Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 23 tema

Dėl antro betono sluoksnio kainos: aišku kiekvienam individualiai, bet mano atveju nepasakyčiau, kad labai išaugs kaina. Jei nedaroma "stežkė", vadinasi PP reikia užtrinti. Kiek domėjausi pramoninio betono liejimo kaina su užtrinimu nuo 5000lt (~110m2,~25m3). O man supylė ir išlygino su vibroliniuote už 1500 lt. Bet to užtrinant pramoninį betoną nesi garantuotas dėl grindų lygumo, o darant "stežke" galima padaryti mm tikslumu.

QUOTE(mintas @ 2014 01 13, 14:47)
Vienintelis klausimas, namo sienos iš liktinių klojinių? Jei atsakymas taip, tuomet šildomoms grindims rekomenduoju lieti antrą betono sluoksnį, visais kitais atvejais kategoriškai ne. Kaina stipriai išauga, o naudos 0.

Atsakyti
Sioi temoi labiausiai nemegstu butent tokiu pasisakymu, pas manes teoriskai turetu but sila taciau praktiskai nesu turejes net +20 smile.gif

Ant popieriaus pas mane pasyvus namas taciau nezinau ar sildysiu sienas vata ir ar svilps vejai smile.gif taciau sandarumas garantuotai bus 0.4 ar koks ten skaicius smile.gif

Mintai kada paleisi geo + grindini labai pabodo ta teorija...

QUOTE(mintas @ 2014 01 13, 14:47)
Turiu įtarimą, kad mano name, esant tokiai temperatūrai ir vienu laipsniu temperatūra per parą nenukrenta, spėju pusės savaitės reikėtų. Spėju, nes eksperimentuoti šildantis elektros pagalba nedidelio galingumo elektros šildytuvu pakankamai sudėtinga.
Papildyta:

Atsakyti
*** paskutinis sakinys - iki skausmo aktualus. smile.gif 85 proc cia rasanciu ir statanciu - tik svarsto ir skaiciuoja ivairiais budais kiek ko isgaus arba sutaupys ir kiek išpūs vejais.
Atsakyti
Va va bet greiciausiai niekas su tavim nesigincys nes aukstoi matematikoi ir fizikoi nesigaudai smile.gif

Sakykim name yra 20-30m2 langu ir ju remu kuriu varza tik kokie 2 o temperatura 1 laispniu sako nukristu tik per savaite smile.gif na sorry bet manau net idealiai sandariam termose temperatura nukristu daugiau..

Man patiko Lietuvos duju paleidejo komentaras, sakau va ziurek kiek siltinimo ir tt, nusisypsjojo, sildyt visvien reiks.. smile.gif

Beje labiausiai apciuopiamas dalykas PN yra suplonejusi pinigine. Sunku suvokt kaip lengvai kartais atrodo protingi zmones pasiduoda marketingui..

QUOTE(arkava @ 2014 01 13, 15:54)
***  paskutinis sakinys - iki skausmo aktualus.   smile.gif 85 proc cia rasanciu ir statanciu - tik svarsto ir skaiciuoja ivairiais budais kiek ko isgaus arba sutaupys ir kiek išpūs vejais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 13 sausio 2014 - 16:31
QUOTE(well'as @ 2014 01 13, 15:02)
kokie minusai/pliusai kai grindys (šiltam name) šildomos oru ?
(turiu galvoje grindų betone išvedžiotas vamzdynas kuriuom cirkuliuoja pašildytas oras)
mano supratimu:
'pliusai' : galima butų panaudoti SSoras-oras kurio įrengimo ir eklotacijos kaštai būtų vieni mažiausių;
  esant reikalaui - jei reikia greito patalpų sušildymo- būtų galima SS orą paduoti į rekuperatoriaus
vėdinimo sistemos vamzdyną;
maža užšalimo tikimybė;
'minusas' - didoki vamzdyno instaliacijos kaštai
    kaip ruošti buitinį kaštą vandenį (elektra, saules kolektoriai vasarą)?

o ne paprasciau sildymui isnaudoti vedinimo ortakyna? kam vedzioti dar viena ortakyna po grindimis?
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 01 13, 16:28)
Sakykim name yra 20-30m2 langu ir ju remu kuriu varza tik kokie 2 o temperatura 1 laispniu sako nukristu tik per savaite smile.gif na sorry bet manau net idealiai sandariam termose temperatura nukristu daugiau..

viskas priklauso ne tik nuo apsiltinimo sluoksnio, bet ir nuo termomaseje issaugotu silumos kilovatu.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 01 13, 15:35)

Mintai kada paleisi geo + grindini labai pabodo ta teorija...

