Įkraunama...
Įkraunama...

Braškės

QUOTE(balla @ 2014 05 29, 10:08)
Labas braškininkėms smile.gif Mano braškės dar žalios..

Aš su klausimu, ar galima braškių lapus praretinti? Nes tokie dideli, gigantiniai lapai, kad uogos per juos saulės nemato. Jei didžiuosius lapus nupjaučiau bėdos nepridaryčiau?

Ir dar apie tas seiles, kas jie tokie? Gal kokių natur priemonių yra jiems naikint?

Aš šiais metais pirkau ankstyvus Ruma (Zumba) ir vėlyvus Sonata braškių daigus. Po velykų pasodinau, tai vos ne visi kerai pilni uogų smile.gif Tikrai to nesitikėjau smile.gif

Pas mane irgi Rumba ir Sonata bigsmile.gif Sodinau rugpjuti, Rumba krumeliai gerokai didesni nei Sonatos siai dienai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo beladona: 29 gegužės 2014 - 19:12
QUOTE(Paladė @ 2014 05 29, 17:26)
ar ketvirtais metais jau privaloma pašolvonyti braškes? dar visai gražiai žydi ketvirtametės Marmolada ir Senga sengana. bet jei mažiau uogų bus nei anksčiau, tai turbūt nebelaikyt ilgiau?

As jau siemet sprendziu, kad gal pašolvonyti ir antrametes (kai derliu nurinksiu), tas kurios kitais metais bus treciametes. Nes tos treciametes pas mane jau tikrai smulkesnes buna, kad ir kaip neziureciau as ju. Na siemet pavasari pirma karta treciametes patresiau sintetinemis trasomis, tai ziuresiu ar bus koks poveikis ar ne. O tai sintetikos jos negaudavo. Bet gal pas jus kokia dirva gera ir jos gerai dera ir ketvirtus metu. Kol nepabandysit - nesuzinosit mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(*MONAMI* @ 2014 05 29, 16:15)
maniškės irgi labai valgo tą žolę  biggrin.gif

kaip tvarkingai įrėmintos bigsmile.gif dar galima ir tarp braškių kloti, bent jau pirmutinėje lysvėje.
Atsakyti
QUOTE(Para @ 2014 05 29, 20:32)
As jau siemet sprendziu, kad gal  pašolvonyti ir antrametes (kai derliu nurinksiu), tas kurios kitais metais bus treciametes. Nes tos treciametes pas mane jau tikrai smulkesnes buna, kad ir kaip neziureciau as ju.

pas mane šiemet trečiametės uogų turi ypatingai daug - nė iš tolo tiek nebuvo pernai. Ir krūmeliai dideli, gražūs. Nei minties neturėčiau jas raut.
Papildyta:
QUOTE(Paladė @ 2014 05 29, 15:26)
ar ketvirtais metais jau privaloma pašolvonyti braškes? dar visai gražiai žydi ketvirtametės Marmolada ir Senga sengana. bet jei mažiau uogų bus nei anksčiau, tai turbūt nebelaikyt ilgiau?

esu skaičiusi kažkokį straipsniuką, kur moteriškė pasakojo, kad sėkmingai auga pas ją braškės ir penkis, ir šešis metus.
Gal vera.vera papasakos, koks tas optimalus braškių auginimas?
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2014 05 30, 06:46)
esu skaičiusi kažkokį straipsniuką, kur moteriškė pasakojo, kad sėkmingai auga pas ją braškės ir penkis, ir šešis metus.

drinks_cheers.gif taip ypač mulčiuojamoms tas gyvenimo laikas ilgesnis. Kas augina pagal GŽ, tai braškes augina metų metais... Leidžia braškėms leisti ūsus, jiems įsitvirtinti ir augti. Seni krūmai natūraliai nunyksta partęšdami dirvą. Ir taip metų metais... mirksiukas.gif Na, bet ne visiems toks auginimo būdas tinka/patinka... ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 30 gegužės 2014 - 07:03
QUOTE(saintlina @ 2014 05 30, 07:46)
pas mane šiemet trečiametės uogų turi ypatingai daug - nė iš tolo tiek nebuvo pernai. Ir krūmeliai dideli, gražūs.  Nei minties neturėčiau jas raut.
Papildyta:

