Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 23 tema

QUOTE(DEU @ 2014 01 13, 21:31)
Gal galima plačiau kur čia kas pasimovė?

Tai supratau pasikalbėjote ir apie tai, kokią klasę atitiks paties namas ir  ką tie C1 ir C2 rodikliai reikškia.  smile.gif

Pasyviam namui irgi yra keliami reikalavimai, kad atitvaros nebūtų prastesnės nei U-0,1, langų U-0,8, sandarumas nei 0,6 ir t.t. Tačiau vien šie dalykai nereiškia, kad išeis pasyvus namas. Tarkim mano atveju U reikšmės turi būti gerokai mažesnės nei U-0,1, sandarumas irgi ir t.t. O kur dar šilumos tilteliai. Aš jų kol kas nesu skaičiavęs, todėl negalima teigti, kad mano namas pasyvus, nors pagal PHPP vartoja apie 15,3 kWh energijos. Reikia suskaičiuoti šilumos tiltelius ir tik tada paaiškės tikras rezultatas.

Lygiai tas pats turėtų būti ir su A++: reikalavimai atitvaroms surašyti, bet namą reikia vertinti kaip visumą. Gali būti, kad vien geros U reikšmės negarantuos, kad jūsų namas yra A++ klasės.

Papildyta:
QUOTE(korida @ 2014 01 13, 21:42)
Tai Jus destykit ,destykit kur ten DEU ,,pasimove'' ir dar taip paprasatai ... ,  zodis ne zvirblis  biggrin.gif

Išdėsčiau viršuje. 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2014 01 13, 21:42)
Tai jei Veikmes namai atitiko klases ir reikalavimus, tai ir kolegos atitiks (norint).

Tik klausimas, kai viskas "dirbs" praktikoj  smile.gif

Su PHPP skaičiuojama, kad name bus +20 temperatūra. Realiai mažai kas tokią palaiko, dažniausiai būna +21 ar +22 ar net +23. Natūralu, kad dėl to stipriai išauga energijos sąnaudos. O kur dar kiti gyventojų įpročiai. Tarkim maži vaikai, kurie nuolatos laksto iš namo į lauką ir atgal.

Popieriuje suprojektuotas pasyvus namas veiktų ir realybėje, jei name apsigyventų mūsų pensininkai. Jie mok taupyti, dažnai iš namų neišeina.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2014 01 13, 22:43)
Pats paskaičiavau. 300m klojau grynai dėl to, kad pas mane labai galingas ŠS, kurį gavau pusvelčiui. Jeigu turėčiau 3kW ŠS būčiau stipriai pagalvojęs apie 200m.

ŠS po 15-20 metų susidėvės. Kitą irgi pirksite tokį pat galinga ar mažinsite galią? O kaip tuomet su grindimis?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 01 13, 10:55)
Kuo per grindis praleisi mažiau vandens, tuo aukštesnį termofikato temperatūrą turėsi paduoti, o tai reiškia, kad jei šildysiesi su ŠS, tuo brangiau šildysiesi.

Aš pasirinkau abu variantus, tai reiškia, kad savo ~123m2 ploto namui, su <3kW paklojau 20mm vamzdį 20cm atstumu tarp vamzdelių, ties langais ir vonioje žingsnį sumažindamas iki 15cm. Bendras vamzdelio ilgis ~615m, 11 kilpų, kilpų ilgis ~50m. Laikiausi man padaryto grindinio šildymo projekto, pakeičiau tiktai vamzdelių diametrą iš 16mm į 20mm.

Man įrengimo kaina išaugo, bet, kadangi šildytis žadu atsinaujinančios energijos šilumos šaltiniais, man buvo svarbi termofikato temperatūra, tai ją aš maksimaliai sumažinau.

Man moteris, kuri patarė kas 20 cm dėti 20 mm vamzdelius taip kalbėjo todėl, kad žinojo, jog kalba eis apie oras-vanduo šilumos siurblius. Buvau nuvažiavęs gyvai pažiūrėti kaip dirba oras-vanduo siurblys (beje, stovi ofise, tai kai įjungė, nuo vėjo pradėjo kilnotis sunkios vertikalios žaliuzės). Jų pardavėjas man ir davė projektuotojos kontaktus. Vadinasi, iš esmės moteris mąstė gerai.

