QUOTE(BangaS @ 2013 12 31, 16:28)
Jūs lyginat elektra+saulė su geo ŠS visoms namo reikmėms.
Aš lyginu tik du šilumos paskirstymo būdus, kai šilumą gamina ŠS.
Elektra šildyti PN oficialiai nerekomenduojama.
Aš jums pritariu, kad jei jau yra ŠS, tai jo energija geriau atiduoti į grindis, o ne išpūsti oru.
Tačiau mano mintis buvo šiek tiek kitokia. Jokio ŠS. Sistemą sudarytų:
1. Paul ar
panašus rekuperatorius, kurio NVK nemažiau 93 proc.
2. Dviejuose san. mazguose ir vonioje darome grindinį elektinį šildymą.
3. Ant stogo: 5-6 kv. metrai saulės kolektorių.
Sistemos pabrangimas: Paul už 76-85 proc. NVK rekuperatorius brangesnis apie 3000 Lt.
Grindinis šildymas - apie 1000-2000 Lt.
Saulės kolektoriai: apie 8000 Lt.
Visas pabrangimas apie 12 000 - 13 000 Lt.
Tokia sistemą garantuotų apie 40-50 proc. metinio karšto vandens poreikio. Likęs vandens poreikis ir patalpų šildymas manau neviršytų 2000 Lt per metus.
Saulės kolektorių panaudojimas jau nereiškia, kad namas šildomas tik elektra. Reikėtų žiūrėti koks būtų galutinis pirminės energijos poreikis, bet manau, kad dėl saulės kolektorių tikrai tilptumėme.
Priešingu atveju nieko čia neišgalvosi: ŠS (oras-vanduo ar gruntas-vanduo), grindinis šildymas. Tokiu atveju rekuperatorius gali būti ir ne 93 proc. našumo, o 76-85 proc. našumo. Tik tokia sistema bus apie 25 000 Lt brangesnė nei mano minėta itin našus rekuperatorius + saulės kolektoriai.
P.S. Itin našus rekuperatorius + saulės kolektorius finansiškai bus priimtinas tik tuo atveju, jei namas vartos apie 15 ar dar mažiau kWh energijos. Kuo energijos poreikiai didesni, tuo labiau reikia vengti rekuperatoriaus ir saulės dueto, o rinktis ŠS.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 12 31, 18:25)
Pats laikas erzinti, juk neabejotinai imsite už Naujus?
Kam jus skelbiate kainas to, ko nepirksite?
Negi teigiate, kad pasirašysite Paul'ui? Ar vėl be pagrindo paskelbta kosminė kaina?
Apie jo našumą - Koridos paklauskite, tik nežinau ar geras buvote visus metus
ar atskleis konfidencialią informaciją
Manau jis žino daug daugiau nei likę mirtingieji
Papildyta:
Labai tikiuosi ir linkiu, kad neduok Dieve, jei jūsų namas vartos 16 kWh/m2a tai jūsų prie savižudybės neprives? Saugokite save - namas, o ypač keletas papildomų kWh, to tikrai neverti
Imsiu, bet dar turėsiu per Vilnių pravažiuoti. Tai šiek tiek vėliau.
Pauliaus aš nenurašau, bet kai reikės rinktis, tada ir nuspręsiu. Kol kas tik svarstymai. O kai svarstai, galima ir pasvaigti, panagrinėti visus variantus. Manęs daug kas nesupranta, bet aš labai mėgstu kuo daugiau variantų apgalvoti.
O ar 15, ar 16 kWh aš nepergyvenu. Net ir 20 kWh būtų puiku. Kaip bus parodys laikas.
Aš tik pasidalinau informaciją, kokių sąlygų reikia, kad tikrai pasiekčiau pasyvų namą. Viena iš sąlygų: rekuperatorius, kurio NVK ne mažesnis nei 93 proc. Šiuo atveju aš esu sąžiningas tie su savimi, tie su kitais.
O galbūt Veikmė nebuvo sąžininga, todėl ir galutinis variantas nepavyko. Realiai reikėjo daug geresnių parametrų rekuperatoriaus, apšiltinimo sluoksnių, langų ir t.t., bet buvo sudėta, kas pigiau, labiau apsimokėjo, ar kas tiesiog buvo rinkoje.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 12 31, 18:25)
Apie jo našumą - Koridos paklauskite, tik nežinau ar geras buvote visus metus
ar atskleis konfidencialią informaciją
Manau jis žino daug daugiau nei likę mirtingieji
Gal galite viešai ar asmeniškai pasidalinti apie Paul Novus 300 rekuperatoriaus naudingumą?