Įkraunama...
Įkraunama...

Išlaidos maistui

QUOTE(Victorious @ 2015 02 01, 22:44)
dirbtiniu būdu užaugintomis krevetėmis.

nevalgot nieko uzauginto dirbtiniu budu g.gif lasisa irgi dirbtiniu budu uzauginta, kaip ir karpis, vista, kalakutas, kiaule... grudines kulturos(kruopos), darzoves... galima vardint ir vardinti, bet ar tada lieka ka valgyti? labai jau nedaug g.gif

QUOTE(Rasma @ 2015 02 02, 08:42)
Ypač kokybiško ir sveiko maisto (tarkim, kai gausu vaisių ir daržovių), kai pagrindas ne vien grūdinės kultūros.
Nebent jokių importuojamų sezoninių vaisių ir daržovių nepirkt
Man vien daržovėms per mėnesį šeimynai virš 100 Eur išeina...
O kur dar duonos kepimas su raugu, jogurto gaminimas

Ištisai valgo. Kasdien gaminu ne puodais jau, kibirais. Išviriau...
Tai dabar tokie patiekalai kaip blynai, apkepai, virtiniai - 'tik desertas', visai nuo jų nepavalgo.

kokius siuo metu perkate darzoves ir vaisius? na, kad atitiktu kriterijus jusu minimus?
ir labai smalsu, kas jums sveikas ir kokybiskas maistas? jei mesa, tai kokia, jei zuvis, tai kokia?
as kazkaip galvoju, kad labai sunku siais laikais gauti kokybiska ir sveika produkta, jei jo neaugini/negamini pats, kad jau butum visikai tikras smile.gif
buvo syki cia pasirodziusi moteris, gal kas irgi pamenate, kuri viska viska gaminosi pati(ir dar dirbo) ir varskes, ir surius, ir mesos gaminius, jau nekalbant apie duona ir jogurta smile.gif gaila, neilgai uzsibuvo, na tiek dirbant namuciuose, nekeista...

duonos kepimas, naminis jogurtas iseina brangiau? mes kazkada bandem, bet neprigijo, duonkepe kirmyja spintelej... juodos, na tos tikros duonos, iskepti nepavyko, kitos seima nevertina ir nevalgo verysad.gif nusibodo kepti ir nesti i darba, kur suryja bileka. jogurta kuri laika gaminau, bet nustojo valgyti, nes per skystas doh.gif kai bandziau labiau piena nugarinti, isvis nevalge, nes sutintu pienu atsiduoda doh.gif zodziu, vienas vargas, o nauda abejotina unsure.gif

as tokiu atveju, perziureciau meniu g.gif jei nuo kazkokiu patiekalu ''nepavalgo'', tai gal juos keisti kitais? na, kol dazniau bunama namie, tai gal ir galima skirti daug laiko gaminimui, bet kai reikia dar ir dirbti, tai dar etata atidirbti namie jau butu sudetinga.

ir dar, juk nesukontroliuosi, kuo tuos vaikus maitina darzelyje, mokykloje rolleyes.gif

QUOTE(jearmaine @ 2015 02 02, 10:16)
Porą kartų į savaitę perkam pusgaminius (virtinukus, lietinius su įdaru, dešreles), nes tingisi po darbo kažką gaminti, tai turbūt nelabai ekonomiška.

galima butu skirti viena diena ir prigaminti naminiu paruostuku, susisaldyti ir kai tingisi juos ir gaminti 4u.gif virtiniai, koldunai, susukti lietiniai, netgi apkepti kotletukai, bolones padazas puikiausiai tinka naudojimui smile.gif
dar iseitis butu 0 zona saldytuve. ten sviezia mesa/zuvi galima laikyti savaite. susiprieskuoniut, susiruost, kad jau tik gaminti tereiktu smile.gif

QUOTE(dontstop @ 2015 02 02, 10:55)

sveikinimai sulaukus dukreles 4u.gif 4u.gif 4u.gif

i tema biggrin.gif sausi pravalgem 332.26eur 4u.gif 4.5 suaugeliu unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(mazas_voveriukas @ 2015 02 01, 19:49)
Kokia Jūsų patirtis? Ar laikantis dietos, įmanoma sutaupyti? Juk sveikesni, ekologiški produktai kainuoja brangiau nei įprasti  blush2.gif

