Nerealus kuciu patiekalas ( gaminu ir ne tik per kucias)
http://bulviukose.lt...04/10/cibulyne/
QUOTE(KristinaBal @ 2013 12 23, 13:35)
Mergaitės, gal kuri gali patarti kaip skaniai padaryti silkę su krapais ir svogūnais.... labai skani Maximoje būna, tokia su saldžiarūgščiu marinatu, o kaip tik liko 1,5 silkės, tai taip užsinorėjau būtent tois silkės.. Žodžiu reiktų skanaus saldžiarūgčio marinato, nes iš tikrųjų nesu specė gamyboje patiekalų Kūčioms, ypač su silke... AČIŪ DIDELIS patarusioms iš anksto...
Nežinau Maximos silkės marinato, bet mano saldžiarūgštis tradicinis (tiek silkei, tiek keptai žuviai):
apie 0.5 l vandens
1 supjaustytas griežiniais svogūnas
1 morka griežinėliais
2 arb. šaukš. cukraus
2-3 v.š. acto
pusė arb.šaukš. druskos
pipirai grūdeliais (pas mane jų mišinys..įberiu žiupsnelį)
2-3 nedideli lauro lapeliai
Reik užvirti vandenį, sudėt cukrų, druską, prieskonius, morką ir pavirt, tada svogūną įdėt, pavirt (nepervirt, svogūnai neturi ištižti), tada nukėlus nuo ugnies įpilt acto. Paragaukit (ar tinka skinis - saldumas, rūgštumas) ir palikti visiškai atšalt.
Silkę visąlaik apkraunu svogūnais ir tada užpilu atšalusį marinatą.
Keptą žuvį galim užpilt karštu marinatu ir acto pageidautina daugiau, kad geras skonis būtų.
QUOTE(GITALE @ 2013 12 23, 13:50)
mergytes ar kai kepat/ verdar saltanosiu i grybus kepto svoguniuko dedat? galvoju nuo kepto svoguno aliejuko yra gali krastai neuzsilankstyt, aciu
Aš apkepinu visad..tik saikingai aliejaus reik..vos vos, kad sausai keptuvėje nedegtų.
Sulimpa kraščiukai, dedu stengdamąsi neišdrabstyt įdaro ir neištept kraštų aliejumi.
Papildyta:
QUOTE(zuikelee @ 2013 12 23, 23:39)
Modifikuotas žemaičių tradicinės cibulynės variantas
Reiktų gerokai apskrudinti folijoje silkę su galva. Gražiai nuimti nugaros raumenukus ir pasidėti. Po to silkės galvą, ašakas, papilvę sutrinti (ir dar bulvę virtą su lupena, nuluptą galim sutrint), tada skiesti vandeniu tą tyrę ir perkošti viską per dvigubą marlę. Skiesti, kol gausis norimo tirštumo sriuba, į kurią jau pilamas actas (tik ne per daug, tik parūgštinti kiek), sulaužoma gabaliukais atsidėta keptos silkės filė ir svogūnai žiedais dedami.
O jei silkę ant laužo pakept...idealu
Bent mes taip darydavom..
eilinis SOS pries Kucias Ar galima Kuciu stalui parduotuvine tesla naudot (bemiele, mieline), jei joje yra margarino? Sudetyje raso, kad augalines kilmes riebalai, miltai, dar kazkas ir paskui visa Mendelejevo lentele priedu... Seneliai jau visi A.A., uosviai valgo balta misraine ir torta (mano Kuciu kosmaras), o mano mama be nuomones, tai nera ko paklaust As esu Kuciu Freken Bok ir kokiu gyvulines kilmes produktu naudoti neleidziu, bandau seneliu tradicijas palaikyt, bet del tos teslos pasimeciau. Noretusi, aisku, trumepsniu keliu eit, bet jei sitos negalima, gaminsiu savo be priedu...
Is anksto dekoju uz atsakyma, nes ryt tai tikrai nebus kada. Ir graziu svenciu visoms!
Is anksto dekoju uz atsakyma, nes ryt tai tikrai nebus kada. Ir graziu svenciu visoms!
QUOTE(Atari. @ 2013 12 24, 00:29)
eilinis SOS pries Kucias Ar galima Kuciu stalui parduotuvine tesla naudot (bemiele, mieline), jei joje yra margarino?
Aš jau panaudojau, tai sakyčiau - galima , naudojau pirmą kartą, nes jau nebuvo noro kočiot pačiai.
Kaip skaniai pagaminti salotas arba karštą patiekalą iš baravykų arba kelmučių?
Čia daug receptų Kūčių stalui: http://www.delfi.lt/...i.d?id=52394441
QUOTE(KristinaBal @ 2013 12 23, 14:35)
Mergaitės, gal kuri gali patarti kaip skaniai padaryti silkę su krapais ir svogūnais....
