Įkraunama...
Įkraunama...

Tvenkinio valymas

QUOTE(Eslieu @ 2010 08 05, 07:15)
Dar papildau: išskaičiau, kad čia žaliadumbliai, gera trąša. Bet kaip jie gali būti trąša, jei jie nesuyra, o kaip sumesti į krūvą, taip ir slūgso kieti kaip padas nuo vasaros pradžios. Aplink kūdrą nėra labai arti medžių, tik per kokius 5 metrus. Neseniai tik įsigijau tą sodybą kaime, tai niekuo sodelio netręšiau, lapus grėbdavau kiek įmanoma. Žinau, kad didelė klaida buvo palikti stačius kūdros šlaitus, bet dabar jau vėlu gailėtis. Užželdinti tokius labai sunku,juolab kad molis, aišku baisiausios piktžolės klesti, bet jau raunu jas, kad nesidaugintų, o viršų šienaujame. Ką aš blogai darau, kad taip veisiasi ta šlykšti masė?

LAbas, Eslieu,

Iš aprašymo bandau įtarti, kad jūsų kūdroje šią karštą vasarą išlindo visos per 3 metus sukauptos klaidos (na, vienos klaidos išvengėte - pavėlavote prisipirkti amūrų thumbup.gif ).
Niekaip nesuprantu, kam žmonės kasa kūdras stačiais kraštais doh.gif doh.gif doh.gif - nebent norėjote savo sodyboje įsirengti spąstus? - tada jums tai pavyko, ypač jei įsibridus kojos klimpsta į molį...
Na, sakykim, kad tai skonio reikalas ir pereikim prie biologijos. Siūliniai dumbliai, kuriuos taip gražiai aprašėte gun_rifle.gif , kūdroje auga dėl per didelio maisto medžiagų kiekio. Iš kur jų prisirinko, jums geriau matyti - tai gali būti ir ne iki galo iškastas derlingas dirvožemis, ir nuoplovos nuo kiemo ar tvartų, ir drenažo atnešamos maisto medžiagos ir daug kitų variantų. KAdangi kūdroje nėra pakankamai augalų, kurie surištų perteklines maisto medžiagas, jas mielai pasisavina siūliniai dumbliai, kurie ir klesti jūsų mažoje ir seklioje kūdroje.

Jei norite turėti rimtą kūdriuką, pirmai pradžiai siūlau pamąstyti apie kasimo darbus, t.y. siūlau kūdrą pagilinti ir padidinti iki kokių 7-8 arų bei 3-3,5 m vandens gylio, tvarkingai sušlaituoti povandeninius ir viršvandeninius šlaitus, suformuoti sklypo reljefą, užtikrinantį minimalią maisto medžiagų prietaką į kūdrą, o vėliau sukurti gerą vandens kokybę palaikančią ekosistemą.

