Mano giminėje, Aukštaitijoje, pasninkas irgi reiškia patiekalus be mėsos. Visa kita būdavo valgoma ir valgoma po šiai dienai. O uošvija Žemaitijoje. Ten griežtai.
Šiemet mano meniu toks:
Pyragėliai su grybais bei pyragėliai su kopūstais. Tešla jau uzmaišyta
Silkė su džiovintais baravykais
Silkė su keptais svogūnais ir saulėgrąžomis
Silkė su morkom
Keptas sterkis
Virtos bulvės
Kanapynė
Kūciukai
Žuvies spurgos alaus tešloje
Gal dar pateiksiu brusketta su menkės kepwnėlėmis ir kaparėliais
QUOTE(Aurosoma @ 2015 12 22, 20:32)
Sveikos mergaites. Ziuriu daug kas raso apie pasninka. Bet ziuriu jau net kunigai per TV pradejo kalbeti, kad cia tik liaudes tradicija, tas pieno, sviesto, grietines, kiausiniu... atsisakymas, o ne tikejimo, religijos.
Per Kucias reiketu visa diena tik uzkasti, arba nevalgyti iki Kuciu vakarienes. Ir atsisakyti mesos, tai ir yra pasninkas. Taip sake kunigas per zinias.
Per Kucias reiketu visa diena tik uzkasti, arba nevalgyti iki Kuciu vakarienes. Ir atsisakyti mesos, tai ir yra pasninkas. Taip sake kunigas per zinias.
Nezinau, kokie ten kunigai taip snekejo, bet jei jau laikome, kad Kucios-tai religine svente, o ne maximine apsipirkimo, tai ir reiketu laikytis reginei sventei budingu paprociu.
Lietuvoje tera trys dienos, kai reikia laikytis pasninko.
http://www.fsspx.lt/...c...0&Itemid=50
O i pasninko savoka ieina atsisakymas visu gyvulines kilmes produktu. Pasninko dienos: Kucios, Pelenu diena ir Didysis penktadienis. Viskas. Tik tiek.
O toliau yra susilaikymo dienos, kada atsisakoma tik mesos, bet tiek pienas, tiek kiausiniai leistini.
Per Advento penktadienius naudojame susilaikyma. O stai per Kucias stengiames grieztai paisyti pasninko: valgome ryte(perliniu kruopu kose) ir tik vakare, per Kuciu vakariene. Pabadauti kelias valandas sveika
Kuciu vakarienes patiekalai BE GYVULINES KILMES produktu:
1. Visu rusiu silkes-su grybais, su morkom, marinuota, su riesutais ir seklomis.
2. Saltai kepta zuvis.
3. Burokeliu su aliejumi ir citrinu sultimis misraine.
4. Mieliniai blyneliai su uogiene(vaikams labai patinka)
5. Virtiniai su dziovintais grybais(karstas patiekalas) arba aliejuje kepti mieliniai pyrageliai su dziovintais grybais(bet nusprendem, jog per riebu, geriau jau virtiniai)
6. Lietiniai su bananais(irgi vaiku megiami), patiekiama su trintomis braskemis.
7. Pasitvirtinusi naujove: orkaiteje keptos pamarinuotos darzoves-kalafiorai, brokoliai, cukinijos, paprikos, morkos-lengvas ir skanus karstas patiekalas
8. Ivairus gerimai: kisielius, aguonpienis su kuciukais, kas nori-sultys.
9. Kepta duona su cesnaku.
QUOTE(sena pažįstama @ 2015 12 23, 10:33)
1. Visu rusiu silkes-su grybais, su morkom, marinuota, su riesutais ir seklomis.
2. Saltai kepta zuvis.
3. Burokeliu su aliejumi ir citrinu sultimis misraine.
4. Mieliniai blyneliai su uogiene(vaikams labai patinka)
5. Virtiniai su dziovintais grybais(karstas patiekalas) arba aliejuje kepti mieliniai pyrageliai su dziovintais grybais(bet nusprendem, jog per riebu, geriau jau virtiniai)
6. Lietiniai su bananais(irgi vaiku megiami), patiekiama su trintomis braskemis.
7. Pasitvirtinusi naujove: orkaiteje keptos pamarinuotos darzoves-kalafiorai, brokoliai, cukinijos, paprikos, morkos-lengvas ir skanus karstas patiekalas
8. Ivairus gerimai: kisielius, aguonpienis su kuciukais, kas nori-sultys.
9. Kepta duona su cesnaku.
pirmą kartą girdimi valgiai per kūčias
QUOTE(Lyžuka @ 2015 12 23, 09:57)
pirmą kartą girdimi valgiai per kūčias
ir man pirma karta girdimi, isskyrus silke, zuvi ir kisieliu. O ypac nustebino kepta duona su cesnaku, tik alaus betruko
QUOTE(sena pažįstama @ 2015 12 23, 10:33)
Nezinau, kokie ten kunigai taip snekejo, bet jei jau laikome, kad Kucios-tai religine svente, o ne maximine apsipirkimo, tai ir reiketu laikytis reginei sventei budingu paprociu.
