Įkraunama...
Įkraunama...

Tvenkinio valymas

QUOTE(trr @ 2009 08 10, 20:34)
labai dėkui.  aciuks.gif bigsmile.gif  gręžinukus pasidaryti būtų įdomu, tikrai smalsu kaip ten kas yra.. o veiksmų imtumėmės dar negreit  ax.gif  nes kol kas kiti darbai laukia.. o ir tas švendrynas savaip gražus, labai netrukdo..  ax.gif  rolleyes.gif
vietiniai sako anksčiau ten žmonės važiuodavo karosų gaudyti, ir vandens lygis buvo aukštesnis, kol prieš kelis metus buvo tvarkomas  (gal pakeltas) greta einantis keliukas.
p.s. o kaip suprast "derinti projektą su visais norinčiais prisidėti"? apie ką čia? g.gif

LAbas dar kartelį,

Vandens lygis pastaraisiais metais kritęs visur - net ežeruose ir pelkėse stebimas jo sumažėjimas iki 20-40 cm. Ką darysi, sasusmeti ne tik ekonomikoje...

Parengti projektai derinami su vietine savivaldybe, kuri savo ruožtu siunčia projektą derinti institucijoms, išdavusioms projektavimo sąlygas (pvz., aplinkosaugininkams, higienistams, gaisrininkams ir t.t.). Dar gali reikėti suderinimo su gretimų sklypų savininkais, jei kūdra bus kasama ar iškasto grunto sandėliavimas vyks arčiau, nei 5 m nuo sklypo ribos.

Sėkmės!
Aušrys cool.gif

Atsakyti
QUOTE(Ausras @ 2009 08 11, 10:45)
Dar gali reikėti suderinimo su gretimų sklypų savininkais, jei kūdra bus kasama ar iškasto grunto sandėliavimas vyks arčiau, nei 5 m nuo sklypo ribos.

klausimas ne i tema, bet tiksliai p. Ausriui, vis as bandau svetima patyrtimi pasinaudoti wink.gif - ar gali kaiminas pakelti savo sklypa lygi 2 metrais nesuderinus su manimi?

kitas klausimas labiau i tema, radau interneto platybese toki va preparata -
http://www.kzps.ru/drilling_muds-5.htm
cia pramoninis kolmatantas, kuris skirtas sandarinti grunto laiduma vandeniui, jis uzkimsa grunto "poras".. kaip manote, jei toki imesti i pruda, tai logishkai tariant po kurio laiko jis uzkims grunta ir naturaliai hermetiziuos prudo dugna.. ne?
Atsakyti
QUOTE(Ausras @ 2009 08 11, 10:45)
Dar gali reikėti suderinimo su gretimų sklypų savininkais, jei kūdra bus kasama ar iškasto grunto sandėliavimas vyks arčiau, nei 5 m nuo sklypo ribos.

Sėkmės!
Aušrys  cool.gif

va paskutinis sakinys mane domino. smile.gif
o išvalius tik dalį kūdros įmanoma ją išlaikyti švarią? t.y. ar nesuplauks dumblas iš neišvalytosios dalies? g.gif o aplinkui esančius juodalksnius ir kitus medžius reiktų pjauti? g.gif ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 11 rugpjūčio 2009 - 10:21
QUOTE(kaban @ 2009 08 11, 08:53)
klausimas ne i tema, bet tiksliai p. Ausriui, vis as bandau svetima patyrtimi pasinaudoti wink.gif - ar gali kaiminas pakelti savo sklypa lygi 2 metrais nesuderinus su manimi?
kitas klausimas labiau i tema, radau interneto platybese toki va preparata -
http://www.kzps.ru/drilling_muds-5.htm
cia pramoninis kolmatantas, kuris skirtas sandarinti grunto laiduma vandeniui, jis uzkimsa grunto "poras".. kaip manote, jei toki imesti i pruda, tai logishkai tariant po kurio laiko jis uzkims grunta ir naturaliai hermetiziuos prudo dugna.. ne?

Labas, Kaban,

Kaimynas iš principo gali kelti savo sklypo lygį tiek, kiek nori, jei jo su savivaldybe suderintame statybų projekte numatytas toks sklypo sukėlimas. Tačiau mąstant logiškai, jo sklypo lygio pakėlimas neturėtų kenkti gretimiems sklypams (pvz., reikia įrengti grunto plitimą už sklypo ribų sulaikančias sieneles ir kt.). Bet kuriuo atveju, jūsų kaimyniškiems santykiams išeis į naudą, jei tokius planus suderinsite su kaimynais drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif prieš atvažiuojant ekskavatoriams.

