Įkraunama...
Įkraunama...

Brugmansijos ir durnaropės

QUOTE(oksanele02 @ 2014 04 10, 09:34)
Šiemet kai nusipirksiu tikrai bandysiu vazone keles paaugint ,as paprastas geltonas ir ruzavas bandziau vazone augint ,nu tos pacios atviram grunte nuostabios budavo ,pilnos ziedu ,ryskios ,o vazonuose lapai dideli o ziedu vos keli ir kai prasiskleide tai tokie neryskus su juodais taskiukais ,aiskiai matyt kad kazko nedadariau ,bet tik ko joms truko taip ir nesupratau nes ir tresiau ir purskiau ,ir su biriom trasom patresiau ,va tas laistymas buvo man neaiskus vis per karscius isdziudavo zeme ,tai pildavau vandens kad visad butu slapia ,nes ta durpe isdziudavo labai ,tai galvoju gal perlaistydavau ,?bet jei tik nepalaistydavau lapeliai nuvyte tokie budavo ,o ypac karsta diena vazonuose visi lapai nupiepe budavo ,o zemej grazus ?

o nuo mažytės vazone? Plius Kilė berods rašė apie tai, kad vien durpėj jas auginti negerai, nepasisavina visų trašų, plius faktas, kad durpė labai greitai išdžiūsta vasarą - o jos daug drėgmės išgarina per karsčius per lapus.
Aš vazonuose nuo mažyčių auginu, vis į didesnį vazoną persodindama, ne iškart į didelį.

Vakar dėl genėjimo neparašiau. Aš jų beveik negeniu, nes beveik visi mano augalai yra iš pašaknio ūglių tai jie savaime auga į viršų ir šakojasi viršuje, dažniausiai ką padarau tai nuo kamieno paskabau atžalėles, kad augtų kaip medelis. Esu genėjus priež užpraeitą žiemą. bet nusprendžiau, kad neapsimoka, jei telpa negenėtos, pavasarį negyvas šakas nugeniu.
Nereikėtų trumpinti šakų be reikalo, nes taip atitolinamas žydėjimas.
Atsakyti
Labas rytas,gal yra pas ka sakeliu brugmansiju?mano deja neatsigavo po ziemos,iki siol stovi be gyvybes zenklu verysad.gif su pasiulymais prasau i AZ 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kaškoniukas @ 2014 04 10, 19:41)
o nuo mažytės vazone?

Nee ,ne nuo mazytes ,jau dideles sukisodinau y vazonus ,maisiau zemes su durpem visada ,po to y rusy su tuo paciu vazonu statau ,ir pavasary su tuopaciu vazonu y kambary nesu ,laukiu kol lapeliai pasirodys ir kai silta vel nesu y lauka ,tada patresiu vazone ta zemele su trasom ,velgi beriu trasas tas su kuriom braskes tresiam(auginam braskes)tai kazkaip galvojau kad tinka tos trasos ir gelems ,na ir su kapu kautuku tokiu mazyciu prapurenu ta zemele vazone ,įterpiu trasas ,o kai lapai jau buna dideli tada dar su skystom trasom nupurskiu ,na ir aisku profilaktiskai nuo vabaliuku ir lapu ligu nupurskiu ,tik atskirai nuo vabaliuku nupursiu viena diena ,o nuo lapu ligu kita diena ,atviram grunte viska ta paty darau kaip ir vazonuose ,tik vistiek vazone jos buna man lapu graziu o ziedu ant pirstu galima suskaiciuot daugiausia 12esu suskaiciavus ,o zemeje nesuskaiciuojama :)ir vazone jie tokie bespalviai ,o zemeje ryskus ,
Na nieko man su brugmansijom visad kas met buna eksperimentai ,nes kas met su jom vis kitaip reik ,va pastebejau kad ir anksti įnesus namo bet jei pavasaris šaltokas ziedu tik buna rugsejy sulaukiu ,o kitu veisliu tik uzuomazgas be pamatau:)
Atsakyti
QUOTE(oksanele02 @ 2014 04 13, 12:41)
Nee ,ne nuo mazytes ,jau dideles sukisodinau y vazonus ,maisiau zemes su durpem visada ,po to y rusy su tuo paciu vazonu statau ,ir pavasary su tuopaciu vazonu y kambary nesu ,laukiu kol lapeliai pasirodys ir kai silta vel nesu y lauka ,tada patresiu vazone ta zemele su trasom ,velgi beriu trasas tas su kuriom braskes tresiam(auginam braskes)tai kazkaip galvojau kad tinka tos trasos ir gelems ,na ir su kapu kautuku tokiu mazyciu prapurenu ta zemele vazone ,įterpiu trasas ,o kai lapai jau buna dideli tada dar su skystom trasom nupurskiu ,na ir aisku profilaktiskai nuo vabaliuku ir lapu ligu nupurskiu ,tik atskirai nuo vabaliuku nupursiu viena diena ,o nuo lapu ligu kita diena ,atviram grunte viska ta paty darau kaip ir vazonuose ,tik vistiek vazone jos buna man lapu graziu o ziedu ant pirstu galima suskaiciuot daugiausia 12esu suskaiciavus ,o zemeje nesuskaiciuojama :)ir vazone jie tokie bespalviai ,o zemeje ryskus ,
Na nieko man su brugmansijom visad kas met buna eksperimentai ,nes kas met su jom vis kitaip reik ,va pastebejau kad ir anksti įnesus namo bet jei pavasaris šaltokas ziedu tik buna rugsejy sulaukiu ,o kitu veisliu tik uzuomazgas be pamatau:)

