As silkutei su paprasciausiais svogunais perku Ivasi marinate marinuota silke. Man ji viena is saves tokia, kad galima be nieko valgyti.
Siaip stengiuosi pirkti cielas, bet kartais pritingiu
Dabar atsirado ir file tokia bei be marinato, tiesiog aliejuje. Tai man labai skanios. Bet Vilniuje dar nemaciau, kur nusipirkti.
Siandien Rimi pardaveja ikalbejo nusipirkti paragavimui kazkokios senoviskai sudytos silkes - visa, neisdarineta ir matosi riebi.
O ta suomiska silke mes pernai darem, tai nei vienam is seimos nariu nepatiko, gal kazko neidejom, nes gavosi tokia nekokia
Silke su saulegrazomis darau taip: pakepinu svogunus su saulegrazomis. Jei ne pasnikas, adr dedu sauksteli maza grietines ir majonezo.
as tai silke perku irgi su galvom ir zarnom
perku turguj,is kibiru tokiu ima jas
man skaniausios,susitvarkau,isimu kaulus ir niam niam
Suomiskai dariau pernai-nzn nebekartosiu siemet.Dar darysiu kuciom kvieciu grudu kotletus-cia is vaikystes mano.Burokeliu kotletus-uzmaciau gaspadine lt rec.silkes kokios pabandyt dar zadu.Kadangi kucios sunestines tai tokie pamastymai.Ai dar turiu kanapiu seklu,bandysiu paskrudint,sumalt su kavamale-bus kaip pagardas-vis idomiau.Dar kepdavau kelis metus is eiles kopustu kotletus-bet jau pabodo,pernai kepiau silkes kotletus-nlb,kazkoks kartumas jautesi.
perku turguj,is kibiru tokiu ima jas
man skaniausios,susitvarkau,isimu kaulus ir niam niam
Suomiskai dariau pernai-nzn nebekartosiu siemet.Dar darysiu kuciom kvieciu grudu kotletus-cia is vaikystes mano.Burokeliu kotletus-uzmaciau gaspadine lt rec.silkes kokios pabandyt dar zadu.Kadangi kucios sunestines tai tokie pamastymai.Ai dar turiu kanapiu seklu,bandysiu paskrudint,sumalt su kavamale-bus kaip pagardas-vis idomiau.Dar kepdavau kelis metus is eiles kopustu kotletus-bet jau pabodo,pernai kepiau silkes kotletus-nlb,kazkoks kartumas jautesi.
QUOTE(Nanita @ 2013 12 21, 14:10)
Pasidalinsiu
4 porcijoms reikes;
2-3 kalmaru
1 stikline miltu
1 stikline alaus
2 kiausiniu baltymu
1/2 saukstu aliejaus (I TESLA!!!)
aliejaus kepimui
trynius atskirti nuo baltymu,alu biskiuka pasildyti,isplakti baltymus,ipilti alieju,alu,iberti miltus,ismaisyti.Kalmarus isvalyti,istraukti (nezinau kaip vadinasi ) kaip zilkute tokia. supjastyti griezineliais,mirkyti i tesla,kepti gerai ikaitusiame aliejuje.As kepu mazame puode.Frintiurines neturiu.
Skanus labai gaunasi kalmarai,nuo stalu dingsta akimirksniu
4 porcijoms reikes;
2-3 kalmaru
1 stikline miltu
1 stikline alaus
2 kiausiniu baltymu
1/2 saukstu aliejaus (I TESLA!!!)
aliejaus kepimui
trynius atskirti nuo baltymu,alu biskiuka pasildyti,isplakti baltymus,ipilti alieju,alu,iberti miltus,ismaisyti.Kalmarus isvalyti,istraukti (nezinau kaip vadinasi ) kaip zilkute tokia. supjastyti griezineliais,mirkyti i tesla,kepti gerai ikaitusiame aliejuje.As kepu mazame puode.Frintiurines neturiu.
Skanus labai gaunasi kalmarai,nuo stalu dingsta akimirksniu
Patiko Jusu receptas.Buvau issirinkusi va sita
http://www.receptai....s-kalmaras-2511
Dabar nebezinau kuri darysiu.
As pirma karta gaminsiukalmarus - gal zinote kiek laiko kepti aliejuje kad jie nesukietetu ?
Papildyta:
DAr viena receptuka kuri gaminsiu kopijuoju i cia. Niekada nevalgiau sitos zuvies tai nezinau kascia gausis, bet pats gaminimas man skaniai skamba:
Apie 1 kg vilkžuvių ,druskos,pipirų ir 1 citrinos sulčių - pamarinuoti.
apie 0,5 stiklinės džiūvėsėlių - apvoliojimui, aliejaus - kepti.
