Kadangi dabar labai aktualus brugmansijų dauginimas, paskaitinėjau ką žinovai rašo knygoje Huanduj.Brugmansia. Čia daugiausia M.Gottschalk patirtis. Čia tai, ką jau žinome ir išmokome, bet kai surašyta aiškiau, be to masinio daugintojo patirtis, o Vokietijos klimatas iš esmės panašus į mūsų Mažas konspektas:
*Rudeniniam ir pavasariniam dauginimui tinkami yra sumedėję ar pusiau sumedėję auginiai. Nesumedėję ūgliai tik vasaros dauginimui, geriau šiltnamyje.
*Pavasarį auginukus geriau šaknydinti vandenyje, kiminuose kol pradės leisti šaknis ir tik tada perkelti į substratą. Efektyvu šaknydinti augalus padėjus ant šildomo kilimėlio, geriausia dar užpilto smėlio sluoksniu (tik pasirūpinti, kad neperkaistų!)
*Rudenį! Besiruošiant augalui miegoti, efektyviausia dauginti sumedėjusius ūglius įterpiant į substratą su durpės ir smėlio, perlito ar vermikulito mišinį 1:1 nedideliuose vazonuose ar daigyklose ir laikant vėsiai, 12-15°C temperatūroje, šviesa nebūtina. Būtent nedideliuose induose, nes tuomet mažesnė drėgmės pertekliaus tikimybė, daugiau oro patenka šaknims. Drėkinti saikingai, o į šviesą išnešti tik budinant pavasariui. Rudenį šiuo metodu, ar merkiant auginukus į vandenį ant palangės, kur stipri temperatūrų kaita, prigyja tik mažas procentas ir tik tam tikrų rūšių.
*Autorė skiria augalo kerą į vegetatyvinę ir žydėjimo zonas (žydėjimo zona šakutės virš Y kurios praėjusį sezoną jau yra bent formavusios pumpurus). Dauginant ūgliais iš praeitų metųžydėjimo zonos rudenį ar vėlų pavasarį turėsime augalus, kurie bus linkę žydėti anksčiau. Tačiau pavasarį dauginant iš vegetatyvinės zonos (neturėjusios žiedinių pumpurų stiebo dalys, stiebai žemiau tų metų Y) turėsime stiprų, augų augalą, kurį bus lengva formuoti.
*Pavasarį betikslis dauginimas dar miegančio augalo ūgliais, nes miegančio augalo ūgliuose nebus hormonų, reikalingų uūglio šaknijimuisi ir augimui. Reikia būti kantriem, ir palaukti ko ims aiškiai sprogti nauji lapeliai, kai matysim, kad augalas atnaujina savo šaknis tada galima dauginti.
*Vasariniais ūgliais efektyvu dauginti įsodinant ūglį į substratą (nuskabius didžiumą lapų) ir uždengus plastikiniu maišeliu. Ir padėti į šiltą, bet ne saulėtą vietą. Maišelį nuimti tik kai pastebite aiškų augimą po 3-4 savaičių.
*Dėl šaknų stiprumo vandenyje šaknydintų ūglių šaknys labai trapios, todėl persodinant elgtis atsargiai. Šaknydinant substrate su vermikulitu, perlitu šaknys žymiai stipresnės.
*Teisingi auginukai - ~25 cm ilgio, turintys bent 4 pumpurus. 2 apatinių pumpurų lapai visai nuimami, o viršutinių nuskabomi, paliekant tik kelis mažiausius. Sodinti taip, kad antrasis nuo apačios pumpuras būtų ties žemės paviršiumi.
Teisingi auginukai - ~25 cm ilgio, turintys bent 4 pumpurus. 2 apatinių pumpurų lapai visai nuimami, o viršutinių nuskabomi, paliekant tik kelis mažiausius. Sodinti taip, kad antrasis nuo apačios pumpuras būtų ties žemės paviršiumi.
Aciu Kilei uz pamokymus ir priminimus, o su siuo teiginiu 100% pritariu! Ir noreciau visu paprasyti atsizvelgti i sia taisykle pries dalinantis savo augaliukais . As uz produktyvius ir teisingus mainus... Jau geriau neskubeti ir palaukti kol norimos sakeles paaugs iki reikiamo dydzio...
Aciu Kilei uz pamokymus ir priminimus, o su siuo teiginiu 100% pritariu! Ir noreciau visu paprasyti atsizvelgti i sia taisykle pries dalinantis savo augaliukais . As uz produktyvius ir teisingus mainus... Jau geriau neskubeti ir palaukti kol norimos sakeles paaugs iki reikiamo dydzio...