O kiek pabrango vamzdelio pakeitimas nuo 16 į 20 mm?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 01 14, 17:05)
Čia ne lango nesandarumas, bet lango šaltumas kaltas, kad ant jo kondensuojasi bute esanti drėgmės, bet tai nelabai turi įtakos drėgmės kiekiui bute, nes kondensatas nei į patalpų vidų iš išorės patekęs, nei į lauką išėjęs drėgmės kiekis, ji kaip buvo bute, taip ir liko, tik būsena pakeitė.

Vadinasi, buto gyventojai prigamina labai daug drėgmės.
Atsakyti
nlb supratau, kodel nuo Oras-vanduo kilojos zaliuzes? gal oras/orS?

Kaip ir anksciau sakem, geriau vamdziu betone daugiau (nei maziau), o temperatura pamazinsi su srautais.

Yra pvz. - i zieda paduodam 60 laipsniu, o grindys tik maloniai siltos... mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2014 01 14, 17:37)
nlb supratau, kodel nuo Oras-vanduo kilojos zaliuzes?  gal oras/orS?

Kaip ir anksciau sakem, geriau vamdziu betone daugiau (nei maziau), o temperatura pamazinsi su srautais.

Yra pvz. - i zieda paduodam 60 laipsniu, o grindys tik maloniai siltos... mirksiukas.gif

Siurblys tikrai oras-vanduo. Ten lauko blokas (jis ir pučia orą) ir vidaus blokas sumontuoti ant specialaus parodinio stendo su ratukais. Sistema stovi firmos ofise prie lango. Žaliuzės ne horizontalios, o vertikalios, kurių vienos dalies plotis apie 10 cm. Tokios plastmasinės, gana sunkios žaliuzės.

Prie manęs tą siurblį įjungė. Tai žaliuzės dviejų metrų atstumu nuo įrenginio stojosi piestu. Sėdėjome ofise už 5-6 metrų nuo įrenginio, dar skyrė ir stiklinė pertvara, bet toje stiklinėje sienoje buvo ir kelių metrų neuždaroma anga. Tai gana gerai girdėjosi ūžimas.
Atsakyti
aaa, tai visa sistema viduj...
siaip jis gi lauke, lai pucia ir birbia - pro gerus langus nieko nesigirdes.
mano SS per 2 stiklus nesigirdedavo, tik kai "nusislapindavo" biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 01 14, 17:32)
ŠS po 15-20 metų susidėvės. Kitą irgi pirksite tokį pat galinga ar mažinsite galią? O kaip tuomet su grindimis?

Gal ir greičiau pasikeisiu. Silpnesniam ŠS bus tik geriau su tuo pačiu vamzdelių kiekiu. Pas mane kilpos po 50 metrų, kad stumdydi vandenį būtų lengviau.

Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2014 01 14, 18:00)
Pas mane kilpos po 50 metrų, kad stumdydi vandenį būtų lengviau.

O kas yra kilpos? Vamzdžio atstumas nuo vieno sujungimo iki kito sujungimo? Ar kaip?
Atsakyti

kai per galinga, grindinio sildymo sistema, nieko blogo nebus, tik siurbli ant mazesnio galingumo nustatysi ar mazeznes temperaturos termofikata galesi padavineti.
Man moteris, kuri patarė kas 20 cm dėti 20 mm vamzdelius taip kalbėjo todėl, kad žinojo, jog kalba eis apie oras-vanduo šilumos siurblius. Buvau nuvažiavęs gyvai pažiūrėti kaip dirba oras-vanduo siurblys (beje, stovi ofise, tai kai įjungė, nuo vėjo pradėjo kilnotis sunkios vertikalios žaliuzės). Jų pardavėjas man ir davė projektuotojos kontaktus. Vadinasi, iš esmės moteris mąstė gerai.

teisingai, svarbu suderinti silumos saltini su grindiniu.