P a d a ž u i:
3 apelsinų,
1 aitriosios paprikos,
2 šaukštų rudojo cukraus,
3 šaukštų sviesto,
pipirų,
druskos,
citrinų sulčių.
GAMINIMAS:
Vilkžuvių pjausnius pabarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir pamarinuokite apie valandą. Pamarinuotus apvoliokite džiūvėsėliuose ir sudėkite į aliejumi pašlakstytą kepimo formą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių.
Paruoškite padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą ir cukrų. Aitriąją papriką ir du apelsinus supjaustykite griežinėliais ir sumeskite į keptuvę, tik iš paprikos būtinai išskobkite sėklas. Išspauskite likusio apelsino ir supilkite į ruošiamą padažą.
Pagardinkite citrinų sultimis ir kelias minutes patroškinkite. Paragaukite, jei padažas per rūgštus, dar pridėkite cukraus. Padažą troškinkite, kol skysčio liks maždaug pusė. Žuvų pjausnius apliekite apelsinų padažu ir tiekite į stalą.
QUOTE(Miaška @ 2013 12 21, 19:09)
Mama gavo uptaki...., tik nelabai žinau, kaip skaniau: užvyniotą folijoje ar atidengtame inde?
As upetaki kelinti metai kepu orkaiteje, druskos "plutoje". Paprasta ir skanu.
fasion149,as kepu kol graziai pageltonos viena puse,tada apverciu.Kadangi aliejus buna labai ikaites,per min.,dvi iskepa.Aliejau negailekite,pilkite tiek,kiek kepant spurgas pilate
Pabandykite pagal du receptus pagaminti
O as bandysiu pagal Jusu ideta receptuka,padaza daryti.Manau prie kalmaru turetu tikti.Galvojau su jogurtu,metom daryti bet kaip tycia nerandu recepto
Pabandykite pagal du receptus pagaminti
O as bandysiu pagal Jusu ideta receptuka,padaza daryti.Manau prie kalmaru turetu tikti.Galvojau su jogurtu,metom daryti bet kaip tycia nerandu recepto
http://editosgardumy...niu-padazu.html
as gaminsiu kalmarus pagal si recepta, o siaip zuvies file pamegau kepti tempuros tesloje
as gaminsiu kalmarus pagal si recepta, o siaip zuvies file pamegau kepti tempuros tesloje
QUOTE(meškutė_Nida @ 2013 12 21, 12:12)
silkė "Meškai užplaukė". Šiais metais užplaukė silkė su obuoliais
Mano mama jau n metų daro silkę su džiovintais vaisiais, tai įeina ir obuoliai. Receptas paprastas:
Silkės (išdarinėtos žinoma, taip tokia gera didelė silkutė)
Saujos (geros) džiovintų obuolių, razinų, slyvų.
1 nedidelė morka
1 nedidelis svogūniukas
1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
kokie 3-4 šaukštai aliejaus
Silkę susipjaustom gabaliukais.
Džiovintus vaisius užpilam verdančiu vandeniu ir paliekam kokias 15 min. pasimirkinti. Kai išmirksta, supjaustom smulkiau.
Morką nusiskutam ir sutarkuojam ant burokinės tarkos.
Smulkiai susipjaustom svogūną.
Morkas su svogūnais patroškinam aliejuje, į pabaigą įdedam ir pomidorų pastą. Aliejaus turi būt taip sočiai, kaip kad užpilui. Tada PALAUKIAM kol atvės, įdedam vaisius ir silkę, sumaišom ir laukiam kada galėsim valgyt. Svarbu palaukt kol morkos atvės, nes kitaip ta silkė tokia truputį virta gaunasi jeigu per karštu aliejum iš kart užpilsi. Dar galima įdėt truputį pipiriukų jeigu silkė kiek prėska, bet paprastai man nei druskos nei prieskonių netrūksta.
O dar kita silkutė pas mus būdavo su riešutais. Reikia:
Silkės (nemažos)
Saujos išlukštentų graikiškų riešutų
1 nedidelio svogūno
aliejaus
Svogūną pakepinam aliejuj, vėlgi, palaukiam kol atvės, sumaišom su supjaustyta silke ir riešutais (arba galima dėt į silkinę silkę, ant viršaus svogūnus ir dar ant viršaus riešutus, gražiau atrodo)
Na o dar pas mus meniu periodiškai išnyra tokie patiekaliukai:
Žuvis su pupelėm ir ananasais
Kepta jūros lydeka (arba analogiška žuvis)
Virtos pupelės
Ananasų kubeliai
Originaliam recepte sumaišoma su majonezu ir kariu, bet skanu ir su paprastu aliejaus užpilu, dar galima ir svogūnų įdėt.
