Įkraunama...
Įkraunama...

Braškės

QUOTE(2Ditute @ 2014 06 09, 11:18)
Sveikos, auga priesmėlio žemėj, šįmet niekuo netręštos, apmulčiuotos, braškynas 2-3m ax.gif Lapų apačioj maži juodi vabaliukai, lapai skylėti, džiūsta momentaliai per kelias dienas doh.gif
Purkšti kolkas negaliu, nes vaikas dar randa po kokią braškytę verysad.gif

Nu va. su tuo priesmėliu bėda, aišku dar didesnė bėda su durpėm, kurių braškės visiškai nekenčia, bet ir priesmėlis ne saldainiukas. Braškėms labiau patiktų priemolis negu priesmėlis. Bet su tuo galima dirbti. Vienok tai ženklas, kad reikia tręšti, kažko joms trūksta. O kaip tręšti tai jau čia pagal kiekvieno "skonį". Mėšlo šiek tiek reikia, superfosfato galima ankstyvą pavasarį ar tai gal kokių kompleksinių braškėms pritaikytų trąšų. Jeigu vaikas renka uogytes, tai aišku, kad purkšti negalima. Ir galbūt jeigu iš viso vaikas darže sakyčiau geriau arba palikt likimo valioj arba raut lauk ir sodint naujas (Čia aš taip daryčiau, bet kiekvienam kitaip). Aaa, tiesa gali išbandyt visokias natūralias priemones jeigu yra laiko - česnakų nuovirus, eterinius aliejus, raugintų kopūstų skystį (jo bijo labai daug kirmėlių). Bet nebūtinai padės.
Pas tavę daug varlių? Kokiąvarlių koloniją galima bandyt užveist, bent ateičiai padėtų, bet jeigu sąlygų tam nėra, tai nieko nepadarysi. Varlės mėgsta sėdėt braškėse, ten jos nemažai gero padaro. Nors kai kada kokią uogą ir praryja, bet masiškai uogų nesuvalgo ir didesnės žalos derliui nepridaro, o daugiau duoda naudą.
Šiaip pas manęs prisodinta česnakų braškėse. Nežinau, ar ten kokią įtaką daro, bet kažkokiem gyviam jie vievien neturėtų labai patikti.

Atsakyti
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 06 09, 17:06)
Varlės mėgsta sėdėt braškėse, ten jos nemažai gero padaro. Nors kai kada kokią uogą ir praryja, bet masiškai uogų nesuvalgo ir didesnės žalos derliui nepridaro, o daugiau duoda naudą.

Čia gal apie rupūžes labiau tiktų.Mano glušos varlės braškėse nesėdi ir jokios naudos man neneša schmoll.gif
Mano braškes strazdai ryja doh.gif Kad juos kur galas,anuos žvėris...Jau ne tik šilauoges,aktinidijas ar serbentus dangstau,tai dar ir šitas sules blink.gif Visas sklypas uždangstytas tai nuo sraigių,tai nuo paukščių.Nu bais gražu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(adija5 @ 2014 06 09, 16:37)
Čia gal apie rupūžes labiau tiktų.Mano glušos varlės braškėse nesėdi ir jokios naudos man neneša  schmoll.gif
Mano braškes strazdai ryja  doh.gif Kad juos kur galas,anuos žvėris...Jau ne tik šilauoges,aktinidijas ar serbentus dangstau,tai dar ir šitas sules  blink.gif Visas sklypas uždangstytas tai nuo sraigių,tai nuo paukščių.Nu bais gražu  ax.gif

Pas mumis kėkštų daug, tai man garantavo, kad jie tik ir laukia mano braškių. Aš sakiau tegu lesa visas pasaulio braškes, man jie labai gražūs smile.gif Tai jie atsidėkodami ant braškių sezono kažkur išrūko į miškus gal. PAs mus tai varlių nėra ir jaučiu net norėdama neužveisčiau, drėgmę jos mėgsta, ko čia nei kvapo, bet pas mamą jos braškėse mėgsta tupėt. Sakė, kad naudos duoda apryja kirmėles tikrai. Nors aišku jinai ten su varlėm kartu netupi ir nežiūri, ką anos visą dieną ryja biggrin.gif
Strazdai berods geltonos spalvos bijo. Mama baidykles rengia geltonai, medžiuose kabina geltonos spalvos maišelius - sako labai padeda. Pažiūrėk gal ir taviškiai išsigąs.
Atsakyti
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 06 09, 18:11)
Pas mumis kėkštų daug, tai man garantavo, kad jie tik ir laukia mano braškių.

