Įkraunama...
Įkraunama...

Žiurkės - 2

QUOTE(linete33 @ 2015 01 16, 00:14)
daviau siandien ziurkiams juodos duonos nediduka gabaleli,tai bent surijo per sekunde,ar galima,nu mums vegetarams mesos  neiseina duot,tai bandau visokius variantus.

Šviežios duonos duoti nerekomenduojama. Retkarčiais galima duoti padžiovintą duoną, dar užlašinti lašelį linų sėmenų aliejaus.
Tik duona su gyvulinės kilmės baltymais neturi nieko bendro ax.gif
Aš ne vegetarė, bet mėsą valgau labai retai nes tiesiog nesinori. Kartais po kelis mėnesius jos nebūna mano racione. Tik mano gyvūnų maitinimui tai neatsiliepia - šunys pvz. šeriami tik jautiena/vištiena/kalakutiena ir subproduktais bei lašišos faršu.
Žiurkėms irgi viską "mėsišką" perku specialiai. Visai nesudėtinga nupirkti puskilį vištos kakliukų, širdelių, kepenų, padalinti "porcijomis" ir užšaldyti. Kartą į savaitę belieka tik atšildyti ir nedideliam puodelyje išvirti kelis kakliukus ar širdeles.
Putpelių kiaušinius irgi perku specialiai tik žiurkėms.
Aš iš viso labai daug produktų perku tik žiurkėms, nes pati jų nevalgau biggrin.gif Ypač kai namuose beveik nuolat yra senų žiurkių ar ligonių, tai tenka pastoviai turėti visokių jogurtų, varškyčių, vaikiškų košyčių ir pan.
Jei jūs valgote virtą, troškintą ar garuose paruoštą žuvį, tai galite kartą į savaitę duoti vaikinams po nedidelį gabaliuką.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ORNELLA: 16 sausio 2015 - 00:37
Gal kas ieško didesnio narvo
Pigiai didelis savadarbis narvas, dydis 100x60x60, Vilnius
www. skelbiu.lt/skelbimai/didelis-savadarbis-narvas-20620641.html
Atsakyti
Prisiminiau. Kai mano degute negalėjo pagimdyti, veterinarai - didžioji dauguma, atsisakė apsiimti nes graužikas , o jie gydo šunis, kates ir graužikų gydyt operuot neturi kompetencijos. Vienintelis Kairevičius man padėjo. Kaip padėjo ir su papūgą. Susirgus žiurkei, drąsiai vežčiau pas jį
Atsakyti
QUOTE(Rodnega @ 2015 01 16, 13:05)
Prisiminiau. Kai mano degute negalėjo pagimdyti, veterinarai - didžioji dauguma, atsisakė apsiimti nes  graužikas , o jie gydo šunis, kates ir graužikų gydyt operuot neturi kompetencijos. Vienintelis Kairevičius man padėjo. Kaip padėjo ir su papūgą. Susirgus žiurkei, drąsiai vežčiau pas jį

Labai gerbiu veterinarijos gydytojus kurie geriau atsisakys kažką daryti sąžiningai pasakydami kad nežino/nemoka ir nenori bandyti, nei vaikydamiesi pelno apsiims tai daryti smile.gif
Atsimenu kaip pati kankinausi ieškodama operuojančio veterinaro kai pas mano merginas prasidėjo augliai, o dar kai pati pirmoji operacija baigėsi nesėkmingai, tai teko nemažai klinikų apeiti verysad.gif
Man su Kairevičiumi matyt "bangos nesueina" biggrin.gif atsimenu dar prieš porą dešimtmečių bandžiau su šunimi pas jį eiti, paskui vėliau vėl teko kreiptis, ne mano veterinaras ir tiek biggrin.gif o po to kai pamačiau foto operuoto žiurkino (jis neišgyveno) tai noro lankytis su nuosavom žiurkėm kol kas tikrai nėra
Atsakyti
Partempiau saviskiams sunisku skaniuku. Turbut ner labai blogai? Pamaniau, kad jei jau maistas tinka, tai kodel anie turetu kenkt? g.gif Kadangi dabar gyvenam atvirom narvelio durim ir iseinam, kada norim ( narvas ant spinteles, nuo kurios net nebando nulipinet ) ir visada kariames ant narvo virsaus, tai ten palikau vazele su jais. Savitarna tokia. Tai jie jais dziaugiasi, bet nepiktnaudziauja.
Atsakyti
QUOTE(Katute @ 2015 01 17, 13:03)
Partempiau saviskiams sunisku skaniuku. Turbut ner labai blogai? Pamaniau, kad jei jau maistas tinka, tai kodel anie turetu kenkt? g.gif Kadangi dabar gyvenam atvirom narvelio durim ir iseinam, kada norim ( narvas ant spinteles, nuo kurios net nebando nulipinet ) ir visada kariames ant narvo virsaus, tai ten palikau vazele su jais. Savitarna tokia. Tai jie jais dziaugiasi, bet nepiktnaudziauja.