Kaip supratau, šis kolmatantas yra skirtas geologinių gręžinių sienalių sandarinimui. Bandau spėti, kad natūralaus 1-3 m vandens stulpo slėgio gali neužtekti tam, kad malto marmuro grūdelius efektyviai "įsprausti" į porėtą ir vandeniui laidų gruntą. Tačiau, kadangi KAban kūdra virtusi "Supermamos" bandymų poligonu, galima išbandyti ir šią priemonę - blogiau jau nebus rolleyes.gif

Sėkmės!
Aušrys cool.gif
Papildyta:
QUOTE(trr @ 2009 08 11, 09:13)
va paskutinis sakinys mane domino.  smile.gif 
o išvalius tik dalį kūdros įmanoma ją išlaikyti švarią? t.y. ar nesuplauks dumblas iš neišvalytosios dalies?  g.gif o aplinkui esančius juodalksnius ir kitus medžius reiktų pjauti?  g.gif  ax.gif

Jei darbus atliksite teisingai, dumblas iš nevalytos dalies tikrai neplauks. Be to, likęs švendrynas gali tarnauti kaip biofiltras, padedantis palaikyti gerą vandens kokybę (tik yra tikimybė, kad kūdros vanduo gali būti rusvas). O nevertingus juodalksnius tikrai reiktų praretinti.

Sėkmės kūryboje!
Aušrys cool.gif
Atsakyti
galejot tiesiog pasakyti nezinau i abu klausimus smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2009 08 13, 11:13)
galejot tiesiog pasakyti nezinau i abu klausimus smile.gif

...arba praignoruoti abu klausimus nesusijusius su tema "tvenkinio valymas" rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Ausras @ 2009 08 13, 17:50)
...arba praignoruoti abu klausimus nesusijusius su tema "tvenkinio valymas"  rolleyes.gif

arba jo smile.gif
Atsakyti
Laba diena, perskaičiau visą temą, bet kilo klausymų. Mano kūdra beveik 1 aro. Iškasta prieš tris metus. Vanduo gražus, skaidus. Pakrantėse auga daug vandens irisų ir truputis kurklių. Šiemet dugnas apaugo plunksnalapėm.
Kaip geriau kovoti su dugninėm žolėm? Ar leisti amūrus? Ar užsiveisti vandens lelijų? Gal man reikia nendrių?
Prūdas giliausioje vietoj apie 3 metrus.
Atsakyti
QUOTE(Germina @ 2009 08 24, 10:54)
Laba diena, perskaičiau visą temą, bet kilo klausymų. Mano kūdra beveik  1 aro. Iškasta prieš tris metus. Vanduo gražus, skaidus. Pakrantėse auga daug vandens irisų ir truputis kurklių. Šiemet dugnas apaugo plunksnalapėm.
Kaip geriau kovoti su dugninėm žolėm? Ar leisti amūrus? Ar užsiveisti vandens lelijų? Gal man reikia nendrių?
Prūdas giliausioje vietoj apie 3 metrus.

LAbas, Germina,

Sprendžiant iš aprašymo, jūsų mažytis kūdriukas išgyvena normalų eutrofikacijos ciklą ir, mano požiūriu, gerai yra tai, kad kūdra darosi makrofitinė, o ne planktoninė (kitaip nebūtų povandeninių augalų, bet "žydėtų" vanduo. Nežinau, ar tos plunksnalapės jau virto tokia didele problama, kad jas reiktų užsiundyti amūrais g.gif Tokioje mažoje kūdroje jie gali suryti visą vandens augaliją, o jei tikrai įdėmiai skaitėte forumą, jau žinote, kad amūrai ne tik valgo.... rolleyes.gif
Bandau spėti, kad jūsų atveju daug patikimesnė ir labiau prognozuojamo efekto kovos su plunksnalape priemonė būtų ilgakotis grėblys. Juo PO VEGETACIJOS SEZONO (sakykim rugsėjo pabaigoje), nuo kokio plausto ar iš guminės valties nesunkiai išgraibysite plunksnalapes, jų biomasę sukompostuosite už kūdriuko prietakos baseino ribos ir kitais metais jų gerokai sumažės. TIK NEREIKIA PASKELBTI PLUNKSNALAPIŲ IR KITOS DUGNO AUGALIJOS PRIEŠU NR.1 gun_bandana.gif gun_bandana.gif gun_bandana.gif - DUGNO AUGALIJA REIKALINGA JŪSŲ KŪDROS EKOSISTEMOS BALANSUI drinks_cheers.gif

Sėkmės!
Aušrys cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Ausras @ 2009 08 25, 13:15)

Sprendžiant iš aprašymo, jūsų mažytis kūdriukas išgyvena normalų eutrofikacijos ciklą

Ačiū už atsakymą. Aš truputi nusirašiau ir savo kūdrą pamažinau. Ji ne 1 aro, o beveik 4 arų.

