Kalbėjot apie detalias virtuvių sąmatas čia...
Žinot ką, neturėjau tokios sąmatos
. Kai dariausi virtuvę Nabuke, pateikė jie mums sąmatą, greičiau sąskaitą, ir punktai joje buvo tokie:
Kaip matot, nėra jokių išsmulkinimų iki plokščių, stiklo, lankstų, varžtų kainos. Net darbai neišskirti.
Dabartinės virtuvės gamintojas išvis jokios sąmatos nepateikė, tik vieną sumą pasakė, pasirašėm sutartį ir psio. Vienąkart tek jam perskaičiuoti kainą, nes pirminį jo projektą "paturbinau" 11 punktų
... bet sakės, kad tikisi, jog daugiau perskaičiuoti nereikės, jes jo žodžiais "aš gamintojas, ne sąmatininkas".
Žinokit tie detalūs skaičiavimai išties užima laiko, o kas už tai mokės? Gerai,
Mindija,
Teka, aš dirbame įmonėse tokį darbą, už tai gaunam algą. O vat individualus gamontojas - amatininkas baldžius nori dirbti savo darbą - gaminti baldus. Žinoma, jis per laiką yra pasiskaičiavęs už kiek jam apsimoka parduoti savo produktą. Kiekvienam aišku, kad patiems užsakinėjant medžiagas ir susirinkinėjant baldus gausis pigiau, tačiau darbo valandų tai neįvertinat. Neįvertinat ir to, kad neprofesionalai esat, nežinot kai kurių subtilybių, yra galimybė prisidaryti kliurkų, arba laiko prasme daug ilgiau užtrukti, nei tai padarytų proesionalas. Šito pinigais nesuskaičiuojat. O paskaičiuokit kada, įdomu, kokia galutinė baldų kaina gausis.
Mano nuomonė tokia - kiekvienas lai dirba savo darbą. Man vyras kažkada panašiai sakė - aš verčiau savo darbą dirbdamas uždirbsiu pinigus, nei gaišiu laiką pvz dažydamas sienas, ko nei moku, nei patinka daryt, tegul tai daro dažytojas, jam sumokėsiu, kad ir kiek brangiau išeis, bet turėsiu ramią galvą.
Žinoma, yra tokia žmonių grupė, kurie moka absoliučiai viską - valio, džiaugiuosi už juos
. Tokie viską patys pasidaro ir niekam nė dėkui.
Tačiau mes ne tokie. Ir net nesugalvojau kada blusinėtis ir reikalauti smulkių sąmatų
.
O prieš užsakinėjant virtuves pasidomėkit, kokios yra medžiagiškumo galimybės, pasinagrinėkit jų kainas, išsirinkit tai, kas Jums atrodo priimtiniausia. Baldininkui pateikit konkrečius reikalavimus, norus, pasiteiraukit, kaip kaina kistų renkantis vieną ar kitą medžiagą.