Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

Šiaip aš esu tradiciškos pasninkiškos lietuviškos Kūčių vakarienės šalininkė. Mano namuose niekada per Kūčias nebūna nei alkoholio, nei pieno produktų, nei kiaušinių.

Bet maža pastaba - nepainiokim Lietuviškų tradicijų su viso pasaulio krikščionių tradicijomis. Tradicija tradicijai nelygi. Ta pati Katalikų bažnyčia pasninko taisykles nustato skirtingas skirtingose šalyse. Kartais kas draudžiama Lietuvoje, katalikams pvz kad ir Anglijoje yra leidžiama.

O dėl Kūčių vakarienės - žinot mūsų kaimynai lenkai dar aršesni katalikai nei mes, bet Kūčių maisto gamyboje naudoja ir pieno produktus ir kiaušinius.
O taip gerai pamąsčius, būtų idomu sužinoti kiek mūsų Kūčių vakaro patiekalų
yra perimta iš mūsų protėvių pagonių. Kad ir aguonpienis? Žinau, kad analogiškas gėrimas naudojamas Indijoje, kai žmogau organizmas yra išsekęs, pasninkauja.

"Kukliau" - man atrodo mūsų Kūčių vakarienei šis epitetas iš principo netinka. Jis tiesiog veidmainiškas. Juk mes visos tą pačią silkę gardinam grybais, daržovėmis, aliejum, o kukliau reikštų file be nieko. Ir ar galima kuklia pavadinti vakarienę, kai tradicijos reikalauja bent 12 patiekalų.

Mes galim bandyti išlaikyti tradicijas patardamos ir primindamos jaunoms šeimininkėms kaip turėtų būti, nes gal kuri paprasčiausiai neatkreipė į tai dėmesio ar neturėjo kas pamokina, bet mojuoti botagais ir baisiai piktintis nemanau, kad reiktų.

Visoms besimokančioms siūlau labai nepergyventi, jei ką ne taip šiemet nusprendėt daryti - mokinkimės iš klaidų. Kitais metais pasistenkim labiau. Tobulumui ribų nėra. Svarbiausia, kad prie jūsų Kūčių stalo vyrautų santarvė... Linkiu visoms skanios Kūčių vakarienės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo editamm: 23 gruodžio 2014 - 19:55
Visos šeimininkėlės gamina, ruošiasi, nei vienos čia verysad.gif , bet gal kuri užsuks, gal patars g.gif
Vaikams pas mus Kūčios bado diena.. Manau, skryliukų padarysiu, juos mėgsta g.gif Tik kokį užpilą paruošti? Maniškiai aguonų nei į burną, tad jos netinka schmoll.gif
Atsakyti
Su artejanciom sventem visas seimininkeles 4u.gif tikiu kad pas visas kuciu stalas gausus ir skanus wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Medute55 @ 2014 12 24, 10:54)
Visos šeimininkėlės gamina, ruošiasi, nei vienos čia verysad.gif , bet gal kuri užsuks, gal patars g.gif
Vaikams pas mus Kūčios bado diena.. Manau, skryliukų padarysiu, juos mėgsta g.gif  Tik kokį užpilą paruošti? Maniškiai aguonų nei į burną, tad jos netinka schmoll.gif

Na, vadinasi ir prieš Velykas pabadaus biggrin.gif Nieko tokio biggrin.gif
Nors ir per vėlai, bet...
Šių kūčių dieną viriau bulvių ir prie jų - pagardų. Kas valgo žuvį, kas silkę, o šių vengiantiems - kanapių spirgutis, sėmenų spirgutis, grybai, svogūnai kepinti su priesk. ir pom. padažu. Vakarienei be viso kito dar barštelių su ausytėmis (koldūnai su dž. baravykais). Niekas alkanas neliko. Na, su aguonomis pas mus problemų nėra biggrin.gif
Atsakyti
keliu temą į viršų 4u.gif

Gal kas kokių įdėjų, naujovių bandysit?

O gal kas atradot kokių pamirštų močiučių valgių?
Atsakyti
užsinorėjau naujovių šiemet
tad teiraujuosi,
gal kas žinot nesudėtingą žuvies pudingo receptą
Atsakyti
kūčiukai ir aguonų pienas - tradicijų mėgėjams.

receptas ir dar daugiau - Duonos ir žaidimų žurnale.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jonė123: 18 gruodžio 2015 - 19:39
QUOTE(editamm @ 2014 12 23, 19:37)
Bet maža pastaba - nepainiokim Lietuviškų tradicijų su viso pasaulio krikščionių tradicijomis. Tradicija tradicijai nelygi. [...]

O dėl Kūčių vakarienės - žinot mūsų kaimynai lenkai dar aršesni katalikai nei mes, bet Kūčių maisto gamyboje naudoja ir pieno produktus ir kiaušinius.

Pagal katalikiškas nuostatas nei kiaušiniai, nei pieno produktai pasninko nelaužo. Nei Lietuvoje, nei Lenkijoje, nei Italijoj. Nebent patiems norisi to griežtesnio ir "sausesnio".

"SUSILAIKYMO NUO MĖSIŠKŲ VALGIŲ (ABSTINENCIJOS) IR PASNINKO ĮSTATYMO PAAIŠKINIMAS

Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa. Leidžiama valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus, jūros gėrybes."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi (:: 22 gruodžio 2015 - 13:39
Sveikos mergaites. Ziuriu daug kas raso apie pasninka. As jauna seimininke. Musu seimoje, gimineje visi valge kiausinius, grietine, piena per kucias... Pries pora metu aptikau internete didziulius pasipiktinimus, kaip per kucias taip valgyti. Negalima, baisu. Tada pradejau galvoti, vaje, mano seima nesilaike tradiciju. Pernai viska valgiau grieztai be sviesto, kiausiniu ir t.t. Na aplinkiniai nebuvo itin patenkinti, mazdaug tiek metu valgem kitaip, kaip cia tradicijos pasikeite. Bet ziuriu jau net kunigai per TV pradejo kalbeti, kad cia tik liaudes tradicija, tas pieno, sviesto, grietines, kiausiniu... atsisakymas, o ne tikejimo, religijos.

Per Kucias reiketu visa diena tik uzkasti, arba nevalgyti iki Kuciu vakarienes. Ir atsisakyti mesos, tai ir yra pasninkas. Taip sake kunigas per zinias.

O dabar apie meniu. Na mano meniu neimantrus., nes siemet Kucias svesim tik tryse. Todel nenoriu, kad liktu daug maisto. Nes Kaledu ryta vaziuosime pas anyta.
Paprastas zuvies-silkes meniu.

Silkute su darzovemis, apibarstyta saulegrazomis;
Silkute su dziovintais vaisiais, kapintomis morkomis ir svogunais;
Pyrageliai su grybais;
Burokeliu salotos;
Kepta zuvis;
Virtos bulves;
Kisielius;
Kuciukai su aguonpieniu;
Riesutai;
Mandarinai;
Obuoliai;
Duona

Noriu paprastai ir be persivalgymu.
Atsakyti
mano labai artimas meniu, tik bulvių neverdu :bigsmile
Atsakyti
QUOTE(Lyžuka @ 2015 12 22, 20:53)
mano labai artimas meniu, tik bulvių neverdu  :bigsmile

As irgi siaip neverdu, bet siemet sumasciau, kad gal visai noreciau kazko silto, prie silkutes labai tiks smile.gif
Atsakyti
aš dar skanauju kanapine bei sėmenine,
o jų be bulvių neišeis valgyti wink.gif
Atsakyti