Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 22 tema

QUOTE(DEU @ 2014 01 01, 15:58)
1 Nėra statyboje blogų medžiagų ar sprendimų. Problemos atsiranda ne vietoje ar netinkamai jas naudojant. Protingiausia būtų apsispręsti kokio namo norite (dydžio, formos, šiltumo, apdailos ir pan.), o paskui parinkinėti statybos medžiagas. Nepaskutinėje vietoje ir pinigai.

2 ... kai pradėjau gilintis į niuansus, iš kilo tiek sunkiai sprendžiamų problemų, kad persidariau projektą į karkasą su poliniais pamatais ir vatos šiltinimu. Čia ne todėl, kad kas nors blogai su mūru ir polistirolu. Tiesiog mano konkrečiam namui su mano pageidaujamais reikalavimais šiltinimui ir dizainui, toks sprendimas tiko kur kas geriau.

3 Galima brangiai padaryti  tiek mūrinį, tiek karkasinį. Sunkiau padaryti gerai ir nebrangiai. Optimaliausia mūrinis su polistirolu ir tinkuotas, karkasinis su vata ir apkaltas. Manau gerai darant labai pigiau karkasinis nesigauna.
Šalčio tiltai karkasiniame sprendžiasi daug paprasčiau. Jei jų name daug - tai geresnis pasirinkimas karkasas.

4 Plokštės karkaso atveju nelabai yra prasmės daryti. Vis tik ją įrengti kiek sudėtingiau dėl statybininkų nepatyrimo ir darbų organizavimo. Viską reikia numatyti iš anksto ir pasirūpinti medžiagų apsauga iki betono užpylimo. Naudojant dvitėjas sijas nelabai žinau sprendimo kaip išnešti sienas už plokštės perimetro.

5 Puikų sandarumą galima pasiekti tokiu būdu. Apkalti karkasą iš vidaus OSB. Iš lauko pusės nupurkšti 5 cm kietomis PUR, iš vidaus apklijuoti garo izoliacine plėvele su folija. Toliau galima šiltinti paprasčiausia vata.

1 100% sutinku drinks_cheers.gif
2 kokios konkrecios problemos atsirado/islido
3 ka reiskia "daug" - kur ir kokie tiksliai jie gali atsirasti kur negalima ispresti murineje statyboje ?
4 kuo daugiau mastau apie karkasine statyba - tuo labiau arteju prie panasios isvados, kad karkasiniame PP tik papildoma problema, galbut geriau grindu apsiltinimo sluoksni "iskelti" virs karkaso apacios g.gif ta prasme pamato visrutine dalimi tampa karkaso apacia g.gif
5 puiku varianta dar pasiule Bangas - ant OSB is vidaus deti PIR (storis gal 100-150mm ??) su aliumu, tada gal is tiesu karkasa galima standesne vata uzpildyti is lauko puses su vejo izoliacine pleve ir apkalti kuom tik nori rolleyes.gif tokiu atveu ir dvietejes sijos tiktu visai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2014 01 02, 23:21)
Pas mane wc istraukimas i vent kanalus o ne i bendra ortaki.
Bezdalai pas pati per rotoriu atgal i kbari smile.gif

Šaunūs jūs žmonės, net miegodami save kontroliuojate? biggrin.gif Ar nepabudę nueinate į wc ir grįžtate?

Neturiu aš rotoriaus verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 01 01, 16:00)
Jei neklystu, tai vasario pabaigoje bus 3 metai, kai nerūkau. Mečiau apie pusę metų žiauriai sunkiai, tai rūkiau, tai nerūkiau, visus nervinau (ypač šeimą), bet mečiau. Visiems rekomenduoju. Padariau tai be jokių tablečių, pleistrų ir kitos chemijos. Padėjo valia, noras ir knyga "Lengvas būdas mesti rūkyti". Ją kaip Bibilijai skaičiau kiekvieną dieną. Perskaičiau apie 10 kartų. Tikrai.

gerbiu zmones kurie tai sugeba victory.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2014 01 01, 17:14)
1 Džiugu, brolau, už tave. Aš gerti daugiau nepradėjau, bet 10 kg tikrai priaugau. Stabiliai po pakelį į dieną surūkydavau. Per balius ir 2-3. Žiauru. Ne dėl pinigų. Dėl sveikatos.

P.S. Man dar reikia atsisakyti alaus. Kitokio alkoholio beveik nevartoju. Vakar tik įteisintą samanę lupau - Grant's. Kokio Š prideda į tą alų, kad vis norisi.

