Pabandysiu detalizuoti. Sudejau ir Vilienes komentarus
Gal galite apginti savo poziciją, kad oras-oras yra geriau už oras-vanduo.
Kaina. Kaip matome, "brendiniai" įrenginiai už A2W kiniškų kainą. Taip, su tuo sutikčiau. Šiuo atveju gauname noname, bet švedai kažkiek kontroliuoja kokybę, nes įrenginiai neateina tiesiai iš Kinijos, kaip kad mano atveju. Suteikiama garantija. Jeigu veikia du metus tai tikėtina kad veiks ir 10. Galų gale ŠS yra remontuojamas įrenginys ir detalės keičiamos.
Saulės kolektorius jūsų atveju šiam palyginimui galime atmesti, nes jų atsipirkimas bus ~10 metų. Taip bus aiškesnis lyginimas.
Mano skaiciavimais tai butu 9metai su konkrecia sistema, bet lai buna 10metu
Tarkim kad nano šildymui per metus reikia 4000 kWh šilumos. Šildymo sezono vidutinis oras-vanduo COP tarkim yra ~3.
Tarti galima, aš tikiuosi ~2,5, tai mane tenkintų. Kažkodėl pateikėte informaciją, kad prie -15C COP yra 3,5, tad pirštai nedryso rašyti 2,5. Bet mano nuomone 2,5 yra labiau realus variantas.
As skaiciuoju, kad namo sildymui reiks 6200 kw per 198d, kai vid. oro temp. 0,2C. Oras-oras 2x MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES SRK/SRC20ZJX-S su irengimu kainuos 5500lt. Šildymo sezono COP skaiciuoju 2.5 (butu galima skaiciuot gal net 2.7, nes prie -15 2.1, prie -7 2.4, reikes issiskaiciuot valandines temperaturas)
ŠS kaina (AWH12.4-IFC 6500Lt )su įrengimu analogiška abiem atvejais ~7000-8000 Lt.
Kokie esminiai skirtumai:
Jūsų atveju vidinis blokas triukšmaus patalpose, bet taip jūs sutaupote neįrenginėjat ortakių ir recirkuliacijos.
Jei split A2W - triukšmo bus ir A2W atveju, kompresorius visad viduje, vidutiniškai 30dBa. Pasiklausius Koridos ŠS garso - tai man nė kiek ne prblema, mano rekupas du kart garsesnis ir uždarius duris jokių bėdų.Prie antro greicio orinukas duoda triuksma 31dB kolidoriuje Kaip Vilius minėjo, nereikėtų lyginti tech. patalpoje uždaryto ŠS ir vidinio bloko koridoriuje. Triukšmas mano nuomone būtų pagrindinis šios sistemos minusas. Taip pat reikia įvertinti ir išorinio bloko triukšmą, kuris jei ne sau tai artimiems kaimynams gali labai nepatikti. Jis dažniausiai ir yra montuojamas kaimyno pusėje... DEU šią problema taip pat įvertino. Nu bet čia jau į geo sistemą kišuosi.
Jūsų atveju kondicionierius šildys koridorių, bet oras netekės į kambarius, nes ten yra paduodamas šaltesnis ventiliacijos oras ir jis juda iš kambario. Dėl to reiks aukštesnės temperatūros oro koridoriuje arba daug skylių, kad karštas oras iš koridoriaus per viršų patektų į kambarį, o per apačią ištekėtų iš kambario. Ar tai bus priimtina dėl triukšmų sklidimo iš koridoriaus į kambarius?
Reiktų kompektuoti kanaliniais vidiniais blokais, statyti už rekupo, gal būt su recirkuliacijos galimyme ir su šilumos paskirstymu bėdų ne bus.sita reiktu apsvarstyt
Tai iškart kelia kainą, bet man atrodo kad į tai vertėtų investuoti. Nors dėl to tektų įrengti ir recirkuliaciją. Vien ventiliacijos gali neužtekti. Arba karštas oras, arba didesnis srautas (recirkuliacija). Taip pat naktį norėsis šviežio vėsaus oro miegamajame, o gausime daug šilto šilto oro. Čia jau kitas atvejis, kurio šis palyginmas neaptarinėja. Pakabintas vidinis blokas sprendžia recirkuliacijos problemą. Pasyvus-karkasinis savo name ketina paleisti 2000 m3/h recirkuliaciją max šildymui.