O ką Jūs apskritai gaminat? Rašot, kad daug pinigų išleisdavot ir pan., bet būtų aiškiau, jei sukonkretintumėte, kam konkrečiai išleidžiat 4u.gif Nes pvz man tai akivaizdžiai susitaupė, kai ėmiau dietintis, nes mano pagrindinis maistas buvo visokie užkandžiukai ir skanumynai doh.gif
Su tais sveikais/ekologiškais atskira diskusija, kiek esu lyginusi, išleidžiu daugiau vien dėl to, kad perkam tik tam tikrus produktus (ne alia ekologiškus, bet ir ne pigiausius), bet jų sąskaita bent jau šiuo metu gyvenimas taupyti nespaudžia, taip kad ir nesikankinu ax.gif Apskritai, mano galva, tos visos ekologijos yra išpūstas burbulas (turėjau progos viską iš visų pusių išnagrinėti ir priėjau tokios nuomonės) ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Digse @ 2015 02 01, 20:13)
kad ir ta pati paukštiena kainuoja nedaug smile.gif

vištos krūtinėlė 20 lt/kg. Mano akim čia daug smile.gif

QUOTE(Rasma @ 2015 02 02, 07:42)
Skaitau šią temą ir mistika man tokios išlaidos...

na, mes 2+1 vaikas, jūsų 5 smile.gif smile.gif
Namie dubuo su vaisiais - obuoliai, kriaušės, bananai, dbr kiviai. Perku akcijinius, jei neišvaizdūs, tada be akcijos.
Daržovių mažai valgom... Perku tik pomidorus, agurkus, salotas, aisbergą, morkas, bulves.
Vyras labai žiūri maistą, netaupo maisto sąskaita.
Tokių kaip jogurtų mažai labai suvalgom, perkam pagrinde tik vaikui Dobilo. Patys atsisakom, tuščias maistas irnesakyk.gif
Riešutų praktiškai išvis neperkam, šiaip užkandžiavimam nereik. Tai kada juos valgyt?
Kept duoną tiesiog neapsimokėtų, mesčiau lauk, į savaitę 2 kartus turbūt tik perkam ir tik Urtės ruginę su saulėgrąžom. Nors ieškau tokios, kurios sudėtį kvietinių miltų nebūtų, kažkaip nesiseka rast.
Iš pusfabrikačių perkam koldūnus, kartais fri bulves.

Gal palyginus mes mažai valgom g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitulka @ 2015 02 02, 15:58)
vištos krūtinėlė 20 lt/kg. Mano akim čia daug  smile.gif
na, mes 2+1 vaikas, jūsų 5  smile.gif  smile.gif
Namie dubuo su vaisiais - obuoliai, kriaušės, bananai, dbr kiviai. Perku akcijinius, jei neišvaizdūs, tada be akcijos.
Daržovių mažai valgom... Perku tik pomidorus, agurkus, salotas, aisbergą, morkas, bulves.
Vyras labai žiūri maistą, netaupo maisto sąskaita.
Tokių kaip jogurtų mažai labai suvalgom, perkam pagrinde tik vaikui Dobilo. Patys atsisakom, tuščias maistas irnesakyk.gif
Riešutų praktiškai išvis neperkam, šiaip užkandžiavimam nereik. Tai kada juos valgyt?
Kept duoną tiesiog neapsimokėtų, mesčiau lauk, į savaitę 2 kartus turbūt tik perkam ir tik Urtės ruginę su saulėgrąžom. Nors ieškau tokios, kurios sudėtį kvietinių miltų nebūtų, kažkaip nesiseka rast.
Iš pusfabrikačių perkam koldūnus, kartais fri bulves.

Gal palyginus mes mažai valgom g.gif

mes perkam po 12 Lt/kg smile.gif išdarinėtą, be odos. O ne sezono metu šios daržovės juk neskanios unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitulka @ 2015 02 02, 14:58)
vištos krūtinėlė 20 lt/kg. Mano akim čia daug  smile.gif

čia gal kokia įpatinga ekologiška krūtinėlė, nes brangi? unsure.gif
Aš perku po 14LT mažąją file.

Mūsų 5asmenų šeima šį mensį išleido 171,55€ thumbup.gif

Teisybės ir aiškumo dėlei, daug daržovių turim savų iš tėvelių sodo blush2.gif
Ir šį mėn. varškės buvom gavęs gal kokį 10kg bigsmile.gif
Viską perkant, manau, būtų antra tiek unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(milaaa @ 2015 02 02, 12:53)
kokius siuo metu perkate darzoves ir vaisius? na, kad atitiktu kriterijus jusu minimus?

ir labai smalsu, kas jums sveikas ir kokybiskas maistas? jei mesa, tai kokia, jei zuvis, tai kokia?

duonos kepimas, naminis jogurtas iseina brangiau?

jogurta kuri laika gaminau, bet nustojo valgyti, nes per skystas doh.gif

Šiuo metu importo pikas (t.y.sezonas įv.pasaulio valstybėse):
mandarinai ('clementine' rūšies), pomelo ir greipfrutai, apelsinai, citrinos, avokadai, kivi. Jau sezonas į pabaigą, bet dar yra: šv.datulės, kriaušės, persimonai, granatai.
Bananai bet kokiu atveju (net ir palankiausio sezono) metu į visas valstybes importuojami pusžaliai ar žali, tad baigiami nokinti etileno dujose.
Tai vat iš išvardintų ir nuperku. Namie pvz. šiandien pilnas krepšys LT susisukusių obuolių, kriaušių, pomelo, apelsinų, mandarinų ir kekė bananų.