1 o vertetu paskaiciuoti, visas namas per gyvenima gal ir nesigautu, bet puse drasiai
2 tikro alaus matyt siais laikais nelabai ir beliko, visas gamyklinis toks pats S... kaip greitas maistas doh.gif
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2014 01 02, 14:39)
Va čia atsiskleidžia ŽŠ privalumai smile.gif
Reik man pamatuot savo temperaturas, paskaičiuosim kas gaunas pokiaurėje amalvoj doh.gif  dar turiu galimybę ir su, ir be ŽŠ pamatuot ir suskaičiuot.

o tamsta nebandete sito "gero" daikto grazinti gamintojui mirksiukas.gif
Atsakyti
Rasiau apie 8 C skirtuma tarp oro lauke, prie pietines ir siaurines sienos. Nesibaigs lauke oras, net abejoti neverta. Aisku ne visada taip bus, bet kai bus, tai ir su 150 m3/min ventiliatoriais to skirtumo nelabai pavyks itakoti. Beje tas skirtumas buvo uzfiksuotas prie 50m3/h srauto. Rezimas keiciamas 2 kartus i metus, tikiuosi pavyks sugalvoti koki nebrangiai atsieinanti rezimo pakeitimo buda.

O kam nesildomam garazui net ir apysiltes durys? Jei ir masina nelaikoma, platus vartai nepakenks. Ar kateriuka kada prireiks istumti, ar keturrati, ar tekinimo stakles. Kaip kam...
QUOTE(Vilienė @ 2014 01 02, 22:19)
Mintis turėtų nekirbėti įvertinus galią. Pradėsit 150m3/h traukt ir pasibaigs tie dt~8C verysad.gif  o investicija gana apčiuopiama - alkūnės, sklendės, ortakiai...

Gal tada ne vartus, bet bent apyšiltes duris, ir pavadinimą iš "garažas" į " sandėlis" pakeisti?<{POST_SNAPBACK}>

Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2014 01 02, 23:49)

o tamsta nebandete sito "gero" daikto grazinti gamintojui  mirksiukas.gif

Gundote smile.gif Galimybių tai atlikti oficialiai nėra.
Turiu kvailą įprotį tikėti žmonėmis. Lyg ir suaugau ir Kalėdų seniu nebetikiu, bet va amalvinių pažadais "laboratorijoje ištirti situaciją ir pašalinti trūkumus" kažkodėl vis dar tikiu. Nors iki šiol galiu būti dėkingas tik sau, už kantrybę, už norą pažinti, tobulinti...vis susilaikau nuo kompromato paviešinimo, bet kantrybė irgi ne plieninė... va pamatuosiu temperaturas ir bus proga apibendrinti rezultatus. Na ta kur miršta paskutinė vis dar šnibžda, kad gal žiemos režimu viskas bus ne taip blogai kaip vasaros.
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2014 01 02, 22:25)
5 puiku varianta dar pasiule Bangas - ant OSB is vidaus deti PIR (storis gal 100-150mm ??) su aliumu, tada gal is tiesu karkasa galima standesne vata uzpildyti is lauko puses su vejo izoliacine pleve ir apkalti kuom tik nori  rolleyes.gif tokiu atveu ir dvietejes sijos tiktu visai  unsure.gif

Sakyčiau 50mm PIR užtektų sujungimus klijuojant su rimtesniais klijais ir dar ant viršaus pereinant su tampria lipnia juosta. OSB sujungimus reikėtų apklijuoti su 50mm butilo juosta, kurios viena pusė yra aliuminio folija, o į plyšius pripilti tampraus kokybiško hermetiko numatant, kad plyšiai gali judėti.
Sukant GKP ant viršaus PIR prasidurs daug skylučių. Netingint ir ten galima putojančių klijų įpilti prieš įsukant medsraigtį, kad galvos neskaudėtų. GKP, PIR, OSB susukus/suklijavus tarpusavyje turėtų tikrai gerai laikyti ir garus, ir sandarumą.
Visas kitas PIR/PUR naudojimas jau būtų bereikalingas išlaidavimas.
Atsakyti
Nera jokio praejimo is namo i garaza, nama ir garza nejungia jokia siena ar pamatas tik 30cm putplastis. Noretus kad garazas - sandelys butu tiek siltas kad neuzsaltu vanduo, o reikalui esant patalpa pasildyt galvoju koki infrareda isidet. Sienas apsiltinau 15, pamatus 10 i stoga gal kokia vata tudesiu..