Jūsų atveju oras turės būti pašildomas iki kokių 30-35C, o į fan coil'ą patenkantis "freonas turės būti dar bent 10-15C šiltesnis už pašildomą orą. Tai ŠS turės užkaitinti "freoną" iki +45C.
Nepamirškime, kad čia galia temperaturos ir debito kombinacija. Reiktų skaičiuoti konkrečiu atveju, pagal reikiamą galią. iki švelnaus minuso man užtekdavo +28C iš rekupo, ties 28C baigiasi valdiklio skalė, debitas - spėju ~250-300m3/h.Prie 2 greicio su 31dB per abu irenginius ispuciama 12.6m3/min, tai bus 756m3/h, kondicieriu meistras minejo, kad kondicionierius kaitina ora iki 12C skirtumo, tai prie vidaus 20C, reiktu duoti 32C ir gaunam 756m3/h*(32C-20C)*0.36 = 3.26kw (to mano namui uztenka iki -19, kiek valandu buna zemiau tokios temperaturos - reikes pasidometi, bet juk yra 3 greitis, kuri galima ijungti laikinai) Šiuo teiginiu norėjau pabrėžti fundamentalų freonas/oras šilumokaičių trūkumą. Freonas-vanduo veikia daug efektyviau, todėl nereikės tokio didelio (10-15C) temperatūrų skirtumo norimai galiai pasiekti. Dėl šios priežasties COP vandeniui yra geresnis nei COP orui. Bet tai ne esmė mažai energijos vartojančiam namui. Keliasdešimt litų per metus max.
Jūsų atveju ŠS negamins DHW ir dėl to praradinėsite apie 500Lt/metams lyginant su mano siūlomu variantu.
Klausimas, ar papildoma investicija (skirtumas tarp A2A ir A2W įrenginių) nepadengs DHW kokiai dešimčiai metų į priekį? Brendas vs brendas. Kinų atveju - jums pritariu.8000lt + 5800lt - 5500lt*0.7 =7550lt : 500lt/m = 15 metu, jei lyginti su orinukais ir elektriniu boileriu ir nevertinant palukanu Nenorėčiau lyginti brendo su brendu kaip galutinis vartotojas vien dėl nežmoniškos kainų politikos. Šiuo atveju jūs paeikėte brendinį variantą aš jį ir palyginau su man priimtinesniu ne brendu. Jeigu jūs galimai importuojate brendą ir galite sau leisti numesti 30-40% nuo vartotojo kainos tai jums pasisek4. Bet jeigu būtumėte Cibulio vietoje, nežinotumėte maržų ir tektų mokėti bukletinėmis kainomis tai tikrai atšoktų fantazijos rinkti brendus, nebent pinigai ne problema.
Bet as skaiciuoju savo atveji iskaiciuojant LAIF programa:
A2W SS + aprisimas = 8000lt *0.7 = 5600lt
SS talpa = 2000lt*0.7 = 1400lt
grindinis sildymo irengimas = 5800lt
Viso 12800lt
2xA2A SS + pajungimas = 5500lt*0.7 = 3850lt
Saules sistema su talpa (60% DHW padengimo) = 10700lt * 0.7 = 7490 lt
Viso 11340lt
Kodėl atsirado skirtumas tarp A2W 5600Lt ir A2A 3850Lt. Ar jau čia brendas prie brendą lyginate?
Kur dingo 0.7 prie grindinio šildymo ??? 400 metrų vamzdelio + 8 kilpų kolektorių + antgaliai + 1 dienos darbą vertinate 5800 Lt? Asmeniškai padaryčiau tai už 5000 ir pasiimčiau 2000Lt už dieną darbo. Žinoma reikia lieti grindis, kas ne visada daroma.