Iš daržovių dabar pats importo pikas (sezonas): šparagai, brokoliai, kalafiorai, briuselio kopūstai, cikorija, žirnių ankštys, špinatai, svogūnų laiškai, ridikai, įv.salotos.
Aš tiesa dar perku pomidorus (vyšninius dažniausiai, su šakelėm), nors pasaulio metu jų sezonas baigiasi vėlyvą spalį-ankstyvą lapkritį.
Išmanau nitratus, pesticidus ir visokį brudą, tai tiesiog žinau ir renkuosi. Salotas bliūdais valgom visais sezonais.
Mano vaikai daržoviniai-vaisiniai, tai kažkada skaičiavau, kad apie 20 kg per sav.suvartojam 'žalumynų'. Nulinė zona vien tik šv.daržovių prikišta, abu stalčiai doh.gif

Visi importuoti vaisiai pas mus šeimoje ne tik pamirkomi prieš plovimą, bet ir lupami (pvz.kriaušės).

Sveikas ir kokybiškas tas, apie kurį žinau. Man paprasčiau aš dirbu su maistu, dirbau inspektore, žinau LT įmones, importuotojus, technologijas ir t.t .
Mėsą perku tik šeimai (aš nevalgau), tai jautiena, veršiena ir aviena (tik plovui), retai - kiaulienos gabaliuką, tik vaikams (grynai dėl brangumo) - antiena ir triušiena. Mažoji l.mėgsta vištą, bet stengiuosi rečiau.

Žuvis: iš geriausių - šamas, bet kadangi l.brangus (o aš žuvį l.mėgstu), tai dažniau perku vaiv. upėtakį, sterką, tilapiją ir jūros ešerį (retai, nes jūrines žuvis, ypač riebias reikia valgyt l.su saiku). Sezono metu mėgstu stintą. Perku ir akcijinę lašišą, bet ji mažiausiai vertinga kokybės prasme. Žuvies maltiniams perku šald.jūros lydekos filė ir malu. Šeimyną žuvį mažiausiai mėgsta. Duodu jiems 1 k per sav. ir jie kažkaip ryja tik upėtakį keptą ant grotelių.
Išvis faršą gaminu iš geros mėsos, tik pati. Jokių riebalų, gyslų ir abejotinų atraižų.

Nežinau dėl brangumo, nel.skaičiavau kiek kainuoja kepti duoną ar pagaminti jogurtą.

Jūs jogurtą gaminot turbūt iš pirktinio jogurto, kad toks rezultatas. Nors toks receptas sklando internete, bet turėkit galvoje, kad pramonė nėra durna. Ir ji apsisaugo, kad jums nesigautų skanus jogurtas namie. Jei gamintumėt jogurtą, varškę, grietinę iš tam skirtų gyvų ar liofilizuotų kultūrų, tai pajustumėt didelį skirtumą (netgi lyginant su pirktiniais). Ir tokį jogurtą galima 'persėti' tik iki trijų kartų. Natūraliai 'saldus' ir tokiam jogurte šaukštas stovi mirksiukas.gif
Bet svarbu neperkaitinti pieno.
QUOTE(Vitulka @ 2015 02 02, 14:58)
Nors ieškau tokios, kurios sudėtį kvietinių miltų nebūtų, kažkaip nesiseka rast.

"Jonė" - 100 proc.ruginė ir su raugu. Tik su "Jore" nesumaišyk.