QUOTE(Milao @ 2014 01 02, 23:30)
O kam nesildomam garazui net ir apysiltes durys? Jei ir masina nelaikoma, platus vartai nepakenks. Ar kateriuka kada prireiks istumti, ar keturrati, ar tekinimo stakles. Kaip kam...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 03 sausio 2014 - 08:31
QUOTE(BangaS @ 2014 01 03, 00:41)
Sakyčiau 50mm PIR užtektų sujungimus klijuojant su rimtesniais klijais ir dar ant viršaus pereinant su tampria lipnia juosta. OSB sujungimus reikėtų apklijuoti su 50mm butilo juosta, kurios viena pusė yra aliuminio folija, o į plyšius pripilti tampraus kokybiško hermetiko numatant, kad plyšiai gali judėti.
Sukant GKP ant viršaus PIR prasidurs daug skylučių. Netingint ir ten galima putojančių klijų įpilti prieš įsukant medsraigtį, kad galvos neskaudėtų.  GKP, PIR, OSB susukus/suklijavus tarpusavyje turėtų tikrai gerai laikyti ir garus, ir sandarumą.

Jei PIR sandariai sumontuoji viduje, tai kam dar karta sandarinti OSB kuri bus uz PIR laukineje puseje g.gif gal tokiu atveju tikrai geriau is karkaso laukines puse uzpurksti ant OSB kokius 5 cm PUR ir sandarumas ir R didesnis, o toliau jau dregme geriancia medziaga - vata deti g.gif nors tiesa sakant vata man tikrai didelio pasitikejimo nekelaia kas liecia dregmes judejima joje. Kai snekama apie medziagos, siuo atveju vatos, dregmes laiduma (kvepavima) turima omenyje butent dregmes esancios ore judejimas, kai ta dregme kondensuojasi, t.y. tampa vandeniu - jo judejimas tokioje medziagoje nebeturi nieko bendro su dregmes judejimu ir gali tik kazkiek isgaruoti kai silta ie yra tikrai gera vejo izoliacine difuzine plevele ir tinkamas vent tarpas, bet vis tiek 100% vata neisdziuna ir kazkoks liekamasis ar kaupiamasis dregmes kiekis lieka, kuris su metais vis dideja. Esu mates atveju, kai prapjovus PE plevele is stogo konstrukcijos is vatos tekejo kibirai vandens doh.gif Puikiai suprantu, kad dregme ten pirmiausia turi is kazkur atsirasti, bet ji zaraza yra tokia "landi", kad net ir atrodo 100% uzsandarinus viska vis tiek sugeba is kazkur atsirasti verysad.gif
O del PIR storio, tai imant 100 ar 150 kvadrato kaina kazkiek mazeja bigsmile.gif bet siaip kaina sito produkto kolkas nedziugina schmoll.gif
Dar turiu klausima del "gandu" kad PUR silumines savybes "issibezda" su laiku ir patampa artimos vatai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2014 01 02, 22:25)

2 kokios konkrecios problemos atsirado/islido
3 ka reiskia "daug" - kur ir kokie tiksliai jie gali atsirasti kur negalima ispresti murineje statyboje ?

Orientavausi į A++ namą. Čia skaičiuojant varžą vertinama ir paklaida dėl vėjo, drėgmės bei visi šalčio tiltai. Todėl norint pasiekti R 10, ant sienų būtų reikėję sudėti 35 - 40 cm neoporo. O fasadas turi būti ventiliuojamas ir apkaltas dailylentėm.
Antra bėda, kad stogas plokščias ir visu perimetru išlindęs apie metrą už sienos. Panašiai kaip balkonas.
A++ ir atitvaroms nuo žemės reikalauja R-10. Būčiau turėjęs po visu vieno aukšto namu pakloti 40 cm brangaus XPS.

Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2014 01 02, 23:41)
Sukant GKP ant viršaus PIR prasidurs daug skylučių. Netingint ir ten galima putojančių klijų įpilti prieš įsukant medsraigtį, kad galvos neskaudėtų.  GKP, PIR, OSB susukus/suklijavus tarpusavyje turėtų tikrai gerai laikyti ir garus, ir sandarumą.

Viskas iki šios vietos puiku. Bet dar reikia padaryti apdailą ir išvedžioti komunikacijas. Kažkaip per visą sumuštinį prisukti gipso kartono karkaso laikiklius ir ortakių tvirtinimus.
Aš kažkaip nelabai matau kokios nors prasmės dėti PIR šioje vietoje. Blaškausi tarp dviejų variantų arba labai tvarkingai, kaip Banga aprašė suklijuoti aliuminio plėvelę, arba ant osb prisukti gipso karto karkasą (siūlės tarp OSB pas mane jau užsandarinti hermetiku ir alu juosta), pritvirtinti ortakius ir tuomet padengti osb kokia 50 mm kietomis poliuretano putomis. Antru atveju gautųsi kiek blogesnė apsauga nuo garų, bet tikiuosi geresnis sandarumas.