Sėkmės!
Aušrys cool.gif

Atsakyti
Labai ačiū, Aušriau, už atsakymą. Susipažinau per tą laiką su abiem forumais, kur tu dalyvauji, ir kita medžiaga, tai šiek tiek pradėjau gaudytis, ir nujaučiau, ką tu parašysi.Dabar tikrai nėra galimybių(nors vietos yra) plėsti kūdrą (įtartinai ilgai neišlošiu teleloto), antra vertus, man ji atrodo gana didelė, gražios formos. Už jos per atstumą bus ažuolų giraitė(padedant Jevrosojūzui), kad nereiktų šabakštyno šienaut.Tiesa, gylis jos ,pasirodo, 3 m,ji tik šiek tiek karštą vasarą nuslūgusi(vyro patikslinimai, jis jos organizatorius, o vyrai, kaip žinia,pirma daro, paskui galvoja).Bet man patinka, kad šlaitai statūs, aš guliu ant krašto, ant žolės, ir žiūriu žemyn, į kūdrą, arba aukštyn, į molio kalnus(palikome juos, kad nematytumėme kaimynų), bet jie jau apaugę augmenija, kurią šienaujame.Jaučiuosi kaip kalnuose-pritempus.Bet tikrai: man visai nepatinka kūdra lygumose-nyku. Be to, galima į ją nardyti(aukštis, bijau suklysti,kur kas aukščiau nei plaukikai startuoja.Tik šiemet nenardžiau, nes bridku dėl tų dumblių.
Bet tu nenuoseklus kai kada. Užtikau, kad kažkur rašei, jog nebūtinai turi vykti molio krantų erozija.Tai nudžiugino mane.Jaučiu, kad gal pas mane taip ir bus.Vadinasi, krantai negrius. Nemanau kad vanduo kils aukščiau negu buvo aukščiausiam taške, nes ir taip lėtai ir sunkiai susirinko.Drenažas užkimštas pas mane, sužinojau.Tikiuosi, jog atkaklus dumblių grėbimas padės nors palaikyti lygį, kol pavasarį gausim plačiakakčių(ar kaip).Ką blogai dariau, tai kad roviau iš kūdros kur pasiekiau su grėbliu žaliuosius stiebus(tipo švendrų, bet tik vėliau paaiškės, kas ten).Labai ten telkėsi dumbliai. Na, dabar neberausiu,pasiliko tik 2 šluotos, nes nepasiekiau.Bet gal pasodinti negaištant ką nors, bet nežinau kiek tokiai kūdrai augalų norma. Vėl reiks skaityt forumus, nes nė velnio nežinau apie vandens augalų sodinimą.Bet nert atsisakau, tik nuo kranto.
Jei rimtai, tai vietoj ačiū kompartijai, kaip čia kažkas karštai dėkojo, aš prisidedu: ačiū supermamai, nes visomis mane dominančiomis temomis aš radau čia atsakymus dėka tokių puikių išmanančių gera linkinčių žmonių kaip Aušrius.
Atsakyti
QUOTE(Eslieu @ 2010 08 05, 19:40)
Labai ačiū, Aušriau, už atsakymą. Susipažinau per tą laiką su abiem forumais, kur tu dalyvauji, ir kita medžiaga, tai šiek tiek pradėjau gaudytis, ir nujaučiau, ką tu parašysi.Dabar tikrai nėra galimybių(nors vietos yra) plėsti kūdrą (įtartinai ilgai neišlošiu teleloto), antra vertus, man ji atrodo gana didelė, gražios formos. Už jos per atstumą bus ažuolų giraitė(padedant Jevrosojūzui), kad nereiktų šabakštyno šienaut.Tiesa, gylis jos ,pasirodo, 3 m,ji tik šiek tiek karštą vasarą nuslūgusi(vyro patikslinimai, jis jos organizatorius, o vyrai, kaip žinia,pirma daro, paskui galvoja).Bet man patinka, kad šlaitai statūs, aš guliu ant krašto, ant žolės, ir žiūriu žemyn, į kūdrą, arba aukštyn, į molio kalnus(palikome juos, kad nematytumėme kaimynų), bet jie jau apaugę augmenija, kurią šienaujame.Jaučiuosi kaip kalnuose-pritempus.Bet tikrai: man visai nepatinka kūdra lygumose-nyku. Be to, galima į ją nardyti(aukštis, bijau suklysti,kur kas aukščiau nei plaukikai startuoja.Tik šiemet nenardžiau, nes bridku dėl tų dumblių.
Bet tu nenuoseklus kai kada. Užtikau, kad kažkur rašei, jog nebūtinai turi vykti molio krantų erozija.Tai nudžiugino mane.Jaučiu, kad gal pas mane taip ir bus.Vadinasi, krantai negrius. Nemanau kad vanduo kils aukščiau negu buvo aukščiausiam taške, nes ir taip lėtai ir sunkiai susirinko.Drenažas užkimštas pas mane, sužinojau.Tikiuosi, jog atkaklus dumblių grėbimas padės nors palaikyti lygį, kol pavasarį gausim plačiakakčių(ar kaip).Ką blogai dariau, tai kad roviau iš kūdros kur pasiekiau su grėbliu žaliuosius stiebus(tipo švendrų, bet tik vėliau paaiškės, kas ten).Labai ten telkėsi dumbliai. Na, dabar neberausiu,pasiliko tik 2 šluotos, nes nepasiekiau.Bet gal  pasodinti negaištant ką nors, bet nežinau kiek tokiai kūdrai augalų norma. Vėl reiks skaityt forumus, nes nė velnio nežinau apie vandens augalų sodinimą.Bet nert atsisakau, tik nuo kranto.
Jei rimtai, tai vietoj ačiū kompartijai, kaip čia kažkas karštai dėkojo, aš prisidedu: ačiū supermamai, nes visomis mane dominančiomis temomis aš radau čia atsakymus dėka tokių puikių  išmanančių gera linkinčių žmonių kaip Aušrius.

