QUOTE(lugnė @ 2015 01 19, 22:58)
Šią temą skaitau jau senokai, sužinau ko dar nežinojau, pasidžiaugiu Jūsų augintiniais. Pati turiu dvi trijų mėnesių pateles. Tiksliau ne aš, tai dukros ilgai prašyti ir išprašyti augintiniai. Bet, žinoma, auginimą ir priežiūrą tenka prižiūrėti ir kontroliuoti man.
Viskas buvo gerai, džiaugėmės savo žiurkytėm, bet... prieš porą savaičių pastebėjau pleiskanojančias dėmes ant kailiuko. Nuvežiau pas veterinarą. Grybelis. Davė vaistų, gydau jau gerą savaitę, bet negerėja. Pleiskanotos vietos nupliko. Ten lyg ir turėtų užaugti naujas kailiukas, bet dabar atrodo baisiai. Jau pradedu bijoti, kad jos nepasveiks.
ORNELLA, Jūs turit daug patirties su žiurkėm. Ar neteko susidurti su grybeliu. Kokia ligos eiga, ko tikėtis.
Lugne, o kur jūs pirkote savo mergytes?
Labai užjaučiu kad jūsų draugystė su žiurkėmis prasidėjo nuo tokios nemalonios ligos
Laimei su grybeliu pas savo žiurkes dar nesu susidūrūsi nors dauguma jų pas mane atkeliavo ne iš pačių geriausių vietų. O ir neatsimenu ar per beveik 6 metus teko skaityti apie grybelio gydymą pas žiurkes. Žinau kad ši liga anksčiau buvo labai "populiari" tarp zooparduotuvinių jūros kiaulyčių, beveik visos masiškai ja sirgdavo. Man kilo įtarimas apie grybelį pas vieną iš mano pernykščių merginų kai pamačiau keliose vietose ant kūno keistas pleiskanas, net rašiau žmogui iš kurio pirkau, bet netrukus paaiškėjo kad aš veltui panikavau
pleiskanos netrukus pačios dingo, gal buvo koks hormoninis persitvarkymas ar kažkas susiję su mityba.
Aš iš viso per 30 metų šunų/kačių ir kitokių gyvūnų laikymo su grybeliu susidūriau tik vieną kartą kai prieš 9 metus priglaudžiau ligotą kačiuką iš gatvės. Nors mano nuojauta sakė kad jis tikrai turi grybelį, bet veterinarijos gydytojas nors ir žiūrėjo su specialia lempa ligos nediagnozavo. Deja, po savaitės kačiukas numirė, o dar po kelių dienų išaiškėjo kad jis mano katę, vieną iš mano šunų ir mane pačią apkrėtė specifiniu grybeliu (rusiškai ši liga vadinasi "стригущий лишай" ir labai dažnai būna pas laukines benames kates). Gydžiau save ir gyvūnus ilgai ir nuobodžiai, apie 1,5-2 mėnesius
Kas kelias dienas maudėmės su Nezoral šampūnu, tepėmės su Nizoral tepalu, dar iš veterinaro gavau kažkokio specialaus skysčio ir tepalo. Katė ir šuo išpliko "rutuliukais"
visa laimė kad iš šunų užsikrėtė tik nykštukinis pinčeris, o trys pudeliai su ilgais plaukais liko sveiki, jei dar ir juos būtų tekę kas kelias dienas maudyti būčiau nusišovusi
Kiek žinau tai grybelių būna kelių rūšių su įvairiais ligos požymiais, taigi ir gydymas turbūt specifinis, parenkamas konkrečiu atveju. Mano atveju pas šunį/katę pleiskanų kaip ir nebuvo (bent jau aš dabar neatsimenu), tiesiog atsirasdavo pakankamai didelės ružavos spalvos plikos odos dėmės apvalios arba ovalios formos, visiškai be plaukų (jie iškrisdavo). Net ir pradėjus gydymą tie lopai dar kažkurį laiką atsirasdavo, kas rytą skaičiuodavau kiek tokių naujų lopų yra pas katę, šunį ir mane
Pas trumpaplaukį šunį atrodė štai taip (didinasi)
O kaip veterinaras diagnozavo kad tai grybelis? Darė tyrimą (ėmė skuteną)? Žiūrėjo su specialia lempa tamsioje patalpoje? Jei žinote kad jūsų veterinaras tikrai nusimano grybelio gydyme, tai belieka pasitikėti jo išrašytais vaistais ir laukti rezultatų. Arba ieškoti veterinaro, besispecializuojančio gyvūnų odos ligų gydyme.
Taip pat dar būtinai pasiklauskit pas savo veterinarą ar jūsų grybelis nėra pavojingas žmonėms (ir kitiems jūsų gyvūnams jei tokių turite), ar jūs ir jūsų dukros negalite apsikrėsti nuo žiurkių, nes vienais grybeliais galima užsikrėsti, kitais - ne. Ir išsiaiškinkite kokių atsargumo ir higienos priemonių jums laikytis.