Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 22 tema

QUOTE(skyroja @ 2013 12 27, 16:03)
kolegos, ar matet kas gyvai oriniu sildymu sildoma pasyvu/puspasyvu nama.

Butu idomu pamatyti paciam, padiskutuoti apie realias veikimo salygas:
kokie debitai recirkuliacijai
koks recirkuliacijos keliamas triuksmo lygis, kai lauke daugiau nei -15
ar jauciasi oro srautu judejimas
koks realus COP'as, jei naudojamas SS
ir t.t.

Nes kolkas tik teorines zinios apie si optimaliausia sildymosi buda..

pas mane yra viskas praktiškai suvedžiota, sujungta tik dar nėra galutinai paleista. Naudojamas šilumos siublys žemė-oras. Tai apie triukšmus, oro srautus ir pan, negaliu nieko pakomentuoti...gal po kokio pusmečio smile.gif
Atsakyti
Aga man jos irgi labiausiai. Parodoi kainos uzklausiau sake 150lt m2

QUOTE(biesas66 @ 2013 12 31, 14:54)
100 litu uz kvadrata,perziauru..  doh.gif

p.s. o as rinkciaus pilka ir plyteles dydis  50/400

Atsakyti
QUOTE(vaba @ 2013 12 31, 18:05)
pas mane yra viskas praktiškai suvedžiota, sujungta tik dar nėra galutinai paleista. Naudojamas šilumos siublys žemė-oras. Tai apie triukšmus, oro srautus ir pan, negaliu nieko pakomentuoti...gal po kokio pusmečio smile.gif

O apie valdymą, temperaturų nustatymą kambariuose? Debito valdymą? Ar žinomi šie sprendimai?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 12 31, 16:24)
Šaunuolis, palaikote formą - pateikiate tik pačius pačiausius biggrin.gif  tai langai už 1100Lt/m2, tai ŠS nuo 18tLt, va dabar atėjo eilė ir rekupui! Liuks, laikykitės, Naujaisiais iš Jūsų tikimės nė kiek ne pigesnių sprendimų! Valio. Su artėjančiais Brangiais Naujais metais!

Kolega, neerzinkite. Aš juk sakiau, kad tų brangių langų nepirksiu. Man vienas forumo dalyvis pasiūlė kreiptis į EWG. Aš taip ir padariau. Jų pasiūlymas buvo verčiantis iš koto. Aš juo pasidalinau tik todėl, kad į tuos medinius langus galima įdėti 60 mm stiklo paketą. Tik dėl to.

O dėl rekupo, t.y. aš taip vadinu visą mechanine vėdinimo sistemą. Ortakiai kainuoja apie 6000 Lt, medžiagos rekuperatoriaus aprišimui - 1000 Lt, darbai - 2000 - 3000 Lt. Viso turime: 9000 - 10 000 Lt. Paul Novus kaina - 10 000 Lt. Brangu, bet jo našumas - 93 proc.

Lietuviškas Alamvos Domekt Recu 400 kainuoja apie 6600 Lt, tačiau jo našumas - tik 76 proc.

Taigi 10 000 Lt (ortakiai, aprišimas, darbai) + 10 000 Lt Paul išeina 20 000 Lt arba 10 000 Lt (ortakiai, aprišimas, darbai) + 6600 Amalva išeina 16 600 Lt. Kainos skirtumas apie 3400 Lt.

P.S. Mano PHPP skaičiavimai rodo, kad norėdamas neviršyti 15 kWh šildymui, viena iš sąlygų yra rekuperatorius, kurio našumas ne prastesnis nei 93 proc. Tai nereiškia, kad aš jį būtinai ir dėsiu, nes ŠS ir 76 proc. rekupas duotų tą patį rezultatą. Netgi geresnį rezultatą, bet 76 proc. rekupo, šildomų grindų, ir pačio ŠS įrengimo kaina tikrai nebūtų maža.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 12 31, 19:15)
Kolega, neerzinkite.

