Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

Ačiū visoms, patarusioms dėl silkės su obuoliais 4u.gif Kai kuriuos receptus pamačiau jau po laiko, todėl ant stalo gulėjo paskutiniu momentu per TV pamatyta silkė su kepintais svogūnu/ obuoliu/ grūdėtom garstyčiom. Sesuo valgė, derindama su raugintais kopūstais biggrin.gif
Po Kūčių liko silkė su dž. grybais, bet tik todėl, kad MB ją paslėpė ateičiai (t.y., kai svečiai išvažiuos). Taip kritikuota suomiska silkė pas mus didžiausią pasisekimą turi Kalėdų rytą, ant skrebučio su virtų morkų/česnako/majonezo užtepu. O per Kūčias didžiausią pasisekimą turėjo sesers užsakymu mano gaminta kepta marinuota žuvies filė su daržovėm (berods, Sonatinos receptas).
Ir, kaip niekad, šiais metais ėjo rauginti kopūstai su svogūnu ir nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi rolleyes.gif Mūsų šeimoj tragedija su daržovėm ant Kūčių stalo, visad lieka nemaži kiekiai burokėlių salotų, vinigreto, kopūstų (raugintų ir šviežių) salotų... unsure.gif
Atsakyti
Ačiū visoms patarusioms, mano naujasis šiųmetis patiekalas - upėtakis folijoje - gavosi tobulo skonio. Tiesa, kiek subiro - gal perkepiau? Marinavau, įtrynusi druska, pipirais, česnakais, kuminu, apšlaksčiusi alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Kepiau apie 40 min.
Labai skaniai susivalgė mano marinuota silkė - po džiovintų grybų ir po saulėgrąžų užklotu, vis tik tam saulėgrąžiniam kažko trūksta g.gif
Ausytės gavosi tobulos, nors taupydama laiką naudojau pirktinę tešlą, gavom tik bemielę sluoksniuotą.
Mano kepami kūčiukai visada pavyksta, kepu laaabai daug, ir visada susivalgo per kelias dienas - tas pats ir šįmet, dukra jau graužia likučius.

Labiausiai džiaugiuosi, kad nieko neteko išmesti, vadinas, ir vėl pataikiau su kiekiais, nors šįmet mūsų buvo visai mažai.
Atsakyti
QUOTE(Miaška @ 2013 12 27, 16:24)
Labiausiai džiaugiuosi, kad nieko neteko išmesti, vadinas, ir vėl pataikiau su kiekiais, nors šįmet mūsų buvo visai mažai.

Po to, kai Kūčių diena tapo išeigine ir nebeliko iššūkio "Aš galiu, aš suspėsiu, aš sužibėsiu", ši tema- kaip apskaičiuoti maistą 2-3 dienoms be likučių- tapo nauju iššūkiu. Šiais metais aš irgi jį įveikiau cool.gif
Atsakyti
QUOTE(meškutė_Nida @ 2013 12 27, 16:34)
Po to, kai Kūčių diena tapo išeigine ir nebeliko iššūkio "Aš galiu, aš suspėsiu, aš sužibėsiu", ši tema- kaip apskaičiuoti maistą 2-3 dienoms be likučių- tapo nauju iššūkiu. Šiais metais aš irgi jį įveikiau cool.gif

Sveikinu 4u.gif
Man iššūkiu tapo perpus sumažėjusi kompanija - buvome trise, prie dvigubai didesnės jau buvau adaptavusi kiekius. Pagrindinis principas: išlaikyti patiekalų įvairovę, bet visko. išskyrus kūčiukus ir kisielių, gaminti kuo mažiau, kone po vieną dubenį.
Atsakyti
Pas mus labai didelio pasisekimo sulauke lututes aprasytas zuvies suris - ypac ejo Kaledu diena, kai gali paskaninti majonezu. Gerai ejo ir keptos stintos, silke su grybais ir dz. pomidorais. Kazkaip su saulegrazomis sileks siemet maziau valge, gal yra pabodusi, nes as kartais ja ir taip padarau. Uosvis buvo padares cibuline, bet mes ja tik dviese ir tevalgem, nors man skanesne zymiai su rugpieniu.
Kanapiu Rimi negavau, tai karstam buvo keptas samas su virtomis bulvemis daug keptu svogunu.
Visiskai nesusivalge kepta marinuota zuvis, nors man paciai tai ji tiko pagal skoni g.gif
Kitais metais nebedarysiu vinegreto (arba darysiu mazyti dubeneli). Na ir apskritai reikes mazinti apsukas del porciju, nes pro zuvi ir jos patiekalus nebesinori praeiti parduotuveje biggrin.gif

Beje, del to aprasyto avizu kisieliaus - is kokio cia regiono? Nes as aukstaite negirdejus apie toki (tiesa pasakius skaitesi tai labai neskaniai biggrin.gif), uosvis zemaitis - irgi negirdejes.
Atsakyti
QUOTE(ptashka @ 2013 12 27, 20:44)
Pas mus labai didelio pasisekimo sulauke lututes aprasytas zuvies suris - ypac ejo Kaledu diena, kai gali paskaninti majonezu.

