QUOTE(elifė @ 2014 03 31, 15:05)
nėra taip, kad jie NIEKAD nenori namo. vyrui nesiožiuoja. man - kartais. kai nori pabūti lauke, o aš tuo metu negaliu su ja vaikščioti...kartais pasakau NAMO atidarius duris ir eina gražiausiai
o kai pabėga nuo manęs vienintelis būdas įsiviliot namo - į jos dubenį GARSIAI įpilti sausiako, nors porą grūdų, bet taip kad girdėtų. parskrenda kaip raketa
bet aš galvoju, gal ji tai supranta kaip "pagyrimą" - va išsinersiu, pabėgsiu, o tada gausiu paildomai paėst (nes nu kažkaip reiks man ją parsišaukt - kiemas neaptvertas
). negali taip būti?
bandysiu jūsų metodą
Aaa, tai čia pas jus truputį kitokia situacija, galvojau, daugiabuty gyvenat.
Čia tada jau galima ir kitokius patarimus dalint, visų pirma - nepaleist šuns vieno lakstyt. Lakstydamas vienas pats šuo pats priima sprendimus, pats susigalvoja veiklos, žodžiu, pamažu tampa pats sau fainas, o šeimininkas... na, kai šuniui norėsis tai ateis, kad pasiglaustytų arba, jei 'vadas' griežtesnis, o šuo - nuolankesnis, ateis, kad išvengtų pykčio ir baudimų. O šiaip tas šeimininkas tampa toks... eilinis priedas ir tiek.
Tai čia pirmas iš svarbiausių dalykų. Toliau, kad sutalpint tą visą retriveriškumą į jums fainus rėmus, reikės dirbti. Kad ir tie patys pasivaikščiojimai - pasiimkit šuns miasto normą, padalinkit ją tiems pasivaikščiojimams - šuo nebegauna JOKIO maisto namie, ar iš bliūdelio, ar šiaip, dėl to kad gražus, ar kad gailiai žiūūūri ir akytėm klapsi
Pasivaikščiojant ir sumaitinat tą maistelį - už pagyrimus, kad atliko kažką gerai, už reagavimą į vardo komandą, už atėjimą pas jus, už norėjimą būti pas jus ir su jumis, už netempimą, ir dar už bet ką, kam reikia pastangų iš šuns.
Toliau, pasiimat į pasivaikščiojimus žaislą, ir karts nuo karto pažaidžiat ir su juo. Vardas - reakcija - žaidimas. Pasigrumkit, pasigalynėkit su šuniuku. Pradžioj geriau, kai žaidimas vyksta ne metu-atneši, bet pasitampot, pakovojat dėl žaislo ir pan. Čia lengviau parodyt, nei aprašyt, visus tuos žaidimus. Tik tiek, kad baigti reikia pačioj fainiausioj šuniui vietoj, ir baigti bent jau pradžioj ne su fu, ne, palik ar panašiai, o su greitesne nei šuns reakcija ir žaislo pavogimu ir paslėpimu
Paskui jau bus galima įvedinėt ir paklusnumą, pabaigos komandas ir t.t.
Šeimininkas šuniui turi būt įdomus, o įdomus jis yra tada kai turi/gali suteikti šuniui tai, ko jis nori. Tada galima mokintis paklusnumą, šiam "suteikimui ko nori" suformuojant tam tikras ribas, rėmus.
O tas "ko nori" gali būti labai platus, nuo maisto, žaislo, žaidimo, leidimo išsituštinti, tyrinėti naujas teritorijas, žymėjimosi ir dar begalės. Paskatinimas tai nėra tik maisto davimas ar žaidimas su kamuoliuku. Kasdienybėj yra krūva vaiksnių, kuriais šunį galima paskatinti, apdovanoti arba atvirkščiai - sukelti spaudimą, stresą, pasyvinti, slopinti nenorimas elgsenas.
Jums reikia pradžioj tvarkytis va šitus, pačius pradmenis. Sukurti savo vertę, savo asmens, savo žodžių, savo sprendimų. Ir tai neturi būti rėkimas, mušimas, barimas, grūmojimas pirštu ir t.t.
Kad ir tas pats lakstymas ir neatėjimas. Pradžioje šuo turi suprasti, kad jūsų, kaip vedlio asmuo, yra kažkas nerealaus, jūs mylit, bučiuojat, šeriat, vedžiojat, leidžiat tyrinėti teritorijas, žaidžiat su šunimi, vystot jo protinę veiklą, žodžiu, mylit ne tik žodžiais, bet ir veiksmais
Taip dirbama, jei reikia, ribojant šaltinius, ribojant dirgiklius, kontroliuojant situacijas, kol pasiekiamas norimas efektas. Tada šuo automatiškai per daug nuo jūsų netnenorės atitiolti - o kam, jei visi smagumai pas jus? (Aišku, reikia nepamiršti retriveriškumo
) Tuo pačiu lygiagrečiai mokomasi ir 'pas mane' komandos. O va tada, po kelių savaičių ar mėnesių (priklauso nuo šeimininko ir šuns) po truputį įvedami dirgikliai ir korekcijos.
Bet pradžioj reikia bazės, ir kuo ji tvirtesnė, tuo geriau, tuo tvirtesnis pagrindas visam kam.
'Pas mane' mokslai išvis yra ilgi ir pikti. Tvirto 'pas mane' (tvirtu aš vadinu šuns atsišaukimą bėgant susipažinti ar pakramtyti svetimą šunį, besivejant katę ar paukščius, lekiant į aikštelę pas vaikus, žaidžiančius kamuoliu, pasileidus miške užuostu stirnos kvapu, ar nuo visokių kitų tikrai
stiprių dirgiklių) nepadarysit greitai ar tik su paglostymais/skaniukais (neskaitant išimčių, kurios tik patvirtina taisyklę). Ir 'pas mane', mano akimis žiūrint, yra pati reikalingiausia, stipriausia ir (turbūt) daugiausiai atskleidžianti socialinė komanda. Ir paskui labai palengvinanti gyvenimą abiems, tiek šeimininkui, tiek šuniui.
Bet kaip sakiau, visa ko pradžioje yra labai gražūs (su retomis išimtimis) pagrindai
Jums, šiuo atveju, jei norisi kažką pakeisti, reikia grįžti pradžion. Jei nesinori/tingisi/nėra laiko/neleidžia mąstymo filosofija, tiesiog susitaikyti su situacija ir stengtis į viską pažvelgti per kitą prizmę. Labiau būties filosofinę