QUOTE(skyroja @ 2014 01 15, 12:29)
Kolkas esu uz orini sildyma su saules kolektoriais DHW, bent jau projekcijos i ta puse, nes pasiskaiciaves pradine investicija ir sildymo kastus geriausiai atrodo. Oras vanduo "nepaveja" o geoterminis pasiveja tik po 20m.
Gal galite apginti savo poziciją, kad oras-oras yra geriau už oras-vanduo.
Saulės kolektorius jūsų atveju šiam palyginimui galime atmesti, nes jų atsipirkimas bus ~10 metų. Taip bus aiškesnis lyginimas.
Tarkim kad nano šildymui per metus reikia 4000 kWh šilumos. Šildymo sezono vidutinis oras-vanduo COP tarkim yra ~3.
Aš pabandysiu pateikti argumentus, kodėl oras-vanduo geriau.
ŠS kaina (AWH12.4-IFC 6500Lt )su įrengimu analogiška abiem atvejais ~7000-8000 Lt.
Kokie esminiai skirtumai:
Jūsų atveju vidinis blokas triukšmaus patalpose, bet taip jūs sutaupote neįrenginėjat ortakių ir recirkuliacijos.
Jūsų atveju kondicionierius šildys koridorių, bet oras netekės į kambarius, nes ten yra paduodamas šaltesnis ventiliacijos oras ir jis juda iš kambario. Dėl to reiks aukštesnės temperatūros oro koridoriuje arba daug skylių, kad karštas oras iš koridoriaus per viršų patektų į kambarį, o per apačią ištekėtų iš kambario. Ar tai bus priimtina dėl triukšmų sklidimo iš koridoriaus į kambarius?
Jūsų atveju oras turės būti pašildomas iki kokių 30-35C, o į fan coil'ą patenkantis "freonas turės būti dar bent 10-15C šiltesnis už pašildomą orą. Tai ŠS turės užkaitinti "freoną" iki +45C.
Jūsų atveju ŠS negamins DHW ir dėl to praradinėsite apie 500Lt/metams lyginant su mano siūlomu variantu.
Jūsų atveju iš koridoriaus šiltas oras papultų tiesiai į vonią iš kur keliautų lauk per rekuperatorių.
Dėl to išsiurbiamo oro temperatūra būtų ne +22C, bet +26C. 80% n.k. rekuperatorius per metus praranda apie 200m3/h*24*200d*1,25kg/m3*1kJ/kgC*dt22C*20%=5,3MJ=1460kWh *0,18Lt/kWh=264Lt * (26-22/22) = +48Lt/metus
Labai neaišku ar koridoriuje pakabintas vidinis blokas prišildytų kambarius uždarytomis durimis prie stipraus minuso lauke net ir pasyviame name. Čia sakyčiau yra rizika šiokia tokia. Įrengtų sistemų pavyzdžių neradau. Recirkuliacija šią problemą išspręstų, bet ji kainuoja.
Mano siūlomu atveju reikėtų tiek pat kainuojančio ŠS, tik jis būtų oras-vanduo.
Papildomai reikėtų boilerio su gyvatuku DHW ruošti su aprišimu +3000Lt
Papildomai reikėtų nereguliuojamo elementaraus 8 kilpų grindinio kolektoriaus ir pakloti 400m vamzdelio į grindis, kas kainuotų +4000Lt
Mano siūlomu atveju šildymui reikėtų ~+28C termofikato, kuriam ruošti ŠS turėtų sušildyti "freoną" iki +35C. Dėl mažesnių temperatūrų mano atveju COP skirtumas (35-45)/45= 22% mano naudai ir iš to išplaukianti kasmetinė nauda: 4000/3=1333 kWh elektros.= 667Lt * 0.22= 150Lt
~150Lt metams. Šis skirtumas galioja vienodo technologinio lygio ir efektyvumo įrenginiams. Nelabai aišku ar mitsubishi realiai yra efektyvesnis įrenginys, todėl laikau, kad jų efektyvumai panašus.
Finale sumokėję +7000 Lt dabar, jie atsipirktų po (7000/700) 10 metų ir vėliau turėtumėte +700Lt naudą kasmet.
Neturėtumėte triukšmo koridoriuje. Vidinis blokas negadintų interjero. Turėtumėte tolygesnę temperatūrą patalpose, be jokių abejonių.
Prie viso šito pridėjus saulės kolektorius pas jus pradinės investicijos susilygintų, vietoj +700Lt gautume +200Lt vistiek mano siūlomo varianto naudai, o minusai pas jus liktų.
Laukiu, kad apgintumėte savo poziciją ir paneigtumėte mano skaičius arba pateiktumėte savo skaičius.