Džiugu, kad priverčiau permąstyti savo kūdros koncepciją. Kompartija padėkas priima ne tik lozungauis, bet ir visokia kitokia popierine ar skysta valiuta lotuliukas.gif
Jūs teisi, statistiškai patvirtinta, kad nusipirkus loterijos bilietą, šansai joje išlošti iš tiesų šiek tiek padidėja, nežiūrint to, aš rekomenduoju nelaukti, kol laimėsite milijoną ir bent jau minimaliai susitvarkyti kūdos šlaitus ir jos aplinką. Kuo vėlesniam laikui šį darbą atidėliosite, tuo bus sunkiau - atsiras želdinių, suformuosite pievelę, akis pripras prie nors ir netobulo, tačiau savo vaizdelio..... Taigi, nors dabartinė situacija lyg ir atitinka jūsų sodybos feng-šui ir tenkina bet jau dalį rekreacinių ir estetinių poreikių, JEI KADA NORS ATEITYJE PLANUOJATE KŪDROS IR JOS APLINKOS TVARKYMO (YPAČ KASIMO) DARBUS, REKOMENDUOJU TUO UŽSIIMTI NEDELSIANT.
Dėl molio šlaitų: molyje ESANT REIKALUI (!!!) galima formuoti gerokai statesnius šlaitų nuolydžius, nei smėlyje, durpėje ir kt. gruntuose, tačiau lašas po lašo ir skrandį pratašo, nelalbant jau apie molį... Nors tie jūsų statūs šlaitai kolei kas ir stovi, kaip Marytė Melnikaitė, tai nereiškia, kad susidarius tam tikroms sąlygoms (kad ir koncentruotiems polaidžio ar liūčių vandens srautams), galima net ir labai kieto molio erozia, kurios produktai bus neišvengiami sunešti į kūdrą doh.gif
Gerai, einam prie reikalo vardu siūliniai dumbliai. Jų įsigalėjimas kūdroje rodo, kad turite maisto medžiagų perteklių ir/arba per mažai alternatyvių dumbliams maisto medžiagų vartotojų - augalų. KAi išrovėte augalus (lyg rašėte, kad švendrus), dumbliams nebeliko paskutinio konkurento, įsisavinančio maisto medžiagas, taigi jie dar labiau suvešėjo. Jei norite atstatyti kūdros biologinę pusiausvyrą, privalote kuo skubiau pasodinti kad ir paprasčiausių nendrių (kuo didesnis biofiltras, tuo geriau), kurios konkuruos su siūliniais dumbliais. Ilgainiui, teisingai suformavus gerą vandens kokybę palaikančią ekosistemą, bėdos su siūliniais dumbliais turėtų išnykti, ko ir linkiu drinks_cheers.gif