QUOTE(Digse @ 2015 02 02, 15:13)
O ne sezono metu šios daržovės juk neskanios unsure.gif

Agurkai taip, bet pomidorų yr ir dieviškai kvepiančių, ir be galo skanių. Tik aišku ne tie iš pigių ir plastmasinių.
Atsakyti
QUOTE(Digse @ 2015 02 02, 15:13)
O ne sezono metu šios daržovės juk neskanios unsure.gif

Aš irgi perku, bet labai retai, kai užsimanau: agurką (į krabų mišrainę), Iceberg salotų (mišrainei su vištiena). Skonis "bliednas", sveikumas abejotinas, bet būtent žiemą labai pasiilgstu žalumos ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Tikrė @ 2015 02 02, 14:09)
mano galva, tos visos ekologijos yra išpūstas burbulas (turėjau progos viską iš visų pusių išnagrinėti ir priėjau tokios nuomonės) ax.gif

Netikiu, kad tokios nuomonės galėjot prieiti dėl džiovintų vaisių/daržovių, ir mechaniškai spaustų (pvz.akmenimis) nerafinuotų aliejų. Riešutai irgi turi pranašumo.
Pramoniniu būdu vaisiai džiovinami sieros dioksido dujomis (per kelias val.gaunama tonos gatavos produkcijos), tad susidaro produkte nemaži sulfitų kiekiai. O sulfitai žmogaus org-mą l.įjautrina, ypač alergikams ir astmininkams rykštė.
Natūraliai sulfitų irgi gali susidaryti, bet l.l.mažai.
Aš šeimai kalu į galvą, jei negali sau leisti nusipirkti džiov. ekologiškų vaisių už 11 Lt (pakelis), tai geriau išvis jų nevalgyk. O jei nusipirkai pramoninius už 4 Lt (ne visada ranka pakyla pirkti brangesnius ar tiesiog gyvenimas toks, jog niekaip negali sau to leisti), tai būk mielas malonus ir mirkyk mažiausiai per naktį, pradžioje kas valandą kelissyk pakeitus vandenį į švarų.
Atsakyti
QUOTE(milaaa @ 2015 02 02, 14:53)

sveikinimai sulaukus dukreles 4u.gif  4u.gif  4u.gif

Ačiū smile.gif 4u.gif
Atsakyti
sveikos, suskaičiavau išlaidas maistui sausio mėnesį, pradžioje labai taupiau, į galą, kaip visada - nutrūkau sad.gif
mes 3 žmonės
užsidėjau limitą 150 eurų, išleidau 114
maistą pirkau beveik aš viena, vyras kelis kartus, tai jo bus dar išlaidos apie 50 eurų, vis tiek neblogai, bet yra kur tobulėti...
Atsakyti
QUOTE(milaaa @ 2015 02 02, 14:53)
nevalgot nieko uzauginto dirbtiniu budu g.gif lasisa irgi dirbtiniu budu uzauginta, kaip ir karpis, vista, kalakutas, kiaule... grudines kulturos(kruopos), darzoves... galima vardint ir vardinti, bet ar tada lieka ka valgyti? labai jau nedaug g.gif

Siekiamybė yra valgyti tikresnį maistą. Na, geriau rinktis natūraliu būdu užaugintą žuvį ir jūros gėrybes - juk pas mus, pvz., būna ir šiaurinių krevečių, ne tik karališkų, ežeruose, jūrose pagautų, o ne fermose užaugintų žuvų. Vištienos ir kitos mėsos, įvairių daržovių galima įsigyti iš pažįstamų ūkininkų (ką ir daro mano tėvai) ir pigiau nei parduotuvėse. Daug žmonių maistą auginasi patys. Mūsų šalyje tas įmanoma, jeigu yra noras ir poreikis. Nesakau, kad vartojame išskirtinai natūralų ir sveiką maistą, bet galima to siekti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Victorious: 02 vasario 2015 - 16:36
Rasma, perkant tokias darzoves, o dar dideliais kiekiais, jusu maisto islaidos visai nenuostabios biggrin.gif man beveik visos isvardintos darzoves brangios (ypac pvz kalafioras dabar, zirniu ankstys apskritai brangios prekybcentriuose, kaip ir svogunu laiskai, cikorijos). Datules, persimonai, granatai irgi pobrangiai vaisiai. Tai nemanau kad su tokiu meniu/iprociais kazka galima sutaupyti. As asmeniskai is darzoviu skyriaus dabar perku bulves, morkas, kopustus retkarciais, burokelius, cesnakus, kartais pora, saliera, jei uzsinoriu salotu- paprika, icebergas, pomidorai agurkai. Kalafiorus brokolius moliugus ir pan perku turbut tik rudeni, kai zemos kainos ir daugiau vietine produkcija. Tas pats ir ridikeliam, salotom, svogunu laiskam, baklazanam, paprikom- tiesiog pritaikau meniu prie vietines produkcijos (? Gal), nes nors pagal jus tu isvardintu darzoviu dabar "importo pikas", bet pagal kaina to niekaip nebuciau net pagalvojus. Vaisius perku kaip vitulka rase- kam akcija, jei tinka kokybe.

O kokia jusu nuomone apie tilapija? Kuom gera zuvis? Apie jos auginimo budus info ne kazin kokia smile.gif
Atsakyti