Itariu, kad jusu beda yra trasos. Braskines juk granulemis yra. O jas sunkiai pasisavina augalas. Jei jus tik ju iberiate, o paskui tik nupurskiate augala trasomis karteli kita, tai jam yra stipriai per mazai augant vazone. Gruntas , matyt, pas jus yra derlingas, gal joms tinka + laisve saknims. O vazone vieta saknims ribota. Tad reikia pastoviai tresti skystomis trasomis. T.y. istirpintomis. Ir panasu, kad gal ne braskinemis. Gali buti, kad ten netinkama joms sudetis. Merginos tresia dazniausiai ferticare, kurios gana brangios, bet tinka ir patinka brugmansijoms. As pati tresiu tikrai daznai, savaiteje kelis kartus. Ir tik skystomis! Augalai zydi kaip pasiute.
thumbup.gif

Pas mane prazydo Moutain magic. Siemet ji pirmauja. Smagu.

user posted image

user posted image

Atsakyti
grazumelis, kaip anksti ziedai pasipyle
o kvepia temoje
kaip smagu
Atsakyti
Kokia gražuolė, šitos labai noriu. Su Kaštoniuku sutarėm mainus ir aš ją turėsiu. Aš tai į kambarį brugmansijų nenešu, mažesnes sunešu į šiltnamį, o didžiąsias tiesiai į lauką ir kasmet pavasarį persodinu į vis didesnius vazonus. Bet paprasta geltona ir ružava jau labai dideliuose vazonuose ir joms gal jau 4 ar 5 metai, ar galiu šiemet jų jau nekelti į dar didesnius vazonus? Geltoną, tai su vazonu įsodinu į gėlyną, nes ji aukšta ir virsta, o ruzava baisulinis krūmas, tai ją pastatau matomoje vietoje. Tai ir galvoju geltona per vazono apačią vistiek gauna papildomų medžiagų ir jei nepersodinsiu gal nieko baisaus, bet ružavai manau nepatiks senas vazonas, o dar didesnį vazoną jau sunku bus ir gauti. Megoje Senukuose ieškojau, nėra.
Atsakyti
QUOTE(oksanele02 @ 2014 04 13, 11:41)

Iš viso aprašymo nematau, kad vyktų persodinimas. aš kiekvieną pavasarį ištraukiu iš vazono, tada nuimu dalį žemių, dar truputį pakedenu ta visą guzą likusi ir į ta patį vazona jei kalbam apie didelę brugmansiją. Tada atsiranda dar nemažai vietos naujoms zemėms ir vietos šaknims, aišku reikia prapjauti didesnes skyles vazono apačioj ir idealu, kad būtų galima statyti ant žolės ar dirvos, kad šaknys galėtų eiti į žemę. Jei tiesiog paliekat ir nepersodinat tai pasidaro tankus šaknynas ir brugmansija negali išauginti tu mažų šaknelių per kurias ji pasiima maisto medžiagas.

QUOTE(Astaite1 @ 2014 04 14, 08:39)
Kokia gražuolė, šitos labai noriu. Su Kaštoniuku sutarėm mainus ir aš ją turėsiu. Aš tai į kambarį brugmansijų nenešu, mažesnes sunešu į šiltnamį, o didžiąsias tiesiai į lauką ir kasmet pavasarį persodinu į vis didesnius vazonus. Bet paprasta geltona ir ružava jau labai dideliuose vazonuose ir joms gal jau 4 ar 5 metai, ar galiu šiemet jų jau nekelti į dar didesnius vazonus? Geltoną, tai su vazonu įsodinu į gėlyną, nes ji aukšta ir virsta, o ruzava baisulinis krūmas, tai ją pastatau matomoje vietoje. Tai ir galvoju geltona per vazono apačią vistiek gauna papildomų medžiagų ir jei nepersodinsiu gal nieko baisaus, bet ružavai manau nepatiks senas vazonas, o dar didesnį vazoną jau sunku bus ir gauti. Megoje Senukuose ieškojau, nėra.

