaip Aušrius.
Džiugu, kad priverčiau permąstyti savo kūdros koncepciją. Kompartija padėkas priima ne tik lozungauis, bet ir visokia kitokia popierine ar skysta valiuta
Jūs teisi, statistiškai patvirtinta, kad nusipirkus loterijos bilietą, šansai joje išlošti iš tiesų šiek tiek padidėja, nežiūrint to, aš rekomenduoju nelaukti, kol laimėsite milijoną ir bent jau minimaliai susitvarkyti kūdos šlaitus ir jos aplinką. Kuo vėlesniam laikui šį darbą atidėliosite, tuo bus sunkiau - atsiras želdinių, suformuosite pievelę, akis pripras prie nors ir netobulo, tačiau savo vaizdelio..... Taigi, nors dabartinė situacija lyg ir atitinka jūsų sodybos feng-šui ir tenkina bet jau dalį rekreacinių ir estetinių poreikių, JEI KADA NORS ATEITYJE PLANUOJATE KŪDROS IR JOS APLINKOS TVARKYMO (YPAČ KASIMO) DARBUS, REKOMENDUOJU TUO UŽSIIMTI NEDELSIANT.
Dėl molio šlaitų: molyje ESANT REIKALUI (!!!) galima formuoti gerokai statesnius šlaitų nuolydžius, nei smėlyje, durpėje ir kt. gruntuose, tačiau lašas po lašo ir skrandį pratašo, nelalbant jau apie molį... Nors tie jūsų statūs šlaitai kolei kas ir stovi, kaip Marytė Melnikaitė, tai nereiškia, kad susidarius tam tikroms sąlygoms (kad ir koncentruotiems polaidžio ar liūčių vandens srautams), galima net ir labai kieto molio erozia, kurios produktai bus neišvengiami sunešti į kūdrą
Gerai, einam prie reikalo vardu siūliniai dumbliai. Jų įsigalėjimas kūdroje rodo, kad turite maisto medžiagų perteklių ir/arba per mažai alternatyvių dumbliams maisto medžiagų vartotojų - augalų. KAi išrovėte augalus (lyg rašėte, kad švendrus), dumbliams nebeliko paskutinio konkurento, įsisavinančio maisto medžiagas, taigi jie dar labiau suvešėjo. Jei norite atstatyti kūdros biologinę pusiausvyrą, privalote kuo skubiau pasodinti kad ir paprasčiausių nendrių (kuo didesnis biofiltras, tuo geriau), kurios konkuruos su siūliniais dumbliais. Ilgainiui, teisingai suformavus gerą vandens kokybę palaikančią ekosistemą, bėdos su siūliniais dumbliais turėtų išnykti, ko ir linkiu
Sėkmės kovoje!
Aušrys