Įkraunama...
Įkraunama...

Brugmansijos ir durnaropės

Sveikos,sakykit jei sia nakti nušalo mano gelytes lapeliai(šiltnamis politileno)tokie minkšti,nulinke unsure.gif ar dar atsigaus,ar numiro verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Astaite1 @ 2014 05 03, 16:48)
Jos dygsta labai ilgi, o auga greitai. Jeigu dabar pasėsit, tai išdygs už 1-2 mėn., tai iki rudens bus silpnas dar augalas, o man yra sunkiausia išlaikyti žiemą ant palangės, atrodo auga viskas gerai ir paskui staigiai nuvysta. Todėl man geriau sėti sausio, vasario mėn., kad iki rudens jau būtų stiprus augalas ir jau būtų galima nešti į sklepą. O ar žydės kitais metais nuo veislės priklauso.

O gal galima jas laikyti vasara lauke,o kitu metu namie kambary 21temp? ar butina laikyti sklepe?rusys sildomom grindim,turiu tik palepe neisildoma,bet ir ten nera vesu labai,pora langu,diena sviesu buna.
Atsakyti
QUOTE(*mable* @ 2014 05 03, 21:42)
Sveikos,sakykit jei sia nakti nušalo mano gelytes lapeliai(šiltnamis politileno)tokie minkšti,nulinke unsure.gif ar dar atsigaus,ar numiro verysad.gif

Jei nusalo tik lapeliai, tai turetu atsigauti, taciau jei pazeide salna pati augala, jo stebelius, tada jau viskas. Siulau palaukti, bet kuriuo atveju pamatysite, kaip bus.

Mazi augalai jautresni salnai, sumedeje, senesni ne taip jautriai reaguoja, nors ir juos galima nusaldyti smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Gyvaciuke89 @ 2014 05 04, 13:47)
O gal galima jas laikyti vasara lauke,o kitu metu namie kambary 21temp? ar butina laikyti sklepe?rusys sildomom grindim,turiu tik palepe neisildoma,bet ir ten nera vesu labai,pora langu,diena sviesu buna.

Galima laikyti kambaryje, tik jei nepakankamai sviesos, o ziema dazniausiai taip ir buna, tada istysta augalas. Palepe irgi neblogai butu, jei temp. laikosi bent apie 10 laipsniu, tada galite laikyti drasiai ten. Tiesa, pagalvojau, kaip i ta palepe reiktu sutempti augalus su didziuliais ir sunnnkiais vazonais? doh.gif

Pas mane pacia sklepe kartais temp. nukrenta ir iki 5 laipsniu, bet niekada zemiau, todel maniskes veisles laikosi normaliai palyginti. Aisku, su silumegemis veislemis prie tokios temp. gali buti problemu. Todel jas laikiau silciau.
Atsakyti
bent 10imt tai tikrai bus smile.gif o uznest,gulscia iseitu.namie turiu daug vietos,galiu laikyt,nors saule sukasi,tai per viena,tai per kita sviecia smile.gif na bus,matyt,
Dekui uz pagalba smile.gif bandysiu kolkas uzsisakyt seklas,paskui ziuresiu kada set,jauciu ir pamirsiu kol vasara nesibaigs ir visi darbai.
Atsakyti
Kad ir kaip myliu šiuos augalus, per žiemą labai sunku išlaikyti, 6 nebegyvos sad.gif Teks atsisakyti jų auginimo sad.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2014 05 05, 09:30)
Kad ir kaip myliu šiuos augalus, per žiemą labai sunku išlaikyti, 6 nebegyvos sad.gif  Teks atsisakyti jų auginimo sad.gif

sad.gif
Kaip jusu gelytes lauke?
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2014 05 05, 10:30)
Kad ir kaip myliu šiuos augalus, per žiemą labai sunku išlaikyti, 6 nebegyvos sad.gif  Teks atsisakyti jų auginimo sad.gif

Liudna. Sunku islaikyti, jei salygos joms nepatinka. As vis bandau atrasti tas veisles, kurios pas mane geriausiai laikosi. 2 jau radau, su kitomis sunkiau. ..
Atsakyti
Žiema pats sunkiausias metas. Pas mane sklepas labai šiltas ir sausas, virš 10 visada būna, brugmansijoms labai patinka, bet užtat kitos gėlės miršta. Jurginų gumbai ir bulvės suvysta. Fuksijos, pelargonijos ir hortenzijos per anksti nubunda ir pavasario nesulaukia.
Atsakyti
QUOTE(Astaite1 @ 2014 05 05, 11:25)
Žiema pats sunkiausias metas. Pas mane sklepas labai šiltas ir sausas, virš 10 visada būna, brugmansijoms labai patinka, bet užtat kitos gėlės miršta. Jurginų gumbai ir bulvės suvysta. Fuksijos, pelargonijos ir hortenzijos per anksti nubunda ir pavasario nesulaukia.

dėl Pelargonijų nesutinku,kažką ne taip darote,maniškės tokiom pačiom sąlygom žiemojo ir gyvos g.gif
Jurginus laikykite maišuose,visi gyvi,sveiki,kieti wub.gif o pernai suvyto
Atsakyti
Reikės maišuose laikyti, nes šiemet maišuose laikiau kardelius, tai pirmi metai tokie sveiki nesudžiuvę. O pelargonijos senasios visos gyvos ir sveikos, o kur pernai siunčiausi iš Olandų, visos numirė.
Atsakyti
Pas mane pasimirė brugmansijos kaip tik kurios gyveno poniškiausiai - kambaryje ant palangės. Pradėjo žaliuoti gražiausiai, paskui vyto vyto ir fsio verysad.gif Maya ir H. Garten. O Salmon perfektions peržiemojo labai šviesioje bet vėsioje verandoje iki +7C. Angels flight garaže tamsiai ir vėsiai
Atsakyti
QUOTE(TaGre @ 2014 05 02, 22:25)
Jei aš pavasarį nugenėjau ir dar šaknis sumažinau, tai nežydės ji šįmet? Kad lyg visais metais apgenėdavau ir žydėdavo  g.gif

pakankamai didelis vazonas, trašų, ir turi žydėti! Nupjaudavo savo didžiausiąjai dviejų metrų ilgio šakas (kad tilptų į garažą), o ji kitais metais vėl žydėdavo. Tik vėliau, nes tuos 2 metrus pirmiausia į aukštį ataugindavo. Atsisakiau jos sviekos ir gražios, tiesiog ji peraugo keturių vyrų fizines galimybes, o krautuvu-vežimėliu mūsų kieme neprasisuksi...