Papildyta:
QUOTE(darius333 @ 2014 01 03, 09:38)

Dar turiu klausima del "gandu" kad PUR silumines savybes "issibezda" su laiku ir patampa artimos vatai  unsure.gif

Čia tikrai negandas, to tikrutėlis faktas, kurį patvirtins bet kuris jos pardavėjas. Žinoma neklausiamas mandagiai patylės.
Papildyta:
QUOTE(darius333 @ 2014 01 03, 09:38)
Jei PIR sandariai sumontuoji viduje, tai kam dar karta sandarinti OSB kuri bus uz PIR laukineje puseje  g.gif gal tokiu atveju tikrai geriau is karkaso laukines puse uzpurksti ant OSB kokius 5 cm PUR ir sandarumas ir R didesnis, o toliau jau dregme geriancia medziaga - vata deti g.gif nors tiesa sakant vata man tikrai didelio pasitikejimo nekelaia kas liecia dregmes judejima joje. Kai snekama apie medziagos, siuo atveju vatos, dregmes laiduma (kvepavima) turima omenyje butent dregmes esancios ore judejimas, kai ta dregme kondensuojasi, t.y. tampa vandeniu - jo judejimas tokioje medziagoje nebeturi nieko bendro su dregmes judejimu ir gali tik kazkiek isgaruoti kai silta ie yra tikrai gera vejo izoliacine difuzine plevele ir tinkamas vent tarpas, bet vis tiek 100% vata neisdziuna ir kazkoks liekamasis ar kaupiamasis dregmes kiekis lieka, kuris su metais vis dideja. Esu mates atveju, kai prapjovus PE plevele is stogo konstrukcijos is vatos tekejo kibirai vandens doh.gif  Puikiai suprantu, kad dregme ten pirmiausia turi is kazkur atsirasti, bet ji zaraza yra tokia "landi", kad net ir atrodo 100% uzsandarinus viska vis tiek sugeba is kazkur atsirasti  verysad.gif
O del PIR storio, tai imant 100 ar 150 kvadrato kaina kazkiek mazeja  bigsmile.gif bet siaip kaina sito produkto kolkas nedziugina schmoll.gif
Dar turiu klausima del "gandu" kad PUR silumines savybes "issibezda" su laiku ir patampa artimos vatai  unsure.gif

Statybose visko gali prisižiūrėt. Ir vietoj difuzinės izoliacinę sudeda ir visai nesudeda. Reikėtų konkrečiai žiūrėt, kodėl ten taip apsitiko.

Aš taip pat buvau labai prastos nuomonės apie vatą, todėl karkasinio namo vengiau kiek galėjau. Iš tiesų vata mane labai nustebino iš gerosios pusės. Šiltinant namą mėtėsi aplinkui visokių gabalėlių tos vatos. Sulydavo, po dienos būdavo kaip nauja, nei sukritus nei sudrėkus. Prieš pora savaičių nutinkavo vidaus sienas. Viduje 23 laipsniai drėgmė maksimali. Net ir tokiomis ektremaliomis sąlygomis drėgmė kondensuojasi ir vata šlampa tik šiaurinėje pusėje, nes įsivyravo pietinis vėjas. Pažiūrėsim kaip bus toliau, bet tikiuosi, kad viskas greitai išdžius.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2014 01 03, 11:00)
kad PUR silumines savybes "issibezda" su laiku ir patampa artimos vatai

Čia tikrai negandas, to tikrutėlis faktas, kurį patvirtins bet kuris jos pardavėjas. Žinoma neklausiamas mandagiai patylės.

o tai kaip tada su NEPS'u, vata ir kitomis izolicinemis medziagomis, gal jos visos keicia (mazina) savo silumines savybes su laiku g.gif
Papildyta:
Viskas iki šios vietos puiku. Bet dar reikia padaryti apdailą ir išvedžioti komunikacijas. Kažkaip per visą sumuštinį prisukti gipso kartono karkaso laikiklius ir ortakių tvirtinimus.
Aš kažkaip nelabai matau kokios nors prasmės dėti PIR šioje vietoje. Blaškausi tarp dviejų variantų arba labai tvarkingai, kaip Banga aprašė suklijuoti aliuminio plėvelę, arba ant osb prisukti gipso karto karkasą (siūlės tarp OSB pas mane jau užsandarinti hermetiku ir alu juosta), pritvirtinti ortakius ir tuomet padengti osb kokia 50 mm kietomis poliuretano putomis. Antru atveju gautųsi kiek blogesnė apsauga nuo garų, bet tikiuosi geresnis sandarumas.
[