Patarsiu skanesni, nei Maximoj, senoviska marinavima:
Silkiu file supjaustom gabaliukais, supjaustom riekutem zalia svoguna ir puslitriniame stiklainyje sluoksniuojam-eile silkes, eile svogunu. Marinatas:
200gr vandens is krano(as net neverdu, nes vanduo miestiskas pakankamai saugus),
1,5-2 valgomi saukstai cukraus,
1-2 valgomi saukstai acto,
juodu maltu pipiru ziupsnelis ir
saukstelis aliejaus.
Ismaisyti ir uzpilti ant susluoksniuotos silkes. Demesio: druskos nedeti, nes silkes file ir taip suroka buna. Pati marinata galima ragauti ir prideti cukraus arba acto pagal skoni.
QUOTE(Nanita @ 2013 12 23, 21:35)
Mes kepsime karpi pagal Ules recepta (skanus gyvenimas) isbandytas receptas.Labai skani ir sultinga zuvyte gaunasi.Cia karstam.
Mociute narinuoja suojaustyta karpi gabaliukais,taip kai vista (druska,pupirai,cesnakas)gabaliukus apvolioja miltuose ir kepa aliejuje.Cia saltam.
Mociute narinuoja suojaustyta karpi gabaliukais,taip kai vista (druska,pupirai,cesnakas)gabaliukus apvolioja miltuose ir kepa aliejuje.Cia saltam.
Mes karpi rukom, jatau, kokia skani ir sultinga zuvies mesa buna Ir kaulu nedaug
QUOTE(Atari. @ 2013 12 24, 01:29)
eilinis SOS pries Kucias Ar galima Kuciu stalui parduotuvine tesla naudot (bemiele, mieline), jei joje yra margarino? Sudetyje raso, kad augalines kilmes riebalai,
Prisimenu anekdota: "visi zalieji gali nusiraminti, gaminant sias krabu lazdeles nenukentejo ne vienas krabas"
Augalines kilmes riebalai ir reiskia, kad plaktas aliejus su visokiais E, drasiai tesla galit naudoti, nenusizengiant tradicijom
Is karsto patiekalo, kuri valgo ir vaikai, naudojam keptus ceburekus su grybais(sampinjonais) viduje
Papildyta:
QUOTE(micefee @ 2013 12 24, 02:13)
Dauguma tragisku patiekalu ir su Kuciom visai nieko bendra neturintys Jokio pieno, kiausiniu, grietines, majonezo negalima per Kucias, jei jau taip saziningai laikomasi tradiciju.
Šiek tiek į temą http://grynas.delfi....i.d?id=63566266
QUOTE(sena pažįstama @ 2013 12 24, 05:50)
Dauguma tragisku patiekalu ir su Kuciom visai nieko bendra neturintys Jokio pieno, kiausiniu, grietines, majonezo negalima per Kucias, jei jau taip saziningai laikomasi tradiciju.
O kas čia tragiško? Kiekvienam krašte tradicijos skirtingos, o ir neberuošiam šiais laikais stalo tik iš to, ką užauginom ir ką namie turim. Net bažnyčia neturi įsakymo, draudžiančio per Kūčias vartoti pieno produktus. Taip kad čia tik kiekvieno įsitikinimas.
Papildyta:
QUOTE(Rodnega @ 2013 12 24, 11:23)
Labai teisingas straipsnis, kai pagalvoji, kokį maisto kiekį ir kokią maišalynę mes į savo skrandžius susiverčiam, turbūt ne vienam jis sustreikuoja.
QUOTE(zuikelee @ 2013 12 23, 23:39)
cia zemaitiskas patiekalas, pirma karta kai ragavau tikrai idomu paliko ispudi
Sveikos
Su praėjusiomis ir ateinačiomis tradicinio Kūčių stalo puoselėtojos
Kaip sekėsi gaminti patieklaiukus? Kas labai pavyko, kas nuvylė?
Mano šeimyna gerai įvertino silkutę raudono vyno marinate, avižų kisielių, (neprisvilo )
karpį su imbieru keptą , o va silkutė su burokėliais nelabai turėjo pasiseskimą
Su praėjusiomis ir ateinačiomis tradicinio Kūčių stalo puoselėtojos
Kaip sekėsi gaminti patieklaiukus? Kas labai pavyko, kas nuvylė?
Mano šeimyna gerai įvertino silkutę raudono vyno marinate, avižų kisielių, (neprisvilo )
karpį su imbieru keptą , o va silkutė su burokėliais nelabai turėjo pasiseskimą
kas patiko,kas nuvylė-man patiko viskas,arba beveik viskas.Silkės su apelsininiu marinatu nebedarysiu-ne tai,kad neskanu,bet tradiciniai rolmopsai su obuoliais kur kas vertesni dėmesio.Žydiška silkė...man patiko labai,bet didesnio pasisekimo ant stalo nesulaukė.Silkė su džiovintais grybais ir su džiovintais pomidorais beveik nunyko,kaip ir tradicinė tik su aliejum ir svogūnais.Žuvis tiko visa,kaip ir neliko jos-tik marinuota sesės skumbrė su kuminu man pačiai ne baisiai tiko-nes negaliu pakęst kumino...