Strazdai berods geltonos spalvos bijo. Mama baidykles rengia geltonai, medžiuose kabina geltonos spalvos maišelius - sako labai padeda. Pažiūrėk gal ir taviškiai išsigąs.

Turiu ir šitų,bet anie geriečiai,tik rudens pradžioj parlekia sodan.Kai jau strazdai su varnėnais viską suriję būna biggrin.gif
Ačiū,nežinojau schmoll.gif Reiks bandyt.Maišiukų tai nenoriu,nebent medžiuose įkelsiu,bet yr labai gražių geltonų vėjo malūnėlių wub.gif Gal atbaidys sukdamiesi tuos abžoras g.gif Jie man šiltnamy moliūginius gerokai apskabė ir sėklas išsikapstę vazonukuose sulesė unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(adija5 @ 2014 06 09, 17:34)
Ačiū,nežinojau  schmoll.gif Reiks bandyt.Maišiukų tai nenoriu,nebent medžiuose įkelsiu,bet yr labai gražių geltonų vėjo malūnėlių  wub.gif

Baidyklės nenori geltonais marškinėliais aprengt? Gal malunelyje per mažas kiekis geltonos?? Nu pažiūrėk.
Nes tuos strazdus su varnėnais tai sako sunku apgaut. Vienais metais mama užuolaidom braškes apdengė, tai tie nieko nebijo - po užuolaidom sulindo ir dar daugiau visko sulesė.
Strazdų ten visa gauja organizuota veikia: vieni sargai, anie tupi eglėse ir pranešinėja kada jau galima pult į lysvę, kai tik duoda signalą kiti sulekia iš nežinia kur - visa banda ir lesa... Sargai medžiuose tupi ir pranešinėja, kada reikia aniems išsinešdint. Smagu su tokia fauna biggrin.gif biggrin.gif
Tiesa dar ir tai, kad jie dažnai atsilesa. Labiausiai lesa tik pirmąsias uogas, paskui kažkaip gal pasisotina ir vėl ant savo kirminų pereina.
Atsakyti
QUOTE(*MONAMI* @ 2014 06 06, 13:53)
pas mane šiltnamije iš tos vietos kur papyliau dingo  thumbup.gif  bet perėjo į kitą  doh.gif ir vis pamirštu kruopų vėl nusipirkti  doh.gif
o sode ir lysvėje dingo irgi toj vietoj kur papyliau ir kažkaip nepastebėjau,kad kitur atsirastų  mirksiukas.gif

sorų kruopų ieškojau Vilniuje parduotuvėj ir neradau, gal reikėjo ne permatomuose maišeliuose žiūrėti, o kitam įpakavime. g.gif
Atsakyti
pirmosios uogytės
user posted image
Atsakyti
Merginos, auginu dvi senas nežinomas veisles atėjusias iš amžių glūdumos ir naujas: Sonata, Roxana, Marmelada ir dar vieną šių dienų veislę (nežinomą, bet kadangi anyta neseniai pirko, tai įsivaizduoju, kad dabartinė). Nenoriu būti nepopuliari ir senamadiška, bet žinokit išragavau visų ir padariau išvadą, kad tos, atėjusios iš amžių glūdumos, yra daug skanesnės ypač viena, kurią išgelbėjau iš seno 9 metų mamos braškyno. Todėl išvada - ketinu ją padauginti, nes nedaug turiu, užvadinti SGB 9 ir visiems afišuoti, kad geriausia iš visų yra veislė SGB 9. lotuliukas.gif lotuliukas.gif Jos bendrai paėmus šiek tiek vėlyvesnės už pačias ankstyviausias, bet pakankamai ankstyvos, normaliai stambios šidrelės formos, gana pailgos. Bet laaaaabai saldžios ir puikaus skonio. O išsišifruoja (senos geros braškės iš 9 metų braškyno bigsmile.gif ). Beje jos ne tik kad labai gero skonio, bet pastebėjau, kad gana atsparios grybinėms ligoms. Kita veislė iš amžių glūdumos irgi neblogo skonio, bet labai paveikta grybo, lapai taškuoti, susiraitę kai kuriuos krūmus teko išraut. O vat tos SGB 9 taip smarkiai nenukentėjo. Mama sako tą patį.
Naujosios veislės... hmmm... uogos atrodo gražiai, bet man jose trūksta skonio kažkodėl. Beje Roxana labai stebina uogų dydžiu. Jų nėra daug (gal todėl, kad pirmametės), bet labai jau didelės. Tačiau skonis... visgi nusileidžia senosioms. Gaila, kad Marmalada tik šiemet sodinta, tai jų dydžio savybės neatsiskleidė iki galo manau, bet uogų ragauju po truputį.
Tenka daryti išvadą, kad braškių selekcininkai smarkiai dirbo uogų išvaizdos linkme, bet ne skonio.
Atsakyti
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 06 09, 19:16)
Baidyklės nenori geltonais marškinėliais aprengt? Gal malunelyje per mažas kiekis geltonos?? Nu pažiūrėk.
Nes tuos strazdus su varnėnais tai sako sunku apgaut. Vienais metais mama užuolaidom braškes apdengė, tai tie nieko nebijo - po užuolaidom sulindo ir dar daugiau visko sulesė.
Strazdų ten visa gauja organizuota veikia: vieni sargai, anie tupi eglėse ir pranešinėja kada jau galima pult į lysvę, kai tik duoda signalą kiti sulekia iš nežinia kur - visa banda ir lesa... Sargai medžiuose tupi ir pranešinėja, kada reikia aniems išsinešdint. Smagu su tokia fauna  biggrin.gif  biggrin.gif
Tiesa dar ir tai, kad jie dažnai atsilesa. Labiausiai lesa tik pirmąsias uogas, paskui kažkaip gal pasisotina ir vėl ant savo kirminų pereina.