Sėkmės kovoje!
Aušrys cool.gif
Atsakyti
Prisikvatojau.Aš su viskuo sutinku, ką sakote, Aušrai, bet neieškau tobulybės. Juk gerai, kai ir blogai.Be to, turiu sekti vyro koncepcija, kuria jūs tiksliai apibūdinote kaip tipiško lietuvio.Pasakiau iš forumų sužinotą naujieną, kad kūdrų dydis jau neribojamas, tai jis manąs, kad gal ir prasiplatinsim kada, bet taip kaip ir išsikasėm. Vandens neišsiurbinėsim. Na, nesvarbu.Man dabar įdomu, kaip pasisėti tas nendres. Internete neradau nieko, kaip sodinti, jei vanduo jau yra, juk nemėtysi sėklų į vandenį, nes dauginasi jos matyt šakniastiebiais. Pas mane vandeny tik dvi vietelės tų labai žinomų augalų (bet nendrės turi varpas, o švendrai-burbuoles, o mano stieblapiai nei to, nei to neturi, gal per jauni), tai aš negaliu laukti kol jie prisidaugins, o gal jie nesidaugins. Tai kur man jų nusipirkti? Juk neateisiu į parduotuvę ir nesakysiu: duokit man nendrių sėjinukų ar sodinukų,manys, paplaukus.Lelijų ar prašmatnesnių augalų kol kas nesodinsiu, nes išnaikins kaimynų gyvenimo gėlės, kurios kol kas dar ne kolonijoj. Ir kiek reikia ant maždaug 100 kv. metrų vandens pradžiai.Turimas „nendres“aš nugalėjusi save įlindau į vandenį ir nukirpau sulig paviršiumi, kad nepūtų nulūžusios. Tai mano klausimas:kur gauti ir kaip sodinti nendres stačiašlaitėje kūdroje, kurioje jau prisirinkęs vanduo. Nei tiltelio dar nėra.
Atsakyti
QUOTE(Eslieu @ 2010 08 09, 20:10)
Prisikvatojau.Aš su viskuo sutinku, ką sakote, Aušrai, bet neieškau tobulybės. Juk gerai, kai ir blogai.Be to, turiu sekti vyro koncepcija, kuria jūs tiksliai apibūdinote kaip tipiško lietuvio.Pasakiau iš forumų sužinotą naujieną, kad kūdrų dydis jau neribojamas, tai jis manąs, kad gal ir prasiplatinsim kada, bet taip kaip ir išsikasėm. Vandens neišsiurbinėsim. Na, nesvarbu.Man dabar įdomu, kaip pasisėti tas nendres. Internete neradau nieko, kaip sodinti, jei vanduo jau yra, juk nemėtysi sėklų į vandenį, nes dauginasi jos matyt šakniastiebiais. Pas mane vandeny tik dvi vietelės tų labai žinomų augalų (bet nendrės turi varpas, o švendrai-burbuoles, o mano stieblapiai nei to, nei to neturi, gal per jauni), tai aš negaliu laukti kol jie prisidaugins, o gal jie nesidaugins. Tai kur man jų nusipirkti? Juk neateisiu į parduotuvę ir nesakysiu: duokit man nendrių sėjinukų ar sodinukų,manys, paplaukus.Lelijų ar prašmatnesnių augalų kol kas nesodinsiu, nes išnaikins kaimynų gyvenimo gėlės, kurios kol kas dar ne kolonijoj. Ir kiek reikia ant maždaug 100 kv. metrų vandens pradžiai.Turimas „nendres“aš nugalėjusi save įlindau į vandenį ir nukirpau sulig paviršiumi, kad nepūtų nulūžusios. Tai mano klausimas:kur gauti ir kaip sodinti nendres stačiašlaitėje kūdroje, kurioje jau prisirinkęs vanduo. Nei tiltelio dar nėra.