Lietuvoje tera trys dienos, kai reikia laikytis pasninko.
http://www.fsspx.lt/...c...0&Itemid=50
O i pasninko savoka ieina atsisakymas visu gyvulines kilmes produktu. Pasninko dienos: Kucios, Pelenu diena ir Didysis penktadienis. Viskas. Tik tiek.
O toliau yra susilaikymo dienos, kada atsisakoma tik mesos, bet tiek pienas, tiek kiausiniai leistini.
Per Advento penktadienius naudojame susilaikyma. O stai per Kucias stengiames grieztai paisyti pasninko: valgome ryte(perliniu kruopu kose) ir tik vakare, per Kuciu vakariene. Pabadauti kelias valandas sveika
Kuciu vakarienes patiekalai BE GYVULINES KILMES produktu:
1. Visu rusiu silkes-su grybais, su morkom, marinuota, su riesutais ir seklomis.
2. Saltai kepta zuvis.
3. Burokeliu su aliejumi ir citrinu sultimis misraine.
4. Mieliniai blyneliai su uogiene(vaikams labai patinka)
5. Virtiniai su dziovintais grybais(karstas patiekalas) arba aliejuje kepti mieliniai pyrageliai su dziovintais grybais(bet nusprendem, jog per riebu, geriau jau virtiniai)
6. Lietiniai su bananais(irgi vaiku megiami), patiekiama su trintomis braskemis.
7. Pasitvirtinusi naujove: orkaiteje keptos pamarinuotos darzoves-kalafiorai, brokoliai, cukinijos, paprikos, morkos-lengvas ir skanus karstas patiekalas
8. Ivairus gerimai: kisielius, aguonpienis su kuciukais, kas nori-sultys.
9. Kepta duona su cesnaku.
Lietuvoje tera trys dienos, kai reikia laikytis pasninko.
http://www.fsspx.lt/...c...0&Itemid=50
O i pasninko savoka ieina atsisakymas visu gyvulines kilmes produktu. Pasninko dienos: Kucios, Pelenu diena ir Didysis penktadienis. Viskas. Tik tiek.
O toliau yra susilaikymo dienos, kada atsisakoma tik mesos, bet tiek pienas, tiek kiausiniai leistini.
Per Advento penktadienius naudojame susilaikyma. O stai per Kucias stengiames grieztai paisyti pasninko: valgome ryte(perliniu kruopu kose) ir tik vakare, per Kuciu vakariene. Pabadauti kelias valandas sveika
Kuciu vakarienes patiekalai BE GYVULINES KILMES produktu:
1. Visu rusiu silkes-su grybais, su morkom, marinuota, su riesutais ir seklomis.
2. Saltai kepta zuvis.
3. Burokeliu su aliejumi ir citrinu sultimis misraine.
4. Mieliniai blyneliai su uogiene(vaikams labai patinka)
5. Virtiniai su dziovintais grybais(karstas patiekalas) arba aliejuje kepti mieliniai pyrageliai su dziovintais grybais(bet nusprendem, jog per riebu, geriau jau virtiniai)
6. Lietiniai su bananais(irgi vaiku megiami), patiekiama su trintomis braskemis.
7. Pasitvirtinusi naujove: orkaiteje keptos pamarinuotos darzoves-kalafiorai, brokoliai, cukinijos, paprikos, morkos-lengvas ir skanus karstas patiekalas
8. Ivairus gerimai: kisielius, aguonpienis su kuciukais, kas nori-sultys.
9. Kepta duona su cesnaku.
pirmą kartą girdžiu, o jau laikantis visų tradicijų tai reiktų ne tik mėsos atsisakyti, bet ir pieno produktų, kiaušinių, bent jau taip senovėj žmonės pasninkaudavo
QUOTE(Lyžuka @ 2015 12 23, 10:57)
pirmą kartą girdimi valgiai per kūčias
Troskintos darzoves, rasiau, naujiena, bet pasninkinis maistas, nesikertantis su religiniu pasninku Iki to laiko budavo zalios darzoves pjaustomos ir tiekiamos. O mieliniai blyneliai be pieno buvo kepami dar mano mociutes, tai labai senas patiekalas, nezinau, kodel apie ji negirdejote
Aukštaičiai Kūčioms gamino tradicinius skrylius, virtinius su grybų, daržovių ar kruopų įdaru. Skryliams tešla buvo ruošiama iš vandens ir miltų. Iškočiojus ir išminkius tešlą, suformuoti skryliai verdami vandenyje. Padažui buvo naudojamas medaus vanduo arba aguonpienis.