QUOTE(Kile @ 2014 03 07, 13:35)
Teisingi auginukai" - ~25 cm ilgio, turintys bent 4 pumpurus. 2 apatinių pumpurų lapai visai nuimami, o viršutinių nuskabomi, paliekant tik kelis mažiausius. Sodinti taip, kad antrasis nuo apačios pumpuras būtų ties žemės paviršiumi.
Šitai nurašiau nuo knygos, o praktiškai pažiūrėjus, tai 4 pumpurai kai kuriose šakose ir į 5 cm sutelpa Bet šiaip ar taip, reiktų bent ~10 cm, kad augti palikti pumpurai į žemę nelįstų. Pritariu Karambolei dėl dėl kokybiškų auginukų mainams Mano augalai dar miega, tad iki balandžio antros pusės auginukų nepjausiu...
Tiesa, dar knygoje aprašomas ir augalų atjauninimas, kai nupjaunanos išsišakojusios šakos su aukštu kamienu - storos jau, gali būti ir kelių metų amžiaus ir įšaknydinamos, kai iš karto turim naują medį ar krūmą. Aš kelis kart taip dariau, tačiau turiu pastebėti, kad taip padauginti augalai tikrai žydi anksti, bet auga, kerą formuoja žymiai prasčiau. MAn labiausiai pasiteisinęs yra pavasarinis dauginimas tais vegetatyviniais auginiais, kai gali išauginti aukštą stiebą iki šakojimosi ir turėti "medelį". Jie retai kada spėja pažydėti pirmaisiais metais, bet užtai būna labai stiprūs, gajūs.
Nukopijavau foto, kad būtų vaizdesnis tas dauginimas stambiom šakom. Geras būdas atnaujinti nepatinkančios figūros augalą
as tai savo vargsiukes nesiu i lauka rytoj, o tai vargsta be saules pas mane
Sveikutes Gal pamenat mane ,jau bendravau su jumis sioj temutej ,tad vel gryztu ,kadangi sitos geles mane uzburusios yra ,ir attejo laikas vel ju įsigyti ,kadangi pernai visos supuvo man rudeny ,nes iskasus sukiso vyras y kibirus ,nes as pati negalejau kadangi laukiausi leliaus ,o gimus mazyliui turejom sveikatos bedeliu ,gyvenom galim sakyt nuo gimimo maziaus ligoninej , tai visos mano brugmancijos liko be prieziuros lauke ,tai ir lijo ant ju pilnu tempu ,o ir salo ,silo ,nu zodziu visus 18augaliuku teko ismest lauk supuvusius ,dar nemaciau naujoj temutej Silkes ji kiek zinau turejo ju nemazai ,įdomu ar tures siemet kazko man ,o ir turiu vienos moters is Šiauliu telef, is kurios buvau pirkus pries 4metus ,tad bandysiu jei paskambint ,gal tures ,nes as noriu jau su gerom saknim ir jau šiemet zydinciu augaliuku
mano vargses gelytes uzpuole amarai kazkoki sviesus,visai be lapu stovi stagariukai,gal patartumet kuo jas nupurkst reiketu?
QUOTE(Sebile @ 2014 03 12, 23:57)
mano vargses gelytes uzpuole amarai kazkoki sviesus,visai be lapu stovi stagariukai,gal patartumet kuo jas nupurkst reiketu?
Pabandykit Coca-cola. Dar zaliu muilu galima butu.
Laba diena, turiu ir aš šią gražuolę, bet va iškilo klausimas dėl tręšimo, kokiomis trąšomis tręšiate? Atrodo skaitau, skaitau, bet vis tiek neaišku, kokio stiprumo amonio salietros tirpalą darot laistymui?
QUOTE(kaškoniukas @ 2014 03 13, 12:02)
Pabandykit Coca-cola. Dar zaliu muilu galima butu.
cia tai geras budas, ta cola, reikes pabandyt juokinga kazkaip
Papildyta:
as tai naudoju skystas trasas gelem,jei parasyta tresti kas 2 savaites ,tai tresiu kas savaite, ir jau negailiu,nes teko skaityti kad jos trasu megejos
QUOTE(Spurgita @ 2014 03 13, 13:40)
Laba diena, turiu ir aš šią gražuolę, bet va iškilo klausimas dėl tręšimo, kokiomis trąšomis tręšiate? Atrodo skaitau, skaitau, bet vis tiek neaišku, kokio stiprumo amonio salietros tirpalą darot laistymui?
Amonio salietros paprastai dedu saują į laistytuvą. Tačiau brugmansijas tręšti amonio salietra ištisai nepatarčiau, juk tai tik azotas. Brugmansijoms reikia ir kompleksinių trąšų.
Ačiū už atsakymus, nusipirkau universalių trąšų, bet paskaičiusi pirmam puslapyje, kad mėgsta azoto trąšas, susidomėjau, gal dar papildomai vien azoto trąšom paliet.