LAbas dar kartelį,

MAtau, kad iki tobulybės jums tikrai dar toli, tačiau gal jūs ir teisi: kuo blogiau - tuo geriau lotuliukas.gif Kūdriką nuo 2009 rugsėjo mėn legaliai galite platinti iki 10 arų (plotas skaičiuojamas nuo iškasos viršaus), taigi, investavus šiek tiek noro, proto ir finansų, galite pasidaryti ne molinį Pamyrą su Piandžo tarpekliu, o normalų lietuvišką EŽERĖLĮ, kuris, be visų kitų privalumų, dar turės ir gitaros, ananaso ar tetredro formą ir svarbiausia - STABILIUS KRANTUS SU NEPAVOJINGU NUOLYDŽIU thumbup.gif Ir dar: kai didinsite kūdrą, vandenį išsiurbti tiesiog privalu. Kitu atveju kūdros dugnas gali būti iškastas nelygiai, nepasiektas reikiamas gylis (nors už tai ir sumokėsite ekskavatorininkui doh.gif doh.gif doh.gif ), padaryti neteisingi povandeninių šlaitų nuolydžiai ir pan.
Nendryno naujienos. Tik nesakykite, kad aš jums patariau ŠIUO METU bristi vandenin ir karpyti ir taip deficitinius nendrių lapus! TAigi dar vasara, augalai šiuo metu intensyviai surišinėja maisto medžiagas. o jūs jiems nukarpėte "saulės baterijas" ir laikinai iki minimumo sumažinote jų maistmedžiagių asimiliavimo efektyvumą blush2.gif Šiuos darbus reikia daryti rudenį ar žiemą, o dabar.... Na, dumbliai jums padėkos drinks_cheers.gif
Nendrės dauginasi šakniastiebiais, taigi sėti jų lyg ir nereikia. Užtenka nuvažiuoti pas draugus į kūdrą ir išsikasti keliasdešimt kelmelių apetitingų nendrių mirksiukas.gif NOTE: darbas fiziškai sunkus ir moraliai sekinantis, ypač jei po keleto metų planuojate kūdrą perkasti. Nendrių kerus reikia sodinti 30-50 cm gylyje, suformuojant reikiamo dydžio ir norimo dizaino nendrynų sąžalynus.

Sėkmės darbuose!
Aušrys cool.gif
Atsakyti
Sveiki,
reikia pagalbos, gak kas patartumėt help.gif
Pirkome namą kurio sklype yra aštuonkampės formos 1a vandens telkinys, kūdra ar dar nežinia kaip ją pavadinti biggrin.gif Stačiais betonuotais krantais doh.gif kurie aplipę dumbliais ir kitais neaiškiais dalykais doh.gif Gylis apie 1 m, kai kur gal ir giliau... g.gif
Viduje veisiasi keli neaiškios kilmės lynai, varlės ir beveik pusę kūdros užėmę vandens lelijos.
Problema yra tame, kad vanduo siaubingai drumzlinas, nešvarus... šiuo metu žydi.
Metro ir arčiau atstumu auga du be galo dideli beržai, didžiulis medis - aronija, eglė, pora pušų. Pavasarį į tą tvenkinuką krenta beržų, pušų žiedadulkės, pumpurai, rudenį gausybė lapų... doh.gif Ir taip jau apie 20 metų, kiek žinau iš buvusių šeimininkų.
Ką daryti??? Iškirsti medžius esančius šalia telkinio, gilinti gylį, išpilti žvyru ar įleisti pora amūrų????? g.gif Gal kokį fontanėlį pastatyti, kad vanduo neužsistovėtų?
Padėkit prašau, tiek prisiklausiau nuomonių, kad norisi jį visai panaikinti, tačiau taip gerai šalia vanduo daržui palaistyti. biggrin.gif O sūnus dar svajoja kada nors jame pasimaudyti biggrin.gif Šią vasarą plaukiojo metras pirmyn - metras atgal su gumine valtele lotuliukas.gif , poto iš jos iškrito, panėrė (aišku plaukt gerai moka) - sakė labai jau vanduo smirda biggrin.gif doh.gif
Ačiū.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo marselina: 16 rugpjūčio 2010 - 11:27
QUOTE(marselina @ 2010 08 16, 12:24)