Tai uogų tikrai daug būna, bet jos smulkesnės nei metais jaunesnių. Aš pasižiūrėsiu po derliaus, tai tada ir nuspręsiu. O esu girdėjusi, kad braškės gali ilgiau derėti ten kur molis. O pas draugę durpės, tai ji tik vienus metus augina. Taip, kad tikriausiai dar labai nuo dirvožemio priklauso. Kelis metus pastebėjus galima išvadas daryti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Para @ 2014 05 29, 20:32)
Bet gal pas jus kokia dirva gera ir jos gerai dera ir ketvirtus metu. Kol nepabandysit - nesuzinosit  mirksiukas.gif

buvo bloga, molis, bet stengiaus gerint, visus augalus į duobes su kompostu sodinau ir viską mulčiavau, tai dabar jau pusė velnio, molis giliau liko, viršutinis geras sluoksnis vis didėja.
Atsakyti
QUOTE(Para @ 2014 05 30, 07:09)
O pas draugę durpės, tai ji tik vienus metus augina.

bet tai kad per metus tik krūmelis užauga normalus, koks ten gali būti geras derlius tais metais? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2014 05 30, 05:46)

Tokia čia iš manęs ir žinovė smile.gif Pati eksperimentuoju ir bandau atsirinkti, kas man labiausiai tinka smile.gif

Braškių kadencija pas mane keturi metai, nors rekomenduojama atnaujinti braškyną po trečiojo derliaus smile.gif
Dėl vienų metų auginimo - koks bebūtų dirvožemis ir auginimo sąlygos, tačiau per vieną sezoną braškės tikrai neparodys savo gerųjų savybių, pirmaisiais metais netgi ir krūmas būna nepilnai susiformavęs g.gif
Pirmaisiais auginimo metais netgi dėl skonio galima susidaryti klaidingą nuomonę, nes skonis labai priklauso nuo tuo metu esančių gamtinių sąlygų. Veislė dera apie dvi savaites, jei tuo metu šaltas oras, daug lyja - braškės netenka daug skoninių savybių.
Kiekvienais metais vis išbandau po keletą naujų veislių, tačiau nuomonę apie kiekvieną iš jų susidarau tik po kelių sezonų. Pati esu patyrusi, kai nurašai veislę dėl nederlingumo ar skonio trūkumo, o sekančiais metais ji atsiskleidžia smile.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2014 05 30, 00:23)
kaip tvarkingai įrėmintos  bigsmile.gif dar galima ir tarp braškių kloti, bent jau pirmutinėje lysvėje.

4u.gif mirksiukas.gif
jau priklota 4u.gif ir vėl reikia doh.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2014 05 30, 05:46)

Nu pas mano mama braskems 9 metai. Ir jinai kasmet jau pavasari nusistato jas siemet israuti, bet po kaskart be galo gero derliaus ir vel persigalvoja. Na va taip braskynas ir 9 metu sulauke. Siemet istorija ta pati. Jau sako, kad po derliaus raus, o dabar gieda, kad labai veslus ir grazus krumai ir labai graziai zydi. Tai itariu, kad po derliaus gali ir vel apsisprest neraut lotuliukas.gif
Nu ten aisku kiekvienam ten kitaip su tuo "geras derlius". Bet pas ja is tiesu super. Lapai iki keliu, uogu kibirais tempia is lysves... Vienintelis skirtumas nuo jauno braskyno, kad tas 9 metu jau beveik nebeleidzia nauju usu. Usai tikra retenybe.
Atsakyti
O kaip su zydincia zolyte? Ar ir tokia mulciiuojat braskes? As pabijojau, kad jau gali buti is subrendusiu seklu, tai nedejau, nors taip reikejo... doh.gif
Atsakyti