Aukštaičiai virdavo kviečius, grūdų mišinius, šustinius, o ant valgių užtrupindavo kalėdaičių.
Karštas aukštaitiškas kūčių patiekalas virtiniai su raugintų kopūstų įdaru. Jie verdami vandenyje arba aliejuje. Taip pat ant kūčių stalo nešė miltinius blynus, grūdų kepsnelius, pataisytus įvairiais padažais.
QUOTE(AJIRA @ 2015 12 23, 11:08)
O ypac nustebino kepta duona su cesnaku, tik alaus betruko
Kiekvienas pagal savo sugedimo laipsni sprendzia Mes po Kuciu vakarienes vaziuojam dar i misias, tai koks ten alkoholis? O kiti, zinau, kad per Kucias geria vyna(a la Kristaus kraujas), degtine ar alu(tipo, pasninkiniai patiekalai ). Kiekvienas randa pasiteisinimus
Kuciu vakarienei tinka visi patiekalai, net siuolaikiski, svarbu, kad be gyvulines kilmes produktu.
Pilnas internetas pasninkiniu siuolaikisku patiekalu net su juros gerybemis, uogomis, vaisiais, darzovemis.
Papildyta:
QUOTE(Šokoladė @ 2015 12 23, 11:40)
pirmą kartą girdžiu, o jau laikantis visų tradicijų tai reiktų ne tik mėsos atsisakyti, bet ir pieno produktų, kiaušinių, bent jau taip senovėj žmonės pasninkaudavo
Nuoroda mano ideta skaitet? Ten paciu kunigu isaiskinimas, kada koks pasninkas, kada su pienu, kada "sausas".
QUOTE(AJIRA @ 2015 12 23, 11:08)
ir man pirma karta girdimi, isskyrus silke, zuvi ir kisieliu. O ypac nustebino kepta duona su cesnaku, tik alaus betruko
šiaip aš tai manau, kad pats žmogus pasninko būdus: to galimo, ano ne, vertinti turi iš savęs vidaus, vienam pasninkas gali būti tik vanduo arba net be jo, (tikriausia žinot ir tokį), kitam netgi kiaušiniai, pienas jau yra pasnininko valgis ir tai ką aš asmeniškai laikau pasninku nepakeis kunigų, kaimynų ar delfio parašymų ir patarimų kaip man reikia pasninkauti, esmėj supratot ką noriu pasakyt, nes gavosi tiesiai per aplinkui , kad turi būti nuoširdus ir dvasinis pasninkas, o ne kad gersiu tik vandenį, bet svaidysiuosi matais visą ta dieną ant aplinkinių
QUOTE(sena pažįstama @ 2015 12 23, 11:42)
Troskintos darzoves, rasiau, naujiena, bet pasninkinis maistas, nesikertantis su religiniu pasninku Iki to laiko budavo zalios darzoves pjaustomos ir tiekiamos. O mieliniai blyneliai be pieno buvo kepami dar mano mociutes, tai labai senas patiekalas, nezinau, kodel apie ji negirdejote
Kiekvienas pagal savo sugedimo laipsni sprendzia Mes po Kuciu vakarienes vaziuojam dar i misias, tai koks ten alkoholis? O kiti, zinau, kad per Kucias geria vyna(a la Kristaus kraujas), degtine ar alu(tipo, pasninkiniai patiekalai ). Kiekvienas randa pasiteisinimus
Kuciu vakarienei tinka visi patiekalai, net siuolaikiski, svarbu, kad be gyvulines kilmes produktu.
Pilnas internetas pasninkiniu siuolaikisku patiekalu net su juros gerybemis, uogomis, vaisiais, darzovemis.
Papildyta:
Nuoroda mano ideta skaitet? Ten paciu kunigu isaiskinimas, kada koks pasninkas, kada su pienu, kada "sausas".
Kiekvienas pagal savo sugedimo laipsni sprendzia Mes po Kuciu vakarienes vaziuojam dar i misias, tai koks ten alkoholis? O kiti, zinau, kad per Kucias geria vyna(a la Kristaus kraujas), degtine ar alu(tipo, pasninkiniai patiekalai ). Kiekvienas randa pasiteisinimus
Kuciu vakarienei tinka visi patiekalai, net siuolaikiski, svarbu, kad be gyvulines kilmes produktu.
Pilnas internetas pasninkiniu siuolaikisku patiekalu net su juros gerybemis, uogomis, vaisiais, darzovemis.