O kiek pabrango vamzdelio pakeitimas nuo 16 į 20 mm?

gavau labai geras nuolaidas, sunku dabar butu ka ir pasakyti. Zinojau ko noriu, i kaina nesigilinau. Kokia prasme moketi, nors ir pigiau, uz tai ko tau nereikia?

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 01 14, 17:01)
Aš manau, kad drėgmės priežastys yra dvi:

1. Buitis, t.y. maisto ruoša, patys žmonės ir t.t.
2. Langų nesandarumas. Svetainėje turime kampinį langą, per patį kampą į butą tikrai papuola drėgmė.

pas visus buitis, ne tik pas tave smile.gif
ar tu kada matavai ziema koks ten pas tave oro dregnumas, ar tik pagal kondensata ant lango sprendi ?
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2014 01 14, 18:17)
pas visus buitis, ne tik pas tave smile.gif
ar tu kada matavai ziema koks ten pas tave oro dregnumas, ar tik pagal kondensata ant lango sprendi ?

Tik pagal kondensatą ant lango.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2014 01 14, 18:11)
kai per galinga, grindinio sildymo sistema, nieko blogo nebus

O kuri sistema galingesnė: 16 mm diametro vamzdeliai kas 15 cm, ar 20 mm vamzdeliai kas 20 cm?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 01 14, 18:44)

O kuri sistema galingesnė: 16 mm diametro vamzdeliai kas 15 cm, ar 20 mm vamzdeliai kas 20 cm?

kuri galingesne, reiketu skaiciuoti pagal lenteles, bet as rinkciausi antra varianta. del didesnio atstumo tarp vamzdeliu vamzdis bus trumpesnis, tad irengimo kaina gausis apylyge, be to mano nuomone tokia grindinio sildymo sistema efektyvesne ee namo atveju.
Atsakyti
Pasyviam namui irgi yra keliami reikalavimai, kad atitvaros nebūtų prastesnės nei U-0,1, langų U-0,8, sandarumas nei 0,6 ir t.t. Tačiau vien šie dalykai nereiškia, kad išeis pasyvus namas. Tarkim mano atveju U reikšmės turi būti gerokai mažesnės nei U-0,1, sandarumas irgi ir t.t. O kur dar šilumos tilteliai. Aš jų kol kas nesu skaičiavęs, todėl negalima teigti, kad mano namas pasyvus, nors pagal PHPP vartoja apie 15,3 kWh energijos. Reikia suskaičiuoti šilumos tiltelius ir tik tada paaiškės tikras rezultatas.

Lygiai tas pats turėtų būti ir su A++: reikalavimai atitvaroms surašyti, bet namą reikia vertinti kaip visumą. Gali būti, kad vien geros U reikšmės negarantuos, kad jūsų namas yra A++ klasės.

PN standarte reikalavimai trys: 15 kWh/m2 per metus, sandarumas 0,6 ir pirminė energija 120kWh/m2 per metus. Visa kita rekomendacinio pobūdžio.
Pagal lietuvišką standartą namas turi atitikti kiekvieną išvardintą punktą. Prastesnis tarkim grindų U nei 0,1 ar neatitinka rekuperatorius kažkokio punkto, rašo mažesnę klasę.
Tai ir kalbam nuolatos, kad negarantuos nei u, nei R. A++ ar žemesnę klasę garantuos tik jei reikalavimus atitiks visi punktai.

Lyg ir N kartų apie tai prirašyta, bet kai kas vis atranda Ameriką iš naujo.
Atsakyti
Priklausomai nuo gamintojo, 20-inis vamdzis brangesnis nei 16-inis daugiau nei dvigubai. Ar jo dvigubai maziau reiks - tikrai ne. Taip kad efektyvumas abejotinas, ir dar del silumnesio kiekio, esant dideliems plotams, kuriam susildyt taip pat reiks energijos
Bet mano tokie argumentai smile.gif

QUOTE(mintas @ 2014 01 14, 18:09)
kuri galingesne, reiketu skaiciuoti pagal lenteles, bet as rinkciausi antra varianta. del didesnio atstumo tarp vamzdeliu vamzdis bus trumpesnis, tad irengimo kaina gausis apylyge, be to mano nuomone tokia grindinio sildymo sistema efektyvesne ee namo atveju.

Atsakyti