Beje, del to aprasyto avizu kisieliaus - is kokio cia regiono? Nes as aukstaite negirdejus apie toki (tiesa pasakius skaitesi tai labai neskaniai biggrin.gif), uosvis zemaitis - irgi negirdejes.

bis.gif smagu...o aš pati jo ir nebepasidariau-bet gal ir gerai,visko ir taip per akis buvo tongue.gif

Avižų kisielius labai senas patiekalas,tai net ir kilę iš to regiono gali nebežinoti.Aš aukštaitė,tai galiu patvirtint,kad nuo mūsų kraštų. Nes tėvuko mama darydavo visada-o tėvukui jau 85 metai rolleyes.gif bet galbūt ir kituose regionuose daro-nežinau.Žemaitijoj anyta nedaro,bet gal kitoj pusėj kur... rolleyes.gif
Atsakyti
Suvalkijoje avižų kisielius labai populiarus ir raugintas ir neraugintas mirksiukas.gif
Atsakyti
Na va dabar turiu nuotrauką tai galiu pasidalint:

Obuolių pyragas "Netikra žuvis"

Reikia:
Tešlai:
500 g miltų
125 g aliejaus
40 g maltų migdolų
1/4 l vandens

Įdarui:
3 normalaus didumo nelabai sultingų obuolių
90 g cukraus (geriau rudo)
1 valgomasis šaukštas imbiero
1 valgomasis šaukštas cinamono
40 g maltų migdolų

Papuošimui:
Cielų migdolų žvynams ir kokią džiovintą slyvą akiai padaryt.

Susitarkuojam obuolius įdarui ant burokinės tarkos. Sumaišom su migdolais ir prieskoniais.
Susiminkom tešlą, padalinam į maždaug dvi dalis ir atsidedam truputuką papuošimams (virvutei, uodegai, pelekui). Išsikočiojam du blynus.
Į skardą įtiesiam kepimo popierių, pabarstom miltais, įdedam apatinį kiek didesnį blyną, tada ant jo dedam įdarą, paliekant kraštus užspaudimui. Uždedam viršutinį blyną ir kraštus užsandarinam kaip koldūnam ar virtiniam. Kur darysim akytę, subadom su šakute (kepant viduj susidarys garai, reikia subadyt kad visa žuvis neplištų nepageidaujamoj vietoj). Papuošiam migdolais, padarom pelekus, uodegą. Kepam 200C kol gražiai paruduos (apie 30-40 min).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elemire: 31 sausio 2014 - 13:50
Keliu temą į viršų 4u.gif Nenumaldomai artėja Kūčios, dalinkimės toliau skaniais Kūčių valgiais smile.gif
Kas pernai metais patiko?

Kas nuvylė, kokie buvo pernai Kūčių atradimai?
Atsakyti
QUOTE(lututė @ 2013 12 28, 10:03)
bis.gif smagu...o aš pati jo ir nebepasidariau-bet gal ir gerai,visko ir taip per akis buvo  tongue.gif

Avižų kisielius labai senas patiekalas,tai net ir kilę iš to regiono gali nebežinoti.Aš aukštaitė,tai galiu patvirtint,kad nuo mūsų kraštų. Nes tėvuko mama darydavo visada-o tėvukui jau 85 metai  rolleyes.gif bet galbūt ir kituose regionuose daro-nežinau.Žemaitijoj anyta nedaro,bet gal kitoj pusėj kur... rolleyes.gif

as nebuvau girdejus apie avizu kisieliu blink.gif pas mus Dzukijoj spanguoliu kisieliu verda.
Atsakyti
QUOTE(Terroriste @ 2014 11 24, 22:25)
as nebuvau girdejus apie avizu kisieliu  blink.gif pas mus Dzukijoj spanguoliu kisieliu verda.


ir nieko nepraradot 4u.gif . Aš žemaitė, pas mus jo irgi nedaro, vyras pernai sumanė padaryti raugintą - man jau konsistencija atrodė nevalgoma, apie skonį nekalbėsiu. Nemokam mes jo tikriausiai daryti - nes receptai tai neautentiški, ne iš močiutės, iš interneto irnesakyk.gif
Eksperimentavau keletą metų iš eilės su Kūčių stalu ir štai ką pagaliau šeimos "komitete" nusprendėm - tik tradicijos ir jokių naujovių. Tad šiemet taip ir darysim su mama - tik žemaitiškas tradicinis Kūčių stalas su ciblyne specialiai tėvukui biggrin.gif

O kulinarinę išmonę ir "vykrutasus" paliksiu Kalėdoms ir tarpušvenčiui iki Naujųjų - daug visokių svečių turim smile.gif
Atsakyti
Aš taip pat stengiuosi kuo autentiškesnį kūčių stalą daryti suvalkietišką, o ten avižų kisielius būtinai valgomas kūčių dienos metu, bet ne per pačia kūčių vakarienę smile.gif
Atsakyti