QUOTE(*** @ 2014 02 04, 13:50)
manau tu ir korida galetu patvirtint arba paneigt ar cibulio samatos teisingos? Galima neviesint skaiciu tieiog ar tai realu. Man tai sunku patiket kad atejo diena kai geo ir dujos kainuoja vienodai, veikimo ilgaamziskumas beveik tokspat ir dar atsiranda svarstanciu verta ar ne?
Beje neteisinga butu lygint brendinius brangiausius duju katilus su no name kinietiskais siurbliais?
Kainos tikrai teisingos. Tik jos yra labiau pritaikytos man, t.y. dujinė katilinė kainuoja man apie 15 000 Lt, nes reikia pjauti langą, dėti patį langą, daryti kaminą ir pan. Atmetus šituos dalykus dujos su viskuo kainuotų apie 12 000 Lt.
Vienintelis dalykas, kuris neleidžia iki galo apsispręsti, tai išlaidos dėl galimų gedimų. Dujų atveju šitas suma būtų mažesnė: apie 100-500 Lt, retais atvejais 1000 Lt. Gedimo kainos tikrai nebrangios ir jas šalinti moka visi. Blogiausiu atveju paimsi naują katilą už 3000 - 5000 Lt.
Su šilumos siurbliu gali būti keblumų su meistrų iškvietimu (pvz., ES), tam tikrai gedimais (vienam žmogui Tauragėje sugedo ES softas jau du kartus, detalės lauke lyg tai mėnesį ar du), o pvz., kokios kompresoriaus keitimas su darbu gali kainuoti apie 2500 Lt. Viso siurblio keitimas gali kainuoti nuo 7200 (gruntinis) iki 9700 Lt (orinukas su boileriu), arba apie 12 000 - 17 000 Lt už brendinį vanduo-vanduo.
Papildyta:
QUOTE(Loreciukaz @ 2014 02 04, 14:08)
man tai kazkaip keisti atrodo tamstos energijos poreikiai po visu "sijonu" ir kitu navarotu...
pas mus ne taip labai daugiau ( 7.5 kw )
granulinio kainos neskaiciavot? atsinaujinanti juk energija, ji ten kazkaip "nesiskaiciuoja" i pasyvaus namo energijos poreiki.
i SS kaina itrauket boilerio kaina?
O kas čia neaiškaus. PHPP rodo, kad sąnaudos turėtų būti apie 15,3-15,6 kWh/m2. Aš imu blogesnį variantą: 20 kWh su šilumos siurbliu ir 21 su dujomis. Padauginam iš 138 kv. metrų ir turim 2760 arba 2898 kWh. Dar apie 3200 kWh pridedu karštam vandeniui. Dujų atveju gautus skaičius dar padauginu iš 0,9 koeficiento, t.y. katilo naudingumo. Oras-vanduo SPF imu 2,5, vanduo-vanduo - 3,5.
Apie granulinį kaip tik galvojau, bet nežinau ar reikėtų katilinėje lango, kamino aišku reikėtų, dar reikėtų įsivertinti sandėliavimo patalpas. Granulės gerai tuo, kad sertifikuojant namą, jų koeficinetas atrodo eina apie 0,1, kuomet dujų apie 1,1, elektros - 2,8. Taip kad su granulėmis metinis pirminės energijos poreikis būtų labai geras. Realiai su granulėmis galima pasiekti ir A++ klasės namą (jei kiti parametrai daug maž tvarkingi).