QUOTE(Gyvaciuke89 @ 2014 05 02, 23:33)
Sveikos,papasakokit is patirties smile.gif kada seti seklytes...ar dabar pasejus jinai uzaugs tiek iki kito pavasario,kad ziedus jau krautu? man cia kaip medelis,atrodo,kad labai ilgai reikes laukti kol paaugs...noriu parsisiusti daug visokiu ju,arba miksa seklu.

Iš mano patirties - metų ir ilgiau laikytos sėklos dygsta labai sunkiai, arba visai nedygsta. Jei šviežios, šių metų derliaus - dygsta puikiai esant tinkamoms sąlygoms. Tikrai sąžiningi selekcininkai parduoda sėklas vos vaisiui sunokus.

Dėl sėjimo laiko: tinka nuo vasario iki spalio, nes sėklos vistik "orientuojais" laike, ir kaip visi augalai sėkmingiau dygsta ilgesnių dienų periodu.

Dėl sėjimo sąlygų. Jei sėkla šviežia, nereikia jos lupti, brinkinti, mirkyti kaip rekomenduojama. Neturint patirties, greičiau pažeisit sėklą, "surauginsit", nei tai duos naudos. Šviežia sėkla, jei turite galimybę palaikyti ~24°C šilumos visą parą sudygsta per ~3 savaites pasėta tiesiai į dirvą, bet rūpinantis kad neperdžiūtų ir nepermirktų. Namuose, kai neturėjau sąlygų laikyti jas šiltai visą parą, sėjau ir laikiau jas tiesiog šiltnamyje ~liepos mėnesį, kuomet šiltesni orai ir naktys. Sudygo visos ir puikiai.
Patarimas - pirkit sėklas iš selekcininko. Kaina nesiskiria, o e-bay yra visokių prekeivių. Selekcininkai, prekiaujantys e-bay dažniausiai turi ir savo puslapius (įdėję nuorodas), apie juos galima šiaip panaršius rasti internete. Turėsit ir šviežias sėklas, ir įdomesnių brugmansijų.

Kad žydėtų, reikia ~7 mėnesių priklausomai nuo veislės, auginimo sąlygų. Dažniausiai tais pačiais metais nesužydi, bet tinkamai tręšiant, stiebas sumedėti turėtų spėti, kad būtų stipresnės žiemoti. Reikia vasaros pabaigoj nutrakti amonio salietrą, jei ja tręšiate, tai pristabdo augimą ir labiau subręsta.

QUOTE(*mable* @ 2014 05 03, 20:42)

lapai nušalę - nieko tokio. Jei stiebas sveikas, per kelias savaites išaugins naujus. Maniškės net lauke šaltį gerai atlaikė, nors jos dar tik su sprogstančiais lapais. Didžiųjų vazonų po 100 L nepajėgiau sunešt į šiltnamį. Emiau ir po kelias šakas apgaubiau polietileno plėvele. Tai žinokit, tos kur nedengtos - nenušąlo. O apgaubtos - nušąlo. Matyt susidarė kondensatas ir šalta drėgmė pakenkė labiau. Didžiojoje brugmansijų knygoje, žiūrėjau M.Gottchalk Esant šalčių rizikai apvynioja kamienus laikraščiu. O jaunas šakas palieka "ore", nes jos greitai atauga.

QUOTE(Gyvaciuke89 @ 2014 05 04, 12:47)

QUOTE(Para @ 2014 05 05, 13:13)
Pas mane pasimirė brugmansijos kaip tik kurios gyveno poniškiausiai - kambaryje ant palangės. Pradėjo žaliuoti gražiausiai, paskui vyto vyto ir fsio  verysad.gif Maya ir H. Garten. O Salmon perfektions peržiemojo labai šviesioje bet vėsioje verandoje iki +7C. Angels flight garaže tamsiai ir vėsiai

Šiaip tikrai priklauso nuo veislės, kuri kantresnė žiemojimui, kuri ne. Bet vienareikšmiškai jos geriau jaučiasi "miegodamos" žiemos miegu. Jei kambaryje palikti augti - tuomet ten, kur temperatūra pastovi (jokio radiatoriaus netoliese), geriau neperšilta, bet ir ne prie lango. Ir profesionalūs augintojai rašo, kad palangė su temperatūrų kaita ir netolygumu nėra tinkama. Ir saugoti šaknis - geriau išdžiovinti, nei perdrėgnai. Tą sudėtinga pasiekti.

Beje, neretai pavasarį visą žiemą sėkmingai tupėjusios jos ir apmiršta. Tarsi "pamatuoja" ar bus tinkamos sąlygos augti, ar užteks jėgų ir... atsisako gyventi.

QUOTE(jediara @ 2014 05 05, 09:30)

Gaila, kodėl tokiose nuostabiai "žaliose" rankose jos neišsilaiko... Labai svarbu joms tinkama patalpa... Kartais visai kitokia, nei rekomenduojama...

Atsakyti