Kad dabar nupirkot tuos skanėstus tai gal ir nieko blogo, aišku priklauso nuo to kokius konkrečiai skanėstus nupirkote ir kokia jų sudėtis, yra skanėstų kuriuos aš iš viso žiurkėms nerizikuočiau duoti rolleyes.gif bet ateityje siūlau nebūti zoobiznio "auka" ir geriau kaip skanėstus naudokite ką nors "natūralesnio" smile.gif Kam visokią "chemiją" kišti į žiurkes, nieko naudingo nei šunų/kačių maiste, nei skanėstuose nėra
O ir "savitarnai" skanėstų nepalikčiau nes maksimali skanėstų "dozė" yra 1 nedidelis gabaliukas į dieną, ir tai nesu tikra ar galima kasdien - biggrin.gif
Iš šuniškų skanėstų nebent kokią džiovintą kiaulės ausį ar vištos koją galima nupirkti jei jau taip norisi rolleyes.gif nors žalios ar apvirtos vištų kojos ir galvos bei kakliukai, arba pakankamai didelis jautienos žalias kaulas žiurkėms yra daug didesnis skanėstas, plus dar ir organizmui nauda biggrin.gif
Atsakyti
Neinvestavau anei cento. Is prieglaudos sujele "vieno kasnio" sausainiuku parnesiau. Nu, aisku, kas suniui vienas kasnis, tai ziurkei, visi pietus biggrin.gif Va, sudeties, gaila negalejau paziuret, nes jie is sveriamu ir be etiketes...
Atsakyti
Ornella, gal gali permesti akim ir dadėti ko reik. Noriu perduoti trumpą info prieglaudinukų šeimininkams . Atsirankiojau viską iš žiurkių.lt forumo , bet maža kas. Klaidas ištaisysiu vėliau, nes su mažu vaiku ant rankų sunkoka dirbti 4u.gif .

Apgyvendinimas
Kraikas : cats best universal, granum, popierinsi asan, kukurūzinsi kraikas pvz padovan, buko gabaliukai , rankšluostinis popierius, pilkas/baltas tualetinis popierius, seni ir netinkami naudoti drabužiai
Narvo dydis: dviem žiurkėms reikia bent 80x45x70cm matmenų narvo
Narvui tinkama vieta pastatyti: kadangi žiurkės bijo skersvėjų tai narvą pakelti kiek nuo žemės ir pastatyti toliau nuo lango ar durų. Žiurkės bijo ir perkaitimo, negalimas ir sausas oras tad nestatyti narvo prie radiatoriaus, židinio it tt
Žiurkei netinka : bėgimo ratas, bėgimo kamuolys, pavadėlis

Maistas
Suaugusiai žiurkei reikia 12-15proc baltymų, 4-6proc riebalų, 80proc angliavandenių
Kenksmingas maistas: šokoladas, alkoholis, nevirtos pupelės, anyžiai, gazuoti gėrimai, žali batatai (virti tinka) , nevirtas raudonasis kopūstas, nevirti briuselio kopūstai, citrusiniai vaisai, nevirti artišokai, pažalavusios bulvės, rabarbarai
Saikingai duodamas maistas: džiovinti kukurūzai, burokėliai, salierai, špinatai, agurkai, salotos, baklažanai, maistas su daug cukraus, druskos, riebalų
Saugūs prieskoniai: bazilikas, petražolės, darželinis dašis, mėta, čiobrelis, builis, mairūnas, raudonėlis, kalendra, šalavijas, kraujažolė, ramunėlės, nuplikytos ar džiovintos dilgėlės, pienės, morkos lapai, česnako milteliai
Visa kita kas nepaminėta tinka žiurkėm t.y virta ar troškinta žuvis, mėsa, pauštiena, krevetės, jūros gėrbės, paprika, morkos , maistiniai kviečių gemalai, , erškėtrožės , gilės, spirulina…
Vietoj vitaminų puikia tinka šaltalankio aliejus 10d ir po to padaryti mėnesio pertrauką. Pirktiniai vitaminai sveikai ir gaunančiai įvairų maistą žiurkei nėra reikalingi

