Airv, jūs šauniai sukatės
Parašysiu ir aš apie savo išlaidas maistui. Jos pas mus visai visai kitokios, nei pas airv.
Pradėkim nuo to, kad turim tik labai ir labai menką daržiuką, tad esmės jis nesudaro, tik prieskoniai, kelios daržovės ir tik uogos vasarą. Kaimo ir giminaičių neturim, tad tvarkos dėlei sakykim, kad viską perkam. Esame 5 žmonės - 2 suaugę ir 3 vaikai.
Maistui išleidžiu tarp 1000 ir 1200 lt. Bet tai čia tas maistas, kuris valgomas namie ir dedamas dukrai į priešpiečių dėžutę mokyklai. Reiktų dar pasakyti, kad duodu jai kasdien po 5 lt. į mokyklą pavalgyti, tad dar +- 100 lt. Aš esu dekrete, tad mieste valgyti netenka, gaminu šiokius tokius pietus sau ir dukrai, mano vyrui pietūs darbe apmokami, tad irgi atkrenta. Kiti 2 vaikai pavalgo darželyje.
Tad šitaip - didžioji dalis pinigų išeina savaitgaliams, kada visi namie.
Mėsą valgome - dažniausiai perku kiaulieną ir jautieną, ją parduotuvėje sumalu ir iš jos gaminu kotletukus, frikadeles, dar kažką. Taip pat vištiena. Mėsą valgome dažnokai - 3-4 kartus per savaitę, išskirtinai pietums. Žuvis - retai

tik kokius 2- kartus per mėnesį. Ji - brangi, o ir nelabai vaikai ją valgo. Mėsai - kokie +-300 lt., dar kartais nuperkame jokių E dešrelių

jei tai irgi laikyti mėsa

.
Daržovės - išskirtinai tik sezoninės. Čia tai jau mano principas - jokių šviežių agurkų ir pomidorų sausio - vasario mėnesiais. Net ir ant šventinio stalo. Daržovėms ir vaisiams išleidžiu per mėnesį apie 200-250 lt., žiemą - ir daugiau. Žiemą perkam ir šaldytų daržovių. Perkam daug obuolių.
Duona ir duonos gaminiai - apie 150 lt. Pirktinių pyragų praktiškai neperkame. Kartais iš raugo duoną kepu pati, bet ji labiau kaip desertas, nes ne nuolat.
Kruopos ir miltai - valgom rytais ir kartais vakarais košes, vaikai mielai kerta. Šitoj vietoj aš labai žiūriu akcijas, visada turim įvairių rūšių miltų, nes vaikai ypač mėgsta visokius blynus-blynelius, na, kaip ir jų mama

tad čia jau irgi kokie 100 lt. nusėda. Valgom nemažai makaronų
Bakalėja - aliejus, cukrus, druska, prieskoniai, tuno ir kitokie konservai - koks sakyčiau 50-80 lt

, bet būna mėnesių, kada išvis neišleidžiam nė lito
Kiaušiniai - va šitų tai daaaaaaug pas mus išeina, nes savaitgalio rytas - omleto metas

, o dar kur pyragai, keksiukai, kepiniai.. sakyčiau, koks 60 lt. per mėnesį. O kartais visai nedaug, bet šiuo metų laiku - daug, nes yra iš ko kepti saldžius ir nesaldžius kepinius. Bet esu paskaičiavusi, kad tai santykinai nebrangu, nes sotu ir mūsų šeimai sotesni pusryčiai pasiteisina, tada nereikia jokių pakramtukų-pagraužtukų-maistinių šlamštukų.
Pieno produktai - jie pas mus sudaro labai didelę raciono dalį. Nors neperkame varškės sūrelių ir saldžių jogurtukų, varškyčių (neduodame jų vaikams specialiai, o ir jie nelabai mėgsta, gal dėl to, kad nepratę

) - vis tiek susidaro kokie 300 lt, nes pienas ir kefyras upeliu teka, sviestas irgi kažkaip greitai sunaudojamas. Plius - perkame tikrai nepigų sūrį - čia jau mūsų šeimos principas, kad nebūtų jokių konservantų, kitokio maistinio nesusipratimo).
Gėrimai - perkame kavą, arbatą, labai retai - sultys, gazuotas ir negazuotas min. vanduo, niekada - gazuoti gaivieji gėrimai. Alkoholiniai gėrimai - praktiškai niekada, tad esmės jokios nesudaro. Tad apie 50 lt.
Saldumynai - saldainiai pas mus tik sekmadienį ir tik mažais kiekiais. Tad, sakyčiau kokie 20-30 lt. per mėnesį. O ir gauna vaikai ir krikštatėvių ir šiaip draugų. Mes su vyru - ne smaližiai, o aš net nelabai mėgstu šokoladinius gaminius. Vasarą ledai - o šia tai jau ir atskira eilutė būna, bet tiek to, dabar pamirškim, į atostogų biudžetą teeina, kad statistikos negadintų
Nenumatytos išlaidos -tokių, prisipažinsiu, būna, bet stengiuosi atsispirti pagundai

Jei būna gera akcija, visada nusiperku į priekį aliejaus, kruopų, miltų. Žodžiu - visada naudojuosi akcijomis ir seku nuolaidas svarbiausiems produktams - gyvename netoli visų didelių prekybcentrių ir susižiūriu, ka ir kur šią savaitę galiu pigiau nusipirkti.
čekius visada renku, anksčiau surašinėdavom į exel'inę lentelę, dabar jau kažkaip intuityviai susikaičiuojam ir iš balanso neišlipam.
Esame buvę ir už 600 lt. pragyvenę, kai pilnas šaldytuvas ir spintelės, o esam ir už 1500 "prabaliavoję" mėnesį, kai reikėdavo mažiukams leliams visokias tyreles-marmalynes nupirkt

, bet čia jau tokie ekstremumai, čia imu vidutinį mėnesį, kai nei tuščia, nei perteklius, kai visi jau tą patį valgom.
Užkandžiavimą ir saldumynų kapojimą išgujom jau labai ir labai seniai, va čia ir yra didysis skirtumas nuo airv

nes paskaičiavome, kad geras gabalėlis mėsos ar geras sotus naminis kepinys yra 30-40 procentų pigesnis už pirktinius kalorinius "tuštukus". Ir dar - pastebėjome, kad griebiamės tų tuštukų tada, kai mums elementariai trūksta normalaus, gero ir "šventiškesnio" maisto - tada kepam apkepus, pyragus, pasidarom kažką skanaus, bet namie ir ne iš "popieriukų".
Nežinau, ne pavyzdinis mūsų tas išlaidų sąrašas, bet jis toks, sakyčiau, per daug metų susigulėjęs ir mūsų šeimos poreikiams subalansuotas - nesam nei vegetarai, nei super sveikuoliai, bet maistinę vertę ir kokybę sekam. Taupom, bet ne badmiriaujam, nes "nutrūkimas" nuo grandinės dar brangesnis. Aš su jumis, taupančios mergaitės