Buvau privačiai užklaustas dėl ŽŠ, bet pagalvojau, kad gal ir kitiems šis klausimas įdomus, tad atsakau ir viešai.
Nuo pat pradžių, prieš keldamas dėžutę aš ruošiausi padaryti glikolinį ŽŠ, todėl, prieš pirmo aukšto grindų liejimą aš patiesiau geoterminio ir ŽŠ vamzdį. Pagal mano šildymo poreikį buvau primetęs, kad reikės 200m ilgio geoterminio vamzdžio ir 100 m primečiau, kad turėtų užtekti glikoliniam ŽŠ. Todėl pirkau 300m ilgio geoterminio žemės kontūrui skirto 40mm vamzdžio ir jį paklojau. Su strahovke, kad vamzdžio nepritrūkčiau gryžimui, gavosi, kad paklojau 270m ilgio vamzdį. Tai buvo 2012 metais.
Žadėjau statyti prieš rekuperatorių vandeninį kaloriferį. Tada dar iš "Tenko" buvau gavęs pasiūlymą jų parduodamam olandiškam rekuperatoriui ir specialiai mano ŽŠ pritaikytam kaloriferiui. Kaloriferio pritaikyto mano ŽŠ kaina buvo ~1200 Lt. Bet iki šiol jo nepirkau.
Paskutiniu metu buvau nusiteikęs statyti rotorinį rekupą, "Komfovet Domekt 400 VW" neišlaidauti ant ŽŠ ir visą geoterminio vamzdžio galingumą paaukoti ŠS, bet dabar kilo dar viena mintis.
Kadangi pas mane, kaip tik, ties ta patalpa, iš kurios į lauką išeis ortakiai, kaimynai pastoviai kūreną kaminą, tai gausis, kad aš pastoviai turėsiu kvėpuoti dūmais. Svarbiausia, kad ne tik žiemą, bet ir vasarą, beveik kasdien, nes ten pas juos pirtelė ir jie ją kurią kiekvieną dieną. Kuo toliau, tuo labiau linkstu link minties, kad oro paėmimą reikia daryti kitoje namo pusėje, vis mažiau dūmų bus. Tai galima įgyvendinti darant ilgą apšiltintą ortakį namo viduje, arba vamzdį nutempti po žeme lauke, zaadno gaunant ir ŽŠ funkciją. Į vamzdžio ilgį labai nežiūrėčiau, svarbiausia būtų vamzdžio nuvedimas kaip galima toliau nuo smirdančio kamino, o kiek jau šils tiek. Dėl tokios sistemos kainos, tai man kainuos tik vamzdis, 200mm vamzdžio 3m kainuoja apie 100 Lt, o nuvesti gautūsi apie 21 m, o kainuotų apie 700 Lt, plius reikės nusisamdyti kokį bopkatą su eskavatoriaus funkcija, kurie kainuoja apie 80 Lt už valandą plius 100 Lt atvežimas. Darbas truks apie 3-4 val, tai gausis kad kainuos ~420 Lt. Taigi, toks ŽŠ, kurio pagrindinė funkcija bus švaresnio oro paėmimas, o oro pašildymas bus kaip ir šalutinė funkcija, man kainuotų apie 1120 Lt. Plius dar šiek tiek smėliuko reikės, bet jo mašinos nereikės, o kad truputį panaudosiu, tai ten nė 100 Lt nesieks. Maksimum, ką reikės pačiam padaryti tai eskavatoriui iškasus duobę, užpilti truputį smėliuko ir kanalizacijos vamzdžius susimesti. Na nuolydį reikės išlaikyti, dėl praplovimo, bet tai kapeikos. Kanalizaciją kai sau įsirenginėjau, daugiau streso buvo smile.gif, dabar tai į tai žiūriu, kaip į ~2-4 val lengvą darbą.
Kadangi iki Rekuperatoriaus dar nepribrendau, tai ir ŽŠ problemos sprendimas vis dar laukia savo eilės.
Vėdinimo sistemos diegimas planuojamas šiais metais labiau į rudenį.
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2014 02 16, 21:31)
tik klausimas ar rotoriaus bugnas per metus nesunaudoja daugaiu elektros nei tas tenas per pora trejeta savaiciu?
Edas minėjo, kad rotoriaus sukimui varikliukai būna statomi ~4W galingumo. Per metus, pastoviai dirbdamas, toks varikliukas nė 20 Lt neprasuktų. Nepalyginami dalykai
.
Papildyta:
QUOTE(mi.mo. @ 2014 02 16, 22:15)
Sveiki visi, turiu klausimeli
turiu statybu leidima karkasiniam namui statyti, bet gavau pasiulyma gera murini is liktiniu klojiniu, ar galima statyti nekeiciant projekto reikalu? ar reikia daryti nauja projekta?
Karkaso laikančiosios namo konstrukcinės savybės skiriasi nuo mūro, projektą reikės keisti.