Ligos ir vaistai
Nuo parazitų naudoti lašus stronghold 60mg/ml stiprumo . Vienas lašiukas ant sprando praskleidus kailiuką
Kraujavimas iš nosies ar akių – tai ne kraujas , o specifinės išskyros . nedidelis kiekis yra normal
Dantų peraugimas – pas žiurkes dantys dėvisi natūraliai brūžinant dantimis . susirūpinti reikia jei sakandis neteisingas
Imuniteto stiprinimas žiurkei nesmarkei čiaudint – nusipirkti vaistinės echinacėjos ir 1ml švirkštą dozavimui . 0,1ml ant mažo gabaliuko duonos 1k į dieną dvi savaites. Imunitetui stiprinti tinka ir česnakas. Tina ir echinacėjos arbata su lašeliu medaus
Viduriavimas - linex kapsulę padalinti į 3-6 dalis ir suduoti vieną dalį
Guzas po oda – kreiptis pas veterinarą, tai tikriausiai auglys kurį reiks operuoti
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MeiLLi: 18 sausio 2015 - 13:39
Sveikos, ieskom pirkt skinny ziurkiuko...gal kas turit pasiulyt ar patart kur isigyti?
Atsakyti
QUOTE(MeiLLi @ 2015 01 18, 13:16)
Ornella, gal gali permesti akim ir dadėti ko reik. Noriu perduoti trumpą info prieglaudinukų šeimininkams . Atsirankiojau viską  iš žiurkių.lt forumo , bet maža kas. Klaidas  ištaisysiu vėliau, nes su mažu vaiku ant rankų sunkoka dirbti 4u.gif .

berods nieko netinkamo nenuveikiau bigsmile.gif siandien pirma karta tvarkiau visa narva,nugalejau save (mat kirti buvau gavus) ir emiau ziurkius pati ir be pirstiniu, viskas pavyko, pratinsimes po truputi,pakasineju,pakalbinu, jie greiti,staigus,bijau,kad nepabegtu,nes namie yra kitu gyvunu. Tikis letesnis ir storesnis,o Rikis staiguolis biggrin.gif

pirmomis dienomis smile.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(buduliukai @ 2015 01 18, 16:29)
Sveikos, ieskom pirkt skinny ziurkiuko...gal kas turit pasiulyt ar patart kur isigyti?

"Skinny" žiurkių nebūna ax.gif
Jei turite omenyje "pliką" žiurkę tai jos būna kelių rūšių.
- tikroji plika žiurkė - sfinksas (hairless), su "gumine" daugiau-mažiau raukšlėta oda. Šios žiurkės gali gimti įvairių spalvų, bet visų sfinksų oda iki 6-7 mėn. praranda pigmentą ir jos tampa "ružavos". Žiurkiukai gimsta pliki ir tokie ir lieka. Labai dažnai turi problemų su akimis, todėl jas reikia rūpestingai prižiūrėti ir reguliariai išvalyti plaukus iš po vokų. Dėl neatsakingo dauginimo gali turėti ir krūvą kitokių problemų su sveikata.
Sfinksai vėlgi būna trijų tipų - dablrekso geno pagrindu (visiškai pliki be ūsų), reksinio geno pagrindu (su nedideliais trumpais plaukais ant snukio-galvos, kurie tai atauga, tai vėl iškrenta); standartinio geno pagrindu (su retais tiesiais pakankamai ilgais plaukais-šeriais ant kūno)
Sfinksinis genas yra recesyvinis, o sfinksų patelės praktiškai negali išmaitinti vaikų, todėl šių žiurkių dauginimas yra pakankamai sudėtingas ir per paskutinius porą metų aš nesu mačiusi skelbimų apie parduodamus sfinksus. Skelbiasi tik "maistinių žiurkių" ferma iš Klaipėdos, bet kai aš prašiau pas juos parduoti 1-2 jaunas pateles jie atsisakė.
Sfinksų galima bandyti ieškoti pas "maistinių fermų" savininkus.

Lietuvoje kaip plikos žiurkės dažniausiai yra parduodami fuzzai. Pagal standartą fuzzas skaitosi kuo labiau apaugęs tuo geriau, bet Lietuvos daugintojai nuėjo kita kryptimi ir veisia kuo plikesnius fuzzus. Fuzai gimsta su didesniu ar mažesniu pūkeliu, kuris maždaug iki 6-7 savaičių dingsta. Fuzzų oda visą gyvenimą išlieka "spalvota". Kokio "plikumo" bus fuzzas priklauso nuo genetikos, yra visiškai plikų fuzzų, yra su trumpu pukeliu tik ant galvos, yra su pūkeliu ne tik ant galvos bet ir ant kojų ar kūno.
Suaugusi fuzzą nuo sfinkso galima atskirti ne tik pagal spalvą, bet ir pagal oda - jų oda labai švelni ir maloni ant pačiupinėjimo, "kaip persiko".
Fuzzai reguliariai gimsta pas Michailą iš Klaipėdos (telefonas +37068011551, emailas michamaster@mail.ru), jis organizuoja savo žiurkiukų transportavimą į daugelį Lietuvos miestų.