O dėl rekupo, t.y. aš taip vadinu visą mechanine vėdinimo sistemą. Ortakiai kainuoja apie 6000 Lt, medžiagos rekuperatoriaus aprišimui - 1000 Lt, darbai - 2000 - 3000 Lt. Viso turime: 9000 - 10 000 Lt. Paul Novus kaina - 10 000 Lt. Brangu, bet jo našumas - 93 proc.

Pats laikas erzinti, juk neabejotinai imsite už Naujus? biggrin.gif Kam jus skelbiate kainas to, ko nepirksite?

Negi teigiate, kad pasirašysite Paul'ui? Ar vėl be pagrindo paskelbta kosminė kaina?
Apie jo našumą - Koridos paklauskite, tik nežinau ar geras buvote visus metus biggrin.gif ar atskleis konfidencialią informaciją smile.gif Manau jis žino daug daugiau nei likę mirtingieji blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2013 12 31, 19:15)
P.S. Mano PHPP skaičiavimai rodo, kad norėdamas neviršyti 15 kWh šildymui, viena iš sąlygų yra rekuperatorius, kurio našumas ne prastesnis nei 93 proc. Tai nereiškia, kad aš jį būtinai ir dėsiu

Labai tikiuosi ir linkiu, kad neduok Dieve, jei jūsų namas vartos 16 kWh/m2a tai jūsų prie savižudybės neprives? Saugokite save - namas, o ypač keletas papildomų kWh, to tikrai neverti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 12 31, 16:28)
Jūs lyginat elektra+saulė su geo ŠS visoms namo reikmėms.
Aš lyginu tik du šilumos paskirstymo būdus, kai šilumą gamina ŠS.
Elektra šildyti PN oficialiai nerekomenduojama.

Aš jums pritariu, kad jei jau yra ŠS, tai jo energija geriau atiduoti į grindis, o ne išpūsti oru.

Tačiau mano mintis buvo šiek tiek kitokia. Jokio ŠS. Sistemą sudarytų:
1. Paul ar panašus rekuperatorius, kurio NVK nemažiau 93 proc.
2. Dviejuose san. mazguose ir vonioje darome grindinį elektinį šildymą.
3. Ant stogo: 5-6 kv. metrai saulės kolektorių.

Sistemos pabrangimas: Paul už 76-85 proc. NVK rekuperatorius brangesnis apie 3000 Lt.
Grindinis šildymas - apie 1000-2000 Lt.
Saulės kolektoriai: apie 8000 Lt.
Visas pabrangimas apie 12 000 - 13 000 Lt.

Tokia sistemą garantuotų apie 40-50 proc. metinio karšto vandens poreikio. Likęs vandens poreikis ir patalpų šildymas manau neviršytų 2000 Lt per metus.

Saulės kolektorių panaudojimas jau nereiškia, kad namas šildomas tik elektra. Reikėtų žiūrėti koks būtų galutinis pirminės energijos poreikis, bet manau, kad dėl saulės kolektorių tikrai tilptumėme.

Priešingu atveju nieko čia neišgalvosi: ŠS (oras-vanduo ar gruntas-vanduo), grindinis šildymas. Tokiu atveju rekuperatorius gali būti ir ne 93 proc. našumo, o 76-85 proc. našumo. Tik tokia sistema bus apie 25 000 Lt brangesnė nei mano minėta itin našus rekuperatorius + saulės kolektoriai.

P.S. Itin našus rekuperatorius + saulės kolektorius finansiškai bus priimtinas tik tuo atveju, jei namas vartos apie 15 ar dar mažiau kWh energijos. Kuo energijos poreikiai didesni, tuo labiau reikia vengti rekuperatoriaus ir saulės dueto, o rinktis ŠS.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 12 31, 18:25)
Pats laikas erzinti, juk neabejotinai imsite už Naujus? biggrin.gif  Kam jus skelbiate kainas to, ko nepirksite?