o kam to reikia? Kad suzinoti kiek kilovatu sildymui sunaudojau? Sildantis elektra dar tiksliau matosi.
Atsakyti
Kiek man reikia - pasigaudau, bet nesiruosiu empiriniu lygciu sprest, siekiant suskaiciuoti kiek teoriskai atsals kambaris, lango remeli pakeitus plastikiniu biggrin.gif
Kam man tai? doh.gif
Kiekvienam savo. Yra per keleta objektu sukaupta praktika, kuri tik atnaujinama. Ir pritaikoma nudienos poreikiams ir naujovems

QUOTE(*** @ 2014 01 13, 15:28)
Va va bet greiciausiai niekas su tavim nesigincys nes aukstoi matematikoi ir fizikoi nesigaudai smile.gif

Man patiko Lietuvos duju paleidejo komentaras, sakau va ziurek kiek siltinimo ir tt, nusisypsjojo, sildyt visvien reiks.. smile.gif

Beje labiausiai apciuopiamas dalykas PN yra suplonejusi pinigine. Sunku suvokt kaip lengvai kartais atrodo protingi zmones pasiduoda marketingui..

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 01 13, 10:55)
Nieko keisto, kad santechnikai, paprastai be projekto grindinį vedžioja.

4u.gif Na, Mintai, dėjai. Nesitikėjau. Kalbu iš geros pusės, nepiktai. Aš irgi vakar telefonu pakalbėjęs 5-10 min. iš esmės suprojektavau grindų šildymo sistemą. Man taip pasakė ir projektus daranti moteris: sako jūs jau viską supratote, kam tas projektas.

O apie pinigus. Grindinio 1 kv. metras kainuoja apie 80 - 100 Lt. Imkime 100 Lt. Čia daugiau mažiau standartinis namas. Jei statai pasyvų namą, vadinasi jam reikia labai mažai energijos šildymu. Todėl aš ieškau žmogaus, kuris man padarytų grindų šildymo sistemą, kurios 1 kv. metras kainuotų apie 40 Lt. Ir ne tik kad padarytų (popieriuje tai gali visi), bet ir realiai prisiimtų visą atsakomybę. Pakalbėti galime visi, o kur skaičiavimai, garantijos, atsakomybė.

Dabartinis šildomų grindų modelis manęs nežavi: 10, 15, 20 cm atstumas tarp vamzdelių ir 16, 18, 20 cm vamzdeliai. Primityvu.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2014 01 13, 11:53)
Faktiškai reikėtų mąstyti taip.
Jeigu namo poreikis 60 kWh/m2 per metus, tai vamzdeliai kas 15cm.
Jeigu namo poreikis 20 kWh/m2 per metus, tai vamzdeliai kas 45cm.
Tokiu atveju temperatūrų netolygumai bus panašūs.

Kas galioja kiauriems namams, tas negalioja izoliuotiems.

Prisiimate atsakomybe? Finansine? Tarkime aš pasidarau vamzdžius 45 cm tankumu. O jei sistema neveikia? Kas man ja ištaisys? Dėkite ant stalo 10 000 Lt ir rizikuojame po 3-4 mėnesiu realiai man kailiu. Ar tik tik teorinis pasvarstymas.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 01 13, 15:35)
Sioi temoi labiausiai nemegstu butent tokiu pasisakymu, pas manes teoriskai turetu but sila taciau praktiskai nesu turejes net +20 smile.gif

Ant popieriaus pas mane pasyvus namas taciau nezinau ar sildysiu sienas vata ir ar svilps vejai smile.gif taciau sandarumas garantuotai bus 0.4 ar koks ten skaicius smile.gif

Čia man taikai, sau ar visiems? Pats galėtum labiau viešinti projektą, sprendimus, rezultatus. Pradėk nuo savęs.

Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2014 01 13, 15:54)
***  paskutinis sakinys - iki skausmo aktualus.  smile.gif 85 proc cia rasanciu ir statanciu - tik svarsto ir skaiciuoja ivairiais budais kiek ko isgaus arba sutaupys ir kiek išpūs vejais.

4u.gif Visiškai pritariu. Tik esmė, kad be gero projekto nebus gero namo. Viskas prasideda nuo projekto. Rusų laikais visi mėgo pirma pjauti, o tada skaičiuoti, kas išeis. Reikia pirma 10 kartų paskaičiuoti, o tada pjauti.