4u.gif būtinai, kažkaip prastai atrodo, bet gyvybingi, mano senoji neatsigauna verysad.gif
kaip rašiau aukščiau, reikia truputį nurėžti šaknų iškėlus iš vazono, tada atsiranda vietos, kitaip augalas pats save "uždusins" - taip aš netekau savo pirmosios geltonos paprastos...
Atsakyti
Oi kaip ačiū už atsakymą, būtinai taip ir padarysiu 4u.gif
Atsakyti
Gal kuri Vilniuje ir apylinkėse turite pasidalinti/parduoti baltų ir geltonų brugmansijų, gali būti ir šakelės. Pernai rudenį savas milžines sušaldžiau...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kaktusine: 14 balandžio 2014 - 13:46
antras vakaras ieškojau senose temose, nes pati neišsisaugojusi nuorodos buvau doh.gif ... taigi vaizdiškai kaip aš savo vyriausias persodineju, bus aiškiau : http://www.lynandmal...rugmansiasl.htm
Pati kažkaip pirmą kartą bijojau, bet kai praradau savo geltoną paprastą - pasimokiau, nes paskutinę vasarą prieš numirštant ji visai neaugo ir prieš rudenį bandydama iškast pamačiau, kad jį visai beveik neiįleidus šaknų pro savo senas šaknis... kaip įkišau taip ir stovėjo, prieš tai rudenį tiesiog šakas mėtė... jau buvo ženklas, kad jai negerai... taigi nebijokite apipjaustyt šaknų ir pamatysite, kad taip padarius liks vietos senam vazone - čia su vyresnėm taip.
Atsakyti
Va kaip verta senas temas paskaityti smile.gif dar nukopijavau Kilės komentarą po įdėta mano šita nuoroda, nes man tada pasirodė gana žiauru... plius bijojau šaknų pažeidimo ir puvinio rizikos:

"As esu darius taip porą kartų, su tomis, kurių iš 90 L vazono nebenorejau kraustyti i didesni... Tai darbas - juodas... Jie ten pjuklu saknis pjausto, kaip foto parodyta, o aš tai ir kastuvu kapojau, ir kirviu... Pjuklu su dantukais tai tik storas saknis pjaustyt pavyko, o tos smulkios šaknytės dorvoj tokį tankų kietą gniužulą padaro... O augalam tai nieko smile.gif Šitą darbą dariau jau į lauką augalus išnešus, po kelių dienų adaptacijos. Mano galva, reikia tas šaknis šitaip genėti tada, kai jau augalas augt, atgyt susiruošęs, bet jau ne tada, kai lapus išskleidęs ar jau pumpurus sukrovęs, nes gali pasijaust nuskriaustas ir juos numėtyti. Dėl vazono skylių - gali jų ten ir nebūti... Įdomu vistik, bet gal laistymo sistemą turi, ir jiems tai neaktualu. Vis galvoju, kaip lašinę laistymo sistemą kuo paprasčiau įsirengti, papildomam drėkinimui. O dėl dirvos - nelabai net svarbu kokia - įprastinė smile.gif Čia visas fokusas tame, kad atjauninamas, atnaujinamas smulkių šaknelių gniužulas. Storos šaknys vandens jau nesiurbia - jos tik perduoda jį toliau. Vandenį ir mineralines medžiagas iš dirvos surenka smulkiausios, ploniausios šaknelės, kurioms po metų ar kitų vazone vietos nelieka, nes šaknų tinklas pasidaro pertankus. Tagi, persodindami į didesnį vazoną arba šitaip apgenėdami senąsias šaknis (esmė ne storas šaknis nutrumpinti, o tų smulkių šaknyčių raizgalynus pašalinti) sudarom sąlygas augalui atnaujinti šaknų sistemą ir efektyviai siurbti vandenį - o šaknyse - visa stiprybė, tad augalai tikrai vešlesni ir stipresni auga. Tikrai, kai pastaruosius metus esu vis po keletą vazonų nepersodinus, neatnaujinus dirvos, tai ir susergo man būtent tos brugmansijos, ir žiemojo jos sunkiau paskui.
O šiaip, jau išnešus pavasarį į lauką puviniai tikrai mažiau puola. Galima, kaip orchidejas, cinamonu ar anglimi storų šaknų pjūvius, jei nupjovus atrodo, kad šlapiuoja, pabarstyti, ir pirmą savaitė saikingiau drėkinti. Patalpoj visi puviniai dažniau užpuola. "
Atsakyti
Sveikutes 4u.gif Viska perskaiciau ka jus man pataret ,ir tikrai netresiau su skystom trasom ,o dar tiek daznai ,kaip silke sako savaitej net pora kartu ,ir kaip kastoniukas sako neisemiau is vazono ,tikrai kai pagalvoju jug ten saknys ,kad ojojoj ,jug geles vasarines jau kai po vasaros ismetam tai oho koky gniuzula ismetam is vazono ,labai aciu uz patarimus ,as jug sakau man mokintis ir mokintis dar ax.gif biggrin.gif
Papildyta:
Reiktu kokia diena iki silkes nuvaziuot ,pas ja pasiziuret ,pasiklausinet ,ji visai netoli nuo manes gyvena ,Silke jei skaitysi atsiusk savo telef y AZ ,pasukciau tau ,suderintumem pasimatyma ax.gif smile.gif
Atsakyti