Sakiau paklausiu braškių temoje. Žodžiu pas mane braškes užpuolė grybas. Lapai taškuojasi, džiūsta. Kai kurie net nauji lapai auga prasti, susivynioję. (Tai jau su tom supratau, kad reikia atsisveikint). T.y. neužpuolė, bet atsivežiau su daigais iš mamos, nors pasirodo pas ją yra tas grybas jau seniai, bet jinai į jį dėmėsio nekreipia, tipo visvien braškių būna ir gerai. Prisodinau braškių pernai dvi lysves ir laukiu uogų ir siaip gaila dabar jas rauti būtų. Jau kitoje temoje klausiau, ar padėtų purkšti kokia tai soda arba česnakų antiplas ar dar kažkas liaudiško. Tai gavau atsakymą, kad niekas nepadėtų, išskyrus chemikalus, kurių iš principo nenoriu. Tada kaip ir pasiūlymas raut tas braškes ir sodint naujas... Bet naujas reikėtų sudint visai kitoje vietoje, o kitos vietos neturiu. Iš viso daržiukas minimalus. Košmaras kažkoks
Nu gal kažką patarsit gero?
gal kam pravers - sioks toks veisliu derlingumo ir skoniu palyginimas
http://www.elitiniai...-veisl279s.html
http://www.elitiniai...-veisl279s.html
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 04 10, 15:49)
Sakiau paklausiu braškių temoje.
aš tai nelabai suprantu tokio nusistatymo. Galėjot pernai nupurkšti fungicidu ir iki šiųmetinio derliaus tos chemijos nė sapnuose nerastumėt.
Jei taip bijot chemijos, galit nupjauti visus senus lapus, sudeginti, sulaukti derliaus, jį nurinkti ir tada fungicidu nupurkšti.
QUOTE(stripulis @ 2014 04 09, 23:35)
Kartosiuos kaip sugedusi plokštelė - iškelta (aptverta mediena, fanera ar pan. daiktais) lysvė ir viršutinis sluoksnis žemių joje - iš parduotuvės, švarus bepiktžolinis juodžemis
darzoves auginu pakeltose lysvese - tai panasiai , bet braskiu laukas didesnis , nepripirksi parduotuvines zemes.
be to pastebejau , kad braskem nereik ''riebios " zemes, pas mus du sklypai , tai ten kur smelis ir nieks neauga , braskem ir zemuogem pats tas . na aisku ir piktzolem
Papildyta:
o kokia jums braske favorite ?
pernai musu megstamiausia buvo Marmelad , tokios stambios saldzios uogos.
QUOTE(saintlina @ 2014 04 10, 17:06)
Jei taip bijot chemijos, galit nupjauti visus senus lapus, sudeginti, sulaukti derliaus, jį nurinkti ir tada fungicidu nupurkšti.
Supratau.
Papildyta:
QUOTE(jolitamaria @ 2014 04 10, 19:04)
O saldzios? Manes klausė ar tokios nereikia, prašiau Roxana. Apie Marmelad nieko nežinojau. Šiemet pasodinau dar Sonata. Nežinau, kas ten bus per veislė, pažiūrėsiu.
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 04 10, 20:30)
Supratau.
Papildyta:
O saldzios? Manes klausė ar tokios nereikia, prašiau Roxana. Apie Marmelad nieko nežinojau. Šiemet pasodinau dar Sonata. Nežinau, kas ten bus per veislė, pažiūrėsiu.
Papildyta:
jau siemet sodinot ?
as dar tik zeme ruosiu
QUOTE(Sho @ 2014 04 10, 06:44)
Gal prieš įjungdama savo sugedusią plokštelę pagalvokit, kad ne visi gyvena 6 arų uždaruose aptvaruose, kur kiekvienas žemės centimetras su pincetu išravėtas ir geriausiu atveju tokiam sklypelyje piktžolė išdygsta kas treji metai. Kai aplink keli hektarai šienaujamų/nešienaujamų pievų, labai įdomu ar ilgam padės parduotuvinis nepiktžolėtas viršutinis žemės sluoksnis.
Ir iškelta, įrėminta lentomis lysvė tikrai neapsaugos nuo iš laukų besisėjančių piktžolių. Beje, lentos turėtų būti gerai impregnuotos, norint, kad ilgiau laikytų. O apie lysvę įrėmintą fanera, net kalbėt neverta - tuščias laiko gaišimas, atsiprašant pirdalas.
Rašot ir siūlot žmogui nieko vertą darbą. Taip sakant, gal įsigykit naują plokštelę
Ir iškelta, įrėminta lentomis lysvė tikrai neapsaugos nuo iš laukų besisėjančių piktžolių. Beje, lentos turėtų būti gerai impregnuotos, norint, kad ilgiau laikytų. O apie lysvę įrėmintą fanera, net kalbėt neverta - tuščias laiko gaišimas, atsiprašant pirdalas.