pora amūrų bus tikrai per daug tokio dydžio baloj.. Ir p. Ausras nelabai yra už amūrus. mirksiukas.gif Amūrai nenaikina dumblių, jie maitinasi tik žolėm (kurių reikia). Jei galėjot plaukioti valtele, tai ne tokia tragiška būklė tikriausiai, kad reiktų suleist amūrus. Jei neklystu, 20% prūde turi būti žolių. Vanduo smirdėt gali nuo pūvančių dumblių. Tiksliau atsakys p. Ausras. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Mistica @ 2010 08 16, 15:00)
pora amūrų bus tikrai per daug tokio dydžio baloj.. Ir p. Ausras nelabai yra už amūrus.  mirksiukas.gif Amūrai nenaikina dumblių, jie maitinasi tik žolėm (kurių reikia). Jei galėjot plaukioti valtele, tai ne tokia tragiška būklė tikriausiai, kad reiktų suleist amūrus. Jei neklystu, 20% prūde turi būti žolių. Vanduo smirdėt gali nuo pūvančių dumblių. Tiksliau atsakys p. Ausras.  4u.gif

Na taip, dėl amūrų jūs ko gero teisūs, nes žolių ten praktiškai nėra. Tik labai nešvarus vanduo ir tie betonuoti krantai apaugę dumbliais. doh.gif Gal tas vandens lelijas visam laikui reikėtų išrauti..? g.gif

user posted image
Tik čia dar be vandens lelijų.

Papildyta:
Nes žiemai išimam, ištraukiam visus vandens lelijų lapus su stiebais, o vasarą jų vėl siaubingai daug prisidaugina. doh.gif
Atsakyti
Na va, padariau šiandien foto. Padėtis nekokia... verysad.gif
user posted image
Labai atsiprašau, įdėjau foto tragiško dydžio...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo marselina: 16 rugpjūčio 2010 - 17:14
QUOTE(marselina @ 2010 08 16, 18:12)
Na va, padariau šiandien foto. Padėtis nekokia...  verysad.gif
[

va čia tai KŪDRA thumbup.gif

čia bijau kad be kūdrininkystės mokslų daktaro Aušro organizuojamų poros trejeto geologinių ekspedicijų to aro ištyrimui neapsieisit bigsmile.gif nors aš pasiūlyčiau išsiurbt vandenį, užkalt lentom viršų, na ir, galbūt, kiek apšiltinus būtų galima žiemą bulves sandėliuot Jūsų KŪDROJ drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(valkata222 @ 2010 08 16, 21:35)
va čia tai KŪDRA  thumbup.gif 

čia bijau kad be kūdrininkystės mokslų daktaro Aušro organizuojamų poros trejeto geologinių ekspedicijų to aro ištyrimui neapsieisit  bigsmile.gif nors aš pasiūlyčiau išsiurbt vandenį, užkalt lentom viršų, na ir, galbūt, kiek apšiltinus būtų galima žiemą bulves sandėliuot Jūsų KŪDROJ  drinks_cheers.gif

Va čia tai komentaras blink.gif lotuliukas.gif O jūs valkata222 nebandėt rašyti į temą "Daržovių sandėliavimas žiemai" ? tongue.gif
Bet šiaip jūs teisūs, man tikrai reikėtų žmogaus išmanančio tokius dalykus patarimo. smile.gif
Atsakyti
mano kukliu supratimu,
šio įrenginio kūdra vadinti negalima,
čia labiau jau betoninis baseinas smile.gif
su tokio ploto ir tokios konstrukcijos objektu pasiekti gerų rezultatų manau bus labai sudėtinga ir labai brangu.
Pratekantis vanduo įsivaiduoju kad būtinas elementas - vien fontanėlio neužteks.
Taip pat filtruoti vandenį... Gal ir chemija kokia pagelbėtų? Bet šiaip sudėtingas čia atvejis...
Atsakyti