Lašišos sumuštinukai su apelsinu
Batonas arba prancūziška ilga duona (arba ragaišis, niam niam)
Rūkyta lašiša
Apelsino griežinėliai
Aš jų nesutepu sviestu, nes man lašiša ir taip riebi žuvis, tai man su sviestu būna per riebu. Aš darau tokius nedidelius sumuštinukus, maždaug pusė batono riekutės, rūkyta lašiša ir apelsino 1/3 griežinėlio. Apelsiną aš nulupu ir supjaustau griežinėliais, kaip ananasą, bet jei apelsinai dideli, tai viso griežinėlio dažniausiai būna per daug. Jaučiu ir visai nieko tuo pačiu principu salotos išeitų su džiuvesėlio gabaliukais.
Pomidorų, kukurūzų ir tuno salotos
Galima ir su silke, bet man su tunu skaniau. Reikia tuno, pageidautina aliejuj arba savo sultyse.
Didoko pomidoro
Maždaug pusės stiklinės koncervuotų kukurūzų.
Tuną truputį nuvarvint, ypač jei savo sultyse, tai tos sultys ne visai pageidautinas dalykas. Kukurūzus irgi nuvarvint. Pomidorą supjaustyt smulkiai (kad gabaliukai būtų maždaug kukurūzo dydžio). Užpilt užpilu ir palaikyt bent jau valandą, ypač jei pomidorai truputį mediniai.
Užpilui: Trys šaukštai citrinos sulčių, trys šaukštai aliejaus, vienas šaukštas medaus. Apskritai tinka bet koks mėgstamas truputį saldžiarūkštis padažas (ne kūčiom, tūkstančio salų labai liuks tinka).
Na ir dar man patinka kaimiška silkė su raudonais kopūstais ir obuoliais
Reikia:
Raudono kopūsto
Kaimiško rūgštoko obuolio
Silkės
Aliejaus
Kopūsto reikia taip na ne per daugiausiai, aš tiesiog kai ketinu antrą dieną kept vištą arba žąsį su raudonais kopūstais, tai atsipjaunu gabaliuką. Kopūstą sutarkuot burokine tarka, arba smulkiai supjaustyt, obuolius nulupt ir supjaustyt smulkiais kubeliais arba sutarkuot. Kopūstą patroškint su aliejum ir obuoliu, galima įdėt ir svogūnų. Atvėsint, sumaišyt su silke. Esmė kad silkė tuose kopūstuose neprapultų, taip 2/4 kopūsto, 1/4 silkės ir 1/4 obuolio.
QUOTE(hela77 @ 2013 12 20, 08:18)
sveikos,
skaičiau skaičiau ir šią , ir kitą temas, ir nelabai ką radau, ką galima vaikams pasiūlyt- arba grybai, arba silkė Ką Jūsų mažesni vaikučiai valgo prie Kūčių stalo? įsivaizduoju dar barščius, blynelius su silkės gabaliukais, žuvies kotletai... daugiau nežinau...
prašymas,gal galite įmesti nuorodą patikrintų pyragėlių su grybais arba su kopūstais? ačiū
skaičiau skaičiau ir šią , ir kitą temas, ir nelabai ką radau, ką galima vaikams pasiūlyt- arba grybai, arba silkė Ką Jūsų mažesni vaikučiai valgo prie Kūčių stalo? įsivaizduoju dar barščius, blynelius su silkės gabaliukais, žuvies kotletai... daugiau nežinau...
prašymas,gal galite įmesti nuorodą patikrintų pyragėlių su grybais arba su kopūstais? ačiū
Aš tai vaikams darau šaltanosius - iš esmės tai virtiniai su uogom arba obuoliais, arba virti, arba pakepti, arba virti aliejuj.