Skirtumas sistemu = A2W - A2A = 12800lt - 11340lt = 1460lt
Realiai skirtumas bus A2W naudai ir kokie 1000-2000Lt
Eksploataciniu sanaudu skirtumas ivertinus pritekejimus gaunasi 60lt/metus A2W naudai (tiek A2W ir A2A veiktu visa para su su vid el. kaina 0.44lt) = 1460/60 = po 24 metu grindinis su A2W pasivys. Menkas tas skirtumas, bet jis gali isaugti, nes orine sistema maziau inertiska, todel bus lengviau isnaudoti pritekejimus, A2A COP reiktu patikslinti ir jis turetu kilti i virsu bent jau iki 2.7 ir saules kolektoriu DWH padengima galima optimizuoti iki 65% ar net 70% per metus. Aisku, ir grindini galima irengti optimizuoti. Taigi daugmaz lygiosios.
Orinė sistema tokia pat inertiška kaip ir vandeninė. Išjungimo momentu abi sistemos akimirksniu nustoja tiekti šilumą namui. Inertiškumas yra namo savybė. Orinis šildymas tik įjungimo momentu būtų mažiaus "inertiškas" nes greičiau prišildytų patalpų orą, kas nėra aktulau apsyviame name. Saulės pritekėjimams optimizuoti reikėtų protingo namo sistemos, kuri sektų saulėtų orų prognozę kažkokiu būdu ir atvėsintų patalpas prieš pasirodant saulei. Tik mažesnė pradinė namo temperatūra (ateities nuspėjimas) padėtų sugauti daugiau saulės kWh, o ne šilumos paskirstymo būdas name.
Grįžtam į temą.
Nežinau kaip gavote 65Lt eksplotacinių išlaidų skirtumą per metus, bet įvertinus saulės kolektorius jis taptų kokie 250Lt, reiktų perskaičiuoti jeigu norėtumėte.
Taigi sumoje gauname pigesnę A2W sistemą su mažesniai kaštais per metus. Bet jeigu lyginčiau brendinį A2W tai gal ir susilygintų įrengimas.
Jūsų atveju iš koridoriaus šiltas oras papultų tiesiai į vonią iš kur keliautų lauk per rekuperatorių. Bet kokiu atveju oras pradžiai į vonią, tada į rekupą. Kuom tik bešildytumėt.
Dėl to išsiurbiamo oro temperatūra būtų ne +22C, bet +26C.
Drįstu abejoti dėl +26C: jei nustatysime patalpose palaikyti +22C tai tiek ir turėtų būti. Nemanau, kad patiktų gyventi prie +26CGalimas variantas
Labai neaišku ar koridoriuje pakabintas vidinis blokas prišildytų kambarius uždarytomis durimis prie stipraus minuso lauke net ir pasyviame name.
Prišildytų, dėl beveik niekinės pertvarų šiluminės varžos ir sandarumo - juk vėdinimui teks palikt tarpus po durimis.Atidarytos/uzdarytos durys daugiau nuo iprocio, dabar durys pastoviai atidarytos. Sis niuansas nera privalumas, bet man priimtinas. Reikes detalizuoti kanalinio sildymo varianta.
[COLOR=fuchsia] Net jeigu ir abu esame teisūs (dėl nelygių sąlygų įdiegiant sistemas) prie susiklosčiusų aplinkybių tas 1000Lt skirtumas nėra esminis pasirinkimo kriterijus. Įrengimo ir eksplotacijos kainos kaip matau susilygina ir lieka kiti pasirinkimo kriterijai.
Jeigu įdiegsite tokią šildymo sistemą kaip norite ir parodysite Lietuvai, kad PN šildyti užtenka kondicionieriaus koridoriuje (kas yra realu), tai būtų super argumentas kodėl reikėtų rinktis PN.