Papildyta:
Nuoroda mano ideta skaitet? Ten paciu kunigu isaiskinimas, kada koks pasninkas, kada su pienu, kada "sausas".
na taip taip, šiuolaikiniai kunigai
SP iš kokio krašto tavo močiutė? Įdomu kuriam krašte blynus kepa?
pvz mano tėviškej suvalkijoj būdavo atskiri valgiai kučių diena: pupos ir avižu kisielius o kiti jau valgiai vakare ir tu dienos valgiu jau ant stalo vakare nebudavo, o pas MB čia jaulink dzukijos, diena virdavo barčius su grybais ir auselėmis, bet irgi tik dieną o ne vakarui
pvz mano tėviškej suvalkijoj būdavo atskiri valgiai kučių diena: pupos ir avižu kisielius o kiti jau valgiai vakare ir tu dienos valgiu jau ant stalo vakare nebudavo, o pas MB čia jaulink dzukijos, diena virdavo barčius su grybais ir auselėmis, bet irgi tik dieną o ne vakarui
QUOTE(Lyžuka @ 2015 12 23, 11:56)
SP iš kokio krašto tavo močiutė? Įdomu kuriam krašte blynus kepa?
pvz mano tėviškej suvalkijoj būdavo atskiri valgiai kučių diena: pupos ir avižu kisielius o kiti jau valgiai vakare ir tu dienos valgiu jau ant stalo vakare nebudavo, o pas MB čia jaulink dzukijos, diena virdavo barčius su grybais ir auselėmis, bet irgi tik dieną o ne vakarui
pvz mano tėviškej suvalkijoj būdavo atskiri valgiai kučių diena: pupos ir avižu kisielius o kiti jau valgiai vakare ir tu dienos valgiu jau ant stalo vakare nebudavo, o pas MB čia jaulink dzukijos, diena virdavo barčius su grybais ir auselėmis, bet irgi tik dieną o ne vakarui
Aukstaitijoj-Utenos krastas Bet ir Centro Lietuvoj mano uosviai tokius sklindzius kepa Pasicekavinau googlej apie senovinius Kuciu patiekalus, akurat, radau ta informacija:
Aukštaičiai Kūčioms gamino tradicinius skrylius, virtinius su grybų, daržovių ar kruopų įdaru. Skryliams tešla buvo ruošiama iš vandens ir miltų. Iškočiojus ir išminkius tešlą, suformuoti skryliai verdami vandenyje. Padažui buvo naudojamas medaus vanduo arba aguonpienis.
Aukštaičiai virdavo kviečius, grūdų mišinius, šustinius, o ant valgių užtrupindavo kalėdaičių.
Karštas aukštaitiškas kūčių patiekalas virtiniai su raugintų kopūstų įdaru. Jie verdami vandenyje arba aliejuje. Taip pat ant kūčių stalo nešė miltinius blynus, grūdų kepsnelius, pataisytus įvairiais padažais.
Prisiminiau, kad pas mociute per Kucias ant stalo budavo pupu, troskintu zirniu, sutintu grudu, bet dabar to nebedarom, atsisakem, nes ten tie patiekalai tik kaip simbolis tebudavo, paragaudavo po arbatini sauksteli, o visa like kiaulem i paplavas keliaudavo
Skrylius su aguonomis ruošdavo kai kas iš Suvalkijos, bet jau link Marijampolės (Padovinys, Gyviškiai, Geležiniai, Liudvinavas) ir vadino juos šaltanosiais. t.y. išverda skrylius,sumala aguonas, sumaišo viską ir valgo šaltus, o jau toj pusej link dzūkų, link Simno to niekas nedarė ir net nežinojo apie kūčių šitą valgį, ir kruopų, grudu nešutindavo
o va pvz nuo seno kitur verda aliejuj tas bandeles mielines su idaru aguonu, grybų, tai jau SUvalkijoj tokiu niekad nedarydavo
dar vienas niuansas irgi iš Suvalkijos, kepdavo ne kleckus (kučiukus) o tokias siauras pailgas bandeles panašias į dabartinius prancūziškus batonus ir jas laužydavo ir merkdavo į aguonu pieną, kai kasnet vadindavo "laužiukais"
o va pvz nuo seno kitur verda aliejuj tas bandeles mielines su idaru aguonu, grybų, tai jau SUvalkijoj tokiu niekad nedarydavo
dar vienas niuansas irgi iš Suvalkijos, kepdavo ne kleckus (kučiukus) o tokias siauras pailgas bandeles panašias į dabartinius prancūziškus batonus ir jas laužydavo ir merkdavo į aguonu pieną, kai kasnet vadindavo "laužiukais"
QUOTE(sena pažįstama @ 2015 12 23, 10:42)
zinot ir nepamaniau kad alu gertumet per kucias tik per danti traukiu