Negi teigiate, kad pasirašysite Paul'ui? Ar vėl be pagrindo paskelbta kosminė kaina?
Apie jo našumą - Koridos paklauskite, tik nežinau ar geras buvote visus metus biggrin.gif  ar atskleis konfidencialią informaciją smile.gif  Manau jis žino daug daugiau nei likę mirtingieji blush2.gif
Papildyta:

Labai tikiuosi ir linkiu, kad neduok Dieve, jei jūsų namas vartos 16 kWh/m2a tai jūsų prie savižudybės neprives? Saugokite save - namas, o ypač keletas papildomų kWh, to tikrai neverti 4u.gif

Imsiu, bet dar turėsiu per Vilnių pravažiuoti. Tai šiek tiek vėliau.

Pauliaus aš nenurašau, bet kai reikės rinktis, tada ir nuspręsiu. Kol kas tik svarstymai. O kai svarstai, galima ir pasvaigti, panagrinėti visus variantus. Manęs daug kas nesupranta, bet aš labai mėgstu kuo daugiau variantų apgalvoti.

O ar 15, ar 16 kWh aš nepergyvenu. Net ir 20 kWh būtų puiku. Kaip bus parodys laikas.

Aš tik pasidalinau informaciją, kokių sąlygų reikia, kad tikrai pasiekčiau pasyvų namą. Viena iš sąlygų: rekuperatorius, kurio NVK ne mažesnis nei 93 proc. Šiuo atveju aš esu sąžiningas tie su savimi, tie su kitais.

O galbūt Veikmė nebuvo sąžininga, todėl ir galutinis variantas nepavyko. Realiai reikėjo daug geresnių parametrų rekuperatoriaus, apšiltinimo sluoksnių, langų ir t.t., bet buvo sudėta, kas pigiau, labiau apsimokėjo, ar kas tiesiog buvo rinkoje.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 12 31, 18:25)
Apie jo našumą - Koridos paklauskite, tik nežinau ar geras buvote visus metus biggrin.gif  ar atskleis konfidencialią informaciją smile.gif  Manau jis žino daug daugiau nei likę mirtingieji blush2.gif

Gal galite viešai ar asmeniškai pasidalinti apie Paul Novus 300 rekuperatoriaus naudingumą?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 12 31, 10:26)
Spėliojate ar bandėte bent apytiksliai paskaičiuoti ta 40C? Tikrai tai atitiktu 3kW?

Matai, skaičiuoti reikia galingumą tenkantį vamzdžio ilgiui. Jei trumpas vamzdis, tai ir 1 kW gali aukštesnės temperatūros pareikalauti. Man prie ~500m ilgio vamzdžio ir mažiau nei 3kW poreikio šilumnešio temperatūra apie 27C. viena kilpa max 100m., dabar neskaičiuosiu, bet tikrai daugiau nei 40C tokiai kilpai reikėtų.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2013 12 31, 14:44)
Ta proga norėčiau priminti, kad kanalinis oro šilumokaitis pašildys orą tik iki kokių +28...+32C su +40C termofikato temperatūra.  Norint užkelti oro temperatūrą iki paminėtų +45C  reiks bent +55C termofikato, o tai jau beveik max. ką gali išspausti ŠS.

Su ŠS šildyti orą per vandenį būtų kvaila, kai pilna freono-oro šilumokaičių.
Papildyta:
Oras-oras ŠS atmetamas, nes neruošia karšto vandens (DHW).

Tikrai girdėjai apie oras-oras-vanduo variantus, kodėl jų nesvarstai?
Atsakyti
Ponai, gal atsipalaiduokit ir ruoškitės sutikti Naujuosius 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(giedriause @ 2013 12 31, 20:20)
Ponai, gal atsipalaiduokit ir ruoškitės sutikti Naujuosius  4u.gif

viens kitam netrukdo smile.gif galim ir ruostis ir cierka daryt ir dar cia pasigincyt.
Atsakyti
Su artėjančiais Naujaisiais metais! Kad šiltų namų statyba eitų kaip iš pypkės.