O, strazdų tai ir pas mane yra ax.gif Tėvukas ėjo link pirties, o ten jų lizdas susuktas, tai taip apšiko, kad ilgai praustis reikėjo, o pasirodo ,jie taip lizdą gina biggrin.gif
O braškes visgi, manau, kad čia kokia liga ar kenkėjas apipuolė, nes pernai su žemuogėm taip buvo: lapai skylėti ir susisukę, o poto nudžiūvo. Gal neaiškiai nufotkinau, reiks dar pafotografuoti verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo 2Ditute: 09 birželio 2014 - 21:39
QUOTE(aimute @ 2014 06 09, 11:10)
Sveiki,
gal kam teko susidurti su tokiu reiskiniu - pas mane braskes pasodintos pirmi metai, zydejo, turi uogas, bet va viena diena krumas zalias, o kita apvytes, paskui sudziuna, pajuosta ir visai sunyksta sad.gif Kas tai galetu būti?

Pažiūrėk, ar kasnors nepaėdė šaknų (kurmis ar kurklys...), o gal koks šuniukas pasidarbavo...
Atsakyti
Labas. nu nugąsdinot doh.gif kodėl durpė braškėm nepatinka? pas mane buvo smėlis (toks kaip vaikam į smėlio dėžę pila), tai užvežiau arkliako kokių 15cm ir durpių. maniau kad pagerinau dirvą, o db taip išeina kad pabloginau g.gif ką daryti? bandyti mulčiuoti, ar nepadės?

o aš vakar randapu ravėjau braškes doh.gif prieš dvi sav nuravėtos braškės buvo, o vijoklinė kažkokia užsiveisus ir vėl viskas ta žole nuklota... tai pasiimiau teptuką ir randapo ir ėjau dažyti piktžolių lotuliukas.gif tikiuosi suveiks. kas dar išliks tai vėl nutepsiu, nes šaknys tų bjaurybių ilgos ir gilios doh.gif
Atsakyti
o, sakykit, ka darot su braskiu usais, kai jos noksta? Ar usai nepakenks augancioms uogoms?
Papildyta:
QUOTE(Aryvle @ 2014 06 10, 18:24)
o aš vakar randapu ravėjau braškes  doh.gif  prieš dvi sav nuravėtos braškės buvo, o vijoklinė kažkokia užsiveisus ir vėl viskas ta žole nuklota... tai pasiimiau teptuką ir randapo ir ėjau dažyti piktžolių  lotuliukas.gif  tikiuosi suveiks. kas dar išliks tai vėl nutepsiu, nes šaknys tų bjaurybių ilgos ir gilios  doh.gif

Asmanau, kad kai uogos auga, noksta, raveti nereiketu (na tik minimaliai, kad uogas rastumet), nes zolyte padeda dregmei issilaikyti, uogos buna svaresnes ir ne taip iskart visos sunoksta rolleyes.gif O dar ir pauksciai sunkiau atranda biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo naca: 10 birželio 2014 - 19:53