Rašot ir siūlot žmogui nieko vertą darbą. Taip sakant, gal įsigykit naują plokštelę
na, aš sakykim gyvenu 3,5 ha plote, kur niekas neišravėta išvis Ir iškelta lysvė (0,5 m virš žemės, įgilinta 20 cm žemiau kraštų TIKRAI padeda nuo iš laukų besisėjančių piktžolių. Kad ilgiau laikytų, nereikia, nes puvėsiukai susmenga ir lysvę reik daryt iš naujo kas 3-4 metai. Mano lysvė net ne fanera įrėminta, o plonyte MDF, ir stovi vargo nemato... o faneros išvis 5-iems metams užteks
čia kas link žemesnio teksto, lysvėj irgi, kad šaknys iš apačios nevaikščiotų, reik dėt vielinį smulkų tvoros tinklą bei drenažą .
taip kad - ramiai
QUOTE(Šv. Barbora @ 2014 04 10, 07:19)
pas mane dideli plotai, tai ne tiek prisisėja, kiek iš apačios šaknys atkeliauja. asiūlį kai trukteli, tai pusmetrį šaknies iš šono randi. Tai kokia jūsų patirtis, kaip tokiuose plotuose gyvenant mažiau piktžolių turėt? Aš turiu vieną išeitį - mulčiavimą.
Papildyta:
O va mulčias - mėginta prieš tai kelis metus iš eilės - tikrai nuo piktžolių 100 proc. neapsaugo, lenda, grūdas į menkiausius plyšiukus, erzina, plius ir pats mulčiavimas toks sizifo darbelis šiek tiek... žolę pjauk, barstyk, tas anas, atnaujink, kiekvienam augaliukui savą mulčią parink, bla bla.
tik aišku, kas augina didelį braškių lauką, tam iškelta lysvė ne išeitis.
aš kai tik savo šeimai užkandai belen kokią kultūrą, tai man pats tas.
QUOTE(jolitamaria @ 2014 04 11, 23:24)
Taip, jau sodinau. Daigų buvau prašius jau nuo pernai, tai kada atvežė, tada ir turėjau sodint. Tai ir pasodinau. Šaknys didelės buvo, sako žiedynai suformuoti, pardavėjas pažadėjo, kad šiemet jau bus tam tikras derlius. Nu žiūrėsim kaip ten iš tikrųjų bus.
QUOTE(stripulis @ 2014 04 12, 01:30)
O va mulčias - mėginta prieš tai kelis metus iš eilės - tikrai nuo piktžolių 100 proc. neapsaugo, lenda, grūdas į menkiausius plyšiukus, erzina, plius ir pats mulčiavimas toks sizifo darbelis šiek tiek... žolę pjauk, barstyk, tas anas, atnaujink, kiekvienam augaliukui savą mulčią parink, bla bla.
Kas ką Sizifo darbu vadina Man asmeniškai Sizifo darbas lakstyti į sodą ( tik nustatytomis dienomis ir valandomis paleidžia laistymo vandenį ir tik 20-30min - pavėlavau, mano bėda ) ir laistyti - nelaistant per sausras mažiau žaliosios masės, mažiau dera. O mulčiuoju vienintele vejos žole. Nei ji pradingsta per kelias dienas, nei ravėti dažnai. Ir šiaip mulčiuoju vejos žole, jokių specialių parinkimų nėra.
Beje, nelabai tikiu, kad sodyboje galima gyventi ir visiškai nepjauti žolės. Tiesiog neįsivaizduoju ( matyt jau čia asmeninė bėda), gyvenimo brūzgynuose
QUOTE(stripulis @ 2014 04 12, 00:30)
Kad ilgiau laikytų, nereikia, nes puvėsiukai susmenga ir lysvę reik daryt iš naujo kas 3-4 metai.
lysvėj irgi, kad šaknys iš apačios nevaikščiotų, reik dėt vielinį smulkų tvoros tinklą bei drenažą .
O va mulčias - mėginta prieš tai kelis metus iš eilės - tikrai nuo piktžolių 100 proc. neapsaugo, lenda, grūdas į menkiausius plyšiukus, erzina,
lysvėj irgi, kad šaknys iš apačios nevaikščiotų, reik dėt vielinį smulkų tvoros tinklą bei drenažą .
O va mulčias - mėginta prieš tai kelis metus iš eilės - tikrai nuo piktžolių 100 proc. neapsaugo, lenda, grūdas į menkiausius plyšiukus, erzina,
Sizifo darbas kas trys metai lentas lysvėms daryt. Nežinojau, kad neturit ką veikt.
Irgi nežinojau, kad per smulkų tvoros tinklą nepralenda varpučio šaknys Beje, kelių sprindžių Jūsų braškių lysvė, kad galit sau leisti tokią metalinę/tinklinę prabangą? Mano 25 arų "lysvei" toks kiekis tinklo būtų Monkės biznis su braškėm.
Jei Jūs mulčą barstot kaip kmynus ant duonos, tai gal piktžolės ir grūdasi į plyšiukus. Jei kokybiškai užmulčiuot, jokios piktžolių problemos nekamuoja.
QUOTE(Sho @ 2014 04 12, 11:28)
Sizifo darbas kas trys metai lentas lysvėms daryt. Nežinojau, kad neturit ką veikt.
nereikia kas trys metai daryt, nei lentos taip greit supūva, nei dar kas nors atsitinka... Jokių MDF'ų, ar fanierų pakeltoms lysvėms nenaudočiau. Joms irstant įvairiausios nuodingos cheminės medžiagos išsiskirs į dirvožemį... Mano lysvės įrėmintos natūraliomis lentomis.