Iš esmės tai imi bet kokią koldūninę tešlą. Aš darau iš plikytos, nes paprastai kepu aliejuj. Toks daug maž receptas:
1.5 stiklinės vandens
2 šaukštai aliejaus
3 stiklinės miltų
1 kiaušinis
Užverdam vandenį su aliejum. Kai tik užverda, suverčiam pusę stiklinės miltų ir intensyviai plakam su šluotele, kad nesigautų gumulai. Išeina tokie kaip drebučiai. Palaukiam kokią minutę, maišom intensyviai kad neprisviltų. Tada atvėsinam ir įminkom likusius miltus su kiaušiniu. Galima apseit ir be kiaušinio, tada įpilt pora šaukštų aliejaus. Tešla gausis tokia kietoka ir tampri (kartais aš įminkau truputį mažiau miltų, nes nuo miltų priklauso). Uždengiam ir paliekam pastovėt kol pasiruošim įdarą.
Įdarui būna kas papuola po ranka. Iš šaldiklio: vyšnios, spanguolės, bruknės, serbentai, mėlynės dažniausiai, geriau sausesnės uogos. Dar tinka razinos, nesultingi obuoliai (labai liuks tokie iš savo sodo, biškį pavytę), gali būt aguonos, bet koks neskystas džemas. Jeigu uogos šviežios, sumaišom su cukrum, kad nebūtų rūgštu. Galima ir truputį apvirt, tada kad nebūtų skysta galima įdėt truputį krakmolo, kad toks kaip kisielius gautūsi (arba miltų). Dar galima įdaryt kokiu nors riešutiniu mišiniu, labai gerai būna malti migdolai su kokiom razinom ir cukrum, su kad ir kokiais serbentais, ir dar mes mėgstam prieskonių įdėt, kokio cinamono, imbiero (galima ir šaknies pačios arba koncervuoto), visokių citrusinių žievelių. Man gal kalėdiškiausias variantas tai būna migdolai malti (marcipaninė masė), aguonos, cukrus ir razinos, dar su kokiu imbieru arba mėtom, kad toks šaltukas skony jaustūsi.
Išsikočiojam tešlą ir darom virtinukus. Jeigu kepsim aliejuj, svarbu labai gerai užsandarint nes kitaip taškysis kaip velniai kai vanduo paklius į aliejų. Jei kept orkaitėj arba virt, tada mažiau svarbu. Tešla šita paprastai prie nieko nelimpa, tai labai nesunkiai ir vaikai gali prisidėt prie lepėzinimo.
O dar kitas mėgstamas receptas tai bulvių bandutės.
Pasidarom tarkių tešlą kaip cepelinam (sutarkuojam bulves, nuspaudžiam, leidžiam nusistovėt krakmolui, sudedam krakmolą atgal, lipdom bandutes kartu su vaikais, verdam apie 30 min.) Valgom arba su aliejuj pakepintais svogūnais (smulkiai supjaustyt kelių rūšių svogūnus, pvz. raudonus, šalotinius, su paprastais), arba su obuolių koše.
O desertui paprastos vaisių salotos pas mus gan gerai sueina, ir skanu, ir sveika.
Va dar ieškodama ką čia šiemet daryt, radau 1933 m knygoj silkės su obuoliais variantą.
Silkės su obuoliais:
Imti 6 silkes, 1 didelį obuolį, 1 šaukštą pomidorų košės, pipirų, muškato, acto, cukraus, druskos.
Žalius obuolius sutrinti, įdėti į juos pomidorų košės, pipirų, muškato ir iki skonio acto. Skoniui sušvelninti dar įdedama truputį cukraus. Viską sumaišius, ištepti paruoštų silkių vidų, silkes suvynioti , pradedant nuo galvos ir prismeigti gvazdikėliais. Dedant į indą, silkes su obuolių skiltimis sudėti eilėmis ir užpilti paprastu marinatu.
Silkės su obuoliais:
Imti 6 silkes, 1 didelį obuolį, 1 šaukštą pomidorų košės, pipirų, muškato, acto, cukraus, druskos.
Žalius obuolius sutrinti, įdėti į juos pomidorų košės, pipirų, muškato ir iki skonio acto. Skoniui sušvelninti dar įdedama truputį cukraus. Viską sumaišius, ištepti paruoštų silkių vidų, silkes suvynioti , pradedant nuo galvos ir prismeigti gvazdikėliais. Dedant į indą, silkes su obuolių skiltimis sudėti eilėmis ir užpilti paprastu marinatu.
Gal galite priminti,kas dedama į burokėlių mišrainę kuri su raugintais kopūstais?Ačiū
asdarau paprastai burokeliai ir kopustai sumaisyti su aliejumiir darkmynu galima iberti, viskas
QUOTE(Elemire @ 2013 12 22, 14:52)
Labai faini receptukai. Dekoju Elemire