Aliuminio folija deti matau prasme jei tarp jos ir apdailos palikti tarpeli, tokiu atveju jinai funkcionuos ne tik kaip garo izolicija bet ir atspindes IR, stoge butu gerai ta tarpeli palikti is abieju pusiu, maziau kaistu vasara. Mastau, kad ant PIR su aliumu ar tiesog ant aliumo deti 1-1,5 cm storio medines juosteles kuriu kita puse galima sandarinti su butilo juosta, kad prasukus varztus nenukentetu garinis barjeras, o prie sito "karkasiuko" tvirtinti visus ortakiu, gipso ir viso kito laikiklius g.gif
Papildyta:
Aš taip pat buvau labai prastos nuomonės apie vatą, todėl karkasinio namo vengiau kiek galėjau. Iš tiesų vata mane labai nustebino iš gerosios pusės. Šiltinant namą mėtėsi aplinkui visokių gabalėlių tos vatos. Sulydavo, po dienos būdavo kaip nauja, nei sukritus nei sudrėkus. Prieš pora savaičių nutinkavo vidaus sienas. Viduje 23 laipsniai drėgmė maksimali. Net ir tokiomis ektremaliomis sąlygomis drėgmė kondensuojasi ir vata šlampa tik šiaurinėje pusėje, nes įsivyravo pietinis vėjas. Pažiūrėsim kaip bus toliau, bet tikiuosi, kad viskas greitai išdžius.

Manyciau, kad vata "ore" ir vata konstruktyve - tai dvi skirtingai fukcionuojancios medziagos vandens isgarinimo atveju. Kai jinai prapuciama - tada matyt viskas neblogai, bet jei konstruktyve g.gif abejoju ar gali 100% isdziuti iki pirmines busenos unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2014 01 03, 10:19)
o tai kaip tada su NEPS'u, vata ir kitomis izolicinemis medziagomis, gal jos visos keicia (mazina) savo silumines savybes su laiku g.gif

nekeicia, nes pas jas viduje yra oras, o pas pir-a porose technologiskai susidaro CO2 berods, kuri ilgainiui pakeicia oras, todel varza ir pasikeicia nes CO2 laidumas mazesnis nei oro.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2014 01 03, 10:00)
Aš taip pat buvau labai prastos nuomonės apie vatą, todėl karkasinio namo vengiau kiek galėjau. Iš tiesų vata mane labai nustebino iš gerosios pusės. Šiltinant namą mėtėsi aplinkui visokių gabalėlių tos vatos. Sulydavo, po dienos būdavo kaip nauja, nei sukritus nei sudrėkus.

Kokią konkrečiai vatą pasirinkote? Jei nesunku, nurodykite ir gamintoją, ir modelį.

Aš tai svarstau, ką dėti stogui: akmens ar stiklo vatą? Kalbu apie stogo apšiltinimą. Anksčiau galvojau, kad dėsiu tik akmens vatą, bet stogdengiai labai gerai atsiliepia apie stiklo vatą. Konkrečiai apie Knauf Unifit 035. Šita vata yra specialiai skirta stogui, nes nesukrenta.

Štai čia galima paskaityti apie abiejų vatų palyginimą. Akmens vatos privalumai: labiau atspari aukštai temperatūrai, geriau akumuliuoja vasaros karštį, atspari suspaudimui.

Kamino mano name nėra, todėl atsparumas aukštai temperatūrai kaip ir neaktualus, suspaudimas irgi mažai aktualus. Akmens vatos privalumas tik toks, kad geriau akumuliuoja vasaros karštį.

Bet stiklo vatą turi esminį privalumą: elastingumą, todėl net iš rulono išsukta vata greitai atgauna savo formą ir nesukrenta.

Dėl vasaros karščių dar pagalvojau, kad mano namas mūrinis (keraminių plytų), perdanga - gelžbetoninė ir taip bus kam akumuliuoti karštį. Ką manote?
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2014 01 02, 23:41)
va pamatuosiu temperaturas ir bus proga apibendrinti rezultatus.

Kada galime tikėtis duomenų?
Atsakyti