Bet šiaip pritariu, kad teorijos galėtų būti mažiau. Pats kiek suprantu gyveni name, ne pasyviame. Tai pasidalink eksploataciniais kaštais, kas blogai ar gerai padaryta, ką keistum, kas ne taip.
Atsakyti
Gyvenau... biggrin.gif
Todel kad ji, nuo pamatu pastatem patys, tu laiku medziagom, reikalavimais ir technologijomis - zinoma, nuo a iki z. Na SS nebuvo, bet sildomas grindis , sild sistema dariau interneto pagalba. Minusas - kad ant grunto tik 10 EPS, greiciau atvesta.
Technologiskai viskas puiku, aliuminio pleveles daugiau nedeciau, jokios naudos. Sildymas KK ir sk.kuru. Viskas keiciasi, dabar statysiu kita.

Todel ir keista, kolega, ka ten grindim projektuot: pasiskaiciuoju poreiki ir teisingai isdestai ziedus (iki 80-100m), kaip kzkas rase - geriau tankiau sudek (ne 45cm atstumu), ir reguliuok uzsukdamas padavima, nei paskui kaltink, kad per retai vamzdeliai.

Mano nuomone, nera ten kam gest, hidro bandyma padarai ir pilk betona smile.gif
Todel ir siuliaus suprojektuot mirksiukas.gif

Del projektavimo: manau pasiseke, kad radau kelis igyvendintus namu projektus, man tinkamus, tad dabar juos dar tobuliname, kai ka paprastiname ir sieksim A++.
Matyt gyvai, kas kaip veikia ir sildo geriau, nei skaiciuot popieriuj ir pagal apgaulingus gamytoju sertifikatus biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 13 sausio 2014 - 20:01
QUOTE(cibulis @ 2014 01 13, 19:43)
Prisiimate atsakomybe? Finansine? Tarkime aš pasidarau vamzdžius 45 cm tankumu. O jei sistema neveikia? Kas man ja ištaisys? Dėkite ant stalo 10 000 Lt ir rizikuojame po 3-4 mėnesiu realiai man kailiu.

Va cia tai palaikau 100%

Čia man taikai, sau ar visiems? Pats galėtum labiau viešinti projektą, sprendimus, rezultatus. Pradėk nuo savęs.
Nebutinai tau, tiesiog uzknisa optimizmas kartais. Tarkim kam viniot i grindis 600-700 metru 20mm vamzdzio, tuo labiau kad projekta savavaliskai keist nuo 16 iki 20 diametra ir poto sakyt kad namas ateity gali stovet savaite be sildymo ir temp nukris tik 1 laispni smile.gif

4u.gif Visiškai pritariu. Tik esmė, kad be gero projekto nebus gero namo. Viskas  prasideda nuo projekto. Rusų laikais visi mėgo pirma pjauti, o tada skaičiuoti, kas išeis. Reikia pirma 10 kartų paskaičiuoti, o tada pjauti.  Bet šiaip pritariu, kad teorijos galėtų būti mažiau. Pats kiek suprantu gyveni name, ne pasyviame. Tai pasidalink eksploataciniais kaštais, kas blogai ar gerai padaryta, ką keistum, kas ne taip.

Veikmes pvz puikiausiai iliustruoja kad projektine ir reali situacija prasilenkia. Pats gyvenu 70tu statybos moliniu skyletu plytu daugiabuti kuris mano nuomone kokybiskesnis nei dabartiniainaujos statybos.

Todel ir keista, kolega, ka ten grindim projektuot: pasiskaiciuoju poreiki ir teisingai isdestai ziedus (iki 80-100m), kaip kzkas rase - geriau tankiau sudek (ne 45cm atstumu), ir reguliuok uzsukdamas padavima, nei paskui kaltink, kad per retai vamzdeliai.

Cia pasakys svaistai vejais pinigus uz vamzdukus, kai realiai vamzdukai sudaro tik koki 30-40% grindinio samatos. Tas ir erzina kad kokiems stiklo pluosto laikiams ismest 2k tai be skrupulu o vamzdukam reik pataupyt ir ziuret kas gausis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 13 sausio 2014 - 20:12
QUOTE(arkava @ 2014 01 13, 19:58)
Del projektavimo: manau pasiseke, kad radau kelis igyvendintus namu projektus, man tinkamus,  tad dabar juos dar tobuliname, kai ka paprastiname ir sieksim A++.

Buvau savaitgalį susitikęs su PHPP skaičiuotoju. Jis patvirtino mano nuogąstavimus. A++ namas nėra vien atitvarų U vertės. Jos atskirai nieko nepasako. Reikia skaičiuoti ir kvalifikacinius C1 ir C2 rodiklius ir kitus parametrus. Žodžiu, A++ namas nėra tik geros U vertės. Dar reikia ir visumos. Nepasimaukit taip paprastai, kaip DEU.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 01 13, 20:05)
Veikmes pvz puikiausiai iliustruoja kad projektine ir reali situacija prasilenkia. Pats gyvenu 70tu statybos moliniu skyletu plytu daugiabuti kuris mano nuomone kokybiskesnis nei dabartiniainaujos statybos.