Pliką žiurkę geriau laikyti su viena ar keliom "kailiniuotom" draugėm
Įdedu kelias nuotraukas kad jums būtų aiškiau (didinasi)
Sfinkso žiurkiukai 5-6 savaičių
user posted image user posted image
Suaugęs sfinksas
Fuzzo žiurkiukai
user posted image
Suaugę fuzzai
user posted image user posted image user posted image
Atsakyti
QUOTE(MeiLLi @ 2015 01 18, 14:16)
Ornella, gal gali permesti akim ir dadėti ko reik. Noriu perduoti trumpą info prieglaudinukų šeimininkams . Atsirankiojau viską  iš žiurkių.lt forumo , bet maža kas. Klaidas  ištaisysiu vėliau, nes su mažu vaiku ant rankų sunkoka dirbti 4u.gif 

Visus pjuveninius granuliuotus kraikus aš skaitau "sąlyginai galimais" kadangi jie visi yra iš spygliuočių medienos (išskyrus Emdonos vežamą kraiką iš beržo). Todėl jei žmogus turi galimybę tai geriau naudoti buką, popierinį, ar kukurūzinį. Senus drabužius geriau naudoti hamakams.
Dėl narvo dydžio - atsižvelgiant į lietuvišką atlyginimą ir ekonominį lygį manau vis dėlto kaip narva-minimų minimumą galima rašyti merginoms Interzoo šinšilinį60 59x36x55, vaikinams 70-80x45x40-50cm, su sąlyga kad žiurkės kasdien bent 1-2 valandas praelis už narvo ribų. Tavo parašyto dydžio narvas yra "normalus" 2-5 žiurkėms.
Dar siūlau parašyti kad nereikia bandyti pažindinti žiurkių su paukščiais ir graužikais, o ir su šunimis ar katėmis ne visada verta biggrin.gif
Taip pat jei žmonės namuose augina dekoratyvines gėles/medžius tai reikėtų atkreipti dėmesį ar tarp jų nėra nuodingų žiurkėms.
Gal dar pabrėžti apie "buitinę chemija" nes būna kad žiurkės per pasivaikščiojimus prisilaižo visokio brudo. Ir kad nereikia maudyti.
Reiktų priminti kad žiurkė yra graužikas biggrin.gif o tai reiškia kad palikta be priežiūros gali daug ką "padizaininti"
Bėgimo ratas žiurkei tinka, jei jis tinkamo dydžio (28-32cm) ir uždaras smile.gif
Dėl maisto reikia akcentuoti kad pagrindas yra kokybiškas sausas pašaras, kuris nuolat turi būti narve. Vaisius/daržoves galima duoti kasdien, baltymingas maistas ne dažniau nei 1-2 kartus į savaitę, košės sveikoms suaugusioms žiurkėms iš viso yra nereikalingos. Jaunos augančios žiurkės iki 3-4 mėn. baltymingu maistu šeriamos dažniau.
Šokolado negaliu priskirti prie kenksmingo maisto - kažkokie tyrimai nustatė kad retkarčiais duodamas juodas šokoladas yra net sveika. Nors nesu tikra kad tai galima rašyti daugumai šeimininkų biggrin.gif
Mano produktų lentelėje parašyta kad citrusinius duoti galima, negalima tik jų kauliukų ir odos. Maistą su daug cukraus, druskos, riebalų aš priskirčiau prie tų, kur duoti negalima.
Nežinau ar verta rašyti kad "Visa kita kas nepaminėta tinka žiurkėm" nes iš tikrųjų tai įvairių produktų yra daug.
Kai rašai apie echinacėją iš vaistinės tai parašyk kad kalba apie veterinarijos vaistines ir echinacėją ampulėse po 5ml. Žmonių vaistinėse parduodama echinacėjos tinktūra ir ji žiurkėms netinka nes yra su spiritu. Taip pat galima naudoti echinacėją tabletėmis ar kapsulėmis http://www.citrina.e...400mg-n100.html Echinacėjos arbata pilama į atskirą girdyklą, girdykla su vandeniu irgi turi kabėti.

Papildyta:
QUOTE(linete33 @ 2015 01 18, 18:26)
berods nieko netinkamo nenuveikiau  bigsmile.gif  siandien pirma karta tvarkiau visa narva,nugalejau save (mat kirti buvau gavus) ir emiau  ziurkius pati ir be pirstiniu, viskas pavyko, pratinsimes po truputi,pakasineju,pakalbinu, jie greiti,staigus,bijau,kad nepabegtu,nes namie yra kitu gyvunu. Tikis letesnis ir storesnis,o Rikis staiguolis biggrin.gif

Narvo plovimas beveik kiekvienam šeimininkui didelis darbas biggrin.gif
Linkiu kuo greičiau susidraugauti su berniukais.
Matau narve medines lentynas - siūlau jas pakeisti kitomis arba kuo greičiau kuo nors "apdengti", pvz. plėvele, nes nuo sysių įgaus kvapą ir teks išmesti.
Atsakyti