QUOTE(mintas @ 2014 02 03, 11:33)
Hidrauliniai nuostoliai priklauso nuo vamzdžio ilgio. Būtent todėl kilpai nerekomenduojamas vamzdžio ilgis didesnis nei 80m-100m (priklausomai nuo vamzdžio diametro).
Labiausiai nuostolius lemia ne ilgis, bet posūkiai, ir ypač - kolektoriaus staigūs posūkiai bei diametro kitimas. Kas nerekomenduojama kilpos ilgiui yra visiškai nesvarbu EE / PN atveju, nes tokio ilgio tikrai nepasieks dėl mažos galios.
Papildyta:
Aš siekdamas sumažinti hidraulinius nuostolius, 20mm storio vamzdžio ilgį dariau apie 50m. 615m bendro ilgio 20mm storio vamzdynas pas mane sudalintas į 11 kontūrų. Taigi vienu metu skystis turi tekėti ne per vieną 615m ilgio 20mm storio vamzdį, kurio vidinis plotas 201mm2, bet per 11 vnt, maždaug 50metrų ilgio vamzdžių, tai gaunasi, kad skystis turi bėgti tiktai 50m bendru 2211mm2 vamzdžių plotu.
Tai tikrai ne racionalu hidraulinių nuostolių atžvilgiu. Gal patogu pagal išplanavimą. Neteisinga būtų daryti du kontūrus tai pačiai patalpai, gal taip ir nedarėte.
Papildyta:
Ai beje, prisiminiau, man kai padarė grindinio projektą, tenai buvo paskaičiuota termofikato temperatūra 41C, ("Grindinio šildymo sistemos tiekiamo šilumnešio temperatra 41°C, gržtamojo 32°C.") kai aš pagal truputį pačio pakoreguotą savo grindinio šildymo sistemą, suskaičiavau ne daugiau 27C termofikato temperatūrą, skirtumas 14C. Kaip manai, ar jausis ant ŠS COP grindinio šildymo termofikato temperatūra mažesnė ant 14C laipsnių? Ir tikrai tik trečias skaičius po kablelio
?
Nereikėtų džiaugtis kad kažkas paskaičiavo "vėjus" pagal daugiametę patirtį - pats primesk, kokios galios bus su dt 9C ir tavo ilgiais.
Kad privedei prie kažko +/- realaus - puiku, tik nereiktų dabartinio išpildymo lyginti su kiauro STR'inio namo projektu. Galima buvo dar geriau "suprojektuoti" - paduodam +60C, gražinam +45C ir sakyti va aš sumažinau temperaturas daugiau nei du kartus
Visur yra racionalumo ribos. Jos galioja ir protingam vamzdelių suminiam ilgiui. Pakėlus 1C paduodamo COP tikrai sumažės trečiu po kablelio skaičiumi.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 02 03, 12:27)
Būtent. Man projekte paskaičiuoti dvigubai didesni šilumos nuostoliai nei bus realūs.
Va apie ką ir rašiau aukščiau
nereikėtų nuo to atsispirti ir su tuo lyginti.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2014 02 03, 12:32)
Nelabai pritarciau, jei jau KKK ar dujinis sildymas, tai i betona reikia varyt 37-40 laipsniu
Tai aišku, kad ne - temperaturos parenkamos pagal pastato šiluminius nuostolius. Ir tikrai nieks neilgins vamzdyno tris kart, kad pasiekti reikiamą galią - padidins dt, tarp patalpos ir tiekiamo, tarp tiekiamo ir grįžtamo.