Aš gyvenu 2004 metų statybos daugiabutyje. Jis vienas geriausių Lietuvoje. Sienos: Kauno Aksos (jei gerai pamenu) gelžbetonis su 14-16 cm akmens vatos viduje. Langai primityvūs. Mano butas - vienas mažiausiai energijos vartojantis Lietuvoje. Jį statė lietuviai su suomių priežiūra (dar prieš visą statybų bumą). Būtent mano butas paskatino domėtis šiltais namais, nes žinau, kad tai veikia. Už šildymą mokame centus.

Šiandieną prieš miegą atidarysiu visus langus ir padarysiu skervėjį. Išleisiu Edui taip įdomią drėgme. Bute, prieš vėdinimą, gali būti apie 21-22, po vėdinimo bus apie 14 laipsnių. Bet betonas akumuliuoja labai daug šilumos. Po kelių minučių, uždarius langus, bute bus šilta. Butą priverstiniu būdu vedinu kai lauke iki -15 (kartais iki -20). Kitų žiemų praktiką.

Man pakaktų bute sudėti geresnius langus ir padaryti priverstinį vedinimą, ir butas būtų beveik pasyvus. Nors mano buto langų orientacija šiaurės-vakarų. Tiesa, aukštas - septintas, kaimynai prišildo.

Pažiūrėjau lapkričio mėn. sąskaitą už šildymą: 38,34 Lt. Spalis - 0 Lt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 13 sausio 2014 - 20:24
Na ikalbejai, ryt pasiskambinsiu savo ekspertei, kaip jinai skaiciuos, tvirtins ir isduos ta A++ serifikata (nors, pagal susitarima ta isipareigoje padaryt statytojai).
Bet idomumo delei. Man aisku jis ne butinas, o labiau rupi energijos sanaudos ir siluma.
Jau su B sertifikavimu buvo paskaiciavus, kad sezono islaidos sildymui gal 1.8 k virsijo faktines sanaudas... biggrin.gif
Taip kad tie popiriukai - dalinai burtai biggrin.gif

Bet va kur sildymo sezono metu bute dregme - uzmusk, nesuprantu doh.gif
Kai viskas aplink isziuve, zmones drekintuvus stato. O jei sienos g/k, visai perdziuves oras. doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 13 sausio 2014 - 20:32
QUOTE(arkava @ 2014 01 13, 20:30)
Jau su B sertifikavimu buvo paskaiciavus, kad sezono islaidos sildymui gal 1.8 k virsijo faktines sanaudas... biggrin.gif
Taip kad tie popiriukai - dalinai burtai  biggrin.gif

4u.gif Pasakei visą esmę: valstybinis sertifikavimas neveikia. Todėl aš namą ir skaičiavau su PHPP, vokiečiai - inžinierių tauta. Tačiau nereikėtų A++ suvesti į buką skaičiavimą atitvarų, rekuperatoriaus ir pan. Kažkada sakiau, kad Lietuvoje kuriama programa, kuri leis kurti ir skaičiuoti A+ ir A++ namus. PHPP - tai excelis su gausybe formulių, lietuviškas STR'as turės atitkmenį, tik jis bus ne excelis. Kuria kiek žinau KTU mokslininkai.

Namas nėra vien U vertės ir rekuperatoriaus ir langų parinkimas. Tai visuma. PHPP ją leidžia įvertinti, suskaičiuoti, lietuviškų programų dar nėra, bet greitai bus. Galėčiau rytoj sužinoti tiksliau. Aišku reikės apie 1 val. paskambinėti, bet galėčiau.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2014 01 13, 20:05)
Veikmes pvz puikiausiai iliustruoja kad projektine ir reali situacija prasilenkia.

Galiu 100 proc. teigti, kad Veikmės namas - tik marketingas. Sienose 30 cm vatos (laimda 0,04), reikėtų apie 35 cm neoporo (liamda - 0,032). Langai netraukia PN standartų, name poliai, jokio polių sijono. Žodžiu, apgavystės ir tiek.

Buvau asmeniškai visuose trijuose Veikmės namuose, kalbėjau su gyventojais (labai nenoriai kalba), vaikščiojau po du paskutinius Veikmės PN. Paskutinis trečias namas vis dar neparduotas.

Namai geri, bet ne pasyvūs, o A klasės. Tie du paskutiniai (ypač tas ant plokštės, jis parduotas gyvena šeima) jau arčiau PN, bet...
Atsakyti