QUOTE(e_lija @ 2014 11 19, 22:05)
laba diena, merginos labai prašau Jūsų pagalbos. Noriu iškepti skanųjį "jaunystės" tortą - riešutiniais, morenginiais biskvitais.
Gal galėtumėte parašyti receptą. Labai reiktų Jūsų pagalbos
Aš pagal šitą darau
Tikiuosi, šį kartą niekas neužsipuls, kad jo receptą pasisavinau
Jaunystė
Riešutiniams morenginiams lakštams jums reikės:
250 g miltinio cukraus
250 g smulkaus cukraus
80 g kvietinių miltų
8 kiaušinių baltymų
400 g riešutų
Visų pirma pakepiname riešutus, nulupame nuo jų odelę ir sukapojame
Toliau sumaišome riešutus su išsijotais miltais bei miltiniu cukrumi. Plakame baltymus. Plakant (kai jau baltymai pradeda putoti), po truputį beriamas cukrus. Baltymų masė išplakta bus tada, kai apvertus dubenį, iš jo neiškris niekas. Beje, dubuo kuriame plaksite, turi būti visiškai sausas ir jokiu būdu neriebus
Labai atsargiai maišant suberti riešutų-miltinio cukraus-miltų masę. Viską lėtai ir labai atsargiai išmaišyti.
Imame skardas ir kepimo popierių, ant kurio pasibraižome apskritimus (galima aišku ir kitas formas - čia jau pagal pageidavimą).
Kepame, o tiksliau džioviname, 100-120 laipsnių orkaitėje apie 1,5-2 valandas
Po kelių valandų lakštai jau paruošti. Nuimame nuo jų popierių ir ataušiname
Ruošiame zefyrinį kremą:
Jums reikės:
40 g baltymų (aš dėjau 2 kiaušinių, kas yra kažkur 65 g)
280 g smulkaus cukraus
114 g razinų
182 g marmelado
2 g citrinos rūgštelės
12 g želatinos
50 g vandens (maždaug 7-8 v. šaukštai)
Baltymai sumaišomi su marmeladu ir plakami kol jų tūris padidėja 4-5 kartus. Tada į plakamus baltymus plona srovele supilamas karštas sirupas* ir išbrinkinta bei ištirpinta želatina. Plakti kol masė atvėsta ir sutirštėja (kažkur 10 minučių pilnu tempu). Pabaigoje sudedamos nuplautos ir padžiovintos razinos, citrinų rūgštis.
*Sirupo gamyba. Jis verdamas iš vandens ir cukraus. Šis procesas nėra labai lengvas
Į metalinį dubenėlį (galima ir į stiklinį) suberiame cukrų. Užpilame vandens ir verdame. Jokiu būdu nemaišyti.
Sirupas bus gatavas, kai pradės labai sunkiai, tarsi sulėtintai kunkuliuoti. Jeigu pradėjo ruduot beverdant, meskit lauk ir darykit iš naujo.
Sirupą pilti į baltymų masę karštą - iškart nukėlus nuo viryklės, nes jis labai greitai stingsta. Pilant būtina plakti mikseriu ir pilti ant mikserio plakimo šluotelių. Supylus sirupą, toliau plakant pilti želatiną (išbrinkintą ir ištirpintą karšto vandens vonelėje). Gerai išplakti.
Jeigu jus nepelnytai įžeidė- grįžkite ir nusipelnykite.