Taip pat primenu, kad nuo 2014 m. bus galima statyti ne žemesnės, kaip B klasės namus. Kertelė po truputį kyla vis aukščiau.
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2013 12 31, 21:31)
viens kitam netrukdo smile.gif galim ir ruostis ir cierka daryt ir dar cia pasigincyt.

O, čia tai mintis! Net braziukinė minties nesutrukdys 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2013 12 31, 21:41)
kaip iš pypkės

Va čia tai nesąmonė, va čia tai kenksmingas įprotis! Jau geriau litras braziukų nei smirdanti pypkė doh.gif
Atsakyti
300m vamzdelio užtenka, nes PN sunku sukurti skirtingą temperatūrą atskiruose kambariuose nekalbant apie skirtingos tempertūros sukūrimą betono gabale, kuris yra geras šilumos laidininkas esantis "termose". 

mano vonioje vamzdeliai išvedžioti tankiau. bet tas grindų betonas liečiasi su kitų patalpų grindų betonu tik ~80cm pločio ir ~7cm aukščio juostele ties durimis, taip kad per betoną šiluma iš vonios greitai perbėgs į kitas patalpas abejoju. Vis tik, dėl "termose", temperatūra iš tikrųjų skirsis nedaug.

Įsigilinus nematau kodėl orinis būdas geriau naudojant ŠS.

Dėl įrengimo kaštų. Grindinio atveju, reikia investuoti į vamzdelius grindyse, orinio šildymo, pašildant orą iki 55C, užtenka ventiliacijai skirto ortakyno. Grindinio atveju, jau kaip ir nelogiška šildytis vien elektra, orinio šildymo atveju, elektrinis šildytuvas rekuperatoriuje paprastai jau būna įrengtas ir šildymasis elektra yra vienas patraukliausių tokiu atveju. Gaunasi, kad labai stipriai sutaupoma ant šildymo sistemos įrengimo ir nors šildymas kainuos brangiau bet dėl įrengimo kainos skirtumo, net kokių 15 metų laikotarpyje, tokia sistema turėtų žiūrėtis patraukliai. Laikui bėgant ir prie orinio šildymo sistemos yra galimybė prijungti kitus šilumos šaltinius.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2013 12 31, 15:45)

d20 vamzdžio apskritimo ilgis 63mm. 300m * 0,063m vamzdžio sudaro 18,9 m2 sienelių plotas.
0,5mm HDPE laidumas 0,4 W/mK  dt=P*d/Lambda*S= 3000W*0.005m/0.4W/mK*18.9m2= 2C
1mm AL šiluminės varžos nevertiname    dt=0C
0,5mm HDPE laidumas 0,4 W/mK    dt=2C
5cm betonas 1 W/mk, vidutinis sąveikaujantis plotas gerokai didesnis, ~50m2      dt=3000*0.05/1*50= 3C

Prie 3kW galima tikėtis +7C šiltesnio šilumnešio nei grindų paviršiaus temperatūra paklojus 300m d20 daugiasluoksnio vamzdžio.

Išvada - vienos kilpos tikrai mažai, bet 300m atrodo pats tas.

Aš taip neskaičiavau, naudojausi grindinio šildymo apskaičiavimo lentelėmis. Pagal jas gavosi, kad į mano ~500m 2cm storio vamzdžio šildomas grindis, perduodant ~3kW, reikia padavinėti atrodo 7C šiltesnį termofikatą, tai gaunasi kad mūsų rezultatai skiriasi ant ~200m, mano atveju 500m, tavuoju 300m.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2013 12 31, 18:15)

Bango ŽŠ jau mačiau, tavojo cibuli dar neteko. Negi manai, kad Paul duos 93% be ŽŠ?
Atsakyti