Tas žoles, aš visą vasarą, su grėbliu tik ir graibiau. Prisiskaičiau apie žuvis ir dabar jau labai suabejojau. Pas mane gyvena labai daug varlių, visokių dusių ir net tritonų. Dar gyvena krevetės. Gal man koių vėžiukų užsiveisti? Kaip manote dėl jų?

Ar vandens lelijos pagerintų vandens kokybę?
Atsakyti
QUOTE(Germina @ 2009 08 25, 13:26)
Ačiū už atsakymą. Aš truputi nusirašiau ir savo kūdrą pamažinau. Ji ne 1 aro, o beveik 4 arų.

Tas žoles, aš visą vasarą, su grėbliu tik ir graibiau.  Prisiskaičiau apie žuvis ir dabar jau labai suabejojau.  Pas mane gyvena labai daug varlių, visokių dusių ir net tritonų.  Dar gyvena krevetės. Gal man koių vėžiukų užsiveisti? Kaip manote dėl jų?

Ar vandens lelijos pagerintų vandens kokybę?

Na, 4 arų kūdriuką jau galima vadinti kūdra drinks_cheers.gif
Jei nedžiugina varlės, tritonai, dusios ir kt. fauna (na, krevečių greičiausiai neturite rolleyes.gif ), galit įleisti porą-trejetą lydekaičių - efektas išbandytas ir garantuotas, be ti jos praretins karosų (jų tikrai turėtų būti 3 metų kūdroje) gretas rolleyes.gif
O specialiai veisti vėžius, vėželius, vėžiukus - klausimas, aišku, įdomus g.gif . Pirmiausiai pagalvokim, kam jų reikia?, ką jie valgys jūsų kūdroje?, kas juos valgys jūsų kūdroje?, kokia iš jų bus nauda kūdros ekosistemai, vandens kokybei, kūdros rekreacinėms savybėms ir pan.?...... Jei nuspręsite, kad reikia ir rasite, kur gauti NESERGANČIŲ doh.gif doh.gif doh.gif vėžių - veiskite.

O vandens augalai yra natūrali ir būina ekosistemos dalis. Ar tai būtų plunksnalapės, ar elodėjos, ar vandens lelijos - visi jie suriša maisto medžiagas vegetacijos sezono metu, t.y. tam tikra prasme gerina vandens kokybę. Tačiau vandens lelijų neišskirčiau kaip kažkuo ypatingų. Jei kažkuriame poste skaitėte tokį patarimą, tai greičiausiai buvo rašoma apie l. nedidelį karpių baseinėlį ar pan., kur galėtų pasireikšti teigiamas lelijų lapų sukeliamas vandens masės užpavėsinimo efektas. Jūs gi, tikriausiai nenorite "uždengti" visų 4 arų vandens lelijų lapais, beje to ir nereikia - rašėte, kad vanduo skaidrus thumbup.gif
Žodžiu - lelijas galima sodinti labiau dėl grožio, nei dėl vandens kokybės, o nertis grėbliuoti visai pravartu, ypač po vegetacijos sezono, nes žiemą jų biomasė pūva ir didina kūdros dumblėjimą.

Sėkmės kūryboje!
Aušrys cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Ausras @ 2009 08 26, 12:10)

Jei nedžiugina varlės, tritonai, dusios ir kt. fauna (na, krevečių greičiausiai neturite rolleyes.gif ), galit įleisti porą-trejetą lydekaičių - efektas išbandytas ir garantuotas, be ti jos praretins karosų (jų tikrai turėtų būti 3 metų kūdroje) gretas  rolleyes.gif
O specialiai veisti vėžius, vėželius, vėžiukus - klausimas, aišku, įdomus  g.gif . Pirmiausiai pagalvokim, kam jų reikia?,

Pas mane tikrai gyvena kažkas atrodančio kaip krevetės. Vyras net juokėsi, kad aš be reikalo brangiai mokėjau už savo akvariumines krevetes, kai čia jų pilna dykai. Nieko neradau apie balų krevetes, bet juk pilna gėlavandenių, tai gal ir pas mus jos gyvena? Karosų, tai nei vieno nemačiau, bet atskrenda ir antys ir gandrai ir gervės, tai gal jų jau ir yra.

Apie vėžius galvojau, kad jie man varles suės ar dusias o ir šiaip virti būtų skanūs biggrin.gif

Apie lelijas labai smulkiai paaiškinot. Ačiū.
Atsakyti